Skip to content

Computer Studies past questions: WAEC SSCE 2025

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A = 10, B = 11, C = 12, D =13, E = 14, F = 15 B, D, F = 11, 13, 15, respectively. In the hexadecimal number system, B, D, F represent
    1. A.11, 12, 13 respectively
    2. B.13, 14, 15 respectively
    3. C.11, 13, 15 respectively
    4. D.14, 16, 17 respectively
    Show answer

    Answer: C 11, 13, 15 respectively

  2. 2.
    A major function of system software is
    1. A.collection of files
    2. B.translation of machine language into machine code
    3. C.file management
    4. D.arrangement of files in ascending order
    Show answer

    Answer: C file management

  3. 3.
    A modem and a telephone connection are provided. Other things needed to be able to connect a computer to the internet are
    1. A.ISP account and utility software
    2. B.browser and printer
    3. C.browser and ISP account
    4. D.ISP account and network
    Show answer

    Answer: C browser and ISP account

  4. 4.
    A similarity between data and information is that both
    1. A.Can be displayed on the monitor
    2. B.Are computer inputs
    3. C.Are processed facts
    4. D.Are computer results
    Show answer

    Answer: A Can be displayed on the monitor

  5. 5.
    An advantage of sequential access over serial access is that
    1. A.individual records can be located more quickly
    2. B.sequential file does not use key
    3. C.sequential file is slow
    4. D.sequential file is detailed
    Show answer

    Answer: A individual records can be located more quickly

  6. 6.
    An advantage of the Graphical User Interface (GUI) over the Disk Operating System (DOS) is that it allows the use of
    1. A.mouse
    2. B.monitor
    3. C.keyboard
    4. D.diskette
    Show answer

    Answer: A mouse

  7. 7.
    Evaluate the BASIC statement LET Z = 4*W2 + 2*y given that W = 5 and Y = 10.
    1. A.50
    2. B.120
    3. C.8
    4. D.100
    Show answer

    Answer: B 120

  8. 8.
    Fig 1 is a logic gate; use it to answer these questions. Fig 1 represents?
    Diagram for this question
    1. A.a NAND gate
    2. B.an AND gate
    3. C.a NOT gae
    4. D.an OR gate
    Show answer

    Answer: D an OR gate

  9. 9.
    Fig 3 is a flow chart. Use it to answer this question The part labelled I represents?
    Diagram for this question
    1. A.read/write symbol
    2. B.begin/start symbol
    3. C.stop/end symbol
    4. D.process/action symbol
    Show answer

    Answer: A read/write symbol

  10. 10.
    Fig. 2 is a System Development Cycle. Use it to answer this question The path labeled II is the
    Diagram for this question
    1. A.feasibility study
    2. B.system implementation
    3. C.system design
    4. D.study review
    Show answer

    Answer: C system design

  11. 11.
    Given that 2610 = (X)2, X is
    1. A.11110
    2. B.10111
    3. C.11011
    4. D.11010
    Show answer

    Answer: D 11010

  12. 12.
    In a computer, the set of instructions that directs it in performing a particular task is called
    1. A.information
    2. B.program
    3. C.data
    4. D.file
    Show answer

    Answer: B program

  13. 13.
    In changing the storage location of a file, the command to use is
    1. A.'save as' command
    2. B.Alt + f, then save
    3. C.ctrl + S keys
    4. D.'save' command
    Show answer

    Answer: A 'save as' command

  14. 14.
    In Fig. 1, X, Y, and Z represent
    Diagram for this question
    1. A.output, output and input signals
    2. B.output, input and output signals
    3. C.input, output and input signals
    4. D.input, input and output signals
    Show answer

    Answer: D input, input and output signals

  15. 15.
    In ring topology, the computer that is allowed to transmit data possesses the .
    1. A.data
    2. B.token
    3. C.packet
    4. D.access method
    Show answer

    Answer: B token

  16. 16.
    In word processing, the icon in Fig. 4 is used for
    Diagram for this question
    1. A.numbering
    2. B.line spacing
    3. C.bulleting
    4. D.paging
    Show answer

    Answer: A numbering

  17. 17.
    The acronym HTTP stands for
    1. A.Higher Text Transfer Protocol
    2. B.Hard Text Transfer Protocol
    3. C.Hyper Text Transfer Protocol
    4. D.Higher Transfer Text Protocol
    Show answer

    Answer: D Higher Transfer Text Protocol

  18. 18.
    The application software that allows information available on the internet to be obtained is called
    1. A.spreadsheet
    2. B.internet protocol
    3. C.browser
    4. D.World Wide Web
    Show answer

    Answer: C browser

  19. 19.
    The computer hardware can be classified into
    1. A.ALU and Control Unit
    2. B.System Unit and Peripheral Central Processing Unit and Control Unit
    3. C.Input and Output Units
    4. D.Central Processing Unit and Control Unit
    Show answer

    Answer: B System Unit and Peripheral Central Processing Unit and Control Unit

  20. 20.
    The computing devices invented by Charles Babbage are
    1. A.Difference Engine and Abacus
    2. B.Analytical Engine and Slide Rule
    3. C.Abacus and Slide Rule A
    4. D.Analytical and Difference Engines
    Show answer

    Answer: D Analytical and Difference Engines

  21. 21.
    The conversion of 110012 to base 10 equals
    1. A.30
    2. B.20
    3. C.25
    4. D.28
    Show answer

    Answer: C 25

  22. 22.
    The first calculator was built by ?
    1. A.Marie Jacquad
    2. B.Charles Babbage
    3. C.Blaise Pascal
    4. D.John Napier
    Show answer

    Answer: C Blaise Pascal

  23. 23.
    The instruction fetched into the CPU is decoded by the
    1. A.ALU
    2. B.primary memory
    3. C.program counter
    4. D.Control Unit
    Show answer

    Answer: D Control Unit

  24. 24.
    The most cost-effective and secure way of transmitting confidential messages among the employees of an organization is the
    1. A.social networks
    2. B.electronic notice boards
    3. C.e-mail
    4. D.teleconferencing
    Show answer

    Answer: C e-mail

  25. 25.
    The number of cells in row 1 in the image above is?
    Diagram for this question
    1. A.1
    2. B.5
    3. C.3
    4. D.7
    Show answer

    Answer: B 5

  26. 26.
    The outcome of processed data in a computer is known as
    1. A.Raw fact
    2. B.Information
    3. C.Database
    4. D.Computer result
    Show answer

    Answer: B Information

  27. 27.
    The part labeled II represents?
    Diagram for this question
    1. A.decision symbol
    2. B.stop/end symbol
    3. C.read/write symbol
    4. D.process symbol
    Show answer

    Answer: D process symbol

  28. 28.
    The Part labeled III represents?
    Diagram for this question
    1. A.decision symbol
    2. B.stop symbol
    3. C.read/write symbol
    4. D.process/action symbol
    Show answer

    Answer: A decision symbol

  29. 29.
    The path labeled III is the
    Diagram for this question
    1. A.study review
    2. B.feasibility study
    3. C.system design
    4. D.system implementation
    Show answer

    Answer: D system implementation

  30. 30.
    The process of restarting a computer is known as
    1. A.cold booting
    2. B.resume booting
    3. C.warm booting
    4. D.restart booting
    Show answer

    Answer: C warm booting

  31. 31.
    The property of a disk that determines the amount of data it may contain is
    1. A.size
    2. B.volume
    3. C.storage capacity
    4. D.storage power
    Show answer

    Answer: C storage capacity

  32. 32.
    The transaction file can also be described as
    1. A.master file
    2. B.reference file
    3. C.historical file
    4. D.movement file
    Show answer

    Answer: D movement file

  33. 33.
    The use of electronic systems to send an unsolicited e-mail to someone's address is known as
    1. A.spamming
    2. B.internet fraud
    3. C.hacking
    4. D.piracy
    Show answer

    Answer: A spamming

  34. 34.
    Use Table 3 to answer this question. Which of the cells in Table 3 contains numeric data with the least value?
    Diagram for this question
    1. A.A5
    2. B.C5
    3. C.B5
    4. D.D5
    Show answer

    Answer: C B5

  35. 35.
    Use the table above to answer this question. In Table 3, the content of cell 5 is?
    Diagram for this question
    1. A.3450
    2. B.4400
    3. C.2456
    4. D.4009
    Show answer

    Answer: D 4009

  36. 36.
    Which of the following computing devices did not exist in the pre-computing age to the 19th century?
    1. A.Napiers bone
    2. B.Abacus
    3. C.ENIAC
    4. D.Slide Rule
    Show answer

    Answer: D Slide Rule

  37. 37.
    Which of the following devices is not a microcomputer?
    1. A.Notebook
    2. B.Laptop
    3. C.EDVAC
    4. D.Desktop
    Show answer

    Answer: C EDVAC

  38. 38.
    Which of the following ideals is protected by copyright?
    1. A.Profit
    2. B.inexperience
    3. C.Ideas
    4. D.Expression of Ideas
    Show answer

    Answer: D Expression of Ideas

  39. 39.
    Which of the following is employed in the transfer of data between computers and a network?
    1. A.USB Port
    2. B.Female connector
    3. C.Fiber optic
    4. D.Male connector
    Show answer

    Answer: C Fiber optic

  40. 40.
    Which of the following is not an output device?
    1. A.Plotters
    2. B.Speakers
    3. C.Projectors
    4. D.Webcams
    Show answer

    Answer: D Webcams

  41. 41.
    Which of the following items best describes the term hard copy?
    1. A.Print out
    2. B.Written on a hard board
    3. C.Information stored on a hard disk
    4. D.Amount of data
    Show answer

    Answer: A Print out

  42. 42.
    Which of the following items is not located on the MS Word menu bar?
    1. A.view
    2. B.Open
    3. C.Home
    4. D.Mailings
    Show answer

    Answer: B Open

  43. 43.
    Which of the following methods is not suitable for securing files?
    1. A.Saving documents without a password
    2. B.Use of back up
    3. C.Use of antivirus
    4. D.Proper labelling of storage devices
    Show answer

    Answer: A Saving documents without a password

  44. 44.
    Which of the following programming languages needs no translator for it to run?
    1. A.Assembly Language
    2. B.Machine Language
    3. C.High Level Language
    4. D.Low Level Language
    Show answer

    Answer: B Machine Language

  45. 45.
    Which of the following signifies the correct association between a hardware component and its function?
    1. A.Hard disk to processing
    2. B.Mouse to input
    3. C.CPU to storage
    4. D.Monitor to print
    Show answer

    Answer: B Mouse to input

  46. 46.
    Which of the following software can be used for graphic production?
    1. A.Acrobat reader
    2. B.PC writer
    3. C.DOS editor
    4. D.Corel draw
    Show answer

    Answer: D Corel draw

  47. 47.
    Which of the following software is best suited for keeping records during the national population census?
    1. A.Graphic
    2. B.Database
    3. C.Word Processing
    4. D.Spreadfast
    Show answer

    Answer: B Database

  48. 48.
    Which of the following statements is not true about a computer file?
    1. A.It is very fast to access any record within a file
    2. B.It is created electronically
    3. C.File creation and access are less laborious
    4. D.Initial setup is expensive
    Show answer

    Answer: A It is very fast to access any record within a file

  49. 49.
    Which of the following statements is true about registers?
    1. A.It is a special high-speed storage area within the CPU
    2. B.It is a storage area around CPU
    3. C.It is situated beside the memory
    4. D.It is situated beside the CPU
    Show answer

    Answer: A It is a special high-speed storage area within the CPU

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

WAEC Computer Studies 2014–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux