Skip to content

Islamic Studies past questions: JAMB UTME 2021

78 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

78 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "Umul-Mu'minin" as mentioned in Hadith No. 5 of al-Nawawi's collection refers to
    1. A.A'ishah
    2. B.Hafsah
    3. C.Mariyah
    4. D.Ummu Salmah
    Show answer

    Answer: D Ummu Salmah

  2. 2.
    "Whoever does any work which is not in the teaching of Islam will be rejected" is found in Hadith _____ of al-Nawawi's collections.
    1. A.six
    2. B.seven
    3. C.eight
    4. D.ten
    Show answer

    Answer: D ten

  3. 3.
    A female muslim should cover all her body except her palm and ________
    1. A.chest
    2. B.face
    3. C.hair
    4. D.head
    Show answer

    Answer: B face

  4. 4.
    A muslim is advised to say _________ when leaving the toilet.
    1. A.alhamdulilah
    2. B.astagafirullah
    3. C.gufranak
    4. D.hasbunallah
    Show answer

    Answer: C gufranak

  5. 5.
    A person who joins the Imam before rising from the ruku'. He
    1. A.has gotten that raka'ah
    2. B.has missed the raka'ah
    3. C.must not join the Imam at all
    4. D.should perform Sujudul Badi
    Show answer

    Answer: A has gotten that raka'ah

  6. 6.
    Abu Dawud was born in the province of
    1. A.Balkh
    2. B.Basra
    3. C.Bukhara
    4. D.Sidjistan
    Show answer

    Answer: D Sidjistan

  7. 7.
    According to Hadith 25 of al-Nawawi's collection, the rich people have gone with ______
    1. A.advantages
    2. B.benefits
    3. C.blessings
    4. D.rewards
    Show answer

    Answer: D rewards

  8. 8.
    According to Hadith No. 23 of al-Nawawi's collections, cleanliness is said to be _______ of faith.
    1. A.fulfilment
    2. B.half
    3. C.one-quarter
    4. D.three-quarter
    Show answer

    Answer: B half

  9. 9.
    According to Hadith No. 7 of Al- Nawawi's collections, religion is sincerity to the following except
    1. A.Allah
    2. B.Angels
    3. C.Leaders of the muslim
    4. D.His messengers
    Show answer

    Answer: C Leaders of the muslim

  10. 10.
    Actions shall be judged according to intentions is Hadith ______ of al-Nawawi's collections.
    1. A.one
    2. B.two
    3. C.four
    4. D.five
    Show answer

    Answer: A one

  11. 11.
    Al-Hakim means The ________
    1. A.Almight
    2. B.Majesty
    3. C.Sovereign
    4. D.Wise
    Show answer

    Answer: C Sovereign

  12. 12.
    Alam yaj'al khaydahum fi tadil is translated as
    1. A.And He sent against them flight of birds
    2. B.Did He not make their treacherous plans go astray
    3. C.Have you not seen how your Lord dealt with the companions of elephants
    4. D.Pray to the Lord and make sacrifices
    Show answer

    Answer: B Did He not make their treacherous plans go astray

  13. 13.
    Compilation of Hadith started at the time of
    1. A.Abdullahi bu Umar
    2. B.Umar bu Abdul-Aziz
    3. C.Umar bu khattah
    4. D.Umar bu Said
    Show answer

    Answer: A Abdullahi bu Umar

  14. 14.
    Fal'ya budu Rabba hadhal Bayt means ________
    1. A.guide us to the right path
    2. B.let them worship the Lord of this house
    3. C.pray to the Lord and make sacrifices
    4. D.teaches man what he does not know
    Show answer

    Answer: B let them worship the Lord of this house

  15. 15.
    Fornication attracts _______ lashes
    1. A.80
    2. B.100
    3. C.90
    4. D.70
    Show answer

    Answer: B 100

  16. 16.
    Ghusluf ______ is performed after the stoppage of the menstrual blood.
    1. A.Haydah
    2. B.Janabah
    3. C.Janazah
    4. D.Mayyit
    Show answer

    Answer: A Haydah

  17. 17.
    Hadith ____ of al-Nawawi's collections warns against pokenosing.
    1. A.one
    2. B.four
    3. C.six
    4. D.eight
    Show answer

    Answer: D eight

  18. 18.
    Hadith is the _____ source of Islamic law?
    1. A.first
    2. B.second
    3. C.third
    4. D.fourth
    Show answer

    Answer: B second

  19. 19.
    Hadith means _______ of the prophet (SAW)
    1. A.actions and silent approvals
    2. B.only the actions
    3. C.sayings, actions and silent approvals
    4. D.sayings and actions
    Show answer

    Answer: C sayings, actions and silent approvals

  20. 20.
    Hadith No 2 of Al-Nawawi's collections was transmitted by _____ and _____
    1. A.Bukhari, Dawud
    2. B.Bukhari, Muslim
    3. C.Dawud, Muslim
    4. D.Ibn Majah, Nisai
    Show answer

    Answer: B Bukhari, Muslim

  21. 21.
    Hadith No. 1 of al-Nawawi's collections teaches the importance of
    1. A.faith
    2. B.hardwork
    3. C.intention
    4. D.prayer
    Show answer

    Answer: C intention

  22. 22.
    Hafsah the Prophet's (SAW) wife is a daughter to
    1. A.Abu Bakr
    2. B.Abu Sufyau
    3. C.Aliyu
    4. D.Umur
    Show answer

    Answer: D Umur

  23. 23.
    Hajj combined with Umrah is known as
    1. A.ifrad
    2. B.ithnayn
    3. C.qiran
    4. D.tamattu'
    Show answer

    Answer: C qiran

  24. 24.
    How many muslims participated in the battle of Badr?
    1. A.205
    2. B.300
    3. C.313
    4. D.413
    Show answer

    Answer: B 300

  25. 25.
    Imamul Bukhari was born in the year _____ A.H
    1. A.150
    2. B.160
    3. C.175
    4. D.194
    Show answer

    Answer: D 194

  26. 26.
    In al-Quran 109, Allah (SWT) says: I do not ________ that which you worship.
    1. A.appreciate
    2. B.like
    3. C.love
    4. D.worship
    Show answer

    Answer: D worship

  27. 27.
    Jinns were created out of
    1. A.Clay
    2. B.Dust
    3. C.Fire
    4. D.Sand
    Show answer

    Answer: C Fire

  28. 28.
    Kalimatus-shahadah is the key to enter
    1. A.Islam
    2. B.Ka'bah
    3. C.Madinah
    4. D.Makkah
    Show answer

    Answer: A Islam

  29. 29.
    Khadijah was _________ years old when she married the Prophet (SAW)
    1. A.25
    2. B.30
    3. C.35
    4. D.40
    Show answer

    Answer: D 40

  30. 30.
    Khula fa'ul - Rashidun are ______ in number.
    1. A.two
    2. B.three
    3. C.four
    4. D.five
    Show answer

    Answer: C four

  31. 31.
    Lack of fulfiling promises is a sign of
    1. A.fasiq
    2. B.hasid
    3. C.kafir
    4. D.munafiq
    Show answer

    Answer: D munafiq

  32. 32.
    Lailatul Qadr is found in the month of _______
    1. A.Dhul Hijjah
    2. B.Dhul Qa'dah
    3. C.Rabi'ul- Awwal
    4. D.Ramadan
    Show answer

    Answer: D Ramadan

  33. 33.
    Man kana Yu'minu billahi is repeated _____ times in Hadith No. 15 of al-Nawawi's collections
    1. A.two
    2. B.three
    3. C.four
    4. D.five
    Show answer

    Answer: B three

  34. 34.
    Matn is the ________ of the Hadith.
    1. A.compilers
    2. B.explanation
    3. C.reporters
    4. D.teaching
    Show answer

    Answer: C reporters

  35. 35.
    Muhammad bu Ismail Abu Abdullah was born _______ years after Hijrah.
    1. A.256
    2. B.202
    3. C.209
    4. D.194
    Show answer

    Answer: D 194

  36. 36.
    Omission of Tashahhud during prayer should be corrected by _______
    1. A.repeating Tashahhud after prayer
    2. B.Sujudul-Ba'di
    3. C.Sujudul- Qabli
    4. D.Sujudul-Shukr
    Show answer

    Answer: D Sujudul-Shukr

  37. 37.
    One of the following is not a collector of sound Hadith
    1. A.Abu Daud
    2. B.Abu Hurayrah
    3. C.Al-Tirmidhi
    4. D.Ibu Majah
    Show answer

    Answer: D Ibu Majah

  38. 38.
    One of the following is not an act of Taharah.
    1. A.Gusi
    2. B.Istinshaq
    3. C.Instinja
    4. D.Tayamimum
    Show answer

    Answer: B Istinshaq

  39. 39.
    One of the following is not required in Umrah?
    1. A.Arafat
    2. B.Miqat
    3. C.Sa'y
    4. D.Talbiyyah
    Show answer

    Answer: A Arafat

  40. 40.
    Pilgrims combine salatul ______ and ________ in Muzdalifah.
    1. A.Asr, Magrib
    2. B.Isha', Subh
    3. C.Magrib, Isha'
    4. D.Subh, Asr
    Show answer

    Answer: C Magrib, Isha'

  41. 41.
    Qu'ran is an evidence for or against you is part of Hadith _____ of al-Nawawi's collections.
    1. A.21
    2. B.22
    3. C.23
    4. D.24
    Show answer

    Answer: C 23

  42. 42.
    Subhana Rabbiyal A'la wa bihamdihi is recited in ________
    1. A.wude
    2. B.Qira'ah
    3. C.Ruku
    4. D.sujud
    Show answer

    Answer: C Ruku

  43. 43.
    Subhana Rabbiyal' Azim wa bi Hamdihi is recited in
    1. A.Julus
    2. B.Qiyam
    3. C.Ruku'
    4. D.Sujud
    Show answer

    Answer: C Ruku'

  44. 44.
    Suraful _______ made mention of the graveyard
    1. A.Asr
    2. B.Gashiyah
    3. C.Kawthar
    4. D.Zalzalah
    Show answer

    Answer: D Zalzalah

  45. 45.
    Suratul Asr consists of ______ verses.
    1. A.eight
    2. B.seven
    3. C.six
    4. D.three
    Show answer

    Answer: D three

  46. 46.
    Suratul Asr has _____ verses.
    1. A.three
    2. B.four
    3. C.five
    4. D.six
    Show answer

    Answer: A three

  47. 47.
    Taharah simply means _______
    1. A.intention
    2. B.marriage
    3. C.Prayer
    4. D.purification
    Show answer

    Answer: D purification

  48. 48.
    Tayammum and wudu are vitiated by the following except _______
    1. A.availability of water
    2. B.loss of sense
    3. C.passing stool
    4. D.passing urine
    Show answer

    Answer: A availability of water

  49. 49.
    The battle of Badr was fought in _______ year AH.
    1. A.2nd
    2. B.3rd
    3. C.4th
    4. D.6th
    Show answer

    Answer: D 6th

  50. 50.
    The birth of the Prophet (SAW) coincided with the attack on ka'bah by
    1. A.Abraham
    2. B.Abu Sufyan
    3. C.Abu Jahl
    4. D.Musaylamah
    Show answer

    Answer: A Abraham

  51. 51.
    The central theme of Hadith No. 3 of al-Nawawi's collection is _______
    1. A.charity
    2. B.intention
    3. C.Islam
    4. D.Jihad
    Show answer

    Answer: C Islam

  52. 52.
    The compilation of Hadith started at the time of
    1. A.Abdullahi bn Umar
    2. B.Umar bn Abdul Aziz
    3. C.Umar bn Kattab
    4. D.Umar bn Sa'id
    Show answer

    Answer: A Abdullahi bn Umar

  53. 53.
    The content of Hadith is referred to as
    1. A.Da'if
    2. B.Hasan
    3. C.Isnad
    4. D.Makruh
    Show answer

    Answer: A Da'if

  54. 54.
    The fasting of Tasu'a and Ashura are observed in the month of
    1. A.Muharram
    2. B.Rajab
    3. C.Ramadan
    4. D.Safar
    Show answer

    Answer: A Muharram

  55. 55.
    The first person to accept Islam amongst the slaves was ______
    1. A.Ammar bn Yasir
    2. B.Anas bu Malik
    3. C.Bilal bn Rabah
    4. D.Khalid bu Walid
    Show answer

    Answer: C Bilal bn Rabah

  56. 56.
    The first surah in the arrangement of al-Quran is Suratul.
    1. A.Alaq
    2. B.Fatihah
    3. C.Ikhlas
    4. D.Muminun
    Show answer

    Answer: A Alaq

  57. 57.
    The following are exempted from fasting except
    1. A.insane person
    2. B.menstruating person
    3. C.rich man
    4. D.sick person
    Show answer

    Answer: C rich man

  58. 58.
    The following are good manners except
    1. A.keeping away from what does not concern one
    2. B.eating food on the streets
    3. C.love of peace
    4. D.maintaining a good relationship with others
    Show answer

    Answer: B eating food on the streets

  59. 59.
    The following are Hadith related terms except
    1. A.Da'if
    2. B.Hasan
    3. C.Isnad
    4. D.Makruh
    Show answer

    Answer: D Makruh

  60. 60.
    The following are the lessons of Hadith No. 2 of al - Nawawi's collections except
    1. A.al-Ihsan
    2. B.al-Imam
    3. C.al-Islam
    4. D.al-Sa'ah
    Show answer

    Answer: D al-Sa'ah

  61. 61.
    The last verse of Suratul Ma'un is
    1. A.Alladhinahum yura'un
    2. B.Alladhinahun an-salatihim sahun
    3. C.Ara'aytalladhi yukadhibu biddih
    4. D.Wayaman unal ma'un
    Show answer

    Answer: D Wayaman unal ma'un

  62. 62.
    The narrator of Hadith No. 1 of al-Nawawi's collections is
    1. A.A'ishah bint Abu Bakr
    2. B.Abdullah bu Umar
    3. C.Abdulrahman bu Awf
    4. D.Uman bu Abdul Aziz
    Show answer

    Answer: B Abdullah bu Umar

  63. 63.
    The number of Muslims who participated in the battle of Badr are _____ hundred.
    1. A.three
    2. B.four
    3. C.six
    4. D.seven
    Show answer

    Answer: A three

  64. 64.
    The person who accompanied the prophet (SAW) during Hijrah to Madinah was
    1. A.Abu Bakr
    2. B.Abu Sufyau
    3. C.Aliyu bu Abi Talib
    4. D.Umar bu khattab
    Show answer

    Answer: A Abu Bakr

  65. 65.
    The pilgrims go to Arafat on the day of Dhul-Hijjah.
    1. A.seventh
    2. B.eight
    3. C.ninth
    4. D.tenth
    Show answer

    Answer: C ninth

  66. 66.
    The prophet (SAW) open da'wah earned him
    1. A.acceptance
    2. B.glory
    3. C.persecution
    4. D.progress
    Show answer

    Answer: D progress

  67. 67.
    The punishment for stealing is cutting of
    1. A.arm
    2. B.ear
    3. C.finger
    4. D.hand
    Show answer

    Answer: D hand

  68. 68.
    The revelation of al-Quran started in _____ CE.
    1. A.510
    2. B.610
    3. C.619
    4. D.622
    Show answer

    Answer: B 610

  69. 69.
    The youngest person to accept Islam was
    1. A.Aliyu
    2. B.Anas
    3. C.Ibu Umar
    4. D.Zayd
    Show answer

    Answer: A Aliyu

  70. 70.
    What is the main teaching of suratul Ikhlas?
    1. A.Atheism
    2. B.Dualism
    3. C.Monotheism
    4. D.Polytheism
    Show answer

    Answer: C Monotheism

  71. 71.
    What is the position of fulfilment of promises in Islam?
    1. A.Compulsory
    2. B.Desirable
    3. C.Prohibited
    4. D.Recommended
    Show answer

    Answer: A Compulsory

  72. 72.
    What is the position of Islam on liberty?
    1. A.Halaal
    2. B.Havam
    3. C.Ja'iz
    4. D.Makruh
    Show answer

    Answer: A Halaal

  73. 73.
    Which of the following Ahadith of al-Nawawi's collections discourages selfishness?
    1. A.Fifteenth
    2. B.fifth
    3. C.seventh
    4. D.thirteenth
    Show answer

    Answer: D thirteenth

  74. 74.
    Which of the following factors is responsible for the compilation of al-Quran?
    1. A.Battle of Badr
    2. B.Death of the memorizers
    3. C.False prophets
    4. D.Prophet's death
    Show answer

    Answer: B Death of the memorizers

  75. 75.
    Which of the following is not among the revealed books?
    1. A.Diwan
    2. B.Injil
    3. C.Qur'an
    4. D.Tawrah
    Show answer

    Answer: A Diwan

  76. 76.
    Which of the following prayers has a complete silent recitation?
    1. A.Isha'
    2. B.Jumu'ah
    3. C.Magrib
    4. D.Zuhr
    Show answer

    Answer: D Zuhr

  77. 77.
    Which of the following Suwar encourages acquisition of knowledge?
    1. A.Alaq
    2. B.Falak
    3. C.Fil
    4. D.Ikhlas
    Show answer

    Answer: A Alaq

  78. 78.
    Who among the following was killed at the battle of Badr?
    1. A.Abu Jahl
    2. B.Abu Sufyar
    3. C.Hamzah
    4. D.Khalid bu Walid
    Show answer

    Answer: C Hamzah

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

JAMB Islamic Studies 1991–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux