Skip to content

Islamic Studies past questions: WAEC SSCE 2022

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    'Alam yajidka yatiman fa'awa(Q.93:6) refers to Muhammad (S.A.W.) as
    1. A.a hero
    2. B.a prophet
    3. C.a leader
    4. D.an orphan
    Show answer

    Answer: D an orphan

  2. 2.
    "La taghdab" in Hadith 16 means
    1. A.do not be jealous
    2. B.avoid vain talk
    3. C.do not get angry
    4. D.mind your own business
    Show answer

    Answer: C do not get angry

  3. 3.
    "Lam Yalid wa lam yulad" (Q112:3) is preceded by
    1. A.Qul Huwal-Lahu Ahad
    2. B.Wa lam yakunl-Lahu kufuwan ahad
    3. C.Lakum dinukum waliyadi
    4. D.Allah's Samad
    Show answer

    Answer: D Allah's Samad

  4. 4.
    A Juz' of the Qur'an is sub-divided into the following except
    1. A.Nisf
    2. B.Manzil
    3. C.Hizb
    4. D.Rub'
    Show answer

    Answer: B Manzil

  5. 5.
    A major lesson contained in Hadith 16 of an-Nawawi is
    1. A.unnecessary questioning
    2. B.having good intentions
    3. C.sincerity in faith
    4. D.ability to control anger
    Show answer

    Answer: D ability to control anger

  6. 6.
    A memorizer of the Qur'an is known as
    1. A.Qadi
    2. B.Qari
    3. C.Katib
    4. D.Haftz
    Show answer

    Answer: D Haftz

  7. 7.
    A muslim is only permitted to marry his
    1. A.foster sister
    2. B.late wife's sister
    3. C.foster mother
    4. D.late father-wife
    Show answer

    Answer: B late wife's sister

  8. 8.
    A'ishah the daughter of Abu-Bakr was born in the year
    1. A.614 C.E.
    2. B.612 C.E.
    3. C.620 C.E.
    4. D.622 C.E.
    Show answer

    Answer: A 614 C.E.

  9. 9.
    According to the Hadith of the Prophet(S.A.W.), learning is obligatory for both the
    1. A.arab and non-arab
    2. B.old and young
    3. C.muslim and non-muslim
    4. D.male and female
    Show answer

    Answer: D male and female

  10. 10.
    After the first encounter of Muhammad(S.A.W.) with Jibril(A.S.), he
    1. A.almost abandoned his desire to spread Islam
    2. B.fainted and asked Allah's guidance and protection
    3. C.sent Khadija to inform Waraqah b. Nawfal of the experience
    4. D.directed Khadija to cover him with a cloak
    Show answer

    Answer: D directed Khadija to cover him with a cloak

  11. 11.
    Attainment of Allah's consciousness through fasting is mentioned in Qur'an 2 verse
    1. A.286
    2. B.285
    3. C.193
    4. D.183
    Show answer

    Answer: D 183

  12. 12.
    Halimah, the wet nurse of Muhammad (S.A.W.) hailed from the Banu
    1. A.Quraysh
    2. B.Sa'ad
    3. C.Khuza'ah
    4. D.Mustaliq
    Show answer

    Answer: B Sa'ad

  13. 13.
    How many times does the word al-Qadr occur in Qur'an chapter 97?
    1. A.3
    2. B.2
    3. C.5
    4. D.4
    Show answer

    Answer: A 3

  14. 14.
    Imam an-Nasa'l spent his days in
    1. A.Khurasan
    2. B.Sijistan
    3. C.Bukhara
    4. D.Mkkah
    Show answer

    Answer: A Khurasan

  15. 15.
    Imam Bukhari is to 870 C.E. as Imam Muslim is to
    1. A.892 C.E.
    2. B.886 C.E.
    3. C.875 C.E.
    4. D.888 C.E.
    Show answer

    Answer: C 875 C.E.

  16. 16.
    In the science of Hadith, the next Sahih on authenticity is
    1. A.Da'if
    2. B.Hasan
    3. C.Qudsi
    4. D.Muttasil
    Show answer

    Answer: B Hasan

  17. 17.
    Makkah is referred to in Qur'an chapter 95 verse 3 as the city of
    1. A.security
    2. B.Islam
    3. C.Prayer
    4. D.Allah
    Show answer

    Answer: A security

  18. 18.
    Muslims should pay attention to Hadith 5 of an-Nawawi because it
    1. A.discourages innovations in religion
    2. B.warns against backbiting
    3. C.frowns upon excessive questioning
    4. D.encourages sincerity in all matters
    Show answer

    Answer: A discourages innovations in religion

  19. 19.
    Permanent exemption from Ramadan fast may be occasioned by
    1. A.breastfeeding
    2. B.old age
    3. C.pregnancy
    4. D.menstruation
    Show answer

    Answer: B old age

  20. 20.
    Qur'an 24:32 is an injunction which
    1. A.enjoins Muslims to marry righteous partners
    2. B.allows Muslims to divorce only when necessary
    3. C.discourages a Muslim from polygamy
    4. D.commands Muslims to marry more than one wife
    Show answer

    Answer: A enjoins Muslims to marry righteous partners

  21. 21.
    Suratul-Fatihah(Q.1:5) admonishes muslims to
    1. A.remember the day of Judgement
    2. B.appreciate the mercy and grace of Allah
    3. C.give thanks and praises to Allah
    4. D.worship none except Almighty Allah
    Show answer

    Answer: D worship none except Almighty Allah

  22. 22.
    The capital of the ancient Ghana empire was
    1. A.Jenne
    2. B.Awkar
    3. C.Awdaghast
    4. D.Sijilmasa
    Show answer

    Answer: B Awkar

  23. 23.
    The first king of the Mali empire to accept Islam was
    1. A.Mansa Sulayman
    2. B.Barmandana
    3. C.Mansa Musa
    4. D.Sundiata
    Show answer

    Answer: C Mansa Musa

  24. 24.
    The first revelation is contained in Suratul
    1. A.'Alaq
    2. B.Falaq
    3. C.Qadr
    4. D.Ikhlas
    Show answer

    Answer: A 'Alaq

  25. 25.
    The following are voluntary fasting except
    1. A.Sittah Shawwal
    2. B.Qada'
    3. C.Ashura
    4. D.Tasu'a
    Show answer

    Answer: B Qada'

  26. 26.
    The following Suwar begin with divine command to the Prophet except Surah
    1. A.al-Falaq
    2. B.ad-Duha
    3. C.an-Nas
    4. D.al-Kafirun
    Show answer

    Answer: B ad-Duha

  27. 27.
    The goddess of Jahiliyyah Arabs exclude
    1. A.as-sanat
    2. B.al-Uzzah
    3. C.al-lat
    4. D.al-Manat
    Show answer

    Answer: A as-sanat

  28. 28.
    The last verse of Suratut-Tin describes Allah as the
    1. A.Creator
    2. B.Lord
    3. C.King
    4. D.Judge
    Show answer

    Answer: D Judge

  29. 29.
    The major teaching in Surah an-Nasr(Q. 110) is that
    1. A.after difficulty comes ease
    2. B.death is inevitable
    3. C.Islam has a bright future
    4. D.man must strive to succeed in life
    Show answer

    Answer: C Islam has a bright future

  30. 30.
    The major teaching of Hadith 5 of an-Nawawi centres on
    1. A.worship
    2. B.intention
    3. C.innovation
    4. D.faith
    Show answer

    Answer: C innovation

  31. 31.
    The number of rak'ah in the obligatory prayers of Friday is
    1. A.2
    2. B.18
    3. C.17
    4. D.15
    Show answer

    Answer: D 15

  32. 32.
    The period between the advent of Islam in Arabia is referred to as Jahiliyyah because Arabia
    1. A.was surrounded by water in the West and South
    2. B.had no inspired Prophet and revelation
    3. C.was divided into three physical zones
    4. D.had desert border lines
    Show answer

    Answer: B had no inspired Prophet and revelation

  33. 33.
    The Prophet lost his wife Khadija in the year
    1. A.616 C.E.
    2. B.610 C.E.
    3. C.619 C.E.
    4. D.617 C.E.
    Show answer

    Answer: C 619 C.E.

  34. 34.
    The Prophet(S.A.W.) grew up among the Banu
    1. A.Umayyad
    2. B.Qurayzah
    3. C.Hashim
    4. D.Sa'd
    Show answer

    Answer: C Hashim

  35. 35.
    The prostration performed while reading the Qur'an is Sujud
    1. A.al-Qabli
    2. B.Sahw
    3. C.al-Ba'di
    4. D.at-Tilawah
    Show answer

    Answer: D at-Tilawah

  36. 36.
    The reign of Caliph Uthman b. Affan is known for
    1. A.Standardization of the Qur'an
    2. B.tax collection
    3. C.Hadith collection
    4. D.justice and administrative fairness
    Show answer

    Answer: A Standardization of the Qur'an

  37. 37.
    The SIXTH verse of al-Fatiha is a prayer for
    1. A.protection
    2. B.Success
    3. C.Guidance
    4. D.healing
    Show answer

    Answer: C Guidance

  38. 38.
    The state into which the pilgrim enters before the time of Hajj is
    1. A.Tawaf
    2. B.Ihram
    3. C.Sa'y
    4. D.Talbiyyah
    Show answer

    Answer: B Ihram

  39. 39.
    The supererogatory prayer with a single rak'ah is Salatul
    1. A.Jama'ah
    2. B.Safar
    3. C.Witr
    4. D.Kusuf
    Show answer

    Answer: C Witr

  40. 40.
    The Surah which begins with four oaths is
    1. A.at-Tin
    2. B.al-Kaafirun
    3. C.ad-Duha
    4. D.Alaq
    Show answer

    Answer: A at-Tin

  41. 41.
    The Tahajjud is observed between
    1. A.Shaf' and Witr
    2. B.Maghrib and Isha'i
    3. C.Isha' and Fajr
    4. D.Zuhr and 'Asr
    Show answer

    Answer: C Isha' and Fajr

  42. 42.
    To seek divine guidance, Muslims are encouraged to perform Salat
    1. A.Tahajjud
    2. B.Tarawih
    3. C.Istisqa
    4. D.Istikhara
    Show answer

    Answer: D Istikhara

  43. 43.
    Voluntary fasting is encouraged on
    1. A.a day before Ramadan
    2. B.'Id days
    3. C.Fridays
    4. D.Mondays
    Show answer

    Answer: D Mondays

  44. 44.
    When Muhammad(S.A.W.) sought for protection in Ta'if in 620 C.E. he was
    1. A.allowed to stay for few days
    2. B.stoned by the people of Ta'if
    3. C.granted a conditional permit
    4. D.received joyously by the people
    Show answer

    Answer: B stoned by the people of Ta'if

  45. 45.
    Which of the following is not a form of shirk according to the Qur'an?
    1. A.Atheism
    2. B.Monotheism
    3. C.Trinity
    4. D.Polytheism
    Show answer

    Answer: B Monotheism

  46. 46.
    Which of the following is the greatest form of Jihad according to the Prophet(S.A.W.)?
    1. A.Suppressing one's selfish desires
    2. B.Writing religious books
    3. C.Performance of Hajj
    4. D.Waging war in the course of Allah
    Show answer

    Answer: A Suppressing one's selfish desires

  47. 47.
    Which of the following Suwar contains ELEVEN verses?
    1. A.Ad-Duha
    2. B.At-Tin
    3. C.Al-'Alaq
    4. D.Al-Qadr
    Show answer

    Answer: A Ad-Duha

  48. 48.
    Which of this is an exclusive obligation of the husband?
    1. A.Domestic support
    2. B.Counselling
    3. C.Provision of jobs
    4. D.Provision of shelter
    Show answer

    Answer: C Provision of jobs

  49. 49.
    Who among the following played a major role in the transmission of Hadiths?
    1. A.Khadijah
    2. B.Fatimah
    3. C.Hafsah
    4. D.A'ishah
    Show answer

    Answer: D A'ishah

  50. 50.
    Without the last verse of Suratud-Duha(Q.93), the remaining verse are
    1. A.10
    2. B.8
    3. C.9
    4. D.11
    Show answer

    Answer: A 10

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

WAEC Islamic Studies 2010–2016 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux