Skip to content

Islamic Studies past questions: WAEC SSCE 2018

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A devotee who joins any congregational prayer in the last sujid will observe
    1. A.only the last rak'ah
    2. B.only the previous rak'ah
    3. C.all the rak'ah of the salat
    4. D.observe prayers of the spirit
    Show answer

    Answer: C all the rak'ah of the salat

  2. 2.
    A recipent of Zakat according to Qur'an 9:60 is the
    1. A.Mu-adh-Dhn
    2. B.Blind
    3. C.wayfarer
    4. D.Musfassir
    Show answer

    Answer: C wayfarer

  3. 3.
    Abdul-Muttalib is remebered in islamic history for his
    1. A.Bravery and wealth
    2. B.generosity and humility
    3. C.wealth and generosity
    4. D.autocracy and wealth
    Show answer

    Answer: A Bravery and wealth

  4. 4.
    Abu Dawud Al Sijistani was a great man in islam because he was a
    1. A.Qur'anic memorizer
    2. B.compiler of hadith
    3. C.transmitter of Hadith
    4. D.Qur'anic commentator
    Show answer

    Answer: B compiler of hadith

  5. 5.
    According to Hadith 18 of An-Nawawi an evil should be corrected by
    1. A.supplication
    2. B.good deeds
    3. C.meditation
    4. D.regrets
    Show answer

    Answer: B good deeds

  6. 6.
    Aged muslim can susbstitute ramdan fast by
    1. A.askng for forgiveness
    2. B.Observing Nawafil
    3. C.reciting the Qur'an
    4. D.Feeding an indigent
    Show answer

    Answer: D Feeding an indigent

  7. 7.
    Aminah the mother of Mohammad (SAW) was buried at
    1. A.Abwa
    2. B.Jahfah
    3. C.yathrib
    4. D.makkah
    Show answer

    Answer: A Abwa

  8. 8.
    Any Hadith that posses all test of verification is classified as
    1. A.hason
    2. B.Sahik
    3. C.Da'if
    4. D.Ahad
    Show answer

    Answer: B Sahik

  9. 9.
    Bashirah's encounter with muhammad (SAW) was important because it
    1. A.establishs friendship between them
    2. B.instilled fear in Muhammad
    3. C.Showed Basirah spiritual
    4. D.resealed the prophethood in him
    Show answer

    Answer: C Showed Basirah spiritual

  10. 10.
    Hajar al-Aswad is to Ka'bahi as I'tidal is to
    1. A.Nkah
    2. B.Taliq
    3. C.Sawn
    4. D.Salar
    Show answer

    Answer: D Salar

  11. 11.
    Iyyaka na'bula wa Iyyaka masa in (Q.1:5)
    1. A.The beneficient the merciful
    2. B.The path of whom you have shown mercy
    3. C.the king the day judgement
    4. D.it is you we worship and seek help from
    Show answer

    Answer: D it is you we worship and seek help from

  12. 12.
    Ja'far b. Abi Talib defended islam before the king of
    1. A.Syria
    2. B.Egypt
    3. C.Persia
    4. D.Abyssinia
    Show answer

    Answer: D Abyssinia

  13. 13.
    Ka'abah before the advent of Islam larboured about
    1. A.120 idols
    2. B.160 idols
    3. C.320 idols
    4. D.360 idols
    Show answer

    Answer: D 360 idols

  14. 14.
    Muhammad (SAW) used to visit the cave of Hira in his early age in order to
    1. A.meditate about nature
    2. B.hide from the mekkans
    3. C.receive revelation
    4. D.observe prayer and fast
    Show answer

    Answer: C receive revelation

  15. 15.
    Muhammad (SAW) was attract to Khadijah because of his
    1. A.nobility
    2. B.wealth
    3. C.trustworthness
    4. D.eloquence
    Show answer

    Answer: C trustworthness

  16. 16.
    Salaan a-farisi played a virtal role in the battle of
    1. A.Hunayan
    2. B.Uhad
    3. C.Khandaq
    4. D.siffin
    Show answer

    Answer: C Khandaq

  17. 17.
    Sunan is to Aba Dawditas jami is to
    1. A.Bukhari
    2. B.Muslim
    3. C.Timidhi
    4. D.ibn majah
    Show answer

    Answer: C Timidhi

  18. 18.
    Suratul fatilah is referred to as fatilatud kitab because it
    1. A.the mother of the book
    2. B.contains seven oft-repeated verses
    3. C.begins the Qur'an
    4. D.summarizes the Qur'an
    Show answer

    Answer: C begins the Qur'an

  19. 19.
    Suratul Qadr (Q,97:1) is in connection with
    1. A.forgiveness
    2. B.sustenance
    3. C.Revelation
    4. D.destiny
    Show answer

    Answer: C Revelation

  20. 20.
    Tawaf is to hajj as Iftar is to
    1. A.salat
    2. B.sawm
    3. C.zakat
    4. D.imam
    Show answer

    Answer: B sawm

  21. 21.
    The act of assocaiting patners with Attah
    1. A.Riya
    2. B.Kufr
    3. C.Shirk
    4. D.Nifiq
    Show answer

    Answer: C Shirk

  22. 22.
    The angel of Allah in charge of rain and distribution of substance is
    1. A.Azai'l
    2. B.mika'l
    3. C.Barfil
    4. D.jibril
    Show answer

    Answer: B mika'l

  23. 23.
    The Arab of the Jahilayyah were divided into numerous tribes because there was no
    1. A.stable economic system
    2. B.strong political system
    3. C.definite social order
    4. D.religious tolerance
    Show answer

    Answer: D religious tolerance

  24. 24.
    The attribute of Allah al-Qayyin describes him as the
    1. A.merciful
    2. B.eternal
    3. C.unique
    4. D.powerful
    Show answer

    Answer: D powerful

  25. 25.
    The correct isnad of an hadith is established through the following except the
    1. A.Continous chain of trasmitters
    2. B.Carater of transmitters
    3. C.relationship of transmitter
    4. D.closeness of transmitter to the prophet
    Show answer

    Answer: D closeness of transmitter to the prophet

  26. 26.
    The danger of reading the Qur'an different dialect was averted during the caliphate of
    1. A.mu'awiyah
    2. B.Ali
    3. C.Uthman
    4. D.Umar
    Show answer

    Answer: C Uthman

  27. 27.
    The defeat suffered by Muslims at Uhud was caused by
    1. A.Absence of Umar
    2. B.numerical disadvantage
    3. C.disobedience to the prophet
    4. D.inadequate preparation
    Show answer

    Answer: C disobedience to the prophet

  28. 28.
    The division of the Qur'an into sixty equal parts is known as
    1. A.Juz
    2. B.Hizb
    3. C.Rub
    4. D.Manzil
    Show answer

    Answer: A Juz

  29. 29.
    The fifth hadith of an-Nawawi prohibits
    1. A.anger
    2. B.innovation
    3. C.gossip
    4. D.theft
    Show answer

    Answer: D theft

  30. 30.
    The following are degrees of Hadith reliability except
    1. A.Hasan
    2. B.Mundasil
    3. C.sahih
    4. D.Da'if
    Show answer

    Answer: B Mundasil

  31. 31.
    The Hajj rite which is in the form of a physical exercise is
    1. A.ihran
    2. B.wajif
    3. C.Dhibh
    4. D.Sa'y
    Show answer

    Answer: D Sa'y

  32. 32.
    The main function of Roqib and Atid is to
    1. A.watch over the gate of paradise and Hell
    2. B.blow the trumpet on the last day
    3. C.Record man's deeds on earth
    4. D.carry the message of Allah to prophet
    Show answer

    Answer: C Record man's deeds on earth

  33. 33.
    The name al-Furqun implies that the Qur'an is a
    1. A.book
    2. B.reminder
    3. C.revelation
    4. D.criterion
    Show answer

    Answer: C revelation

  34. 34.
    The opposition of the Qurasyh to the holy prophet (SAW) was due among other things to
    1. A.the popularity of the prophet clan
    2. B.the familiarity with christianity
    3. C.socio-economic consideration
    4. D.muslims attacks on Makkan caravans
    Show answer

    Answer: B the familiarity with christianity

  35. 35.
    The Quranic chapter which enumerates some divine attributes of Allah in Surah
    1. A.al-falaq
    2. B.an-Nas
    3. C.al-iklas
    4. D.an-Nasr
    Show answer

    Answer: C al-iklas

  36. 36.
    The silent approval of the prophet as referred to in the science of Hadith as
    1. A.Qawl
    2. B.taqtir
    3. C.Fi'l
    4. D.tarikh
    Show answer

    Answer: B taqtir

  37. 37.
    The son of Muhammad (SAW) who died on the day of Idul Adha was
    1. A.Tayyib
    2. B.Qasim
    3. C.Abdulahi
    4. D.Ibrahim
    Show answer

    Answer: D Ibrahim

  38. 38.
    The special prayer observed in times of fear is salatu
    1. A.I-issiqu
    2. B.t-tarawh
    3. C.s-safar
    4. D.I-Khawf
    Show answer

    Answer: D I-Khawf

  39. 39.
    The standardization of the Qur'an took place during the caliphate of
    1. A.Ali b. Abi talib
    2. B.Umar b. al -khattah
    3. C.Uthman b. Affin
    4. D.Abu Bakr b. Ahi Quhdafah
    Show answer

    Answer: C Uthman b. Affin

  40. 40.
    The subject-matter of an-Nawawi hadith 1 is on
    1. A.Education
    2. B.compensation
    3. C.consultation
    4. D.migration
    Show answer

    Answer: D migration

  41. 41.
    The total number of Chapters in the Qur'an is
    1. A.134
    2. B.124
    3. C.114
    4. D.104
    Show answer

    Answer: C 114

  42. 42.
    The total number of takbirat in the first rak'ah of salatul'id is
    1. A.9
    2. B.7
    3. C.6
    4. D.5
    Show answer

    Answer: C 6

  43. 43.
    The verse lam yalid wa lam yalad is followed by
    1. A.QulHuwa Allahu ahud
    2. B.Maliki yawmid -Din
    3. C.walam yakun i-lahu kufuwan ahad
    4. D.siraral-ludhina an amta alayhim
    Show answer

    Answer: C walam yakun i-lahu kufuwan ahad

  44. 44.
    Uthman before the advent is to Dhu-Nurayn as Umar b. al-kattab is to
    1. A.As-sadiq
    2. B.As-Faruq
    3. C.Al-sidiq
    4. D.al-amin
    Show answer

    Answer: B As-Faruq

  45. 45.
    Waqul rabbir-hanhuwa Kama rubbayoni-saghiran (Q17:24) enjoins an obligatory duty to the
    1. A.wayfarer
    2. B.Orphan
    3. C.Parent
    4. D.needy
    Show answer

    Answer: C Parent

  46. 46.
    What makes caliph Uthman death unique was that the
    1. A.was murderedby a slave
    2. B.died of natural cause
    3. C.died while reading the Qur'an
    4. D.nominated Ali before his death
    Show answer

    Answer: A was murderedby a slave

  47. 47.
    Which of the following is a component of Hadith
    1. A.Masaanif
    2. B.sahih
    3. C.mabn
    4. D.jami
    Show answer

    Answer: C mabn

  48. 48.
    Which of the following is not a charateritics of makkan suwar?
    1. A.Their verses are short
    2. B.they have poetical rthym
    3. C.they cotain historical facts
    4. D.they are full of oaths
    Show answer

    Answer: C they cotain historical facts

  49. 49.
    Which of the following is not an atonent for intentionally breaking of Ramadan fast ?
    1. A.60 days continous fasting
    2. B.feeding of 60 people to satisfation
    3. C.freeing slaves
    4. D.paying a specific amount as ransom
    Show answer

    Answer: D paying a specific amount as ransom

  50. 50.
    Which of the following is not an issue in the prophet's farewell sermon?
    1. A.Abolition of usury
    2. B.Kindness to slaves
    3. C.Islamic brotherhood
    4. D.Restricted polygamy
    Show answer

    Answer: D Restricted polygamy

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

WAEC Islamic Studies 2010–2016 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux