Skip to content

Islamic Studies past questions: WAEC SSCE 2021

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A complete prayer ends with a
    1. A.Tashahhud
    2. B.Taslim
    3. C.Basmallah
    4. D.Tahlil
    Show answer

    Answer: B Taslim

  2. 2.
    A rak'ah in salat starts with
    1. A.Ruhu
    2. B.Takbiratul-Ihram
    3. C.Qiyam bi Itidal
    4. D.sujur
    Show answer

    Answer: B Takbiratul-Ihram

  3. 3.
    A'isha was distinct from other wives of the prophet (SAW) because she
    1. A.was the oldest of his wives
    2. B.was married as a virgin
    3. C.lived longer than his other wives
    4. D.gave him employment
    Show answer

    Answer: B was married as a virgin

  4. 4.
    Ad-Dhikr is Qur'an as 'ummul-kitab' is to
    1. A.Kafirun
    2. B.Ikhlas
    3. C.Fatihah
    4. D.Falaq
    Show answer

    Answer: C Fatihah

  5. 5.
    Al-Akhirah is hereafter as Al-Qiyamah is to
    1. A.Hell
    2. B.Destiny
    3. C.Paradise
    4. D.resurrection
    Show answer

    Answer: D resurrection

  6. 6.
    Alayasal-LLahu bi Ahkamil-Hakimin implies that Allah is the best
    1. A.fashioner
    2. B.creator
    3. C.judge
    4. D.architect
    Show answer

    Answer: D architect

  7. 7.
    An hadith is referred to a diaf because
    1. A.it is sometimes supported with evidence
    2. B.all it transmitters are reliable
    3. C.it has defects in its ismad and matn
    4. D.it is a fabricated tradition
    Show answer

    Answer: D it is a fabricated tradition

  8. 8.
    Birabbil - Falaq in Quran 113 means
    1. A.From the enviers that envies
    2. B.lord of the daybreak
    3. C.Lord of the mankind
    4. D.from the evil of dark
    Show answer

    Answer: B lord of the daybreak

  9. 9.
    Ijma as a secondary source of islamic law implies....
    1. A.analogical deductions
    2. B.norms and tradition
    3. C.Consensus opinion of scholars
    4. D.established basis for justice
    Show answer

    Answer: C Consensus opinion of scholars

  10. 10.
    Iqra' warabbukal akam is followed by
    1. A.Iqra'bismi rabbikal-ladhi Khalaq
    2. B.Khalaqal isana min alaq
    3. C.Alladhi alama bil qalam
    4. D.Allama insana malam yal'am
    Show answer

    Answer: C Alladhi alama bil qalam

  11. 11.
    Khadijah married Muhammad (SAW) at the age of
    1. A.40
    2. B.50
    3. C.30
    4. D.20
    Show answer

    Answer: D 20

  12. 12.
    Lawhul - Mahfudh is associated with Quran
    1. A.memorization
    2. B.preservation
    3. C.recitation
    4. D.compilation
    Show answer

    Answer: B preservation

  13. 13.
    Malik yawmid-Din translated as
    1. A.The king of the day of judgment
    2. B.The Beneficient , the merciful
    3. C.Guide us to the right path
    4. D.Praise be to Allah, the lord of the worlds
    Show answer

    Answer: A The king of the day of judgment

  14. 14.
    Marriage relationship fulfil the following functions except
    1. A.Security at old age
    2. B.foundation of family life
    3. C.quick means of getting rich
    4. D.sexual satisfaction
    Show answer

    Answer: B foundation of family life

  15. 15.
    Muhammad (SAW) was referred to as al-Amin because he was
    1. A.patient
    2. B.honest
    3. C.humble
    4. D.trustworthy
    Show answer

    Answer: D trustworthy

  16. 16.
    One of the issues discussed in Hadith 18 of an-Nawan is about
    1. A.Avoidance of innovation
    2. B.Avoidance of vain talk
    3. C.The fear of Allah
    4. D.Important of intention
    Show answer

    Answer: C The fear of Allah

  17. 17.
    Reference is made to migration of 622C.E in an-Nawawi's Hadith
    1. A.1
    2. B.7
    3. C.9
    4. D.5
    Show answer

    Answer: A 1

  18. 18.
    Subhana rabbiyal-A'lafaghfirli is recited when the worshiper is at
    1. A.rurku
    2. B.julus
    3. C.qiyam
    4. D.sujud
    Show answer

    Answer: D sujud

  19. 19.
    Talaq al - Bodah takes efforts when divorce is pronounced
    1. A.when the wife is still in her marital menes
    2. B.verbally or in writing
    3. C.three times simultaneously
    4. D.When the wife is still in her marital home
    Show answer

    Answer: C three times simultaneously

  20. 20.
    Tayammum is performed by muslims when
    1. A.He wants to join a congregational prayer
    2. B.he is in a hurry to perform prayer
    3. C.access to water is very difficult
    4. D.Time of the prayer has elapsed
    Show answer

    Answer: C access to water is very difficult

  21. 21.
    The admoniion in last part of Hadith 18 of an-Nawawi is
    1. A.respect for one's daughter
    2. B.control of one's temper
    3. C.love for one another
    4. D.good conduct
    Show answer

    Answer: D good conduct

  22. 22.
    the central theme of Hadith 41 of an-Nawawi is
    1. A.total submission to Allah
    2. B.honesty and transparency
    3. C.good neighbourliness
    4. D.avoidance of anger
    Show answer

    Answer: A total submission to Allah

  23. 23.
    The fifty muslim archers at the battle of Uhud were instructed to
    1. A.pay homage to the prophet (SAW)
    2. B.stay there and should not leave
    3. C.attach the enemies when facing them
    4. D.strike first in order to gain war booty
    Show answer

    Answer: B stay there and should not leave

  24. 24.
    The first Mu'adh - Dhin in islma is
    1. A.Bilal
    2. B.Amr
    3. C.Hamzah
    4. D.Maysarah
    Show answer

    Answer: A Bilal

  25. 25.
    The first pledge of Aqbah was signed in
    1. A.621 C.E
    2. B.630 C.E
    3. C.610 C.E
    4. D.628 C.E
    Show answer

    Answer: B 630 C.E

  26. 26.
    The following are classification of Hadith excepts
    1. A.daif
    2. B.hasan
    3. C.mawdu
    4. D.sahih
    Show answer

    Answer: C mawdu

  27. 27.
    The following are lessons of Hadith 5 of an-Nawawi except
    1. A.condemnation of devilish innovations
    2. B.rejection of fabrication
    3. C.banning of illegal acts
    4. D.abolition od usury
    Show answer

    Answer: B rejection of fabrication

  28. 28.
    The following nullifies an islamic marriage if not fulfilled except
    1. A.payment of dowry
    2. B.marriage feast
    3. C.consent of parents
    4. D.proposal and acceptance
    Show answer

    Answer: B marriage feast

  29. 29.
    The hadith of an-Nawawi that admonishes a muslim to love his brothers as himself is number
    1. A.13
    2. B.7
    3. C.9
    4. D.16
    Show answer

    Answer: A 13

  30. 30.
    The last child of prophet Mohammad (SAW) is
    1. A.ibrahim
    2. B.Tahir
    3. C.Zaynab
    4. D.Ruquayyah
    Show answer

    Answer: A ibrahim

  31. 31.
    The main reason of transport used by the Arabs in the desert was
    1. A.horse
    2. B.Donkey
    3. C.cattle
    4. D.Camel
    Show answer

    Answer: D Camel

  32. 32.
    The number of Makkan soldiers that part of the battle of Udud was
    1. A.3000
    2. B.1000
    3. C.2000
    4. D.4000
    Show answer

    Answer: A 3000

  33. 33.
    the prophet's uncle who succeded ABu Talib as the head of Banu Hashum was
    1. A.Hamzah
    2. B.Abdullah
    3. C.Abu Jahl
    4. D.Abbas
    Show answer

    Answer: A Hamzah

  34. 34.
    The Qur'an is referred to as al-hukum because it
    1. A.provides direction to judgement
    2. B.reminds one of his duties
    3. C.is revealed from Allah
    4. D.guides a Muslim to his right path
    Show answer

    Answer: A provides direction to judgement

  35. 35.
    The Qur'an is to Muhammad (SAW) as suhuf is
    1. A.Yusuf(A.S)
    2. B.Daud (A.S)
    3. C.Isa(A.S)
    4. D.Ibrahim (A.S)
    Show answer

    Answer: D Ibrahim (A.S)

  36. 36.
    The Qur'an was initially preserved on the following except
    1. A.memory
    2. B.leather
    3. C.rock
    4. D.paper
    Show answer

    Answer: B leather

  37. 37.
    The total number of rak'ah in Zuhr'Asr an Isha is
    1. A.11
    2. B.17
    3. C.5
    4. D.12
    Show answer

    Answer: D 12

  38. 38.
    The tradtionist who died in Qazwin in 273 C.E was
    1. A.Muslim
    2. B.Abu Daud
    3. C.Tirmidhi
    4. D.Ibn majah
    Show answer

    Answer: A Muslim

  39. 39.
    The type of ghust performed by a new convert to islam is
    1. A.Nifas
    2. B.Janabah
    3. C.Haydah
    4. D.Dukhil al-islam
    Show answer

    Answer: D Dukhil al-islam

  40. 40.
    The unity of Allah is expressed in suratul
    1. A.Qadr
    2. B.Falaq
    3. C.Kafirun
    4. D.Ikhlas
    Show answer

    Answer: D Ikhlas

  41. 41.
    The weakest faith acording to Hadith 34 of an-Nawam is changing an evil with the
    1. A.heart
    2. B.hand
    3. C.Tongue
    4. D.leg
    Show answer

    Answer: A heart

  42. 42.
    The work of Imam Bukhari and al-Tirimidhi are both called
    1. A.Sunan
    2. B.Ahkam
    3. C.jami
    4. D.Musamaf
    Show answer

    Answer: D Musamaf

  43. 43.
    the young Muhammad(SAW) was taken to Ka'bah for prayer by
    1. A.Hamzah
    2. B.Abdul Myttalib
    3. C.Abdullah
    4. D.Abu Jahl
    Show answer

    Answer: B Abdul Myttalib

  44. 44.
    Which if the following is not amonged the articles of faith ? belief in the
    1. A.miracles
    2. B.angels
    3. C.scriptures
    4. D.prophets
    Show answer

    Answer: A miracles

  45. 45.
    which of the following is a characteristic of Makkan survivor ?
    1. A.curtain criminal injunction
    2. B.long substance
    3. C.Historical narrations
    4. D.poetic rythm
    Show answer

    Answer: C Historical narrations

  46. 46.
    Which of the following is not contained in Hadith 15 of an-Nawawi?
    1. A.speaking the truth always
    2. B.consciousness of Allah in all places
    3. C.honouring one's guest
    4. D.respecting one's neighbour
    Show answer

    Answer: B consciousness of Allah in all places

  47. 47.
    Which of the following prayers is not observed by Isha and Fajr
    1. A.Shafi
    2. B.Tahajjud
    3. C.Witr
    4. D.Istisqa
    Show answer

    Answer: D Istisqa

  48. 48.
    Which of the following was not a Jahilliyyah idol?
    1. A.al-Uzzah
    2. B.al-manat
    3. C.al-Jibl
    4. D.al-lat
    Show answer

    Answer: C al-Jibl

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

WAEC Islamic Studies 2010–2016 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux