Skip to content

Islamic Studies past questions: WAEC SSCE 2024

46 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

46 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "Alaqin" in Khalagal insäna min 'alaqin (Q.96:2) means ___
    1. A.most generous
    2. B.creation
    3. C.clot of blood
    4. D.rebellious
    Show answer

    Answer: C clot of blood

  2. 2.
    After rising from the ruku, a worshipper utters ___
    1. A.sani 'allahu liman hamidahu
    2. B.subhana rabbiyal 'azm
    3. C.rabbana walakal hand
    4. D.subhana rabbiyal 'a'la
    Show answer

    Answer: A sani 'allahu liman hamidahu

  3. 3.
    Baytul-mul was established by khalifah umar to bring about an organised ___
    1. A.political system
    2. B.auditing system
    3. C.social system
    4. D.banking system
    Show answer

    Answer: B auditing system

  4. 4.
    Cleaning the private part with water is known as ___
    1. A.Ghusl
    2. B.wudi'
    3. C.istijmar
    4. D.istinja
    Show answer

    Answer: D istinja

  5. 5.
    Ihdinas- siratal mustaqimin (Q 1:6) implies that one should ___
    1. A.seek guidance from Allah
    2. B.worship allah alone
    3. C.sing the praises of allah
    4. D.acknowledge the mercy of allah
    Show answer

    Answer: A seek guidance from Allah

  6. 6.
    In Islam, one of the temporary barriers to marriage is
    1. A.mother in law
    2. B.foster mother
    3. C.woman in iddah
    4. D.daughter in law
    Show answer

    Answer: C woman in iddah

  7. 7.
    La takhudhuhu sinatun wa la nawmui (Q.2:255) means
    1. A.there is no God but him
    2. B.his throne overspreads the heaven and the earth
    3. C.neither slumber overtakes him nor sleep
    4. D.he knows all that lies open before men
    Show answer

    Answer: C neither slumber overtakes him nor sleep

  8. 8.
    Large scale forgery of ah hadith began in the caliphate of __
    1. A.Abubakr
    2. B.umar
    3. C.uthman
    4. D.'Ai
    Show answer

    Answer: B umar

  9. 9.
    prohet muhammad's (S.A,W) companion during his hiraj to yathrib was __
    1. A.uthman b. affan
    2. B.ali b. abr talib
    3. C.umar b. al-khattab
    4. D.abu-bakr b. abi quhaffah
    Show answer

    Answer: D abu-bakr b. abi quhaffah

  10. 10.
    prophet Muhammad's (S.A.W.) companion to Ta'if was
    1. A.abu - bakr
    2. B.'ali
    3. C.zayd
    4. D.'uthman
    Show answer

    Answer: C zayd

  11. 11.
    Qul a udhu birabbil falaq (Q.113) is followed by ___
    1. A.wa min sharri ghasiqin idha waqaba
    2. B.wa min sharri husidin idha hadasa
    3. C.min sharril waswadil khannas
    4. D.min sharri ma khalaqa
    Show answer

    Answer: D min sharri ma khalaqa

  12. 12.
    Qur'an chapter 1 is to faihah as qur'an chapter 95 is to ___
    1. A.nasr
    2. B.alaq
    3. C.tin
    4. D.kafirun
    Show answer

    Answer: C tin

  13. 13.
    Qur'an is divided into 60 equal parts known as ___
    1. A.hizb
    2. B.manzil
    3. C.ayat
    4. D.surah
    Show answer

    Answer: A hizb

  14. 14.
    Salat becomes faulty when takbiratul-ihram is ___
    1. A.Said silently
    2. B.delayed
    3. C.omitted
    4. D.said loudly
    Show answer

    Answer: C omitted

  15. 15.
    the authenticity of hadith may be faulted if ___
    1. A.its wordings are too close to the texts of the quran
    2. B.it is not longer than the verse of the quran
    3. C.its narrator was not from makkah
    4. D.its contradicts qur'anic injunction
    Show answer

    Answer: D its contradicts qur'anic injunction

  16. 16.
    the classification of hadith based on its narrators takes one of the following forms ___
    1. A.qudsi
    2. B.rawl
    3. C.rijal
    4. D.mutawatir
    Show answer

    Answer: D mutawatir

  17. 17.
    the first man to issue to orders for the official collection of hadith was __
    1. A.Umar b. al-khattab
    2. B.abu hurayrah
    3. C.uthman b. affan
    4. D.umar b. abdul 'aziz
    Show answer

    Answer: A Umar b. al-khattab

  18. 18.
    The first migration from makkah to Abyssinia took place in the year ___
    1. A.613 C.E
    2. B.615 C.E
    3. C.622 C.E
    4. D.632 C.E
    Show answer

    Answer: A 613 C.E

  19. 19.
    the first three battles fought before the treaty of al-hudaybyiyyah were
    1. A.badr, uhud and khandag
    2. B.khandag, yamamah and siffin
    3. C.siffin, tabuk and badr
    4. D.tabuk, badr and uhud
    Show answer

    Answer: A badr, uhud and khandag

  20. 20.
    The following are obligatory parts of al-wudu except ____
    1. A.washing hands to the wrist
    2. B.intention
    3. C.wiping of the head
    4. D.washing of the legs to the ankles
    Show answer

    Answer: A washing hands to the wrist

  21. 21.
    The general commander of the building army during the caliphate of abu-bakr was ___
    1. A.khalid b. al-walid
    2. B.zayd b. harith
    3. C.amr b. al-As
    4. D.usamah b. yazd
    Show answer

    Answer: B zayd b. harith

  22. 22.
    The masannaf are ahadith
    1. A.which are not authentic
    2. B.transmitted by muhaddithun
    3. C.collected in the life time of the prophey (S.A.W)
    4. D.arranged according to subject matters
    Show answer

    Answer: D arranged according to subject matters

  23. 23.
    The number of lashes prescribed by 'Quran 24: 2 for a fornicator is ___
    1. A.100
    2. B.80
    3. C.60
    4. D.40
    Show answer

    Answer: B 80

  24. 24.
    the practices, customs, and traditions of prophet muhammad (S.A.W) is termed?
    1. A.Qur'an
    2. B.Sunnah
    3. C.ta'wil
    4. D.diwan
    Show answer

    Answer: B Sunnah

  25. 25.
    the pre-islamic arabia idol commonly worshipped bt the tribes of aws and khazraj was
    1. A.al-Waddin
    2. B.al-Uzza
    3. C.manar
    4. D.al-hubal
    Show answer

    Answer: C manar

  26. 26.
    The process of harmonizing the different intonations in the recitation of the Qur'an is reffered to as _____
    1. A.serilization
    2. B.documentation
    3. C.standardization
    4. D.compilation
    Show answer

    Answer: C standardization

  27. 27.
    the rawi is important in hadith studies because it
    1. A.indicates its compiler
    2. B.its the name of its narrators
    3. C.is a form of its classification
    4. D.exposes weak traditions
    Show answer

    Answer: B its the name of its narrators

  28. 28.
    the revelation of the quran is a proof of muhammad's
    1. A.eloquence
    2. B.intelligence
    3. C.prophethood
    4. D.leadership
    Show answer

    Answer: C prophethood

  29. 29.
    The revelation of the Quran started with the command to ___
    1. A.preach
    2. B.read
    3. C.Proclaim
    4. D.announce
    Show answer

    Answer: B read

  30. 30.
    the second part of Kalimatush-shahadah butresses muhammad's (S.A.W)
    1. A.divinity
    2. B.lordship
    3. C.prophethood
    4. D.holiness
    Show answer

    Answer: C prophethood

  31. 31.
    The term associated with revelation is ___
    1. A.matn
    2. B.rawl
    3. C.Qiran
    4. D.kashf
    Show answer

    Answer: D kashf

  32. 32.
    the term for the two prostrations perfomed to atone for mistakes in salat is
    1. A.shuk
    2. B.Sahw
    3. C.Tasrih
    4. D.Taqarrub
    Show answer

    Answer: B Sahw

  33. 33.
    The term restitution of fasting is
    1. A.Qadar
    2. B.Qada
    3. C.kaffarah
    4. D.nadhr
    Show answer

    Answer: A Qadar

  34. 34.
    the third khalifah in islam ruled between ____
    1. A.630-632 CE
    2. B.632 - 634 CE
    3. C.634 - 644 CE
    4. D.644 - 656 CE
    Show answer

    Answer: C 634 - 644 CE

  35. 35.
    the type of ritual bath performed by women alone is
    1. A.janazah
    2. B.janabah
    3. C.haydah
    4. D.dukhul-islam
    Show answer

    Answer: C haydah

  36. 36.
    the uniqueness of Allah is best described in suratul
    1. A.ikhlas
    2. B.alaq
    3. C.kairun
    4. D.kawthar
    Show answer

    Answer: A ikhlas

  37. 37.
    The year 622 CE is significant in islamic history it is attributed to the ___
    1. A.death of the prophet (S.A.W)
    2. B.Defeat at uhud
    3. C.hijrah to yathrib
    4. D.conquest of makkah
    Show answer

    Answer: C hijrah to yathrib

  38. 38.
    Which of of the following does not belong to the group?
    1. A.Tarawih
    2. B.Tahiyyatu-masjid
    3. C.Jum'ah
    4. D.Shafi'val-witr
    Show answer

    Answer: C Jum'ah

  39. 39.
    which of the following acts requires ablution?
    1. A.touching the quran
    2. B.entering into a mosque
    3. C.performance of prayer
    4. D.hastening between safa and marwa
    Show answer

    Answer: C performance of prayer

  40. 40.
    which of the following is a compulsory prayer?
    1. A.witr
    2. B.duha
    3. C.tahajud
    4. D.jgnazah
    Show answer

    Answer: A witr

  41. 41.
    which of the following is a haij term?
    1. A.asmaur-rijal
    2. B.wuquf bil arafah
    3. C.hasan
    4. D.rawl
    Show answer

    Answer: B wuquf bil arafah

  42. 42.
    Which of the following necessitated the compilation of the Quran?
    1. A.increase in the population of muslims
    2. B.the death of the prophet (S.A.W)
    3. C.Increase in the death of huffadh
    4. D.umar b. al-khattab ordered it
    Show answer

    Answer: C Increase in the death of huffadh

  43. 43.
    which of the following was a step taken by the prophet (S.A.W) each time he received revelation from Allah?
    1. A.wrote it down
    2. B.taught khadijah
    3. C.slept over it
    4. D.memorized it
    Show answer

    Answer: D memorized it

  44. 44.
    Who among the following is associated with islam in Borno?
    1. A.Muhammad al-Mami
    2. B.Abdullah b. Fudi
    3. C.Abdul-Kareem al-Maghili
    4. D.Ahmad Jalo
    Show answer

    Answer: A Muhammad al-Mami

  45. 45.
    who is the most eligible for custody of children after a divorce?
    1. A.husbands sister
    2. B.wifes aunt
    3. C.childrens mother
    4. D.husbands mother
    Show answer

    Answer: C childrens mother

  46. 46.
    Who was the companion sent by the prophet (S.A.W.) from hudaybiyyah to assure the Quraysh of his peaceful mission to makkah?
    1. A.uthmanb 'affan
    2. B.ali b. AbT Talib
    3. C.abu-bakr b. abi quhaffah
    4. D.umar b. al khattab
    Show answer

    Answer: A uthmanb 'affan

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

WAEC Islamic Studies 2010–2016 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux