Skip to content

Islamic Studies past questions: JAMB UTME 2024

71 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

71 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ___ of An-Nawawi's collections warns against poke nosing.
    1. A.six
    2. B.eight
    3. C.twelve
    4. D.four
    Show answer

    Answer: A six

  2. 2.
    A muslim can marry the following except
    1. A.divorce
    2. B.blood sister
    3. C.friend's daughter
    4. D.cousin
    Show answer

    Answer: B blood sister

  3. 3.
    A person who worships other beings is called
    1. A.Idolater
    2. B.Observer
    3. C.Giver
    4. D.Beleiver
    Show answer

    Answer: A Idolater

  4. 4.
    Actions are judged according to intention is part of hadith of An-Nawawi's collections.
    1. A.six
    2. B.four
    3. C.one
    4. D.five
    Show answer

    Answer: C one

  5. 5.
    Al Qur an was compiled on the advice of
    1. A.Khalid bn walid
    2. B.Uthman bn Affan
    3. C.Bilal bn Rabbah
    4. D.Umar bn Khattab
    Show answer

    Answer: D Umar bn Khattab

  6. 6.
    Al Quran contains ___ chapters
    1. A.113
    2. B.111
    3. C.114
    4. D.110
    Show answer

    Answer: C 114

  7. 7.
    Al-khaliq means the
    1. A.creator
    2. B.almighty
    3. C.compeller
    4. D.watchful
    Show answer

    Answer: A creator

  8. 8.
    Al-Qur'an is a divine book from
    1. A.Angel
    2. B.jinn
    3. C.Allah
    4. D.messengers
    Show answer

    Answer: C Allah

  9. 9.
    Al-Rahim means the
    1. A.beneficent
    2. B.forgiver
    3. C.creator
    4. D.sustainer
    Show answer

    Answer: B forgiver

  10. 10.
    Al-Rahman means the
    1. A.provider
    2. B.forgiver
    3. C.merciful
    4. D.beneficent
    Show answer

    Answer: C merciful

  11. 11.
    Allahus samad is translated as
    1. A.and there is no one like Him
    2. B.the king of mankind
    3. C.Allah is eternal and absolute
    4. D.He is the one
    Show answer

    Answer: C Allah is eternal and absolute

  12. 12.
    Angels were created from
    1. A.Light
    2. B.Dust
    3. C.Clay
    4. D.Fire
    Show answer

    Answer: A Light

  13. 13.
    Eid al-Adha is observed on the ___ day of dhul-Hijjah.
    1. A.tenth
    2. B.ninth
    3. C.sixth
    4. D.fifth
    Show answer

    Answer: A tenth

  14. 14.
    Eid al-Adha is observed on the day of dhul-Hijjah
    1. A.Eight
    2. B.Ninth
    3. C.Tenth
    4. D.Fifth
    Show answer

    Answer: C Tenth

  15. 15.
    Ghuslul is performed after the stoppage of menstrual blood.
    1. A.haydah
    2. B.istihadhah
    3. C.janabah
    4. D.nifas
    Show answer

    Answer: C janabah

  16. 16.
    Hasan means ___ Hadith
    1. A.weak
    2. B.genuine
    3. C.fabricated
    4. D.sound
    Show answer

    Answer: D sound

  17. 17.
    How many times is the word al-Qari'ah?
    1. A.four
    2. B.three
    3. C.five
    4. D.two
    Show answer

    Answer: D two

  18. 18.
    Iblis was created from
    1. A.Fire
    2. B.Water
    3. C.Light
    4. D.Dust
    Show answer

    Answer: A Fire

  19. 19.
    Into how many groups is Hadith classfied?
    1. A.Two
    2. B.three
    3. C.four
    4. D.five
    Show answer

    Answer: A Two

  20. 20.
    Iyyaka na budu wa iyyaka nasta in is in suratul
    1. A.Asr
    2. B.Alaq
    3. C.Fathihah
    4. D.Duha
    Show answer

    Answer: C Fathihah

  21. 21.
    Ka'abah was by Prophet Ibrahim (AS).
    1. A.rehabilitated
    2. B.adjusted
    3. C.built
    4. D.renovated
    Show answer

    Answer: C built

  22. 22.
    Khulafa'ul-Rashidun are in number.
    1. A.Two
    2. B.Five
    3. C.Three
    4. D.Four
    Show answer

    Answer: D Four

  23. 23.
    Lakum Dinukum waliyadin is the last verse of suratul
    1. A.Kawthar
    2. B.Kafirun
    3. C.Ma'un
    4. D.nasr
    Show answer

    Answer: B Kafirun

  24. 24.
    Laylatul-qadr means the night of
    1. A.salvation
    2. B.help
    3. C.ascension
    4. D.power
    Show answer

    Answer: D power

  25. 25.
    Ramadan is the ___ month of hijrah calendar.
    1. A.fifth
    2. B.tenth
    3. C.ninth
    4. D.second
    Show answer

    Answer: C ninth

  26. 26.
    Ramadan is the ____ month of hijrah calendar.
    1. A.Fifth
    2. B.Ninth
    3. C.Tenth
    4. D.Second
    Show answer

    Answer: B Ninth

  27. 27.
    Salatul Eidayn has______ raka'ah each.
    1. A.Two
    2. B.Three
    3. C.Five
    4. D.Four
    Show answer

    Answer: A Two

  28. 28.
    Salatul istisqa is prayer for
    1. A.moon eclipse
    2. B.drought
    3. C.rain
    4. D.Journey
    Show answer

    Answer: C rain

  29. 29.
    Salatul-tarawihta rawih is observed in the month of
    1. A.Ramadan
    2. B.Sha'aban
    3. C.Shawwal
    4. D.Rajab
    Show answer

    Answer: A Ramadan

  30. 30.
    Sand ablution is known as al
    1. A.tashahhud
    2. B.tayammum
    3. C.Wudu
    4. D.Tahara
    Show answer

    Answer: B tayammum

  31. 31.
    Subhana rabbiyal a'la wabihamdihi is recited in
    1. A.Tashahhud
    2. B.Ruku'
    3. C.julus
    4. D.sujud
    Show answer

    Answer: B Ruku'

  32. 32.
    Subhana Rabbiyal azim wabihamdih is recited in
    1. A.sujud
    2. B.Qiyam
    3. C.julus
    4. D.Ruku
    Show answer

    Answer: D Ruku

  33. 33.
    Suratul - Qariah consists of ___ verses
    1. A.eleven
    2. B.eight
    3. C.ten
    4. D.seven
    Show answer

    Answer: A eleven

  34. 34.
    Suratul adiyat warns man against his
    1. A.unkindness
    2. B.disobedience
    3. C.impatience
    4. D.ingratitude
    Show answer

    Answer: D ingratitude

  35. 35.
    Suratul fatihah is recited ____ times in suratul asr
    1. A.Five
    2. B.Six
    3. C.Four
    4. D.Seven
    Show answer

    Answer: C Four

  36. 36.
    Suratul Humazah consists of ___ verses
    1. A.seven
    2. B.nine
    3. C.five
    4. D.eight
    Show answer

    Answer: A seven

  37. 37.
    Suratul zalzalah stresses the
    1. A.night of power
    2. B.day of judgement
    3. C.day of arafah
    4. D.day break
    Show answer

    Answer: B day of judgement

  38. 38.
    Tahara simply means
    1. A.purification
    2. B.marriage
    3. C.intention
    4. D.worship
    Show answer

    Answer: A purification

  39. 39.
    The angels responsible are recording of deeds are ____ and ____
    1. A.Jibril, Ridwan
    2. B.Mika'il, Israfil
    3. C.Raqib, Atid
    4. D.Munkar, Nakir
    Show answer

    Answer: C Raqib, Atid

  40. 40.
    The chain of narrators of hadith is called
    1. A.Hasan
    2. B.Isnad
    3. C.Daif
    4. D.Matn
    Show answer

    Answer: B Isnad

  41. 41.
    The first revelation of al-Qur'an in suratul
    1. A.Alaq
    2. B.Falaq
    3. C.Nas
    4. D.Adiyat
    Show answer

    Answer: C Nas

  42. 42.
    The following acts are prohibited while in ihram except
    1. A.bathing
    2. B.sexual intercourse
    3. C.shaving
    4. D.hunting
    Show answer

    Answer: A bathing

  43. 43.
    The following are acts of hajj except
    1. A.ihram
    2. B.talbiyyah
    3. C.tawaf
    4. D.ziyarah
    Show answer

    Answer: D ziyarah

  44. 44.
    The following are articles of faith except belief in
    1. A.prophet
    2. B.imam
    3. C.Allah
    4. D.angels
    Show answer

    Answer: B imam

  45. 45.
    The following are obligatory acts of Hajj except
    1. A.Tawaf
    2. B.Arafah
    3. C.Talbiyyah
    4. D.Sa'y
    Show answer

    Answer: A Tawaf

  46. 46.
    The following are reporters of hadith except
    1. A.ibn Majah
    2. B.ibn Sina
    3. C.Tirmidh
    4. D.Bukhari
    Show answer

    Answer: B ibn Sina

  47. 47.
    The following are sources of pure water except
    1. A.Rain
    2. B.Stream
    3. C.River
    4. D.Sewage
    Show answer

    Answer: D Sewage

  48. 48.
    The following vitiates ablution except
    1. A.Deep sleep
    2. B.Passing wind
    3. C.Unconsciousness
    4. D.Eating
    Show answer

    Answer: A Deep sleep

  49. 49.
    The following were used in recording al Qur an at the time of the prophet (SAW) except
    1. A.animal skin
    2. B.leaves
    3. C.paper
    4. D.animal bones
    Show answer

    Answer: C paper

  50. 50.
    The main teaching of Hadith twelve of An-Nwawai's collections is
    1. A.nobility
    2. B.non-interference
    3. C.humility
    4. D.affection
    Show answer

    Answer: B non-interference

  51. 51.
    The pilgrims go to arafah on the ___ day of Dhul-Hijjah
    1. A.tenth
    2. B.eight
    3. C.seventh
    4. D.ninth
    Show answer

    Answer: D ninth

  52. 52.
    The pilgrims go to arafah on the day of Dhul-Hijjah
    1. A.Ninth
    2. B.eighth
    3. C.tenth
    4. D.Seventh
    Show answer

    Answer: A Ninth

  53. 53.
    The prayer that has three raka'at is salatul
    1. A.Isha
    2. B.Subh
    3. C.Asr
    4. D.Magrib
    Show answer

    Answer: D Magrib

  54. 54.
    The preservation of al-Qur'an involves the following except
    1. A.arrangement
    2. B.italicization
    3. C.standardization
    4. D.compilation
    Show answer

    Answer: B italicization

  55. 55.
    The Ulul Azim are
    1. A.ten
    2. B.three
    3. C.fifteen
    4. D.five
    Show answer

    Answer: D five

  56. 56.
    The Ulul Azim are in number
    1. A.fifteen
    2. B.three
    3. C.ten
    4. D.five
    Show answer

    Answer: A fifteen

  57. 57.
    The word al-Bayt in suratul Quraysh refers to the
    1. A.prophet's mosque
    2. B.prophet's house
    3. C.cave
    4. D.ka'abah
    Show answer

    Answer: D ka'abah

  58. 58.
    The word Talaq means
    1. A.dowry
    2. B.divorce
    3. C.guidance
    4. D.marriage
    Show answer

    Answer: B divorce

  59. 59.
    There are ___ types of relevations.
    1. A.six
    2. B.three
    3. C.five
    4. D.four
    Show answer

    Answer: B three

  60. 60.
    Twenty prophets were mentioned in the Qur'an.
    1. A.four
    2. B.Six
    3. C.Five
    4. D.Seven
    Show answer

    Answer: C Five

  61. 61.
    Washing the hands to the elbow is ___ in ablution.
    1. A.mustahab
    2. B.fard
    3. C.makruh
    4. D.sunnah
    Show answer

    Answer: D sunnah

  62. 62.
    Which of the following hadith discourages selfishness
    1. A.fifteen
    2. B.seven
    3. C.five
    4. D.twenty one
    Show answer

    Answer: D twenty one

  63. 63.
    Which of the following hadith talks about the lawful and unlawful?
    1. A.seven
    2. B.five
    3. C.thirteen
    4. D.one
    Show answer

    Answer: D one

  64. 64.
    Which of the following is not among the Ulul Azim? Prophet
    1. A.Musa
    2. B.Isa
    3. C.Adam
    4. D.Ibrahim
    Show answer

    Answer: B Isa

  65. 65.
    Which of the following prayers has silent recitation?
    1. A.Subh
    2. B.Jumu'ah
    3. C.Zuhr
    4. D.Isha'
    Show answer

    Answer: C Zuhr

  66. 66.
    Which of these hadith narrated the dialogue between the prophet (SAW) and angel Jibril?
    1. A.two
    2. B.one
    3. C.five
    4. D.four
    Show answer

    Answer: B one

  67. 67.
    Who among the following angels is in charge of rain
    1. A.Atid
    2. B.Mika'il
    3. C.Israfil
    4. D.Malik
    Show answer

    Answer: B Mika'il

  68. 68.
    Who among the following attempted to destroy the ka'abah?
    1. A.Kisrah
    2. B.Muquaqis
    3. C.Abrahah
    4. D.Qaysar
    Show answer

    Answer: C Abrahah

  69. 69.
    Who among these sahabah presided over compilation of Al-Qur'an?
    1. A.Abdullahi bn Mas'ud
    2. B.Abdullah bn Abbas
    3. C.Zayd bn Thabit
    4. D.Abdullah bn Umar
    Show answer

    Answer: C Zayd bn Thabit

  70. 70.
    Who is not among the khulafa 'ul Rashidun except?
    1. A.Mu'awiyah bn Abi Sufyan
    2. B.Uthman bn Affan
    3. C.Ali bn Abi Talib
    4. D.Abu bakr bn Abi Quhafah
    Show answer

    Answer: A Mu'awiyah bn Abi Sufyan

  71. 71.
    Zuhr prayer has_____ raka'at.
    1. A.four
    2. B.five
    3. C.three
    4. D.two
    Show answer

    Answer: A four

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

JAMB Islamic Studies 1991–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux