Skip to content

Islamic Studies past questions: JAMB UTME 2023

73 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

73 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "La Taghdab" in Hadith 16 means
    1. A.do not get angry
    2. B.do not be jealous
    3. C.mind your own business
    4. D.avoid vain talk
    Show answer

    Answer: A do not get angry

  2. 2.
    "Lam yalid wa lam yulad"(Q 112:3) is preceded by
    1. A.Wa lam yakul-Lahu Kufuwan ahad
    2. B.Lakum dinukum waliyadi
    3. C.Qul Huwal Lahu Ahad
    4. D.Allahu Samad
    Show answer

    Answer: D Allahu Samad

  3. 3.
    A complete prayer ends with
    1. A.Taslim
    2. B.Bismillah
    3. C.Tashahhud
    4. D.Tahlil
    Show answer

    Answer: A Taslim

  4. 4.
    A Juz' of the Quran is subdivided into the following except
    1. A.Hizb
    2. B.Manzil
    3. C.Rub'
    4. D.Nisf
    Show answer

    Answer: B Manzil

  5. 5.
    A major lesson contained in Hadith 16 of an-Nawawi is
    1. A.sincerity in faith
    2. B.ability to control anger
    3. C.unnecessary questioning
    4. D.having good intentions
    Show answer

    Answer: B ability to control anger

  6. 6.
    A muslim is only permitted to marry his
    1. A.foster mother
    2. B.Late wife's sister
    3. C.late father's wife
    4. D.foster sister
    Show answer

    Answer: B Late wife's sister

  7. 7.
    A rak'ah in salat starts with
    1. A.Takbiratul Ihram
    2. B.Qiyam bi Itidal
    3. C.Sujud
    4. D.Ruku
    Show answer

    Answer: A Takbiratul Ihram

  8. 8.
    According to the Hadith of the Prophet(S.A.W.), learning is obligatory for both the
    1. A.Muslim and non-Muslim
    2. B.Male and Female
    3. C.Old and Young
    4. D.Arab and non- Arab
    Show answer

    Answer: B Male and Female

  9. 9.
    Ad-Dhikr is to the Qur'an as Ummul-Kitab is to
    1. A.Kafirun
    2. B.Fatihah
    3. C.Falaq
    4. D.Iklas
    Show answer

    Answer: B Fatihah

  10. 10.
    Al-Akhirah is to hereafter as Al-Qiyammah is to
    1. A.Paradise
    2. B.Destiny
    3. C.Hell
    4. D.Resurrection
    Show answer

    Answer: D Resurrection

  11. 11.
    Alaysal-Llahu biahkamil-Hakimin implies that Allahi is the best
    1. A.Architect
    2. B.fashioner
    3. C.creator
    4. D.judge
    Show answer

    Answer: A Architect

  12. 12.
    An Hadith is referred to as da'if because
    1. A.it has defects in its isnad and matn
    2. B.it is sometimes supported with evidences
    3. C.all its transmitters are reliable
    4. D.it is a fabricated tradition
    Show answer

    Answer: A it has defects in its isnad and matn

  13. 13.
    Halimah, the wet nurse of Muhammad(S.A.W.) hailed from the Banu
    1. A.Khuza'ah
    2. B.Quraysh
    3. C.Mustaliq
    4. D.Sa'ad
    Show answer

    Answer: D Sa'ad

  14. 14.
    How many times does the word al-Qadr occur in the Qur'an chapter 97?
    1. A.4
    2. B.2
    3. C.3
    4. D.5
    Show answer

    Answer: C 3

  15. 15.
    Ijma' as a secondary source of Islamic law implies
    1. A.analogical deductions
    2. B.consensus opinion of scholars
    3. C.norms and traditions
    4. D.established basis for justice
    Show answer

    Answer: B consensus opinion of scholars

  16. 16.
    Imam an-Nasal spent his days in
    1. A.Makkah
    2. B.Sijistan
    3. C.Khurasan
    4. D.Bukhara
    Show answer

    Answer: A Makkah

  17. 17.
    Imam Bukhari is to 870 C.E. as Imam Muslim is to
    1. A.888 C.E.
    2. B.886 C.E.
    3. C.875 C.E.
    4. D.892 C.E.
    Show answer

    Answer: C 875 C.E.

  18. 18.
    In the science of Hadith, the next Sahih to authenticity is
    1. A.Qudsi
    2. B.Da'if
    3. C.Hasan
    4. D.Muttasil
    Show answer

    Answer: C Hasan

  19. 19.
    Iqra' warabbukal' akram is followed by
    1. A.Khalaqal insana min alaq
    2. B.Alladhi' alama bil qalam
    3. C.Allamal 'insana malam ya'lam
    4. D.Iqra' bismi rabbikal-ladhi khalaq
    Show answer

    Answer: B Alladhi' alama bil qalam

  20. 20.
    Khadijah married Muhammad(S.A.W.) at the age of
    1. A.40
    2. B.30
    3. C.20
    4. D.30
    Show answer

    Answer: A 40

  21. 21.
    Lawhul-Mahfudh is associated with Quranic
    1. A.memorization
    2. B.preservation
    3. C.compilation
    4. D.recitation
    Show answer

    Answer: B preservation

  22. 22.
    Makkah is referred to in the Quran chapter 95 verse 3 as the city of
    1. A.prayer
    2. B.islam
    3. C.allah
    4. D.security
    Show answer

    Answer: D security

  23. 23.
    Maliki yawmid-Din is translated as
    1. A.guide us through the right path
    2. B.praise be to Allah, the Lord of the Worlds
    3. C.the Beneficient, the Merciful
    4. D.the King of the Day of Judgement
    Show answer

    Answer: D the King of the Day of Judgement

  24. 24.
    Marriage relationship fulfils the following functions except
    1. A.sexual satisfaction
    2. B.foundation of family life
    3. C.quick means of getting rich
    4. D.security of old age
    Show answer

    Answer: C quick means of getting rich

  25. 25.
    Muslims should pay more attention to Hadith 5 of an-Nawawi because it
    1. A.discourages innovation in Religion
    2. B.encourages sincerity in all matters
    3. C.frowns upon excessive questioning
    4. D.warns against backbiting
    Show answer

    Answer: A discourages innovation in Religion

  26. 26.
    One of the issues discussed in Hadith 18 of an-Nawawi is about
    1. A.the fear of Allah
    2. B.avoidance of innovations
    3. C.the importance of intention
    4. D.avoidance of vain talks
    Show answer

    Answer: A the fear of Allah

  27. 27.
    Permanent exemption from Ramadan fast may be occasioned by
    1. A.pregnancy
    2. B.breastfeeding
    3. C.old age
    4. D.menstruation
    Show answer

    Answer: C old age

  28. 28.
    Quran 24:32 is an injunction which
    1. A.allows a Muslim to divorce only when necessary
    2. B.commands Muslims to marry more than one wife
    3. C.discourages a Muslim from polygamy
    4. D.enjoins Muslims to marry righteous partners
    Show answer

    Answer: D enjoins Muslims to marry righteous partners

  29. 29.
    Reference is made to the migration of 622 C.E. in an-Nawawi's Hadith
    1. A.9
    2. B.1
    3. C.7
    4. D.5
    Show answer

    Answer: B 1

  30. 30.
    Subhana rabbiyal -A'la faghfir li is recited when the worshipper is at
    1. A.julus
    2. B.qiyam
    3. C.sujud
    4. D.ruku
    Show answer

    Answer: C sujud

  31. 31.
    Suratud-Duha (Q.93) in the Quran has a total of 11 verses. Therefore, without the last verse, the remaining verses are 10.
    1. A.10
    2. B.9
    3. C.11
    4. D.8
    Show answer

    Answer: A 10

  32. 32.
    Suratul Fatihah(Q.1:5) admonishes
    1. A.remember the Day of Judgement
    2. B.appreciate the mercy and grace of Allah
    3. C.give thanks and praises to Allah
    4. D.Worship none except Almighty Allah
    Show answer

    Answer: D Worship none except Almighty Allah

  33. 33.
    Talaq al-Bida'ah takes effect when divorce is pronounced
    1. A.when the wife is still in her marital home
    2. B.when the wife is purified of her menses
    3. C.verbally or in writing
    4. D.three times simultaneously
    Show answer

    Answer: D three times simultaneously

  34. 34.
    The admonition of the last part of Hadith 18 of an-Nawawi is
    1. A.good conduct
    2. B.control of one's temper
    3. C.respect for one's neighbours
    4. D.love for one another
    Show answer

    Answer: A good conduct

  35. 35.
    The capital of an ancient Ghana empire was
    1. A.Awkar
    2. B.Awdaghast
    3. C.Jenne
    4. D.Sijilmasa
    Show answer

    Answer: A Awkar

  36. 36.
    The fifty Muslim archers at the battle of Uhud were instructed to
    1. A.pay homage to the Prophet(S.A.W.)
    2. B.strike first in order to gain war booty
    3. C.attack the enemies when facing them
    4. D.stay there and should not leave their post
    Show answer

    Answer: D stay there and should not leave their post

  37. 37.
    The first King of the Mali empire to accept Islam was
    1. A.Mansa Musa
    2. B.Barmandana
    3. C.Sundiata
    4. D.Mansa Sulayman
    Show answer

    Answer: A Mansa Musa

  38. 38.
    The first Mu'adh-Dhin in Islam is
    1. A.Amr
    2. B.Bilal
    3. C.Hamzah
    4. D.Maysarah
    Show answer

    Answer: B Bilal

  39. 39.
    The first pledge of Aqabah was signed in
    1. A.610 C.E.
    2. B.630 C.E.
    3. C.621 C.E.
    4. D.628 C.E.
    Show answer

    Answer: C 621 C.E.

  40. 40.
    The following are classifications of Hadith except
    1. A.daif
    2. B.mawdu
    3. C.sahih
    4. D.hasam
    Show answer

    Answer: D hasam

  41. 41.
    The following are lessons of Hadith 5 of an-Nawawi except
    1. A.banning of all illegal acts
    2. B.rejection of fabrications
    3. C.abolition of usury
    4. D.condemnation of devilish innovations
    Show answer

    Answer: B rejection of fabrications

  42. 42.
    The following are voluntary fasting except
    1. A.Ashura
    2. B.Qada'
    3. C.Tasu'a
    4. D.Sittah Shawwal
    Show answer

    Answer: B Qada'

  43. 43.
    The following nullifies an Islamic marriage if it is not fulfilled except
    1. A.proposal and acceptance
    2. B.conent of parents
    3. C.marriage feast
    4. D.payment of dowry
    Show answer

    Answer: C marriage feast

  44. 44.
    The following Suwar begin with divine command to the Prophet except Surah
    1. A.an-Nas
    2. B.al-Kafirun
    3. C.ad-Duha
    4. D.al-Falaq
    Show answer

    Answer: C ad-Duha

  45. 45.
    The goddesses of the Jahiliyyah Arabs include
    1. A.al-Lat
    2. B.al-Uzzah
    3. C.as-samad
    4. D.al-Manat
    Show answer

    Answer: C as-samad

  46. 46.
    The last child of Prophet Muhammad(S.A.W) is
    1. A.Zaynab
    2. B.Ruqayyah
    3. C.Ibrahim
    4. D.Tahir
    Show answer

    Answer: B Ruqayyah

  47. 47.
    The last verse of Suratut-Tin describes Allah as the
    1. A.King
    2. B.Lord
    3. C.Creator
    4. D.Judge
    Show answer

    Answer: D Judge

  48. 48.
    The main means of transport used by the Arabs in the desert was
    1. A.Cattle
    2. B.Horse
    3. C.Camel
    4. D.Donkey
    Show answer

    Answer: C Camel

  49. 49.
    The major teaching of Hadith 5 of an-Nawawi centres on
    1. A.intention
    2. B.worship
    3. C.faith
    4. D.innovation
    Show answer

    Answer: A intention

  50. 50.
    The major teaching of Surah an-Nasr(Q. 110) is that
    1. A.Islam has a bright future
    2. B.death is inevitable
    3. C.man must strive to succeed in life
    4. D.after difficulty comes ease
    Show answer

    Answer: A Islam has a bright future

  51. 51.
    The number of Rakah in the obligatory prayers of Friday is
    1. A.2
    2. B.17
    3. C.15
    4. D.18
    Show answer

    Answer: C 15

  52. 52.
    The Prophet lost his wife Khadijah in the year
    1. A.619 C.E.
    2. B.616 C.E.
    3. C.610 C.E.
    4. D.617 C.E.
    Show answer

    Answer: A 619 C.E.

  53. 53.
    The Prophet's uncle who succeeded Abu Talib as the Head of the Banu Hashum was
    1. A.Abbas
    2. B.Abu Jahl
    3. C.Abdullah
    4. D.Hamzah
    Show answer

    Answer: D Hamzah

  54. 54.
    The Qur'an is to Muhammad(S.A.W.) as Suhuf is to
    1. A.Isa(A.S)
    2. B.Daud(A.S)
    3. C.Daud(A.S)
    4. D.Yusuf(A.S)
    Show answer

    Answer: B Daud(A.S)

  55. 55.
    The reign of Caliph Uthman b. Affan is known for
    1. A.tax collection
    2. B.Hadith Collection
    3. C.justice and administrative fairness
    4. D.standardization of the Qur'an
    Show answer

    Answer: D standardization of the Qur'an

  56. 56.
    The state into which the pilgrim enters befire the time of Hajj is
    1. A.Ihram
    2. B.Sa'y
    3. C.Tawaf
    4. D.Talbiyyah
    Show answer

    Answer: A Ihram

  57. 57.
    The supererogatory prayer with a single rak'ah is Salatul
    1. A.Safar
    2. B.Jama'ah
    3. C.Witr
    4. D.Kusuf
    Show answer

    Answer: C Witr

  58. 58.
    The Surah which beins with four oaths is
    1. A.ad-Duha
    2. B.al-Kafirun
    3. C.at-Tin
    4. D.Alaq
    Show answer

    Answer: C at-Tin

  59. 59.
    The Tahajjud is observed between
    1. A.Shaf and Witr
    2. B.Isha and Fajr
    3. C.Magrib and Isha'i
    4. D.Magrib and Isha'i
    Show answer

    Answer: A Shaf and Witr

  60. 60.
    The type of Ghusl performed by a ew convert to Islam is
    1. A.Janabah
    2. B.Nifas
    3. C.Dhukil-al-Islam
    4. D.Haydah
    Show answer

    Answer: C Dhukil-al-Islam

  61. 61.
    The unity of Allah is expressed in Suratul -
    1. A.Kafirun
    2. B.Qadr
    3. C.Ikhlas
    4. D.Falaq
    Show answer

    Answer: C Ikhlas

  62. 62.
    The weakest of faith according to Hadith 34 of an-Nawawi is changig an evil with the
    1. A.heart
    2. B.toungue
    3. C.leg
    4. D.hand
    Show answer

    Answer: A heart

  63. 63.
    The work of Imam Bukhari and al-Tirmidhi are both called
    1. A.Musamaf
    2. B.Jami
    3. C.Sunan
    4. D.Ahkan
    Show answer

    Answer: B Jami

  64. 64.
    To seek divine guidance, Muslims are encouraged to perform Salat
    1. A.Tahajjud
    2. B.Tarawih
    3. C.Istisqa
    4. D.Istikhara
    Show answer

    Answer: B Tarawih

  65. 65.
    Voluntary fasting is encouraged on
    1. A.Id days
    2. B.Fridays
    3. C.a day before Ramadan
    4. D.Mondays
    Show answer

    Answer: D Mondays

  66. 66.
    When Muhammad(S.A.W) sought for protection in Ta'if in 620 C.E. he was
    1. A.stoned by the people of Ta'if
    2. B.received joyously by the people
    3. C.granted a onditional permit
    4. D.allowed to stay for a few days
    Show answer

    Answer: A stoned by the people of Ta'if

  67. 67.
    Which of the following is an exclusive obligation of the husband?
    1. A.Provision of Shelter
    2. B.Domestic support
    3. C.Provision of job
    4. D.Counselling
    Show answer

    Answer: A Provision of Shelter

  68. 68.
    Which of the following is not a form of shirk according to the Quran?
    1. A.Which of the following is not a form of shirk according to the Quran?
    2. B.Monotheism
    3. C.Polytheism
    4. D.Atheism
    Show answer

    Answer: B Monotheism

  69. 69.
    Which of the following is not among the articles of Faith? Belief in the
    1. A.angels
    2. B.miracles
    3. C.prophets
    4. D.scriptures
    Show answer

    Answer: B miracles

  70. 70.
    Which of the following is the greatest form of Jihad according to the Prophet(S.A.W.)?
    1. A.Writing of religious books
    2. B.Perfomance of Hajj and Umrah
    3. C.waging war in the course of A llah
    4. D.suppressing one's selfish desires
    Show answer

    Answer: D suppressing one's selfish desires

  71. 71.
    Which of the following prayers is not observed between Isha and Fajr?
    1. A.Tahajjud
    2. B.Shafi
    3. C.Witr
    4. D.Istisqa
    Show answer

    Answer: D Istisqa

  72. 72.
    Which of the following was not a Jahilliyyah idol?
    1. A.al-Jibl
    2. B.al-Manat
    3. C.al-Uzzah
    4. D.al-Lat
    Show answer

    Answer: A al-Jibl

  73. 73.
    Who among the following played a major role in the transmission of Hadiths?
    1. A.Fatimah
    2. B.A'ishah
    3. C.Khadijah
    4. D.Hafsah
    Show answer

    Answer: B A'ishah

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

JAMB Islamic Studies 1991–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux