Skip to content

Islamic Studies past questions: JAMB UTME 2022

75 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

75 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "By Him who dominates my soul, I swear that you're the Prophet of this nation... you will be abused and you will be persecuted. If I should ever live to see that day, I shall surely help the cause of Allah" Who made the statement above?
    1. A.Muhammad Husayn Haikai
    2. B.Waraqah b. Nawfal
    3. C.Abdul Muttalib
    4. D.Abbas b. Mirdas
    Show answer

    Answer: B Waraqah b. Nawfal

  2. 2.
    "Syrely, we created man of the best stature, then, we reduced him to the lowest of low save those who believe and good works" The quotation is from Surat
    1. A.al-Asr
    2. B.al-Alaq
    3. C.al-Tin
    4. D.al-Bayyinah
    Show answer

    Answer: C al-Tin

  3. 3.
    A decision taken in the interest of the public becomes
    1. A.ijtihad
    2. B.istislah
    3. C.jihad
    4. D.urf
    Show answer

    Answer: B istislah

  4. 4.
    A father or guardian can give out his daughter or ward in marriage under the principle of Ijbar provided that the
    1. A.girl has attained the age of maturity
    2. B.mother is properly informed
    3. C.girl is a minor
    4. D.groom does not have any physical disability
    Show answer

    Answer: C girl is a minor

  5. 5.
    A major teaching of the belief in the hereafter is that
    1. A.Muslims will enjoy the intercession of Prophet Muhammad(SAW)
    2. B.possession of worldly things should be the ultimate goal in life
    3. C.Angel Azrail is responsible for taking of souls
    4. D.associating partners with Allah is unpardonable
    Show answer

    Answer: D associating partners with Allah is unpardonable

  6. 6.
    Absolute obedience to the Prophet's teaching is stated in an-Nawawi's Hadith
    1. A.16
    2. B.18
    3. C.34
    4. D.41
    Show answer

    Answer: D 41

  7. 7.
    Abu Sufyan accepted Islam because he was
    1. A.interested in the leadership of the Muslims
    2. B.totally disarmed by Muslim soldiers
    3. C.surprised by the Prophet's magnanimity
    4. D.disappointed by his Makkah associates
    Show answer

    Answer: B totally disarmed by Muslim soldiers

  8. 8.
    Abu-Bakr was nicknamed as-Sadiq because of his
    1. A.humility
    2. B.generosity
    3. C.kindness
    4. D.truthfulness
    Show answer

    Answer: D truthfulness

  9. 9.
    Accountability is an act of worship
    1. A.though it is not mentioned in the Qur'an
    2. B.because it is specifically mentioned in the Qur'an
    3. C.being one of the fundamental principles of Islam
    4. D.in matters relating to religious rites
    Show answer

    Answer: B because it is specifically mentioned in the Qur'an

  10. 10.
    Al-Quddus is to the Holy as Al-Mutakabbir is to the
    1. A.exalted
    2. B.almighty
    3. C.compeller
    4. D.supreme
    Show answer

    Answer: D supreme

  11. 11.
    Among the obligatory steps of ablution are intention, washing the face, washing the hands to the elbow and also
    1. A.rinsing the mouth
    2. B.wiping the two ears
    3. C.washing the feet
    4. D.silence during ablution
    Show answer

    Answer: C washing the feet

  12. 12.
    An Hadith is referred to as da'if because
    1. A.it is sometimes supported with evidence
    2. B.all its transmitters are reliable
    3. C.it has defects in its isnad and matn
    4. D.it is a fabricated tradition
    Show answer

    Answer: C it has defects in its isnad and matn

  13. 13.
    Any Hadith whose message is directly from Allah is
    1. A.Sahih
    2. B.Hasan
    3. C.Qudsi
    4. D.Gharib
    Show answer

    Answer: C Qudsi

  14. 14.
    Apart from the cleanliness of the body and clothes, the devotee who intends to pray must also ensure the cleanliness of the
    1. A.soul
    2. B.place
    3. C.qiblah
    4. D.water
    Show answer

    Answer: B place

  15. 15.
    Belief in the Prophets of Allah implies that one should
    1. A.follow some of them in the service of Allah
    2. B.visit their tombs on annual pilgrimage
    3. C.withdraw from society and live a solitary life
    4. D.emulate their examples in serving humanity
    Show answer

    Answer: D emulate their examples in serving humanity

  16. 16.
    Birabbil-Falaq in Qur'an 113 means
    1. A.Lord of the daybreak
    2. B.from the evil of darkness
    3. C.from the envier when he envies
    4. D.Lord of the mankind
    Show answer

    Answer: A Lord of the daybreak

  17. 17.
    By the year 1110 C.E., Andalusia had fallen under the control of
    1. A.Mujahidun
    2. B.Ansar
    3. C.Muhajirun
    4. D.Al Murabitun
    Show answer

    Answer: D Al Murabitun

  18. 18.
    Divine inspiration was employed in the
    1. A.arrangement of the Glorious Qur'an
    2. B.compilation of the Glorious Qur'an
    3. C.standardization of the Glorious Qur'an
    4. D.memorization of the Glorious Qur'an
    Show answer

    Answer: A arrangement of the Glorious Qur'an

  19. 19.
    Excellent or sound traditions are grouped under
    1. A.musannaf
    2. B.hasan
    3. C.sahih
    4. D.da'if
    Show answer

    Answer: C sahih

  20. 20.
    Forbidden Munkar in Islam means discouraging others from
    1. A.abominable acts
    2. B.injustice
    3. C.waywardness
    4. D.double standards
    Show answer

    Answer: A abominable acts

  21. 21.
    How many times does the word A'bud and its derivatives occur in Suratul-Kafirun
    1. A.six
    2. B.seven
    3. C.eight
    4. D.nine
    Show answer

    Answer: C eight

  22. 22.
    Ignorance of religious rites and duties is not excusable in Islam because
    1. A.it is obligatory on all Muslims to seek knowledge
    2. B.most muslims can write and read Arabic
    3. C.books of Islamic jurisprudence have been translated into many languages
    4. D.the Islamic system of education is highly developed all over the world
    Show answer

    Answer: A it is obligatory on all Muslims to seek knowledge

  23. 23.
    Imam Malik was born in
    1. A.Syria
    2. B.Makkah
    3. C.Madinah
    4. D.Egypt
    Show answer

    Answer: C Madinah

  24. 24.
    In the early part of Islam in West Africa, the ribat was primarily a centre for
    1. A.religious propagation
    2. B.Sufi indoctrination
    3. C.social reform
    4. D.fraternal movement
    Show answer

    Answer: A religious propagation

  25. 25.
    Khadijah married Muhammad(S.A.W) at the age of
    1. A.50
    2. B.40
    3. C.30
    4. D.20
    Show answer

    Answer: B 40

  26. 26.
    Khalaqal insana min alaq(Q. 96:2) is followed by
    1. A.iqra warabbukal Akram
    2. B.Kalla innal insana layatgha
    3. C.Alladhi allama bilqalam
    4. D.Inna ila rabbika-Ruj'a
    Show answer

    Answer: A iqra warabbukal Akram

  27. 27.
    Lawhul-Mahfudh is associated with Quranic
    1. A.recitation
    2. B.memorization
    3. C.preservation
    4. D.compilation
    Show answer

    Answer: C preservation

  28. 28.
    Makkan Surah with the main objective of reassuring the Prophet(SAW) at a time of distress is
    1. A.at-Takathur
    2. B.ad-Duha
    3. C.al-Kafirun
    4. D.al-ma-un
    Show answer

    Answer: B ad-Duha

  29. 29.
    Maliki yawmid-Din is translated as
    1. A.the Beneficient the Merciful
    2. B.praise be to Allah, the Lord of the worlds
    3. C.the King of tge Day of Judgement
    4. D.guide us to the right path
    Show answer

    Answer: C the King of tge Day of Judgement

  30. 30.
    Muhammad's(SAW) marriage with Khadijah was blessed with
    1. A.two children
    2. B.four children
    3. C.six children
    4. D.seven children
    Show answer

    Answer: C six children

  31. 31.
    One of the contribution of Islam to women welfare is the introduction of
    1. A.inheritance
    2. B.family planning
    3. C.marriage
    4. D.women seclusion
    Show answer

    Answer: A inheritance

  32. 32.
    One of the strong proofs of the authenticity of the Qur'an is that
    1. A.the like of it has not been produced by an individual or a group of people
    2. B.the arabic language in which it was written is still spoken
    3. C.it was compliled soon after its revelation
    4. D.it has been translated into many languages
    Show answer

    Answer: A the like of it has not been produced by an individual or a group of people

  33. 33.
    Out of 300,000 traditions collected by Imam Muslim, he selected
    1. A.6,200
    2. B.7,200
    3. C.8,200
    4. D.9,200
    Show answer

    Answer: D 9,200

  34. 34.
    Prophet Muhammad's (SAW) answer to Angel Jibril when he was asked to recite was
    1. A.'I am not a scholar'
    2. B.'I am not a judge'
    3. C.'I cannot read'
    4. D.'I cannot preach'
    Show answer

    Answer: C 'I cannot read'

  35. 35.
    Q. 4:34 enjoins the wife not only to be obedient but also to
    1. A.maintain her chastity
    2. B.protect her home
    3. C.defend her rights
    4. D.endure all difficulties
    Show answer

    Answer: A maintain her chastity

  36. 36.
    Reference to a special night is made in Surat
    1. A.ad-Duha
    2. B.at-Tin
    3. C.al-Falaq
    4. D.al-Qadr
    Show answer

    Answer: D al-Qadr

  37. 37.
    Sadaq is the exclusive property of the
    1. A.husband
    2. B.wife
    3. C.bride's family
    4. D.husband and wife
    Show answer

    Answer: B wife

  38. 38.
    Seeking assistance from the fortune tellers is forbidden because
    1. A.it gives one an insight of what tomorrow holds
    2. B.it creates animosity amongst the people
    3. C.it leads to ascribing absolute power to a fellow being
    4. D.its proceed is unlawful
    Show answer

    Answer: C it leads to ascribing absolute power to a fellow being

  39. 39.
    Talaq al ba in means divorce that is
    1. A.revocable
    2. B.permissible
    3. C.detestable
    4. D.irrevocable
    Show answer

    Answer: D irrevocable

  40. 40.
    The 8th of DHUl-Hijjah is Yawmut-Tarwiyyah because
    1. A.it marks the beginning of Hajj rites
    2. B.pilgrims visit the Jamarat and make a sacrifice
    3. C.the first Tawaf is performed at the Ka'bah
    4. D.pilgrims spend the night in supplication at Muzdalifah
    Show answer

    Answer: A it marks the beginning of Hajj rites

  41. 41.
    The Arabs worshipped idols during the Jahiliyya period because
    1. A.They were ignorant of God's existence
    2. B.there were Prophets among them
    3. C.there were Prophets among them
    4. D.there were revealed Books
    Show answer

    Answer: A They were ignorant of God's existence

  42. 42.
    The authenticity of a hadith may be faulted if
    1. A.its wording is too close to the text of the Qur'an
    2. B.it is no longer than a verse of the Qur'an
    3. C.its narrator was not from Makkah
    4. D.it contradicts a Quranic injunction
    Show answer

    Answer: D it contradicts a Quranic injunction

  43. 43.
    The blow of the trumphet at resurrection is the duty of angel
    1. A.jibril
    2. B.mikail
    3. C.israfil
    4. D.atid
    Show answer

    Answer: C israfil

  44. 44.
    The correct meaning of Tafsir is the
    1. A.detailed explanation and commentary of the Glorious Qur'an
    2. B.scientific application of the contents of the Glorious Qur'an to human life
    3. C.true reflections on the contents of the Glorious Qur'an
    4. D.practical application of the contents of the Glorious Qur'an
    Show answer

    Answer: A detailed explanation and commentary of the Glorious Qur'an

  45. 45.
    The expression "Man kana yu minu billahi wal yawmil akhir fal yaqual khayran aw li yasmut" means a believer should
    1. A.desire for his neighbour what he wishes for himself
    2. B.never be angry
    3. C.make good utterances or keep silent
    4. D.honour his parents
    Show answer

    Answer: C make good utterances or keep silent

  46. 46.
    The expressions Iqra, allama and al-qalam in Surat al-Alaq emphasize the importance of
    1. A.humility
    2. B.knowledge
    3. C.worship
    4. D.generosity
    Show answer

    Answer: B knowledge

  47. 47.
    The first attempt for the collection of Hadith was made during the reign of
    1. A.Umar b. al-Khattab
    2. B.Uthman b. Affan
    3. C.Mu'awiyyah b. Abi Sufyan
    4. D.Umar b. Abdul-'Aziz
    Show answer

    Answer: D Umar b. Abdul-'Aziz

  48. 48.
    The first revelation to the Prophet (SAW) is Qur'an chapter
    1. A.1:1-7
    2. B.5:90-91
    3. C.96:1-5
    4. D.112:1-4
    Show answer

    Answer: C 96:1-5

  49. 49.
    The following are authors of Sihahus-Sitta except
    1. A.Ibn Majah
    2. B.Abu Dawud
    3. C.at-Tirmidhi
    4. D.Malik b. Anas
    Show answer

    Answer: D Malik b. Anas

  50. 50.
    The following are classifications of Hadith except
    1. A.hasan
    2. B.mawdu
    3. C.sahih
    4. D.da'if
    Show answer

    Answer: B mawdu

  51. 51.
    The Hadith collection of Bukhari and Muslim are similar in the following ways except that they
    1. A.both cover the whole range of fiqh
    2. B.are the best for the tafsir of the Qur'an
    3. C.are referred to as Sahihayn
    4. D.have chapters on rewards and punishments
    Show answer

    Answer: A both cover the whole range of fiqh

  52. 52.
    The initial idea to preserve the Glorious Qur'an was mooted by
    1. A.Abu-Bakr As-Saddiq
    2. B.Umar b. Khattab
    3. C.Zaid b. Thabit
    4. D.Uthman b. Affan
    Show answer

    Answer: A Abu-Bakr As-Saddiq

  53. 53.
    The memorization, recording and divine nature of the Qur'an ensured its
    1. A.divine nature
    2. B.divine authority
    3. C.authenticity
    4. D.eternity
    Show answer

    Answer: C authenticity

  54. 54.
    The minimum amount that may be stolen to warrant cutting of the hand is
    1. A.2 Dinar
    2. B.1 Dinar
    3. C.1/2 Dinar
    4. D.1/4 Dinar
    Show answer

    Answer: D 1/4 Dinar

  55. 55.
    The Miraj is associated with Prophet
    1. A.Isa(A.S)
    2. B.Ibrahim(A.S)
    3. C.Nuh(A.S)
    4. D.Muhammad(S.A.W)
    Show answer

    Answer: D Muhammad(S.A.W)

  56. 56.
    The most important use of Tafsir of the Glorious Qur'an is in the
    1. A.proper understanding of the message
    2. B.acknowledgement of the spiritual value
    3. C.application of the legal provisions
    4. D.interpretation of the moral principle
    Show answer

    Answer: D interpretation of the moral principle

  57. 57.
    The Nisab is important because it is the basis of
    1. A.talaq
    2. B.salat
    3. C.jihad
    4. D.zakat
    Show answer

    Answer: D zakat

  58. 58.
    The number of verses contained in Suratul-Kafirun(Q. 109) is
    1. A.5
    2. B.6
    3. C.7
    4. D.8
    Show answer

    Answer: C 7

  59. 59.
    The pre-Islamic practice of shigar which was abolished by Islam meant
    1. A.trade by barter
    2. B.exchange of female slaves
    3. C.exchange of sisters in wedlock
    4. D.gambling
    Show answer

    Answer: C exchange of sisters in wedlock

  60. 60.
    The second hadith in an-Nawawi's collection teaches that it is righteousness to worship Allah as if
    1. A.one would die the following day
    2. B.He would punish one on the spot
    3. C.one was seeing Him physically
    4. D.one would live forever
    Show answer

    Answer: C one was seeing Him physically

  61. 61.
    The Truce of al-Hudaybiyyah included terms such as
    1. A.payment of reparations to the Makkans by the Ummah
    2. B.the observance by both parties of a ten year period of peace
    3. C.prevention of Muslims from entering Makkah until ten years later
    4. D.the encouragement of the Makkans to join the Muslims in al-Madanah
    Show answer

    Answer: B the observance by both parties of a ten year period of peace

  62. 62.
    The unity of Allah is expressed in Suratul-
    1. A.kafirun
    2. B.ikhlas
    3. C.falaq
    4. D.qadr
    Show answer

    Answer: B ikhlas

  63. 63.
    The verse which describes the essence of Allah is
    1. A.Ayatul Kursiyy
    2. B.Allamal insana malam ya'lam
    3. C.Amanar-Rasul
    4. D.Lakum dinukum waliyad-Din
    Show answer

    Answer: A Ayatul Kursiyy

  64. 64.
    The waiting period of a divorced woman is termed
    1. A.Id
    2. B.waqt
    3. C.sa'ad
    4. D.iddah
    Show answer

    Answer: D iddah

  65. 65.
    The weakest of faith according to Hadith 34 of an-Nawawi is changing an evil with the
    1. A.hand
    2. B.leg
    3. C.heart
    4. D.tongue
    Show answer

    Answer: C heart

  66. 66.
    Truth has come and falsehood has vanished was uttered by the Prophet(SAW) when
    1. A.he entered the sacred Ka'bah
    2. B.Umar embraced Islam
    3. C.he got to the city of Yathrib
    4. D.Islam spread beyond Arabia
    Show answer

    Answer: A he entered the sacred Ka'bah

  67. 67.
    Uthman b. Affan was born to the family of Banu
    1. A.Umayyah
    2. B.Quraysh
    3. C.Sa'd
    4. D.Qaynuqah
    Show answer

    Answer: A Umayyah

  68. 68.
    What are the characteristics common to most Makkan Suwar?
    1. A.They are short and poetic
    2. B.They are long and rhythmic
    3. C.They are easy and rhythmic
    4. D.They are stylistic and summative
    Show answer

    Answer: A They are short and poetic

  69. 69.
    Which of the following actions may be regarded as Mubah?
    1. A.Acquisition of Knowledge
    2. B.smoking
    3. C.Salat ash-Shaf
    4. D.shaking hands while greeting
    Show answer

    Answer: D shaking hands while greeting

  70. 70.
    Which of the following is not among the articles of faith? Belief in the
    1. A.angels
    2. B.prophets
    3. C.scriptures
    4. D.miracles
    Show answer

    Answer: C scriptures

  71. 71.
    Which of the following prayers is not observed between Isha and Fajr?
    1. A.Tahajjud
    2. B.Shaf'i
    3. C.witr
    4. D.istisqa
    Show answer

    Answer: D istisqa

  72. 72.
    Which of the following was not part of the Treaty of Hudaybiyyah?
    1. A.There should be no war for ten years
    2. B.Muhammad (SAW) should not enter Makkah that year
    3. C.If anybody wanted to join Muammad (SAW), he should send him back
    4. D.Muhammad(SAW) should not be recognized as leader
    Show answer

    Answer: D Muhammad(SAW) should not be recognized as leader

  73. 73.
    Who among the following is associated with the standardization of the Qur'an?
    1. A.Abu Musa al-Ash'ari
    2. B.Mu'awiyyah b. Abi Sufyan
    3. C.Umar b. al-Khattab
    4. D.Hudhayfah b. Yamani
    Show answer

    Answer: D Hudhayfah b. Yamani

  74. 74.
    Who among the following is not a narrator of Hadith?
    1. A.Abu Hurayrah
    2. B.Aisha bint Abi-Bakr
    3. C.Abu Sa'ad b. Malik
    4. D.Khadijah bint Khuwaylid
    Show answer

    Answer: D Khadijah bint Khuwaylid

  75. 75.
    Women are admonished to dress modestly by the Qur'an so that
    1. A.people will admire them
    2. B.responsible partners will come their way
    3. C.they will be respected outside
    4. D.they can display their adornment
    Show answer

    Answer: B responsible partners will come their way

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Islamic Studies papers

JAMB Islamic Studies 1991–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux