Skip to content

Economics past questions: NECO SSCE 2003

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A problem of price control is
    1. A.development of black-market
    2. B.increased earning and higher profit
    3. C.increase in employment
    4. D.increase investment
    5. E.redistribution of income
    Show answer

    Answer: C increase in employment

  2. 2.
    A shift of the demand curve leftward from its original position indicate
    1. A.an increase in quantity demanded
    2. B.a decrease in quantity demanded
    3. C.an expansion of demand
    4. D.a fall in demand
    5. E.price effect on demand
    Show answer

    Answer: D a fall in demand

  3. 3.
    A tax system which takes lesser percentage of a tax payers income as his income increase is known as
    1. A.direct tax
    2. B.indirect tax
    3. C.progressive tax
    4. D.proportional tax
    5. E.regressive tax
    Show answer

    Answer: C progressive tax

  4. 4.
    Abdul is faced with a choice between buying a new NOTE book and a pen with N10. Since the N10 can NOT give him both items he decide to buy NOTE book. The money cost to him is
    1. A.N10
    2. B.N20
    3. C.N30
    4. D.N40
    5. E.N50
    Show answer

    Answer: A N10

  5. 5.
    According to the theory of comparative advantages, countries are to specialize based on their
    1. A.absolute cost advantages
    2. B.absolute cost disadvantages
    3. C.comparative cost advantages
    4. D.comparative cost disadvantages
    5. E.the availability of labour
    Show answer

    Answer: C comparative cost advantages

  6. 6.
    An economic system where both the public and individuals own and control means of production is known as ……… system
    1. A.capitalism
    2. B.communist
    3. C.mixed
    4. D.socialist
    5. E.welfarist
    Show answer

    Answer: C mixed

  7. 7.
    An economy is described as spend-rift if it
    1. A.does not concern itself with savings and investment
    2. B.has a great ability to generate foreign exchange from investment
    3. C.has greater opportunity to receive large income from investment
    4. D.invests in income generating industries
    5. E.has trade connection with other countries
    Show answer

    Answer: A does not concern itself with savings and investment

  8. 8.
    Averages cost (AC) equal to
    1. A.A\(C _{TC}\)
    2. B.T\(C _{AC}\)
    3. C.T\(C _{AVC}\)
    4. D.T\(C _{MC}\)
    5. E.T\(C _{Q}\)
    Show answer

    Answer: D T\(C _{MC}\)

  9. 9.
    Central bank of Nigerian started operation
    1. A.1958
    2. B.1959
    3. C.1960
    4. D.1963
    5. E.1973
    Show answer

    Answer: B 1959

  10. 10.
    Data presented in a circular chart is known as
    1. A.circular chart
    2. B.component chart
    3. C.histogram
    4. D.pictograph
    5. E.pie chart
    Show answer

    Answer: E pie chart

  11. 11.
    Economic growth is the
    1. A.growth in a nation's life expectancy
    2. B.increase in a nation's population
    3. C.rate of increase in aggregate demand in a country
    4. D.rate of increase in a country's full employment and real output
    5. E.rate of increase
    Show answer

    Answer: C rate of increase in aggregate demand in a country

  12. 12.
    ECOWAS Visa lasts for
    1. A.14 days
    2. B.30 days
    3. C.60 days
    4. D.90 days
    5. E.100 days
    Show answer

    Answer: D 90 days

  13. 13.
    Efficiency of labour implies
    1. A.education and training
    2. B.good working condition
    3. C.healthier workforce
    4. D.increased productivity worker accompanied by improvement in the quality of output
    5. E.the amount of incentives or remuneration given to workers
    Show answer

    Answer: D increased productivity worker accompanied by improvement in the quality of output

  14. 14.
    Equilibrium prices is
    1. A.a price which equates demand with supply
    2. B.a price where there is excess demand
    3. C.where consumers gain much
    4. D.where producers gain much
    5. E.where supply is more than demand
    Show answer

    Answer: A a price which equates demand with supply

  15. 15.
    For a monopolist, the demand curve is
    1. A.inelastic
    2. B.perfectly elastic
    3. C.perfectly inelastic
    4. D.elastic
    5. E.unitary elastic
    Show answer

    Answer: C perfectly inelastic

  16. 16.
    In a free market economy, wages are determined by
    1. A.the employees
    2. B.the employers
    3. C.trade unions
    4. D.interaction of demand and supply forces
    5. E.the government
    Show answer

    Answer: D interaction of demand and supply forces

  17. 17.
    In calculating mean one should
    1. A.add the highest and the lowest number
    2. B.divide the highest and the lowest number
    3. C.divide the sum of the figure by the number of the figure
    4. D.find the most common number
    5. E.pick any number that has no partner
    Show answer

    Answer: C divide the sum of the figure by the number of the figure

  18. 18.
    In economics, electricity, water supply, communication networks, road, etc are known as
    1. A.capital structure
    2. B.development induces
    3. C.development projects
    4. D.infrastructural facilities
    5. E.project growth
    Show answer

    Answer: D infrastructural facilities

  19. 19.
    In the demographic transition theory, stage II represents a stage where
    1. A.declining birth rates with low death rates lead to little or no population growth
    2. B.high birth rate with low death rates lead to no population growth
    3. C.there is population growth due to high birth rates and low death rates at that stages
    4. D.there is a slow rate of population growth as a result of high birth rate accompanied by high but slightly fluctuating death rate
    5. E.there is a very high growth as population as a result of high birth rates accompanied by high but slightly fluctuating death rates
    Show answer

    Answer: D there is a slow rate of population growth as a result of high birth rate accompanied by high but slightly fluctuating death rate

  20. 20.
    In the equation MV = PT; V stand for
    1. A.velocity of circulation of money
    2. B.velocity of price change
    3. C.volume of goods produced
    4. D.volume of money
    5. E.volume of transaction
    Show answer

    Answer: B velocity of price change

  21. 21.
    Minimum price control is aimed at
    1. A.increasing the size of the market
    2. B.minimizing the profit level
    3. C.punishing the consumers
    4. D.protecting the consumer
    5. E.reducing the size of the market
    Show answer

    Answer: B minimizing the profit level

  22. 22.
    Of what importance is a wholesaler in the chain of distribution?
    1. A.creation of artificial scarcity
    2. B.bulk breaking
    3. C.formation of trade unionism
    4. D.hoarding of goods
    5. E.making prompt payment to producers
    Show answer

    Answer: B bulk breaking

  23. 23.
    One of the following is NOT a reason for increase in public expenditure
    1. A.decrease arising from public debt and its servicing
    2. B.increase in capital expenditure to provide social services
    3. C.increase financial commitment for defence and security
    4. D.increase in recurrent expenditure with regard to wages and salary paid to public servant
    5. E.returns on viable public corporation
    Show answer

    Answer: D increase in recurrent expenditure with regard to wages and salary paid to public servant

  24. 24.
    Price legislation means
    1. A.directing market specialist to fix prices
    2. B.interplay of either demand or supply
    3. C.producers are prices givers
    4. D.regulating the price system by the government
    5. E.the use of market forces
    Show answer

    Answer: A directing market specialist to fix prices

  25. 25.
    The aim of indigenization policy was to
    1. A.build more industries in the economy
    2. B.increase the drain in foreign exchange
    3. C.increase foreign domination of the economy
    4. D.increase the participation of Nigerians in commerce and industry
    5. E.send all the foreigners away from Nigeria
    Show answer

    Answer: D increase the participation of Nigerians in commerce and industry

  26. 26.
    The best way of presenting data in tabular form is in
    1. A.bars and columns
    2. B.charts and lines
    3. C.maps and rows
    4. D.pictographs and histogram
    5. E.rows and columns
    Show answer

    Answer: C maps and rows

  27. 27.
    The central point of the Malthusian theory is that
    1. A.everybody should become a farmer
    2. B.government should provide enough accommodation and food
    3. C.increasing population will get enough food
    4. D.population increase in geometric progression while food arithmetic progression
    5. E.wages has nothing to do with cost of living
    Show answer

    Answer: A everybody should become a farmer

  28. 28.
    The demand for a commodity for the sake of what it will yield is
    1. A.competitive demand
    2. B.composite demand
    3. C.effective demand
    4. D.joint demand
    Show answer

    Answer: A competitive demand

  29. 29.
    The first commercial oil well in Nigeria was discovered in
    1. A.1938
    2. B.1951
    3. C.1956
    4. D.1958
    5. E.1961
    Show answer

    Answer: C 1956

  30. 30.
    The law of variable proportion state that if the quantities of variable factor of production are used with fixed factor, after a certain point,
    1. A.each successive unit of the variable factor brings about a decreasing marginal product
    2. B.each successive unit of the variable factor bring about equal increase in marginal product
    3. C.each successive unit of the variable factor bring about an increasing marginal product
    4. D.each successive unit of the variable factor bring about four time increase in marginal product
    5. E.each successive unit of the variable factor bring about more than equal increase in marginal product
    Show answer

    Answer: B each successive unit of the variable factor bring about equal increase in marginal product

  31. 31.
    The most generally accepted definition of economics is
    1. A.an inquiry into the nature and causes of the wealth of nations
    2. B.the science of material welfare
    3. C.the science which studies human behavior as a relationship between ends and scarce means which have alternative use
    4. D.the science that treats phenomena from the stand point of price
    5. E.the practical science of production and distribution of wealth
    Show answer

    Answer: C the science which studies human behavior as a relationship between ends and scarce means which have alternative use

  32. 32.
    The per capita income is calculated as
    1. A.GNP- working age population
    2. B.GNP- real national income
    3. C.GNP- total capital expenditure
    4. D.GNP- dependency ratio
    5. E.GNP- population
    Show answer

    Answer: E GNP- population

  33. 33.
    The professional that view cost in term of alternatives sacrificed is the
    1. A.accountant
    2. B.cashier
    3. C.economist
    4. D.manager
    5. E.tax collector
    Show answer

    Answer: C economist

  34. 34.
    The theory of income determination is traced to
    1. A.Rev Thomas Mathus
    2. B.Lord John Mynard Keynes
    3. C.Prof Adam Smith
    4. D.R G Lipsey
    5. E.Prof Umar SI
    Show answer

    Answer: B Lord John Mynard Keynes

  35. 35.
    To finance a deficit balance of payment, a country may decide to
    1. A.borrow from abroad
    2. B.increase its foreign investment
    3. C.privatizes its economy
    4. D.reduce domestic consumption
    5. E.secure more factor of production
    Show answer

    Answer: C privatizes its economy

  36. 36.
    Total revenue can be obtained by multiplying
    1. A.price by quantity sold
    2. B.averages revenue by the demand
    3. C.marginal revenue by marginal cost
    4. D.average revenue plus marginal revenue
    5. E.average cost by variable cost
    Show answer

    Answer: A price by quantity sold

  37. 37.
    Using functional relationship in economics QX = f (px, po, y, T); po stand for
    1. A.level of income of the consumer
    2. B.price of x
    3. C.price of other commodities
    4. D.production function of x
    5. E.price index
    Show answer

    Answer: C price of other commodities

  38. 38.
    What is meant by utility?
    1. A.amount of money derived by a manufacture
    2. B.A number of things a consumer will enjoy at a time
    3. C.amount of satisfaction derive from the consumption of a commodity at a particular time
    4. D.amount of satisfaction giving to a producer
    5. E.total profit producers will get at a particular time
    Show answer

    Answer: C amount of satisfaction derive from the consumption of a commodity at a particular time

  39. 39.
    Which of the following is a characteristic of private enterprises?
    1. A.business risks are borne by the buyers
    2. B.capital is provided by the public
    3. C.control and management of the business is in the hands of customer
    4. D.the business is owned and run by government
    5. E.The main aim of setting up the business is to maximize profit
    Show answer

    Answer: E The main aim of setting up the business is to maximize profit

  40. 40.
    Which of the following is a major export crop in Nigeria?
    1. A.cocoa
    2. B.coffee
    3. C.copper
    4. D.kola nut
    5. E.soy beans
    Show answer

    Answer: A cocoa

  41. 41.
    Which of the following is a motive for holding money?
    1. A.celebration
    2. B.daily purchases
    3. C.election campaign
    4. D.payment of taxes
    Show answer

    Answer: B daily purchases

  42. 42.
    Which of the following is NOT a cause of inflation?
    1. A.excessive bank lending
    2. B.excessive deficit financing
    3. C.increase in domestics productivity
    4. D.increase in wages and salaries of workers
    5. E.increase in government expenditure
    Show answer

    Answer: C increase in domestics productivity

  43. 43.
    Which of the following is NOT a component of agriculture?
    1. A.crop farming
    2. B.drilling
    3. C.fishing
    4. D.forestry
    5. E.livestock farming
    Show answer

    Answer: B drilling

  44. 44.
    Which of the following is NOT a factor determining supply?
    1. A.cost of production
    2. B.climatic condition or weather
    3. C.income of the producers
    4. D.number of producers
    5. E.technological development
    Show answer

    Answer: C income of the producers

  45. 45.
    Which of the following is NOT a function of taxation?
    1. A.make few people rich in the country
    2. B.raise revenue for the government
    3. C.redistribution of income
    4. D.reduces production and consumption of harmful goods
    5. E.used as anti-inflationary device
    Show answer

    Answer: D reduces production and consumption of harmful goods

  46. 46.
    Which of the following is NOT a reason for the absence of an industry in the rural areas?
    1. A.Absence of financial institution
    2. B.restricted market
    3. C.inadequate power and water supply
    4. D.inadequate transportation
    5. E.presence of external economies
    Show answer

    Answer: E presence of external economies

  47. 47.
    Which of the following is NOT a sources of national income statistics?
    1. A.Foreign trade figure
    2. B.pay-rolls of various establishment
    3. C.income tax return
    4. D.Economic surveys
    5. E.level of infrastructural development
    Show answer

    Answer: E level of infrastructural development

  48. 48.
    Which of the following is NOT an internal dis-economy of scales?
    1. A.Easy management and less administrative cost
    2. B.large firm suffers from bureaucracy or red tapism
    3. C.less personal relationship between management and employees
    4. D.Motivation may be lacking in the large firm
    5. E.slow response to changes
    Show answer

    Answer: A Easy management and less administrative cost

  49. 49.
    Which of the following is true of a perfect market situation?
    1. A.price = AR=MC=AC
    2. B.price = DD = MC = AC
    3. C.price = AC = MC = AR
    4. D.price = AR = MR = DD
    5. E.price = MR but MR < AR
    Show answer

    Answer: A price = AR=MC=AC

  50. 50.
    Which of these is NOT a basic economic problem of society?
    1. A.efficiency of resource use
    2. B.for whom to produces
    3. C.how to produce
    4. D.scale of production
    5. E.what to produce
    Show answer

    Answer: D scale of production

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

NECO Economics 2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux