Skip to content

Economics past questions: JAMB UTME 2025

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A budget is balanced when expected total revenue is
    1. A.less than total expenditure
    2. B.greater than total expenditure
    3. C.greater than expected expenditure
    4. D.equal to expected expenditure
    Show answer

    Answer: D equal to expected expenditure

  2. 2.
    A country is described as developing if
    1. A.there is low labour supply
    2. B.the population is decreasing
    3. C.the income per head is low
    4. D.the contribution of tertiary sector to national income is high
    Show answer

    Answer: C the income per head is low

  3. 3.
    A country's balance of payments is in deficit when
    1. A.a country's payments for imports of invisible goods are greater than her receipts from exports of invisible goods
    2. B.the total receipts from her export of visible and invisible goods are greater than her payments for visible and invisible imports
    3. C.the total payments for visible and invisible imports are greater than the total receipts from her exports of visible and invisible goods
    4. D.It can record a surplus on current account of her balance of payments accounts
    Show answer

    Answer: C the total payments for visible and invisible imports are greater than the total receipts from her exports of visible and invisible goods

  4. 4.
    A firm will shut down in the long run if its earning is
    1. A.equal to super normal profit
    2. B.less than normal profit
    3. C.less than super normal profit
    4. D.greater than normal profit
    Show answer

    Answer: B less than normal profit

  5. 5.
    A firm's average cost decreases in the long-run because of
    1. A.decreasing marginal returns
    2. B.diminishing average returns
    3. C.increasing returns to scale
    4. D.decreasing average fixed cost
    Show answer

    Answer: C increasing returns to scale

  6. 6.
    A rise in government expenditure can lead to
    1. A.higher unemployment
    2. B.higher inflation
    3. C.lower profits for industries
    4. D.lower importation of raw materials by industries
    Show answer

    Answer: B higher inflation

  7. 7.
    A stock exchange is a market that
    1. A.deals with the exchange of commodities
    2. B.deals with purchase and sales of securities
    3. C.exchanges stockfish for lady fish
    4. D.exchanges treasury bills for bills of exchange
    Show answer

    Answer: B deals with purchase and sales of securities

  8. 8.
    Acceptability , durability, homogeneity , and portability are all attributes of good
    1. A.money
    2. B.markets
    3. C.government
    4. D.BANK
    Show answer

    Answer: A money

  9. 9.
    An agricultural production process which uses more machinery relative to labour is referred to as
    1. A.land intensive farming
    2. B.large scale farming
    3. C.capital intensive farming
    4. D.commercial farming
    Show answer

    Answer: C capital intensive farming

  10. 10.
    An argument for the use of commercial policy rest on the need to
    1. A.make imported goods affordable
    2. B.encourage the importation of non-essential goods
    3. C.make a country enjoy absolute advantage in production of all goods
    4. D.reduce domestic unemployment
    Show answer

    Answer: D reduce domestic unemployment

  11. 11.
    An entrepreneur is encouraged to adopt division of labour in production because it
    1. A.leads to increased cost of production and lower output
    2. B.provides more employment opportunities
    3. C.brings about equal cost and employment opportunities
    4. D.leads to increased output and lower cost of production
    Show answer

    Answer: D leads to increased output and lower cost of production

  12. 12.
    An indication that there is inflation in a country is that
    1. A.there is a decrease in the demand for goods and services
    2. B.people prefer to lend than to borrow
    3. C.the same amount of money buys lower quantity of goods
    4. D.there are too many goods in circulation
    Show answer

    Answer: C the same amount of money buys lower quantity of goods

  13. 13.
    Another term for equilibrium price is
    1. A.demand price
    2. B.satisfactory price
    3. C.market clearing price
    4. D.price floor
    Show answer

    Answer: C market clearing price

  14. 14.
    Cheques are not money because?
    1. A.Their use is confined to business hours
    2. B.They are not generally acceptable as a medium of exchange
    3. C.There are few banks in the rural areas
    4. D.They are not issued by the government
    Show answer

    Answer: B They are not generally acceptable as a medium of exchange

  15. 15.
    Cost push inflation is caused by a
    1. A.decrease in the cost of production
    2. B.rise in demand for goods
    3. C.decrease in the transportation cost
    4. D.rise in the cost of production
    Show answer

    Answer: D rise in the cost of production

  16. 16.
    Development plans in West Africa tend to deviate from their targets mainly due to
    1. A.low level of education
    2. B.high population growth rate
    3. C.lack of manpower
    4. D.political instability
    Show answer

    Answer: D political instability

  17. 17.
    Economic problems arise mainly as a result of?
    1. A.Lack of foresight on the part of resource users
    2. B.Inaccurate statistical data in West Africa
    3. C.Excessive wastage of available resources
    4. D.Limitations in availability of resources
    Show answer

    Answer: D Limitations in availability of resources

  18. 18.
    Harmonised monetary and fiscal policies is a feature of
    1. A.an economic union
    2. B.a customs union
    3. C.a common market
    4. D.a free trade area
    Show answer

    Answer: A an economic union

  19. 19.
    If 20% rise in the price of Whisky leads to a 30% increase in quantity demanded of Schnapps, the cross elasticity of demand is
    1. A.3.0
    2. B.1.5
    3. C.2.3
    4. D.2.5
    Show answer

    Answer: B 1.5

  20. 20.
    If an increase in the price of crude oil led to an increase in the prices of kerosene and grease,then kerosene and grease are in
    1. A.joint supply.
    2. B.competitive supply.
    3. C.composite supply.
    4. D.market supply.
    Show answer

    Answer: A joint supply.

  21. 21.
    If in the short-run commodity X and commodity Y are supplied jointly, which of the following is correct?
    1. A.An increase in demand for Y will raise the price of X
    2. B.An increase in demand for X will cause less of Y to be produced
    3. C.an increase in demand for X will increase supply of Y
    4. D.An increase in demand of X will leave the supply of Y unchanged
    Show answer

    Answer: C an increase in demand for X will increase supply of Y

  22. 22.
    If the last Naira spent on each commodity by a consumer gave him equal satisfaction, it means the consumer has been able to
    1. A.maximize costs
    2. B.maximize utility
    3. C.increase profits
    4. D.cut costs
    Show answer

    Answer: B maximize utility

  23. 23.
    In a free market economy, resources are allocated through the
    1. A.state planning committee
    2. B.government department
    3. C.price mechanism
    4. D.trade union
    Show answer

    Answer: D trade union

  24. 24.
    In calculating the Gross National Product (GNP) by the income approach, all the following are included except
    1. A.direct taxes paid by persons and companies
    2. B.wages and salaries
    3. C.rents on houses
    4. D.retirement benefits
    Show answer

    Answer: A direct taxes paid by persons and companies

  25. 25.
    In determining the growth of a country's population, infant mortality is a component of
    1. A.net migration
    2. B.death rate
    3. C.fertility rate
    4. D.immigration rate
    Show answer

    Answer: B death rate

  26. 26.
    In the event of bankruptcy, owners of joint-stock companies lose
    1. A.their private properties
    2. B.only the capital invested
    3. C.only their dividends
    4. D.both company and private assets
    Show answer

    Answer: B only the capital invested

  27. 27.
    Land as a factor of production is made useful through the
    1. A.application of human effort
    2. B.application of fertilizer
    3. C.use of machines
    4. D.acts of nature
    Show answer

    Answer: A application of human effort

  28. 28.
    Malthus' contention is that
    1. A.population and food growth rate will, in future, be at par
    2. B.population increased in geometric progression while food production increased in arithmetic progression
    3. C.nations have to get enough manpower to cultivate available land for food
    4. D.population increase in arithmetic progression while food production increased in geometric progression
    Show answer

    Answer: B population increased in geometric progression while food production increased in arithmetic progression

  29. 29.
    Monopoly can best be described as a market in which
    1. A.A single seller sells a product which has no close substitute
    2. B.The entry of other firms is restricted by the few firms in the market
    3. C.Two or more sellers sell a product which is differentiated
    4. D.Few sellers sell a product s at different prices
    Show answer

    Answer: A A single seller sells a product which has no close substitute

  30. 30.
    Net migration is the difference between
    1. A.Per capita income and population
    2. B.Internal and external migration
    3. C.Population and census
    4. D.Immigrants and Emigrants
    Show answer

    Answer: D Immigrants and Emigrants

  31. 31.
    One advantage of a sole proprietorship is that
    1. A.it makes an increase in the volume of business possible
    2. B.it can be managed without conflicts
    3. C.the sole proprietor raises money from the public
    4. D.there is no limit to the number of people who may bring in capital
    Show answer

    Answer: B it can be managed without conflicts

  32. 32.
    One disadvantage of direct taxes is that they
    1. A.can be evaded
    2. B.are not rigid
    3. C.can be progressive
    4. D.allocate scarce resources
    Show answer

    Answer: A can be evaded

  33. 33.
    One disadvantage of inflation is that?
    1. A.Standard of living rises
    2. B.Fixed income earners lose
    3. C.Fixed income earners gain
    4. D.Businessmen lose
    Show answer

    Answer: B Fixed income earners lose

  34. 34.
    One of the advantages of capitalism is that
    1. A.efficient allocation of resources is assured
    2. B.private initiative is discouraged
    3. C.job security is assured
    4. D.consumers are exploited
    Show answer

    Answer: A efficient allocation of resources is assured

  35. 35.
    One of the factors affecting geographical distribution of population is
    1. A.encouragement of early marriages in rural areas
    2. B.climatic conditions of the different part of the country
    3. C.high birth rate
    4. D.high death rate
    Show answer

    Answer: B climatic conditions of the different part of the country

  36. 36.
    One relationship between marginal utility and total utility is that when total utility is
    1. A.falling, marginal utility is negative
    2. B.maximum, marginal utility is maximum
    3. C.rising, marginal utility is rising
    4. D.falling, marginal utility is rising
    Show answer

    Answer: A falling, marginal utility is negative

  37. 37.
    Population growth rate can be calculated as
    1. A.birth rate- death rate + immigrants - emigrants
    2. B.birth rate-death rate+migration rate-immigration rate
    3. C.birth rate- death rate
    4. D.birth rate- death rate-emigrants-immigrants
    Show answer

    Answer: A birth rate- death rate + immigrants - emigrants

  38. 38.
    Positive check as envisaged by Thomas Malthus can be prevented if
    1. A.moral restraint is adopted
    2. B.marriage is abolished
    3. C.death rate is reduced
    4. D.more hospitals are built
    Show answer

    Answer: A moral restraint is adopted

  39. 39.
    Small firms are important for the development of a country because
    1. A.they render personalized services to the consumers
    2. B.they usually produce goods for the elite
    3. C.they do not normally provide after sales services
    4. D.the prices of their products are usually high
    Show answer

    Answer: C they do not normally provide after sales services

  40. 40.
    Table I above illustrates the law of
    Diagram for this question
    1. A.diminishing returns.
    2. B.diminishing marginal productivity.
    3. C.diminishing marginal utility.
    4. D.variable proportion.
    Show answer

    Answer: C diminishing marginal utility.

  41. 41.
    The balance of trade is
    1. A.an annual statement showing transaction within a country
    2. B.the relationship between a country's receipt from visible and invisible trade
    3. C.an account that shows a country's payment to other countries
    4. D.the relationship between a country's visible exports and imports
    Show answer

    Answer: D the relationship between a country's visible exports and imports

  42. 42.
    The charging of different prices to different groups of buyers for the same goods or services is called?
    1. A.Monopolistic competition
    2. B.Monopoly
    3. C.Price discrimination
    4. D.Price determination
    Show answer

    Answer: C Price discrimination

  43. 43.
    The Consumers Co-operative society is owned by?
    1. A.Members of the society
    2. B.Debenture holders
    3. C.A management committee
    4. D.The government
    Show answer

    Answer: A Members of the society

  44. 44.
    The exploitation of mineral resources constitutes which form of production?
    1. A.services production
    2. B.secondary production
    3. C.primary production
    4. D.tertiary production
    Show answer

    Answer: C primary production

  45. 45.
    The following are advantages of large scale agriculture except
    1. A.use of simple implements
    2. B.use of sophisticated implements
    3. C.integration of crop and animal farming?
    4. D.increase in employment
    Show answer

    Answer: A use of simple implements

  46. 46.
    The following are all factors determining the location of industry except
    1. A.availability of labour
    2. B.proximity to market
    3. C.nearness to raw materials
    4. D.minimum wages rate
    Show answer

    Answer: D minimum wages rate

  47. 47.
    The following are reasons for the failure of agricultural policies in West Africa except
    1. A.vague policy statements
    2. B.negation of policies
    3. C.creation of agro-service stations
    4. D.provision of obsolete implements
    Show answer

    Answer: C creation of agro-service stations

  48. 48.
    The full meaning of OPEC is
    1. A.Organization of Petrol Exporting Countries
    2. B.Organization of Petroleum Exporting Countries
    3. C.Oil and Petroleum Exporting Countries
    4. D.Organic petroleum Exporting Countries
    Show answer

    Answer: B Organization of Petroleum Exporting Countries

  49. 49.
    The function that distinguishes commercial banks from the central bank is that the former
    1. A.accepts deposits from the public
    2. B.services the public debt
    3. C.regulates foreign exchange
    4. D.is a leader of last resort
    Show answer

    Answer: A accepts deposits from the public

  50. 50.
    The graph of the function X = a + bY is
    1. A.linear
    2. B.quadratic
    3. C.exponential
    4. D.cubical
    Show answer

    Answer: A linear

  51. 51.
    The greatest foreign exchange earner for Nigeria before the advent of petroleum was
    1. A.handicraft
    2. B.agriculture
    3. C.mining
    4. D.manufacturing
    Show answer

    Answer: B agriculture

  52. 52.
    The lender of last resort in the banking system is he
    1. A.commercial bank
    2. B.industrial bank
    3. C.central bank
    4. D.mortgage bank
    Show answer

    Answer: C central bank

  53. 53.
    The major achievement of the Economic Community of West African States (ECOWAS) is that it has
    1. A.made possible the use of common currency.
    2. B.increased members allegiance to former colonial masters.
    3. C.widened the market for goods produced.
    4. D.made capital more mobile.
    Show answer

    Answer: C widened the market for goods produced.

  54. 54.
    The market supply curve slopes upwards from left to right indicating that
    1. A.two commodities can be supplied at the same time
    2. B.producers pay high taxes
    3. C.at a lower price, more is supplied
    4. D.at a lower price, less is supplied
    Show answer

    Answer: D at a lower price, less is supplied

  55. 55.
    The poorer the country, the larger the percentage of labour force engaged in
    1. A.manufacturing
    2. B.trading
    3. C.agriculture
    4. D.mining
    Show answer

    Answer: C agriculture

  56. 56.
    The primary objective of the Nigerian Industrial Development Bank (NIDB) is the provision of provision of loans to?
    1. A.Estate agents
    2. B.Transporters
    3. C.Farmers
    4. D.Manufacturers
    Show answer

    Answer: D Manufacturers

  57. 57.
    The reward to land as a factor of production is
    1. A.Interest
    2. B.wage
    3. C.rent
    4. D.profit
    Show answer

    Answer: C rent

  58. 58.
    The satisfaction derived from the use of a commodity is its
    1. A.elasticity
    2. B.wealth
    3. C.demand
    4. D.utility
    Show answer

    Answer: D utility

  59. 59.
    The specialisation of labour enhances production because people
    1. A.become experts in all areas of production
    2. B.can efficiently produce their own needs
    3. C.can save time and produce more
    4. D.can concentrate on all goods they can produce better
    Show answer

    Answer: C can save time and produce more

  60. 60.
    The transfer of ownership of a public enterprise to individual and firms is called
    1. A.restructuring
    2. B.Commercialization
    3. C.nationalization
    4. D.privatization
    Show answer

    Answer: D privatization

  61. 61.
    The United Nation Conference on Trade and Development (UNCTAD) is a forum designed specifically for discussing the
    1. A.religious affairs in the Southern Africa
    2. B.educational needs of the developed countries
    3. C.better terms of trade in the world
    4. D.political conflicts in the United Nation Security Council
    Show answer

    Answer: C better terms of trade in the world

  62. 62.
    What is the mean wage?
    1. A.$36
    2. B.$35
    3. C.$37
    4. D.$38
    Show answer

    Answer: A $36

  63. 63.
    When more of tax on a product is borne by the buyer than the seller, the commodity involved has
    1. A.elastic demand
    2. B.perfectly elastic demand
    3. C.fairly inelastic demand
    4. D.perfectly inelastic demand
    Show answer

    Answer: C fairly inelastic demand

  64. 64.
    When the death rate for old people and the infant mortality rate are high, with no migration, there will be in the population a higher number of
    1. A.children in the population
    2. B.women in the population
    3. C.younger people in the population
    4. D.old people in the population
    Show answer

    Answer: C younger people in the population

  65. 65.
    Which functions of the wholesaler enables him to stabilize prices?
    1. A.granting credit to retailers
    2. B.advertising the goods
    3. C.transporting goods
    4. D.warehousing goods
    Show answer

    Answer: D warehousing goods

  66. 66.
    Which of the following best describe token money?
    1. A.Currency and coins in circulation
    2. B.Coins and notes made of poor quality materials
    3. C.Money in the vault of commercial banks
    4. D.Money with face value higher than its material content
    Show answer

    Answer: D Money with face value higher than its material content

  67. 67.
    Which of the following equation is appropriate for determining the Net Domestic Product (NDP)
    1. A.NDP = GNP - depreciation
    2. B.NDP = GDP - depreciation
    3. C.NDP = GDP x Net Income from abroad
    4. D.NDP - GDP + Net Income from abroad
    Show answer

    Answer: B NDP = GDP - depreciation

  68. 68.
    Which of the following factors does not encourage the location of industries?
    1. A.Nearness to the market
    2. B.Government influence in sitting industries
    3. C.Availability of infrastructural facilities
    4. D.political instability
    Show answer

    Answer: D political instability

  69. 69.
    Which of the following forms of economic integration is a member nation free to impose duty against non-members
    1. A.Customs union
    2. B.Common market
    3. C.Economic community
    4. D.Free trade area
    Show answer

    Answer: D Free trade area

  70. 70.
    Which of the following institutions is concerned with expanding developing countries' commodity trade?
    1. A.World Trade Organization (WTO)
    2. B.Economic Commission for Africa (ECA)
    3. C.African Development Bank (AfDB)
    4. D.United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
    Show answer

    Answer: D United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)

  71. 71.
    Which of the following is necessary for the survival of small firms in West Africa?
    1. A.High transportation costs
    2. B.Inadequate collaterals for bank loans
    3. C.Government assistance in the form of loans and tax holidays
    4. D.Access to land for development
    Show answer

    Answer: C Government assistance in the form of loans and tax holidays

  72. 72.
    Which of the following is not a feature of economic under development?
    1. A.Monocultural economy
    2. B.Low life expectancy
    3. C.Income inequality
    4. D.High productivity
    Show answer

    Answer: D High productivity

  73. 73.
    Which of the following is not a function of an insurance company?
    1. A.Collection of deposits from the public for investment
    2. B.Encouragement of savings habits through life assurances
    3. C.Mobilization of funds through premiums collected
    4. D.Granting of loans on long-term basis for investment
    Show answer

    Answer: A Collection of deposits from the public for investment

  74. 74.
    Which of the following is not an argument for the policy of privatization in West Africa?
    1. A.To make businesses more profitable
    2. B.Government is able to participate and control the operation of the privatized businesses
    3. C.It encourages the inflow of capital and expertise from local and foreign sources
    4. D.Members of the public are able to acquire shares
    Show answer

    Answer: B Government is able to participate and control the operation of the privatized businesses

  75. 75.
    Which of the following is true about the supply of land? It
    1. A.varies with time
    2. B.is higher in urban than rural areas
    3. C.rises with demand
    4. D.is fixed
    Show answer

    Answer: D is fixed

  76. 76.
    Which of the following over estimate the value of national income?
    1. A.Wrong timing of computation
    2. B.Changes of prices of goods within the year
    3. C.Double counting
    4. D.Incomplete statistical data
    Show answer

    Answer: C Double counting

  77. 77.
    Which of the following serves as a banker's bank?
    1. A.Commercial Bank
    2. B.The Central Bank
    3. C.Development Bank
    4. D.The Mortgage Bank
    Show answer

    Answer: B The Central Bank

  78. 78.
    Which of the following statements is not a feature of a monopoly?
    1. A.New entrances are restricted
    2. B.Buyers and seller are price takers
    3. C.There is only one seller of the commodity
    4. D.Seller is allowed to fix his own price
    Show answer

    Answer: B Buyers and seller are price takers

  79. 79.
    Which of the following will be an effect of inflation?
    1. A.Money lenders will gain
    2. B.Wage earners will gain
    3. C.Borrowers of money will gain
    4. D.Borrowing of money will be restricted
    Show answer

    Answer: C Borrowers of money will gain

  80. 80.
    Which of the following will shift the demand curve for cocoa to the right?
    1. A.An increase in consumers' income
    2. B.A rise in the price of cocoa
    3. C.A fall in the quantity demanded of cocoa
    4. D.A tax on cocoa producers
    Show answer

    Answer: A An increase in consumers' income

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

JAMB Economics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux

Prep book · Coming soonSmarTest Economics: UTME 2027A complete course for JAMB UTME Economics