Skip to content

Economics past questions: NECO SSCE 2009

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A firm is said to be a public joint-stock company when it
    1. A.has unlimited liability
    2. B.is administered by the public
    3. C.is owned by the government
    4. D.operates as a public corporation
    5. E.sells its shares to members of the public
    Show answer

    Answer: E sells its shares to members of the public

  2. 2.
    A major feature of capitalism is
    1. A.collective ownership of means of production
    2. B.competition
    3. C.equality or egalitarianism
    4. D.redistribution of income
    5. E.socialization and welfare
    Show answer

    Answer: B competition

  3. 3.
    A monopolist is a
    1. A.duopolist
    2. B.group of producers of related goods
    3. C.partnership business that produces a commodity with high demand
    4. D.single producer or seller of a commodity at cheap rate
    5. E.single producer or seller of a commodity that has no close substitute
    Show answer

    Answer: E single producer or seller of a commodity that has no close substitute

  4. 4.
    A production possibility curve shows the
    1. A.resources used to produce a particular commodity
    2. B.possible combinations of two commodities
    3. C.rate of inflation
    4. D.rate of unemployment in the country
    5. E.tabular illustration of production possibilities
    Show answer

    Answer: B possible combinations of two commodities

  5. 5.
    Average total cost can be expressed as
    1. A.average fixed cost plus average variable cost
    2. B.change in total cost divided by change in output
    3. C.total cost divided by total output
    4. D.total fixed cost plus total variable cost
    5. E.total variable cost divided by total output
    Show answer

    Answer: C total cost divided by total output

  6. 6.
    Data presented in tables are usually arranged in ………… and …………
    1. A.charts, tables
    2. B., graphs, rows
    3. C.pictograms, columns
    4. D.rows, columns
    Show answer

    Answer: D rows, columns

  7. 7.
    Disguised unemployment is the same thing as
    1. A.residual unemployment
    2. B.seasonal unemployment
    3. C.structural unemployment
    4. D.under-employment
    5. E.voluntary unemployment
    Show answer

    Answer: D under-employment

  8. 8.
    Economic growth can be defined as
    1. A.a rapid and sustained rise in real output per head
    2. B.A rise in real income per head
    3. C.an increase in technology only
    4. D.insufficiency in food production
    5. E.over population in a country
    Show answer

    Answer: B A rise in real income per head

  9. 9.
    Entrepreneur is associated more with
    1. A.capital management
    2. B.production of beverage
    3. C.profit making
    4. D.profit sharing
    5. E.risk bearing
    Show answer

    Answer: E risk bearing

  10. 10.
    In a given set of data, if the variance is 25, what is the standard deviation?
    1. A.45
    2. B.5
    3. C.55
    4. D.10
    5. E.12
    Show answer

    Answer: B 5

  11. 11.
    Inflation is a …………….
    1. A.general increase in the price of a single product
    2. B.period of economic recession
    3. C.period of hunger
    4. D.period of excessive money
    5. E.persistent rise in the general price level
    Show answer

    Answer: E persistent rise in the general price level

  12. 12.
    Labour force simply means the
    1. A.demand and supply of labour
    2. B.efficiency of labour
    3. C.job seekers
    4. D.unemployable population
    5. E.working population
    Show answer

    Answer: E working population

  13. 13.
    Oil was first discovered in commercial quantity in ……….. State.
    1. A.Amasoma, Bayelsa
    2. B.Bonny, Rivers
    3. C.Oloibiri, Rivers
    4. D.Igbokoda, Ondo
    5. E.Warri, Delta
    Show answer

    Answer: C Oloibiri, Rivers

  14. 14.
    One of the positive contributions of the petroleum industry to Nigeria's economic development is that it
    1. A.creates ecological problems
    2. B.creates political unrest
    3. C.creates uncertainties in government revenues
    4. D.is a major foreign exchange earner
    5. E.suppresses agricultural development
    Show answer

    Answer: D is a major foreign exchange earner

  15. 15.
    One of the roles of industrialization in economic development of Nigeria is
    1. A.employment generation
    2. B.environmental pollution
    3. C.target of enemy's attack
    4. D.unemployment
    5. E.uneven development
    Show answer

    Answer: A employment generation

  16. 16.
    Price elasticity of supply measures the responsiveness of quantity supplied to
    1. A.a change in the demand for the product V
    2. B.a change in the price of the commodity
    3. C.changes in consumers
    4. D.changes in prices of other commodities
    5. E.changes in suppliers income
    Show answer

    Answer: B a change in the price of the commodity

  17. 17.
    Production is best defined in economics as
    1. A.creation of utility yielding goods and services
    2. B.distribution of goods and services
    3. C.manufacturing of goods by small factories
    4. D.provision of basic amenities
    5. E.rendering of services only
    Show answer

    Answer: A creation of utility yielding goods and services

  18. 18.
    Taxes levied on locally manufactured goods are called
    1. A.custom duties
    2. B.excise duties
    3. C.purchase tax
    4. D.sales tax
    5. E.VAT
    Show answer

    Answer: B excise duties

  19. 19.
    The additional satisfaction derived from the consumption of one more unit of a good is called
    1. A.marginal cost
    2. B.marginal product
    3. C.marginal revenue
    4. D.marginal utility
    5. E.total Utility
    Show answer

    Answer: D marginal utility

  20. 20.
    The amount of satisfaction per unit of the commodity consumed is called
    1. A.average cost
    2. B.average utility
    3. C.marginal cost
    4. D.marginal utility
    5. E.total utility
    Show answer

    Answer: B average utility

  21. 21.
    The concentration of firms in one area is referred to as of ……………. industries.
    1. A.location
    2. B.localization
    3. C.multiplication
    4. D.proliferation
    5. E.pluralization
    Show answer

    Answer: B localization

  22. 22.
    The concept of choice in Economics refers to
    1. A.a decision between one thing and another
    2. B.ranking of wants in an ascending order
    3. C.selection of most pressing wants out of a range of alternatives
    4. D.ranking of wants on a table of preference
    5. E.separating defective commodities from non-defective ones
    Show answer

    Answer: C selection of most pressing wants out of a range of alternatives

  23. 23.
    The correct relationship between income (Y), consumption (C) and savings (S) is
    1. A.C = Y + S
    2. B.S = Y + C
    3. C.S = Y + S
    4. D.Y = C + S
    5. E.Y = C – S
    Show answer

    Answer: D Y = C + S

  24. 24.
    The demand curve of a perfect competitive market is infinitely elastic indicating that the firm can
    1. A.refuse to sell any quantity
    2. B.sell any quantity of output at the prevailing price
    3. C.sell fixed quantity of output at the prevailing market price
    4. D.sell less quantity
    5. E.sell more quantity at a higher price
    Show answer

    Answer: B sell any quantity of output at the prevailing price

  25. 25.
    The demand for salt is …………
    1. A.Elastic
    2. B.Inelastic
    3. C.Unitary elastic
    4. D.both a and b
    Show answer

    Answer: B Inelastic

  26. 26.
    The first National development plan period was from
    1. A.1955-1959
    2. B.1962-1968
    3. C.1965-1970
    4. D.1970-1974
    5. E.1975-1980
    Show answer

    Answer: B 1962-1968

  27. 27.
    The following are qualities of money EXCEPT
    1. A.acceptability
    2. B.divisibility
    3. C.homogeneity
    4. D.portability
    5. E.rationality
    Show answer

    Answer: E rationality

  28. 28.
    The following are the differences between domestic and international trade EXCEPT
    1. A.cultural differences
    2. B.currency
    3. C.land
    4. D.language
    5. E.laws
    Show answer

    Answer: C land

  29. 29.
    The growth of a country's population is affected by
    1. A.military might of the country
    2. B.number of births per thousand of the population
    3. C.number of people willing to be counted
    4. D.the amount of money in circulation
    5. E.the number of men in the population
    Show answer

    Answer: B number of births per thousand of the population

  30. 30.
    The International Monetary Fund (IMF) was set up mainly to
    1. A.cater for financial needs of developed countries
    2. B.create conditions favourable for the growth of world trade
    3. C.create favourable balance of payment
    4. D.develop domestic trade
    5. E.offset foreign debts only
    Show answer

    Answer: B create conditions favourable for the growth of world trade

  31. 31.
    The mean of the following scores 30, 32, 34, 36, 38, 40 and 42 What is the mean deviation?
    1. A.4.21
    2. B.3.24
    3. C.3.42
    4. D.4.54
    Show answer

    Answer: C 3.42

  32. 32.
    The price and quantity of crude oil and petrol sold to other countries by Nigeria is fixed by the
    1. A.ECOWAS
    2. B.IMF
    3. C.OPEC
    4. D.NNPC
    5. E.none
    Show answer

    Answer: C OPEC

  33. 33.
    The process of building up country's capacity to process raw materials for the production of goods is known as
    1. A.firm
    2. B.industry
    3. C.industrialization
    4. D.location of industry
    5. E.localization
    Show answer

    Answer: C industrialization

  34. 34.
    The purchasing power of the Naira will fall when
    1. A.worker are retrenched
    2. B.the colour of the Naira is changed
    3. C.the military take over
    4. D.there is inflation
    5. E.none
    Show answer

    Answer: D there is inflation

  35. 35.
    The unit for measuring changes in prices and output is called ………………. index
    1. A.capital
    2. B.expenditure
    3. C.income
    4. D.money
    5. E.price
    Show answer

    Answer: E price

  36. 36.
    The value of money is affected by
    1. A.consumer's income
    2. B.effective demand
    3. C.effective supply
    4. D.equilibrium price
    5. E.general price level
    Show answer

    Answer: E general price level

  37. 37.
    These are the objectives of industrial strategies in Nigeria EXCEPT
    1. A.industrial financing
    2. B.maximization of local value added
    3. C.promotion of export oriented industries
    4. D.promotion of import oriented industries
    5. E.provision of economic and social infrastructures
    Show answer

    Answer: B maximization of local value added

  38. 38.
    Through membership of the Economic Community of West African States (ECOWAS) countries have achieved
    1. A.a large market for their products
    2. B.emancipation of Africa
    3. C.full employment of resources
    4. D.higher transportation cost of goods within the region
    5. E.military superiority over other African countries
    Show answer

    Answer: A a large market for their products

  39. 39.
    Time deposit is the same thing as
    1. A.bank rate
    2. B.current account
    3. C.demand deposited
    4. D.fixed deposit
    5. E.saving account
    Show answer

    Answer: D fixed deposit

  40. 40.
    Using Expenditure Approach to estimate National Income, Y is equal to
    1. A.C + l + G + X – M + P - V
    2. B.C + l + G + X – M + P
    3. C.C + l + G – X + P
    4. D.C – 1 + G + X – M + P
    5. E.C + l – G + X – M – P
    Show answer

    Answer: D C – 1 + G + X – M + P

  41. 41.
    When the demand for foreign exchange exceeds its supply, the value of the domestic currency
    1. A.appreciates
    2. B.depreciates
    3. C.expands
    4. D.Increases
    5. E.inflates
    Show answer

    Answer: B depreciates

  42. 42.
    When the value of a country's export exceeds her imports, there will be a
    1. A.deficit current account
    2. B.excess visible imports only
    3. C.favorable balance of trade
    4. D.favourable capital account
    5. E.surplus current account
    Show answer

    Answer: C favorable balance of trade

  43. 43.
    Which of the following hinder(s) effective distribution of goods in Nigeria?
    1. A.Branding and packaging of goods
    2. B.Good transportation network
    3. C.Large quantity of goods
    4. D.numerous middlemen
    5. E.Warehousing facilities
    Show answer

    Answer: D numerous middlemen

  44. 44.
    Which of the following is a determinant of elasticity of supply?
    1. A.Consumer's income
    2. B.Degree of necessities
    3. C.Durability of the product
    4. D.Number of uses of the commodity
    5. E.Proportion of income spent on the product
    Show answer

    Answer: C Durability of the product

  45. 45.
    Which of the following is a form of business enterprise?
    1. A.Cartel
    2. B.Entrepreneurship
    3. C.Partnership
    4. D.Stock exchange
    5. E.Supermarket
    Show answer

    Answer: C Partnership

  46. 46.
    Which of the following is a function of the central bank?
    1. A.Accepting deposits from the public
    2. B.Agent of payment for individuals
    3. C.Discounting bills of exchange
    4. D.Issuing of currency
    5. E.Provision of short term housing loans
    Show answer

    Answer: D Issuing of currency

  47. 47.
    Which of the following is NOT an advantage of tabular presentation of data?
    1. A.Enables easy location of required figures
    2. B.Helps to calculate derived quantities
    3. C.Makes for easy comparison of figures
    4. D.Occupies more space than mathematical equation
    5. E.Shows whether the figures are increasing or decreasing
    Show answer

    Answer: D Occupies more space than mathematical equation

  48. 48.
    Which of these factors causes a change in the quantity demanded of a commodity?
    1. A.Income
    2. B.Population
    3. C.Price of other commodities
    4. D.Price of the commodity concerned
    5. E.Taste and fashion
    Show answer

    Answer: D Price of the commodity concerned

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

NECO Economics 2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux