Skip to content

Economics past questions: WAEC SSCE 2023

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A country is described as developing if
    1. A.the income per head is low
    2. B.the contribution of tertiary sector to national income is high
    3. C.the population is decreasing
    4. D.there is low labour supply
    Show answer

    Answer: A the income per head is low

  2. 2.
    A fall in the price of a normal commodity which has elastic demand will result in
    1. A.a fall in demand
    2. B.a fall in quantity demanded
    3. C.an increase in revenue
    4. D.a decrease in revenue
    Show answer

    Answer: C an increase in revenue

  3. 3.
    A government may cause a favourable change in her invisible trade account by
    1. A.developing tourism and other services
    2. B.imposing high tariff on exports
    3. C.encouraging people to go for medical treatment abroad
    4. D.increasing the export of her primary products
    Show answer

    Answer: A developing tourism and other services

  4. 4.
    A joint stock company enjoys perpetual existence because
    1. A.there is a higher degree of specialization
    2. B.it is a corporate entity
    3. C.it is formed by a minimum of seven members
    4. D.its shares are easily
    Show answer

    Answer: B it is a corporate entity

  5. 5.
    A monopolist may enjoy abnormal profit only if its
    1. A.marginal cost exceeds marginal revenue
    2. B.demand curve is perfectly elastic
    3. C.expenditure on advertisement increases
    4. D.price exceeds average total cost
    Show answer

    Answer: D price exceeds average total cost

  6. 6.
    A small scale firm located within an industrial estate will enjoy
    1. A.government protection and funding
    2. B.technological economies of scale
    3. C.financial economies of scale
    4. D.external economies of scale
    Show answer

    Answer: D external economies of scale

  7. 7.
    An economy system is mainly concerned with
    1. A.studying the relationship between ends and means
    2. B.the allocation of scarce resources between alternative ends
    3. C.handling situations of abudant resources
    4. D.the establishment of economic laws
    Show answer

    Answer: B the allocation of scarce resources between alternative ends

  8. 8.
    An example of government's recurrent expenditure is
    1. A.electrification projects in rural areas
    2. B.the cost of building a school
    3. C.purchase of new vehicles
    4. D.paying salaries of workers
    Show answer

    Answer: D paying salaries of workers

  9. 9.
    An indication that there is inflation in a country is that
    1. A.there is a decrease in the demand for goods and services
    2. B.there are too many goods in circulation
    3. C.the same amount of money buys lower quantity of goods
    4. D.people prefer to lend than to borrow
    Show answer

    Answer: C the same amount of money buys lower quantity of goods

  10. 10.
    Assisting members to solve temporary balance of payments problems is the reasons for the establishment of the
    1. A.International Monetary Fund
    2. B.Economic Commission for Africa
    3. C.World Bank
    4. D.African Development Bank
    Show answer

    Answer: A International Monetary Fund

  11. 11.
    At what point on the total product curve shown above will marginal product be negative?
    Diagram for this question
    1. A.Q
    2. B.S
    3. C.R
    4. D.P
    Show answer

    Answer: B S

  12. 12.
    Commericial banks help in economic development mainly by
    1. A.acting as trustees and executors of wills
    2. B.acting as intermediaries between government and borowers
    3. C.serving as custodians of valuables
    4. D.giving financial advice to the government
    Show answer

    Answer: B acting as intermediaries between government and borowers

  13. 13.
    Consumers have access to a variety of goods through the activities of the
    1. A.retailers
    2. B.advertising agencies
    3. C.mass media
    4. D.wholesalers
    Show answer

    Answer: A retailers

  14. 14.
    Country M enjoys absolute advantage over country N in the production of commodities X and Y, if country M
    1. A.is inefficient in the production of both commodities X and Y
    2. B.is more efficient than country N in producing both commodities X and Y
    3. C.can produce only commodity Y cheaper than country N
    4. D.and country N are efficient in the production of both goods
    Show answer

    Answer: B is more efficient than country N in producing both commodities X and Y

  15. 15.
    If a firm retrenches some of its factory workers its
    1. A.average fixed cost may increase
    2. B.variable cost will decline
    3. C.marginal cost may increase
    4. D.fixed cost is likely to increase
    Show answer

    Answer: B variable cost will decline

  16. 16.
    If the demand for a commodity remains constant as price increases, the commodity is said to be
    1. A.perfectly price inelastic
    2. B.unit price elastic
    3. C.price elastic
    4. D.price inelastic
    Show answer

    Answer: D price inelastic

  17. 17.
    If the government stops subsidy on cocoa production, the supply curve of cocoa will
    1. A.become vertical
    2. B.remain unchanged
    3. C.shift to the left
    4. D.shift to the right
    Show answer

    Answer: B remain unchanged

  18. 18.
    Industries are sometimes located in areas which are not profitable so as to
    1. A.encourage rural-urban migration
    2. B.be able to even-out development
    3. C.bring about external economies of scale
    4. D.be able to reap internal economies of scale
    Show answer

    Answer: B be able to even-out development

  19. 19.
    Many workers are employed in the agricultural sector of developing countries because
    1. A.labour intensive method is mostly adopted
    2. B.abnormal profits are made
    3. C.wages in the sector is high
    4. D.they practice mechanized system of farming
    Show answer

    Answer: A labour intensive method is mostly adopted

  20. 20.
    Money is able to function more as a medium of exchange when
    1. A.there is a fall in production
    2. B.more prople engage in subsistence production
    3. C.individuals and nations are self-sufficient
    4. D.there is specialization of labour
    Show answer

    Answer: D there is specialization of labour

  21. 21.
    National income is calculated mainly to
    1. A.determine how income is to shared
    2. B.help firms generate more funds
    3. C.determine aid to to be received from other nations
    4. D.determine the level of sectoral performance
    Show answer

    Answer: D determine the level of sectoral performance

  22. 22.
    One of the factor that may not promote industrial development is
    1. A.local firms entering into partnerships with foreign firms
    2. B.granting capital to firms at reasonable interest rates
    3. C.setting up industrial estates with modern amenities
    4. D.granting old firms tax exemptions
    Show answer

    Answer: D granting old firms tax exemptions

  23. 23.
    Petrol and Kerosene are jointly obtained from crude oil. If the supply of petrol increases, the
    1. A.cost of crude oil production has increased
    2. B.supply of kerosene will rise
    3. C.supply of kerosene will remain unchanged
    4. D.supply of kerosene will fall
    Show answer

    Answer: B supply of kerosene will rise

  24. 24.
    Resources are pooled for the mutual benefit of its members mainly in a
    1. A.cooperative society
    2. B.joint stock company
    3. C.private company
    4. D.partnership
    Show answer

    Answer: A cooperative society

  25. 25.
    Tariffs, quotas and embargoes are examples of
    1. A.trade restriction policies
    2. B.monetary policies
    3. C.fiscal policies
    4. D.foreign exchange policies
    Show answer

    Answer: A trade restriction policies

  26. 26.
    Taxes levied on goods and services by government are called
    1. A.indirect taxes
    2. B.direct taxes
    3. C.coporate taxes
    4. D.poll taxes
    Show answer

    Answer: A indirect taxes

  27. 27.
    The average revenue curve of a firm in a perfect market is the same as the
    1. A.supply curve of the firm
    2. B.average cost curve of the firm
    3. C.demand curve of the firm
    4. D.total revenue curve of the firm
    Show answer

    Answer: C demand curve of the firm

  28. 28.
    The demand for a factor input as a result of the demand for its output is known as
    1. A.market demand
    2. B.complementary demand
    3. C.competitive demand
    4. D.derived demand
    Show answer

    Answer: D derived demand

  29. 29.
    The dependency ratio of a country is the
    1. A.the children and aged who rely on the active population for support
    2. B.people who are cared for by their extended families
    3. C.total active population who depend on government for survival
    4. D.number of children who depend on their parents for survival
    Show answer

    Answer: A the children and aged who rely on the active population for support

  30. 30.
    The fixing of maximum prices by government is mainly on
    1. A.imported capital goods
    2. B.inferior goods
    3. C.selected essential goods
    4. D.luxury goods
    Show answer

    Answer: C selected essential goods

  31. 31.
    The malthusian theory of population is best illustrated when
    1. A.the size of the population and available resources are equal
    2. B.both population and food supply increase at the same rate
    3. C.food supply increases much faster than population growth
    4. D.population increases much faster than food supply
    Show answer

    Answer: D population increases much faster than food supply

  32. 32.
    The marks obtained by 9 students in a class test are recorded below: 9, 8, 7, 5,7, 6, 8, 9 and 7. What is the median mark?
    1. A.7
    2. B.8.5
    3. C.8
    4. D.7.5
    Show answer

    Answer: A 7

  33. 33.
    The Net National Product (NNP) of a country is $50m while the depreciation allowance is $10m. The Gross National Product (GNP) is
    1. A.$40m
    2. B.$60m
    3. C.$30m
    4. D.$500m
    Show answer

    Answer: B $60m

  34. 34.
    The price level and the value of money are
    1. A.positively related
    2. B.directly related
    3. C.not related
    4. D.inversely related
    Show answer

    Answer: D inversely related

  35. 35.
    The rate of growth of population is
    1. A.initial population plus number of births and net migration
    2. B.the difference between birth rate and death rate
    3. C.birth rate less death rate plus net migration
    4. D.the number of immigrants plus number of births
    Show answer

    Answer: C birth rate less death rate plus net migration

  36. 36.
    The study of economics is mainly concerned with how to
    1. A.rank individuals' wants given the abundant resources
    2. B.make choice when resources are inadequate
    3. C.satisfy every member of all societies
    4. D.produce all the goods needed by everyone
    Show answer

    Answer: B make choice when resources are inadequate

  37. 37.
    The supply of light could be met using a candle, lantern and gas lamp. This is an example of a
    1. A.complementary supply
    2. B.abnormal supply
    3. C.joint supply
    4. D.composite supply
    Show answer

    Answer: A complementary supply

  38. 38.
    The total fixed cost curve is
    1. A.horizontal
    2. B.upward sloping
    3. C.vertical
    4. D.downward sloping
    Show answer

    Answer: C vertical

  39. 39.
    To overcome the problem of double counting under the expenditure approach,
    1. A.spending on intermediate goods and inputs are considered
    2. B.valued added method is used
    3. C.proper accounting standards must be used
    4. D.only spending on final goods are considered
    Show answer

    Answer: D only spending on final goods are considered

  40. 40.
    Trade protection will assit economic growth in developing countries if it can
    1. A.allow the importation of cheaper goods people want
    2. B.effectively safeguard newly established firms
    3. C.eliminate importation of all commodities
    4. D.generate enough revenue through export duties
    Show answer

    Answer: B effectively safeguard newly established firms

  41. 41.
    Use the graph above to answer the question The curve labelled W shows the
    Diagram for this question
    1. A.regressive tax
    2. B.proportional tax
    3. C.specific tax
    4. D.progressive tax
    Show answer

    Answer: D progressive tax

  42. 42.
    Warehousing is an economic activity that falls under
    1. A.secondary production
    2. B.primary production
    3. C.tertiary production
    4. D.intermediate production
    Show answer

    Answer: D intermediate production

  43. 43.
    When job vacancies are publicized, the government is mainly trying to solve the problem of
    1. A.residual unemployment
    2. B.cyclical unemployment
    3. C.technological unemployment
    4. D.frictional unemployment
    Show answer

    Answer: D frictional unemployment

  44. 44.
    When more of tax on a product is borne by the buyer than the seller, the commodity involved has
    1. A.perfectly elastic demand
    2. B.perfectly inelastic demand
    3. C.fairly inelastic demand
    4. D.elastic demand
    Show answer

    Answer: C fairly inelastic demand

  45. 45.
    When the demand for a commodity increases while supply remains unchanged, the equilibrium price and quantity will
    1. A.increase
    2. B.remain constant
    3. C.decrease
    4. D.turn negative
    Show answer

    Answer: A increase

  46. 46.
    When the marginal utility from the consumption of commodity X (Mux) is greater than the price commodity X (Px), a rational consumer should
    1. A.strive to remain in disequilibrium
    2. B.consume the same quantity of commodity X
    3. C.consume more of commodity X
    4. D.reduce consumption of commodity X
    Show answer

    Answer: C consume more of commodity X

  47. 47.
    Which of the following is a non-renewable natural resources?
    1. A.Rubber
    2. B.Oil palm
    3. C.Coal
    4. D.Cocoa
    Show answer

    Answer: C Coal

  48. 48.
    Which of the following is not a problem facing Economic Community of West African States (ECOWAS)?
    1. A.Language barriers
    2. B.Inadequate supply of labour
    3. C.Production of the same commodities
    4. D.Poor transportation and communication
    Show answer

    Answer: B Inadequate supply of labour

  49. 49.
    Which of the following items is not classified as working capital?
    1. A.Fuel
    2. B.Money to pay wages
    3. C.Semi-finished goods
    4. D.Equipment
    Show answer

    Answer: D Equipment

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

WAEC Economics 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux