Skip to content

Economics past questions: JAMB UTME 2021

35 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

35 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.Sellers are few
    2. B.Scarcity and choices are involved
    3. C.Buyers are many
    4. D.Money is in short supply
    Show answer

    Answer: B Scarcity and choices are involved

  2. 2.
    Units of Quality ConsumesTotal UtilityMarginal Utility
    0 1 2 3 4 5- 10 15 17 18 18- 10 5 2 1 0
    This table illustrates the law of _________
    1. A.Increasing returns
    2. B.Diminishing returns
    3. C.Diminishing marginal utility
    4. D.Increasing total utility
    Show answer

    Answer: C Diminishing marginal utility

  3. 3.
    A firm is at its optimum size when ___________
    1. A.It has a motive to increase output
    2. B.It produces the greatest output at a minimum cost
    3. C.Marginal cost equals marginal revenue
    4. D.Marginal cost is less than marginal revenue
    Show answer

    Answer: B It produces the greatest output at a minimum cost

  4. 4.
    A good measure of the standard of living usually used for international comparison is_______
    1. A.Per capita income (PCI)
    2. B.Gross national product (GND)
    3. C.Net national income (NNI)
    4. D.Gross domestic product (GDP)
    Show answer

    Answer: A Per capita income (PCI)

  5. 5.
    By utility we mean________
    1. A.Uselessness
    2. B.Power of satisfying a want
    3. C.Beneficial
    4. D.Consumable
    Show answer

    Answer: B Power of satisfying a want

  6. 6.
    Division of Labour is limited by the________
    1. A.Size of labour firm
    2. B.Availability of raw material
    3. C.Size of the labour force
    4. D.Absolute size of the country's population
    Show answer

    Answer: C Size of the labour force

  7. 7.
    Economics may be defined as ________
    1. A.The study of human behaviour in the allocation of scarce resources
    2. B.The study of money and banking
    3. C.The study of markets and prices
    4. D.The study of production and distribution
    Show answer

    Answer: A The study of human behaviour in the allocation of scarce resources

  8. 8.
    Full employment is a situation in which _______
    1. A.Every adult is employed
    2. B.Only the disable are not employed
    3. C.All adults who can work are employed
    4. D.All those who are able and eligible can find employment
    Show answer

    Answer: D All those who are able and eligible can find employment

  9. 9.
    If Mr. A earns N2.000 a year while Mr. B earns N8000 but Mr. A pays N200 in tax per annum while Mr. B pays N400, such tax is_______
    1. A.Progressive
    2. B.Proportional
    3. C.Indirect
    4. D.Regressive
    Show answer

    Answer: D Regressive

  10. 10.
    If the price of a commodity falls and the quantity purchased does not rise, the commodity can be described as________
    1. A.Scarce
    2. B.Normal
    3. C.Superior
    4. D.Inferior
    Show answer

    Answer: D Inferior

  11. 11.
    If the quantity demanded of a commodity increases from 20 to 30 when there is an increase in price from N4 to N5, the elasticity of deman is_______
    1. A.Zero
    2. B.10
    3. C.2
    4. D.1
    Show answer

    Answer: C 2

  12. 12.
    In a free market economy. the rationing of scarce goods is done principally by_______
    1. A.Consumers
    2. B.The government
    3. C.The price mechanism
    4. D.All of the above
    Show answer

    Answer: A Consumers

  13. 13.
    In a sole proprietorship, the decisions are made by the ______
    1. A.Government
    2. B.Management
    3. C.Owner
    4. D.Board of Directors
    Show answer

    Answer: C Owner

  14. 14.
    In Nigeria, cheques are not money because________
    1. A.Most Nigerians cannot identity them
    2. B.They are not legal tender
    3. C.There are no banks in rural areas
    4. D.They are not generally acceptable as a medium of exchange
    Show answer

    Answer: B They are not legal tender

  15. 15.
    Inflation is likely to benefit_______
    1. A.Debtors
    2. B.Persons with back savings
    3. C.Creditors
    4. D.Persons who lived on fixed pension funds
    Show answer

    Answer: A Debtors

  16. 16.
    Money becomes a very poor store of value in a period of _______
    1. A.Harvest
    2. B.Deflation
    3. C.Recession
    4. D.Inflation
    Show answer

    Answer: D Inflation

  17. 17.
    Mono production economies are those that____
    1. A.Produce one main commodities
    2. B.Have a rich cultural heritage
    3. C.Specialize in agricultural industries
    4. D.Produce only raw materials
    Show answer

    Answer: A Produce one main commodities

  18. 18.
    Palm oil industry is located in Old Bendel State because the state______
    1. A.Land is suitable for oil
    2. B.Is a palm tree growing area
    3. C.Soil is unsuitable for other crops
    4. D.Imports raw materials for palm oil industry
    Show answer

    Answer: B Is a palm tree growing area

  19. 19.
    Petroleum 'glut' in international trade means______
    1. A.Higher prices for the Consumption of petroleum.
    2. B.An Oversupply of petroleum.
    3. C.A fall in in petroleum production.
    4. D.A higher petroleum price offered by the buyer.
    Show answer

    Answer: B An Oversupply of petroleum.

  20. 20.
    Pricing and Output decisions of sellers are highly inter-dependent in markets known as _________
    1. A.Monopoly
    2. B.Oligopoly
    3. C.Monopolistic competition
    4. D.Perfect competition
    Show answer

    Answer: B Oligopoly

  21. 21.
    Retailers in an economy perform the function of ______
    1. A.Distribution
    2. B.Exchange
    3. C.Investment
    4. D.Production
    Show answer

    Answer: A Distribution

  22. 22.
    Surplus in balance of payments leads to ________
    1. A.Government budget surplus
    2. B.Increase in foreign reserves
    3. C.Decrease in foreign reserves
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: B Increase in foreign reserves

  23. 23.
    The PAYE ( Pay As You Earn) in Nigeria is an example of ______
    1. A.Flat rate Tax
    2. B.Community tax
    3. C.Regressive tax
    4. D.Progressive tax
    Show answer

    Answer: D Progressive tax

  24. 24.
    The petro-chemical industries are located in Rivers State of Nigeria due to ________
    1. A.Coal deposit
    2. B.Palm oil products
    3. C.Favourable soil
    4. D.Oil deposits
    Show answer

    Answer: D Oil deposits

  25. 25.
    The Power Holding Company of Nigeria (PHCN) is a ________
    1. A.Public limited company
    2. B.Private authority
    3. C.Public Corporation
    4. D.Public Liability company
    Show answer

    Answer: C Public Corporation

  26. 26.
    The value of money depends primarily on _________
    1. A.The gold backing of the currency
    2. B.The general price level
    3. C.Government decree that it is legal tender
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: B The general price level

  27. 27.
    Under the ECOWAS agreement, a Nigerian can enter and stay in Ghana without a Visa for a period of ________
    1. A.100 days
    2. B.30 days
    3. C.90 days
    4. D.14 days
    Show answer

    Answer: C 90 days

  28. 28.
    Use the table below to answer the question below; The international production set for Nigeria and Austria is;
    ProductsNigeriaAustria
    Cocoa20 tonnes12 tonnes
    Lace1o metres8 metres
    From the table, it can be deduced that_______
    1. A.Nigeria should produce cocoa and lace
    2. B.Nigeria can benefit from producing lace only
    3. C.Austria should produce lace and Nigeria should produce cocoa
    4. D.Austria should produce cocoa and lace
    Show answer

    Answer: C Austria should produce lace and Nigeria should produce cocoa

  29. 29.
    Use the table below to answer the question below; The international production set for Nigeria and Austria is;
    ProductsNigeriaAustria
    Cocoa20 tonnes12 tonnes
    Lace1o metres8 metres
    The Opportunity cost ratio tor cocoa and lace Tor Austria and Nigeria is_______
    1. A.1.5:2
    2. B.2:2
    3. C.2:1.5
    4. D.0.5:1.5
    Show answer

    Answer: A 1.5:2

  30. 30.
    What is the most important factor influencing the location of the iron and steel industry at Ajaokuta?
    1. A.Availability of labour in the area
    2. B.Availability of power
    3. C.Nearness of raw material
    4. D.Access to transport facilities
    Show answer

    Answer: C Nearness of raw material

  31. 31.
    When a nation's exports are greater than its imports,_________
    1. A.The net foreign trade is zero
    2. B.A favourable balance of trade exists
    3. C.A favourable balance of payment exists
    4. D.An unfavourable balance of trade exists
    Show answer

    Answer: B A favourable balance of trade exists

  32. 32.
    Which of the following countries is not a member of the Economic Community of West African States?
    1. A.Sudan
    2. B.Gambia
    3. C.Togo
    4. D.Nigeria
    Show answer

    Answer: A Sudan

  33. 33.
    Which of the following is NOT a character of perfect competition?
    1. A.Supply and demand are equal
    2. B.Products are identical
    3. C.There is perfect knowledge
    4. D.There is no advertising
    Show answer

    Answer: A Supply and demand are equal

  34. 34.
    Which of the following sets fully represents factors of production?
    1. A.Sunlight, machinery, man, land
    2. B.Land, water, weather
    3. C.Money, market, middlemen
    4. D.Land, labour, capital, enterprise, technology
    Show answer

    Answer: D Land, labour, capital, enterprise, technology

  35. 35.
    Which of these is not usually the function of a wholesaler?
    1. A.Branding
    2. B.Storage
    3. C.Transport
    4. D.Advertising
    Show answer

    Answer: A Branding

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

JAMB Economics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux

Prep book · Coming soonSmarTest Economics: UTME 2027A complete course for JAMB UTME Economics