Skip to content

Economics past questions: NECO SSCE 2004

39 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

39 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A business organization set up for the mutual benefits of member with similar interest is known as
    1. A.cooperative society
    2. B.partnership
    3. C.private limited company
    4. D.public corporation
    5. E.public limited company
    Show answer

    Answer: A cooperative society

  2. 2.
    A development planning which takes a long range view of the economy and covers a period of 10-20 years is regarded as
    1. A.comprehensive planning
    2. B.indicative planning
    3. C.perspective planning
    4. D.regional planning
    5. E.sectors planning
    Show answer

    Answer: A comprehensive planning

  3. 3.
    A firm with a total of 54 employees produced 108 tonnes of toilet tissues in 3months. What is the average production per employee?
    1. A.0.02 tonnes
    2. B.0.2 tonnes
    3. C.2 tonnes
    4. D.20 tonnes
    5. E.200 tonnes
    Show answer

    Answer: C 2 tonnes

  4. 4.
    A negative effect of the discovery of petroleum on the Nigerian economy is
    1. A.conversion of the economy into a mono product type
    2. B.development of infrastructures
    3. C.encouragement of international recognition
    4. D.provision of job opportunities
    5. E.rapid industrialization
    Show answer

    Answer: A conversion of the economy into a mono product type

  5. 5.
    A one-man business is controlled by
    1. A.an active partner
    2. B.board of trustees
    3. C.board of directors
    4. D.dormant partner
    5. E.the owner
    Show answer

    Answer: E the owner

  6. 6.
    All the following are the objectives of economic planning EXCEPT to
    1. A.reduce the rate of inflation and achieve stable value for the naira
    2. B.encourage inflow of public and private capital
    3. C.evolve a sequential political transition and enthronement of popular government
    4. D.reduce economic dependence on foreign nations
    5. E.achieve full employment
    Show answer

    Answer: C evolve a sequential political transition and enthronement of popular government

  7. 7.
    An inflation which occurs as a result of increase in production cost is known as
    1. A.cost-push inflation
    2. B.creeping inflation
    3. C.demand-pull inflation
    4. D.hyper-inflation
    5. E.runaway inflation
    Show answer

    Answer: A cost-push inflation

  8. 8.
    Arrangement of wants in order of importance is brought about by
    1. A.excess supply of goods
    2. B.interest in doing so
    3. C.scarcity of resources
    4. D.opportunity cost
    5. E.limited wants
    Show answer

    Answer: C scarcity of resources

  9. 9.
    Demand for labour depends on the following factors EXCEPT
    1. A.number of industries/enterprises
    2. B.nature of industries/business enterprises
    3. C.price of labour
    4. D.demand for labour output and prices
    5. E.the period of training
    Show answer

    Answer: E the period of training

  10. 10.
    Excise duties are taxes levied on
    1. A.goods coming into the country
    2. B.goods going out of the country
    3. C.industrial incomes
    4. D.locally manufactured goods
    5. E.selected consumer durable
    Show answer

    Answer: D locally manufactured goods

  11. 11.
    In a socialist economic system, decisions relating to the fundamental economic problems are taken by
    1. A.academicians
    2. B.government
    3. C.individuals
    4. D.judiciary
    5. E.manufacturers
    Show answer

    Answer: B government

  12. 12.
    In Economics, want means…………aspiration
    1. A.endless
    2. B.qualitative
    3. C.quantifiable
    4. D.satisfied
    Show answer

    Answer: A endless

  13. 13.
    In international trade, when payments of a country are higher than the receipts, then the balance of payment is
    1. A.favourable
    2. B.in equilibrium
    3. C.perfect
    4. D.unfavourable
    5. E.uniform
    Show answer

    Answer: D unfavourable

  14. 14.
    Individuals who buy new shares in anticipation of reselling at higher prices in the stock exchange market are called
    1. A.bears
    2. B.brokers
    3. C.bulls
    4. D.jobbers
    5. E.stags
    Show answer

    Answer: C bulls

  15. 15.
    Points outside the production possibility curves shows
    1. A.unequal allocation of resources among factors
    2. B.capital production level
    3. C.under utilization of resources
    4. D.unattainable production level
    5. E.effective consummation of resources
    Show answer

    Answer: D unattainable production level

  16. 16.
    The amount of money required for the day-to-day running of a business is known as
    1. A.economics capital
    2. B.fixed capital
    3. C.paid- up capital
    4. D.reserve capital
    5. E.working capital
    Show answer

    Answer: E working capital

  17. 17.
    The assumptions of the principles of comparative cost advantage is based on I. Absence of Trade Restrictions II. No transport costs III. Constant technology
    1. A.II & III only
    2. B.I & II only
    3. C.I, II & III only
    4. D.II only
    5. E.III only
    Show answer

    Answer: B I & II only

  18. 18.
    The basic economics problem of what to produce arises as a result of
    1. A.competing demands for scarce resources
    2. B.excessive supply
    3. C.the availability of too many experts
    4. D.the failure of the price system
    5. E.the reduction of poverty
    Show answer

    Answer: A competing demands for scarce resources

  19. 19.
    The decision of whether to use labour or capital intensive techniques in production process is a problem of
    1. A.for whom to produce
    2. B.how to produce
    3. C.resource allocation
    4. D.what to produce
    5. E.when to produce
    Show answer

    Answer: B how to produce

  20. 20.
    The desire to hold cash balances in order to meet expenditures which arises due to unforeseen circumstances is
    1. A.motive
    2. B.aim
    3. C.determination
    4. D.self discipline
    5. E.none of the above
    Show answer

    Answer: A motive

  21. 21.
    The excess profit made by a firm in a competitive market situation in the short-term is known as
    1. A.break even
    2. B.marginal profit
    3. C.net profit
    4. D.normal profit
    5. E.super normal profit
    Show answer

    Answer: E super normal profit

  22. 22.
    The following are the main problems of distribution of essential commodities in Nigeria EXCEPT
    1. A.excessive demand
    2. B.hoarding of goods
    3. C.long chain of distribution
    4. D.poor storage facilities
    5. E.poor transportation network
    Show answer

    Answer: A excessive demand

  23. 23.
    The indices used to measure the cost of living is
    1. A.consumption expenditure
    2. B.national income
    3. C.per capital income
    4. D.price index
    5. E.savings and investment
    Show answer

    Answer: D price index

  24. 24.
    The introduction of money into the economy has helped to resolve the following problems EXCEPT
    1. A.accessibility of needs
    2. B.availability of goods
    3. C.coincidence of wants
    4. D.making deferred payments
    5. E.measure and store of value
    Show answer

    Answer: A accessibility of needs

  25. 25.
    The main differences between money market and capital market is that money markets
    1. A.acts as advisers to investor while capital markets teleguides
    2. B.are owned by individuals, while capital markets are owned by government
    3. C.accepts collateral, while capital markets does not accept such
    4. D.accepts funds while capital markets disburse fun to investors
    5. E.provide short term loans, while capital markets provide long-term loans
    Show answer

    Answer: E provide short term loans, while capital markets provide long-term loans

  26. 26.
    The main industrial cities in Nigeria are
    1. A.Ikeja, Kano, Onitsha and Port-Harcourt
    2. B.Kaduna, Dutse, Ogbomoso a Calabar
    3. C.Kano, Ilesa, Vadeikya and Afikpo
    4. D.Maiduguri, Ikote Ekiti, Moniya and Akungba
    5. E.Mokwa, Ijebu-ode, Warri and Gummel
    Show answer

    Answer: A Ikeja, Kano, Onitsha and Port-Harcourt

  27. 27.
    The most generally accepted definition of Economics was given by
    1. A.Adam Smith
    2. B.David Ricardo
    3. C.Lord Robinson
    4. D.Thomas Mathus
    5. E.Sam Aluko
    Show answer

    Answer: C Lord Robinson

  28. 28.
    The types of unemployment that evolved the use of machines to replaces human labour is known as
    1. A.cyclical unemployment
    2. B.frictional unemployment
    3. C.seasonal unemployment
    4. D.structural unemployment
    5. E.technological unemployment
    Show answer

    Answer: B frictional unemployment

  29. 29.
    The unit of satisfaction dived from the consumption of an additional unit of a commodity is known as
    1. A.average utility
    2. B.marginal cost
    3. C.marginal product
    4. D.marginal utility
    5. E.total utility
    Show answer

    Answer: D marginal utility

  30. 30.
    To an individual, the term cost will include expenditure on the following EXCEPT
    1. A.clothing
    2. B.Entertainment
    3. C.housing
    4. D.payment of school fees
    5. E.settling national debts
    Show answer

    Answer: E settling national debts

  31. 31.
    When a change in the demand for commodity A leads to a change in demand for commodity B in the same direction, demand for A & B is
    1. A.competitive demand
    2. B.complementary demand
    3. C.composite demand
    4. D.independent demand
    Show answer

    Answer: B complementary demand

  32. 32.
    When Elasticity of Demand is greater than one, the demand is
    1. A.perfectly elastic
    2. B.unitary elastic
    3. C.zero elastic
    4. D.inelastic
    5. E.elastic
    Show answer

    Answer: E elastic

  33. 33.
    When total utility is at maximum, then marginal utility is
    1. A.decreasing
    2. B.increasing
    3. C.maximum
    4. D.negative
    5. E.zero
    Show answer

    Answer: E zero

  34. 34.
    Which of the following factors will NOT affect supply of maize in Nigeria?
    1. A.Extension services to farmers
    2. B.Improve technology
    3. C.Price of maize
    4. D.Quantity of wheat produced
    5. E.Weather and climatic condition
    Show answer

    Answer: D Quantity of wheat produced

  35. 35.
    Which of the following is NOT a factor to be considered in siting an industry in a particular area?
    1. A.access to raw material
    2. B.availability of recreational facilities
    3. C.market
    4. D.sources of power
    5. E.transport facilities
    Show answer

    Answer: B availability of recreational facilities

  36. 36.
    Which of the following is NOT a function of the wholesaler in the distributive channel?
    1. A.Bulk breaking
    2. B.Direct contact with end users
    3. C.Feedback information to manufacturers
    4. D.Public relations and advertising of products
    5. E.Storage facilities for finished products
    Show answer

    Answer: B Direct contact with end users

  37. 37.
    Which of the following is NOT a problem of population census in Nigeria?
    1. A.inadequate transportation
    2. B.High birth rate
    3. C.High cost
    4. D.Mass illiteracy
    5. E.Political interest
    Show answer

    Answer: E Political interest

  38. 38.
    Which of the following is true about average cost?
    1. A.Fixed cost/quantity
    2. B.Marginal + Fixed cost
    3. C.Quantity × Fixed cost
    4. D.Total cost/quantity
    5. E.Total cost - fixed cost Quantity
    Show answer

    Answer: D Total cost/quantity

  39. 39.
    Which of the following will NOT be a barrier to international trade?
    1. A.Communication hindrances
    2. B.Easy conversion of currencies
    3. C.Geographical locations
    4. D.Ideological differences
    5. E.Imposition of duties and quotas
    Show answer

    Answer: B Easy conversion of currencies

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

NECO Economics 2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux