Skip to content

Economics past questions: NECO SSCE 2007

46 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

46 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A change in National Income brought about by a given change in investment Is
    1. A.APC
    2. B.APS
    3. C.MPC
    4. D.MPS
    5. E.The multiplier
    Show answer

    Answer: E The multiplier

  2. 2.
    A comprehensive statement of Income and expenditure on international accounts for one financial year is called
    1. A.balance of payments
    2. B.balance of trade
    3. C.budget
    4. D.Index of trade
    5. E.terms of trade
    Show answer

    Answer: A balance of payments

  3. 3.
    A deliberate government policy to exclude foreign participation in certain economic activity is known as
    1. A.commercialization
    2. B.indigenization
    3. C.liberalization
    4. D.localization
    5. E.privatization
    Show answer

    Answer: B indigenization

  4. 4.
    A tax system in which the income earner pays a fixed percentage of his income annually is known as …………. tax.
    1. A.direct
    2. B.indirect
    3. C.progressive
    4. D.proportional
    5. E.regressive
    Show answer

    Answer: D proportional

  5. 5.
    A tax system in which the rich pay a higher percentage of income as tax than the poor is known as
    1. A.capital gains tax
    2. B.progressive taxation
    3. C.proportional taxation
    4. D.regressive taxation
    5. E.sales tax
    Show answer

    Answer: B progressive taxation

  6. 6.
    Agricultural production in Nigeria could be improved through
    1. A.control of plant diseases
    2. B.Land Fragmentation
    3. C.Payment of excise duty
    4. D.the introduction of low yielding crops
    5. E.the use of traditional implements
    Show answer

    Answer: A control of plant diseases

  7. 7.
    At the point where total utility begins to decline MU is
    1. A.constant
    2. B.decreasing
    3. C.increasing
    4. D.negative
    5. E.zero
    Show answer

    Answer: D negative

  8. 8.
    Branding and packaging of goods Is the function of
    1. A.brokers
    2. B.consumers
    3. C.manufactures
    4. D.retailers
    5. E.wholesalers
    Show answer

    Answer: C manufactures

  9. 9.
    Economics is regarded as a social science because It
    1. A.helps people to be acceptable In the society
    2. B.Is associated with social dubs
    3. C.is used by sociologist
    4. D.studies human behavior
    5. E.uses controlled experiment
    Show answer

    Answer: D studies human behavior

  10. 10.
    Find the arithmetic mean of the following set of scores 12, 4, 2, 8, and 14
    1. A.8
    2. B.10
    3. C.12
    4. D.14
    5. E.30
    Show answer

    Answer: A 8

  11. 11.
    Goods that are useful, scarce and can command price are called …………. goods.
    1. A.capital
    2. B.consumer
    3. C.economic
    4. D.free
    5. E.scarce
    Show answer

    Answer: C economic

  12. 12.
    If the Income flow of a country exceeds the expenditure flow in international transactions, the balance of payment is
    1. A.balanced
    2. B.deficit
    3. C.restricted
    4. D.surplus
    Show answer

    Answer: D surplus

  13. 13.
    If the price Index of export is 140% and import is 200%, what is
    1. A.60
    2. B.70
    3. C.100
    4. D.140
    5. E.280
    Show answer

    Answer: B 70

  14. 14.
    If total Income is N15m and total consumption Is N3m. then the average propensity to consume is
    1. A.0.2
    2. B.0.6
    3. C.0.7
    4. D.5
    5. E.10
    Show answer

    Answer: A 0.2

  15. 15.
    In a solo proprietorship, decisions are made by the
    1. A.board of directors
    2. B.government
    3. C.management
    4. D.owner
    5. E.shareholders
    Show answer

    Answer: D owner

  16. 16.
    Plantation farming can best be defined as cultivation of
    1. A.crops using hoes and cutlasses for farming
    2. B.food crops for personal consumption
    3. C.food for use by the family
    4. D.large scale farms of cash crops
    5. E.livestock for commercial purposes
    Show answer

    Answer: D large scale farms of cash crops

  17. 17.
    Population density refers to
    1. A.total population
    2. B.the total population divided by the total area of land
    3. C.the total area of land divided by the total population
    4. D.the population ratio of male and female
    5. E.optimum Population level
    Show answer

    Answer: B the total population divided by the total area of land

  18. 18.
    Standard deviation can be determined by the square root of the
    1. A.mean
    2. B.mean deviation
    3. C.mode
    4. D.variance
    5. E.variance divided by the mean
    Show answer

    Answer: D variance

  19. 19.
    The African Development Bank was set up in 1964 and has its headquarters in
    1. A.Burkina Faso
    2. B.Ivory Coast
    3. C.Liberia
    4. D.Niger Republic
    5. E.Senegal
    Show answer

    Answer: B Ivory Coast

  20. 20.
    The creation of physical and concrete goods that can be seen and handled Is
    1. A.diminishing returns
    2. B.division of labour
    3. C.Industrialization
    4. D.production
    5. E.specialization
    Show answer

    Answer: D production

  21. 21.
    The difference between bar charts and histograms is that the former
    1. A.are difference between bars adjoined to each other while the latter are separate bars divided Into sections
    2. B.are line graphs while the latter are rectangular bars
    3. C.are separate bars divided Into sections while the latter are line graphs
    4. D.has bars adjoined to each other while the latter has separate bars
    5. E.has bars separate from each other while the latter has bars adjoined to each other
    Show answer

    Answer: E has bars separate from each other while the latter has bars adjoined to each other

  22. 22.
    The difference between Gross National Income and Gross Domestic Product is known as
    1. A.capital consumption
    2. B.debt repayments
    3. C.Investment abroad
    4. D.net income from abroad
    5. E.net saving
    Show answer

    Answer: D net income from abroad

  23. 23.
    The equation MV PT is known as
    1. A.demand and supply equation
    2. B.equilibrium equation
    3. C.equation of exchange
    4. D.money supply equation
    5. E.price index numbers
    Show answer

    Answer: D money supply equation

  24. 24.
    The first oil refinery in Nigeria was established at
    1. A.Alesa Eleme
    2. B.Araromi
    3. C.Kaduna
    4. D.Oloibiri
    5. E.Warri
    Show answer

    Answer: D Oloibiri

  25. 25.
    The following are advantages of standard deviation EXCEPT that it
    1. A.has greater practical utility In sampling
    2. B.is a good measure of dispersion since all the values are used in its calculation
    3. C.is important and useful in the analysis of T- Test
    4. D.is not a sound mathematical index
    5. E.is the most popular measure of dispersion in distribution
    Show answer

    Answer: A has greater practical utility In sampling

  26. 26.
    The following are bye-products of crude oil EXCEPT
    1. A.bitumen
    2. B.kerosene
    3. C.paraffin wax
    4. D.perfume
    5. E.petrol
    Show answer

    Answer: D perfume

  27. 27.
    The following are the objectives of economic planning EXCEPT
    1. A.achieving balanced growth
    2. B.diversification of the economy
    3. C.creation of more employment opportunities
    4. D.equitable allocation of resources
    5. E.rapid population growth
    Show answer

    Answer: E rapid population growth

  28. 28.
    The following are types of monopolies EXCEPT
    1. A.cartels
    2. B.holding companies
    3. C.syndicates
    4. D.thrifts
    5. E.trusts
    Show answer

    Answer: D thrifts

  29. 29.
    The following countries are members of ECOWAS EXCEPT
    1. A.Angola
    2. B.Ghana
    3. C.Ivory coast
    4. D.Liberia
    5. E.Niger Republic
    Show answer

    Answer: A Angola

  30. 30.
    The following measures used to check deflation EXCEPT
    1. A.deficit financing
    2. B.improving distribution system
    3. C.increasing wages and salaries
    4. D.raising the bank rate
    5. E.reducing taxation
    Show answer

    Answer: D raising the bank rate

  31. 31.
    The following methods are used in calculation of National Income EXCEPT
    1. A.depreciation
    2. B.Expenditure
    3. C.Income
    4. D.Output
    5. E.value added
    Show answer

    Answer: A depreciation

  32. 32.
    The function muv/muz = py/pz represents
    1. A.consumer's average utility level
    2. B.diminishing marginal utility
    3. C.increasing marginal utility
    4. D.marginal theory of price
    5. E.utility maximization
    Show answer

    Answer: E utility maximization

  33. 33.
    The Industrial strategy of producing locally those goods that could have been imported is known as
    1. A.balance growth
    2. B.export promotion
    3. C.import substitution
    4. D.Industrialization
    5. E.urbanization
    Show answer

    Answer: C import substitution

  34. 34.
    The solution to problem of how to produce in a capitalist economy is solved by
    1. A.combining aid labour means of production
    2. B.the producers involves
    3. C.using capital Intensive method of production
    4. D.using labour intensive method of production
    5. E.using the method of production with the least cost
    Show answer

    Answer: B the producers involves

  35. 35.
    The theory of absolute advantage was propounded by
    1. A.Adam Smith
    2. B.David Ricardo
    3. C.Irving Fisher
    4. D.JB Kynes
    5. E.Thomas Malthus
    Show answer

    Answer: A Adam Smith

  36. 36.
    Unemployment resulting from physical or mental deficiency is known as……………unemployment.
    1. A.cyclical
    2. B.disguised
    3. C.Frictional
    4. D.residual
    5. E.Voluntary
    Show answer

    Answer: D residual

  37. 37.
    Which of the following goods are NOT examples of joint supply?
    1. A.Beef and hides
    2. B.fuel and kerosene
    3. C.Palm oil and kernel
    4. D.Tea and coffee
    5. E.Wool and Mutton
    Show answer

    Answer: D Tea and coffee

  38. 38.
    Which of the following is a condition necessary
    1. A.Few sellers and buyers
    2. B.Free entry and exist
    3. C.Homogeneous goods
    4. D.Lack of preferential treatment
    5. E.Many callers and buyers
    Show answer

    Answer: A Few sellers and buyers

  39. 39.
    Which of the following is a disadvantage of sole proprietorship?
    1. A.Does not enjoy limited liability
    2. B.Decisions are easily made and implemented
    3. C.Easy to set up
    4. D.Enjoys secrecy
    5. E.Maintains dose relationship with workers and customers
    Show answer

    Answer: A Does not enjoy limited liability

  40. 40.
    Which of the following is an advantage of free enterprise economy?
    1. A.Allocates resources better
    2. B.Avoids extreme Inequality of income
    3. C.Full employment
    4. D.It is very competent In providing vital social services
    5. E.No need of employing a host of officials to allocate resources
    Show answer

    Answer: D It is very competent In providing vital social services

  41. 41.
    Which of the following is NOT a contribution of agriculture to industrial development?
    1. A.provision of food for the industrial sector
    2. B.Provision of funds for industrial development
    3. C.Provision of raw materials
    4. D.Supply of labour to the industrial sector
    5. E.supply of machinery to the industrial sector
    Show answer

    Answer: E supply of machinery to the industrial sector

  42. 42.
    Which of the following is NOT a feature of land?
    1. A.Free gift of nature
    2. B.Fixed in supply
    3. C.Geographically immobile
    4. D.Returns on land is wages
    5. E.Subject to law of diminishing returns
    Show answer

    Answer: D Returns on land is wages

  43. 43.
    Which of the following Is NOT a function of Merchant Bank
    1. A.Helps public companies to issue new shares
    2. B.Provision of medium and long-term loans
    3. C.They accept bills of exchange
    4. D.They guarantee the buying of shares
    5. E.They implement government monetary policies
    Show answer

    Answer: D They guarantee the buying of shares

  44. 44.
    Which of the following is NOT an advantage of localization of industry?
    1. A.Availability of social amenities
    2. B.Development of subsidiary industries
    3. C.Highly organized markets
    4. D.supply of skilled labour
    5. E.traffic De-congestion
    Show answer

    Answer: E traffic De-congestion

  45. 45.
    which of the following measures can be used to control inflation?
    1. A.decrease in bank rate
    2. B.Decrease in taxation
    3. C.deficit budget
    4. D.Export drive
    5. E.Increase in government expenditure
    Show answer

    Answer: D Export drive

  46. 46.
    Which of these is NOT a bottle neck In the distribution of goods In Nigeria?
    1. A.Adequate transportation network
    2. B.Inadequate credit facilities
    3. C.Inadequate storage facilities
    4. D.poor processing and packaging
    5. E.Unnecessary hoarding
    Show answer

    Answer: A Adequate transportation network

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

NECO Economics 2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux