Skip to content

Economics past questions: JAMB UTME 2024

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A downward sloping demand curve means that
    1. A.price must be lowered to sell more
    2. B.total revenue declines as price is lowered
    3. C.demand falls as output increases
    4. D.demand falls as output falls
    Show answer

    Answer: B total revenue declines as price is lowered

  2. 2.
    A firm's average cost decreases in the long-run because of
    1. A.increasing returns to scale
    2. B.diminishing average returns
    3. C.decreasing average fixed cost
    4. D.decreasing marginal returns
    Show answer

    Answer: A increasing returns to scale

  3. 3.
    A major characteristics of a firm operating at a long-run equilibrium position is that
    1. A.average variable cost is fixed
    2. B.all costs can be varied
    3. C.only variable cost changes
    4. D.fixed cost can not be changed
    Show answer

    Answer: B all costs can be varied

  4. 4.
    A market situation with few sellers and many buyers is called
    1. A.duopoly
    2. B.Omonopoly
    3. C.perfect competition
    4. D.oligopoly
    Show answer

    Answer: A duopoly

  5. 5.
    A price floor is usually fixed
    1. A.above the equilibrium and causes surpluses
    2. B.below the equilibrium and causes surpluses
    3. C.above the equilibrium and causes shortage
    4. D.at the equilibrium and causes no shortage
    Show answer

    Answer: A above the equilibrium and causes surpluses

  6. 6.
    A producer who can only influence the price of his product but canNOT determine the quantity to be sold is referred to as
    1. A.duopoly
    2. B.monopolist
    3. C.monopsonist
    4. D.oligopoly
    Show answer

    Answer: B monopolist

  7. 7.
    An economy in which decision of what to produce is taken partly by private individuals and state is referred to as Economy.
    1. A.communist
    2. B.mixed
    3. C.socialist
    4. D.capitalist
    Show answer

    Answer: B mixed

  8. 8.
    An exceptional demand curve can result from
    1. A.increase in price of raw materials
    2. B.change in taste of consumer
    3. C.increase in the size of the population
    4. D.expectation of future price increase
    Show answer

    Answer: B change in taste of consumer

  9. 9.
    An industry engaged in the extraction of raw materials and its conversion into semi-finished goods is called industry.
    1. A.mining
    2. B.manufacturing
    3. C.processing
    4. D.conversion
    Show answer

    Answer: C processing

  10. 10.
    An industry operating in a perfect competitive market situation will maximum profit when
    1. A.DD < SS
    2. B.MC > AC
    3. C.MC = MR
    4. D.MC < AR
    Show answer

    Answer: C MC = MR

  11. 11.
    At the equilibrium price,
    1. A.demand equates supply
    2. B.price is equal to demand only
    3. C.demand is less than supply
    4. D.demand is greater than supply
    Show answer

    Answer: A demand equates supply

  12. 12.
    Economic problem arises as a result of
    1. A.money cost
    2. B.opportunity cost
    3. C.choice
    4. D.scarcity
    Show answer

    Answer: D scarcity

  13. 13.
    Economics problems arise in all societies because
    1. A.the services of economists are not employed
    2. B.resource are not in adequate supply
    3. C.there is no proper planning
    4. D.resources are mismanaged by leaders
    Show answer

    Answer: B resource are not in adequate supply

  14. 14.
    From the diagram below, moving from point A to B and from B to c is due to
    Diagram for this question
    1. A.Economic depression
    2. B.Unemployment
    3. C.Economic growth
    4. D.Opportunity cost
    Show answer

    Answer: D Opportunity cost

  15. 15.
    From the diagram below, the equilibrium wage rate is
    Diagram for this question
    1. A.L3
    2. B.L2
    3. C.W2
    4. D.W1
    Show answer

    Answer: C W2

  16. 16.
    Holding money to take care of contingencies is
    1. A.a precautionary motive
    2. B.a transactions motive
    3. C.an expansionary motive
    4. D.a speculative motive
    Show answer

    Answer: A a precautionary motive

  17. 17.
    If government in a fiscal year has its revenue receipts less than the expenditure, such country is having
    1. A.deficit budget
    2. B.favorable budget
    3. C.balanced budget
    4. D.surplus budget
    Show answer

    Answer: A deficit budget

  18. 18.
    If the marginal utility of commodity is equal to its price, then
    1. A.the market is not in equilibrium
    2. B.more of the commodity can be consumed
    3. C.total utility is also equal to its price
    4. D.the consumer is in equilibrium
    Show answer

    Answer: D the consumer is in equilibrium

  19. 19.
    If the population of a school is 600 and 60% are In JSS, how many students are in SSS?
    1. A.244
    2. B.240
    3. C.224
    4. D.204
    Show answer

    Answer: D 204

  20. 20.
    If the price of commodity X rises and consumers shift to commodity Y, then commodities X and Y are
    1. A.inferior goods
    2. B.substitutes
    3. C.complements
    4. D.bought together
    Show answer

    Answer: B substitutes

  21. 21.
    If the prices of a commodity increases from N8.00 to N10.00 and the demand decreases from 100 to 80 respectively, wha is the price elasticity of demand for the commodity?
    1. A.1
    2. B.0.8
    3. C.0.5
    4. D.1.5
    Show answer

    Answer: B 0.8

  22. 22.
    If the standard deviation of a set of numbers is 3.6, what is the variance?
    1. A.12.96
    2. B.12.69
    3. C.12.9
    4. D.12.98
    Show answer

    Answer: A 12.96

  23. 23.
    If two bags of rice were sold for #1,250 a month ago and two weeks later, the same amount was used to procure one bag. This simply means that the value of money is
    1. A.constant
    2. B.fluctuating
    3. C.increasing
    4. D.decreasing
    Show answer

    Answer: D decreasing

  24. 24.
    In income determination theory, acceleration principles shows that
    1. A.investment is the causes, while income is the effects
    2. B.income and investment are both effects
    3. C.incomes is of on effect on investment
    4. D.income and investment are both causes
    Show answer

    Answer: A investment is the causes, while income is the effects

  25. 25.
    In the equation Q = a - bp + e; Q and P are ... Variables respectively.
    1. A.independent and dependent
    2. B.dependent and independent
    3. C.independent and constant
    4. D.error term and independent
    Show answer

    Answer: B dependent and independent

  26. 26.
    In the event of bankruptcy, owners of joint-stock companies lose
    1. A.both company and private assets
    2. B.only the capital invested
    3. C.only their dividends
    4. D.their private properties
    Show answer

    Answer: B only the capital invested

  27. 27.
    In the long-run, a firm must shut down if its average revenue is
    1. A.greater than average cost
    2. B.equal to the average cost
    3. C.equal to the minimum average revenue is
    4. D.less than average variable cost
    Show answer

    Answer: D less than average variable cost

  28. 28.
    MPC + MPS equals
    1. A.Zero
    2. B.Multiplier
    3. C.One
    4. D.APS
    Show answer

    Answer: C One

  29. 29.
    One of the function of united nation conference on trade and development (UNTAD) is to
    1. A.transfer technology from developed to less developed countries
    2. B.increase share of less developed countries in world trade
    3. C.increase impact of developed countries over less developed countries
    4. D.make goods available in developed countries
    Show answer

    Answer: A transfer technology from developed to less developed countries

  30. 30.
    Persistent fall In the general price level is known as
    1. A.deflation
    2. B.devaluation
    3. C.general price Increase
    4. D.inflation
    Show answer

    Answer: A deflation

  31. 31.
    Producers operating in a free market economy are more efficient as a result of
    1. A.the existence of competition
    2. B.government regulation of their activities
    3. C.the very few number of participants
    4. D.the commitment of the shareholders
    Show answer

    Answer: A the existence of competition

  32. 32.
    Stock exchange market deals with
    1. A.sales of second hand securities
    2. B.sales of foreign exchange
    3. C.exchange of stock fish for stock
    4. D.exchange of treasury bills
    Show answer

    Answer: A sales of second hand securities

  33. 33.
    The act of cultivating land and rearing of animal for man's use is
    1. A.forestry
    2. B.agriculture
    3. C.mono culture
    4. D.horticulture
    Show answer

    Answer: B agriculture

  34. 34.
    The bank established to finances project aimed at promoting economic and social development within the African continent is
    1. A.African bank for commerce and industry
    2. B.economic bank for African
    3. C.recovery fund bank for Africa
    4. D.African development bank
    Show answer

    Answer: D African development bank

  35. 35.
    The comparison of the standard of living between Nigeria and Ghana is best down through the use of
    1. A.gross National incomes
    2. B.per capita income
    3. C.Net National income
    4. D.Net disposable income
    Show answer

    Answer: B per capita income

  36. 36.
    The contribution of petroleum to the economy of Nigerian is most prominent in the area of
    1. A.revenue generation
    2. B.infrastructural development
    3. C.fuel provision
    4. D.employment generation
    Show answer

    Answer: A revenue generation

  37. 37.
    The demand for factors of production is said to be
    1. A.joint
    2. B.complementary
    3. C.derived
    4. D.composite
    Show answer

    Answer: C derived

  38. 38.
    The diagram below represent
    Diagram for this question
    1. A.Business cycle
    2. B.National income
    3. C.Inflationary gap
    4. D.Circular flow of income
    Show answer

    Answer: D Circular flow of income

  39. 39.
    The diagram belwo, shows the relationship between
    Diagram for this question
    1. A.minimum wage and unemployment
    2. B.equilibrium wage rate and philip curve
    3. C.W4 and W3
    4. D.wage rate and unemployment
    Show answer

    Answer: D wage rate and unemployment

  40. 40.
    The following are problems of development planning in Nigeria EXCEPT
    1. A.inadequate capital
    2. B.under-population
    3. C.inadequate statistical data
    4. D.poor implementation of economic planning
    Show answer

    Answer: B under-population

  41. 41.
    The following are rewards for factors of production EXCEPT
    1. A.profit
    2. B.rent
    3. C.interest
    4. D.subsidy
    Show answer

    Answer: D subsidy

  42. 42.
    The following are the objectives of agricultural policies in Nigeria EXCEPT A. provision of food B. provision of agricultural raw materials to industrial sectors C. increasing prices of agricultural Inputs D. creation of rural employment
    1. A.provision of agricultural raw materials to industrial sectors
    2. B.creation of rural employment
    3. C.provision of food
    4. D.increasing prices of agricultural Inputs
    Show answer

    Answer: D increasing prices of agricultural Inputs

  43. 43.
    The following are type of business organization EXCEPT
    1. A.co-operative society
    2. B.partnership
    3. C.Entrepreneurship
    4. D.public corporation
    Show answer

    Answer: C Entrepreneurship

  44. 44.
    The following can be used to improve a country's balance of payment EXCEPT
    1. A.anti-dumping policies
    2. B.granting subsidies to export producers
    3. C.decreasing taxation on personal income
    4. D.increasing import duties
    Show answer

    Answer: C decreasing taxation on personal income

  45. 45.
    The following determine the level of consumption EXCEPT
    1. A.level of income
    2. B.the rate of taxes paid
    3. C.savings
    4. D.the political climate
    Show answer

    Answer: D the political climate

  46. 46.
    The following will occur when maximum price is fixed below the free market price EXCEPT that
    1. A.black market will be encouraged
    2. B.excess demand will occur
    3. C.excess supply will occur
    4. D.rationing of commodities will occur
    Show answer

    Answer: C excess supply will occur

  47. 47.
    The formular (N + 1)/2 is used to determine the
    1. A.median
    2. B.mean
    3. C.standard deviation
    4. D.mode
    Show answer

    Answer: A median

  48. 48.
    The formular used by the Expenditure approach to calculate National income is
    1. A.Y=C+I+X-M-G
    2. B.Y=C+I+G+X-M
    3. C.Y=C+X-M-I+G
    4. D.Y=C-I+X-M+G
    Show answer

    Answer: B Y=C+I+G+X-M

  49. 49.
    The largest component of national income in developing countries consist of
    1. A.wages and salaries
    2. B.rent
    3. C.profit
    4. D.profit and rent
    Show answer

    Answer: A wages and salaries

  50. 50.
    The main disadvantages of deflationary policies is
    1. A.full employment in the country
    2. B.increasing cost of living
    3. C.unemployment in the country
    4. D.improved standard of living
    Show answer

    Answer: C unemployment in the country

  51. 51.
    The middle value of an array figure arranged in descending order is referred to as the
    1. A.Variance
    2. B.mean
    3. C.mode
    4. D.median
    Show answer

    Answer: D median

  52. 52.
    The problem of "how to produce" in any economy is solved by
    1. A.combining capital and labour intensive methods of production
    2. B.adopting the least cost method of production
    3. C.using capital intensive method of production
    4. D.employing the services of a manager
    Show answer

    Answer: B adopting the least cost method of production

  53. 53.
    The revolution of Cassava from ordinary food crop to export crop will lead to
    1. A.increase in production of other crops
    2. B.increase in the prices of cassava products
    3. C.decrease in production of local starch
    4. D.decrease In production of cassava
    Show answer

    Answer: B increase in the prices of cassava products

  54. 54.
    The satisfaction derived from the consumption of a commodity is referred to as
    1. A.consumption
    2. B.production
    3. C.utility
    4. D.demand
    Show answer

    Answer: C utility

  55. 55.
    The system of farming which involves the use of a large hectare of land planted with economic crops is known as
    1. A.peasant farming
    2. B.tree planting
    3. C.plantation farming
    4. D.mechanized farming
    Show answer

    Answer: C plantation farming

  56. 56.
    The trade-off between two commodities along the Production Possibility Curve (PPC) shows
    1. A.transferable output
    2. B.unattainable combination
    3. C.scarcity principle
    4. D.opportunity cost principle
    Show answer

    Answer: D opportunity cost principle

  57. 57.
    The use of tax and expenditure policy to regulate the economy is known as
    1. A.monetary policy
    2. B.physical measures
    3. C.deregulation
    4. D.fiscal policy
    Show answer

    Answer: D fiscal policy

  58. 58.
    The willingness of an individual backed up with purchasing power at a given time is
    1. A.effective demand
    2. B.demand
    3. C.desire
    4. D.utility
    Show answer

    Answer: A effective demand

  59. 59.
    Under perfect competition, a profit maximizing firm will hire labour up to the point where the last unit of labor adds
    1. A.less to TR as to TC
    2. B.as much to TR as to TC
    3. C.more to TC than to TR
    4. D.less to TC than to TR
    Show answer

    Answer: D less to TC than to TR

  60. 60.
    What add funds to the circular flow?
    Diagram for this question
    1. A.Expenditure approach
    2. B.withdrawal
    3. C.leakages
    4. D.injection
    Show answer

    Answer: D injection

  61. 61.
    What is the median term in the distribution below; 14, 13 29,15,13,17,12.
    1. A.14
    2. B.13
    3. C.15
    4. D.12
    Show answer

    Answer: A 14

  62. 62.
    When an economy is having a balance of payment surplus the best alternative opened to it is to
    1. A.devalue its currency
    2. B.borrow from abroad
    3. C.promote imports into the country
    4. D.increase its foreign reserve
    Show answer

    Answer: D increase its foreign reserve

  63. 63.
    When an increase in the price of a commodity lead to a fall In the demand for another, the demand for the two commodities are said to be
    1. A.competitive
    2. B.joint
    3. C.composite
    4. D.derived
    Show answer

    Answer: B joint

  64. 64.
    When combination of two goods which a consumer derive equal satisfaction is plotted on a graph, the graph is known as
    1. A.opportunity curve
    2. B.utility curve
    3. C.demand curve
    4. D.indifference curve
    Show answer

    Answer: D indifference curve

  65. 65.
    When the total product starts falling, then the marginal product is
    1. A.increasing
    2. B.maximum
    3. C.zero
    4. D.negative
    Show answer

    Answer: D negative

  66. 66.
    Which of the following is a disadvantage of localization of industries?
    1. A.Creating structural unemployment
    2. B.Reducing cost of production
    3. C.Encouraging the growth of skilled labour
    4. D.Encouraging subsidiary industries
    Show answer

    Answer: D Encouraging subsidiary industries

  67. 67.
    Which of the following is NOT a factor that brings about changes in demand?
    1. A.the price of the good or service
    2. B.a change in real income
    3. C.government policy
    4. D.increase in population
    Show answer

    Answer: A the price of the good or service

  68. 68.
    Which of the following is NOT a feature of capitalism?
    1. A.Free enterprise
    2. B.private ownership of property
    3. C.competition
    4. D.detailed economics planning
    Show answer

    Answer: D detailed economics planning

  69. 69.
    Which of the following is NOT a function of marketing boards in Nigeria?
    1. A.Grading of farm produce
    2. B.Importation of farm produce
    3. C.Fixing of prices for farm produce
    4. D.Marketing of farm produce
    Show answer

    Answer: B Importation of farm produce

  70. 70.
    Which of the following is NOT a function of the IMF?
    1. A.Providing financial aid to members experiencing balance of payment difficulties
    2. B.Promoting international monetary cooperation
    3. C.Exchange rate stabilization
    4. D.assisting member countries in printing and issuing their currency
    Show answer

    Answer: D assisting member countries in printing and issuing their currency

  71. 71.
    Which of the following is NOT a major role of OPEC in production, and marketing of petroleum?
    1. A.Stabilizing oil prices putting a production ceiling
    2. B.Refining of petroleum products in member countries
    3. C.Raising the revenue of member countries from oil through price increase
    4. D.Ensuring efficient and regular supply of oil to the two market
    Show answer

    Answer: B Refining of petroleum products in member countries

  72. 72.
    Which of the following is NOT an objective of Economic planning?
    1. A.Equitable allocation of resources
    2. B.Widening the income gap
    3. C.Achieving economic growth
    4. D.Creating employment
    Show answer

    Answer: B Widening the income gap

  73. 73.
    Which of the following is NOT associated with minimum price legislation?
    1. A.wastages of resources
    2. B.excess supply
    3. C.excess demand
    4. D.unemployment
    Show answer

    Answer: C excess demand

  74. 74.
    Which of the following is not emphasized in a product possibility curve?
    1. A.Scarcity of resources
    2. B.Unemployment of labour
    3. C.Inefficiency in the use of resources
    4. D.Economic development
    Show answer

    Answer: D Economic development

  75. 75.
    Which of the following is NOT included in-measuring the National income through the income approach?
    1. A.profit earned by NITEL plc
    2. B.Profit earned by Nigerian bottling company plc
    3. C.Income earned by a bricklayer
    4. D.Allowance given to an aged mother by a civil servant
    Show answer

    Answer: D Allowance given to an aged mother by a civil servant

  76. 76.
    Which of the following is the correct order in the chain of distribution?
    1. A.Consumer -> Distributor → Retailer → Producer
    2. B.Producer → Wholesaler → Retailer → Consumer
    3. C.Retailer → Consumer → Producer → Wholesaler
    4. D.Producer → Consumer → Retailer → Wholesaler
    Show answer

    Answer: D Producer → Consumer → Retailer → Wholesaler

  77. 77.
    Which of the following NOT among the objectives of OPEC?
    1. A.to stabilize the price of oil in the world market
    2. B.to established petroleum refineries in all member state
    3. C.to stabilize the revenue from oil to producing countries
    4. D.to make sure that oil flows to all the consuming countries
    Show answer

    Answer: B to established petroleum refineries in all member state

  78. 78.
    Which of the following will NOT bring about an increase in Labour force?
    1. A.Decrease in death rate
    2. B.Better medical services
    3. C.Immigration
    4. D.Emigration
    Show answer

    Answer: D Emigration

  79. 79.
    Which of these is NOT associated with the problem of internal trade?
    1. A.bargaining
    2. B.market trade unions
    3. C.lack of specialization
    4. D.natural barriers
    Show answer

    Answer: B market trade unions

  80. 80.
    Wholesalers play an important in the distribution of goods and services because they
    1. A.are located very close to consumers
    2. B.pass information on from retailers to consumers
    3. C.sell in small units to consumers
    4. D.finance both producers and retailers
    Show answer

    Answer: D finance both producers and retailers

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

JAMB Economics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux

Prep book · Coming soonSmarTest Economics: UTME 2027A complete course for JAMB UTME Economics