Skip to content

Economics past questions: JAMB UTME 2022

83 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

83 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A baker bought flour and other ingredients for S250.00, spent S52.00 on distribution, sold the bread for S320.00. The value added by the baker.
    1. A.$302.00
    2. B.$52.00
    3. C.$18.00
    4. D.$622.00
    Show answer

    Answer: C $18.00

  2. 2.
    A consumer of a single commodity is in equilibrium when
    1. A.he can equate his demand with price
    2. B.he equates marginal utility and price
    3. C.he can equate his marginal and total utilities
    4. D.his marginal utility is equal to zero
    Show answer

    Answer: B he equates marginal utility and price

  3. 3.
    A country's budget allocation to various sectors of the economy is shown in the pie chart above... Use it to answer this question What is the ratio of expenditure on health to Agriculture if the yearly budget is 7200?
    Diagram for this question
    1. A.2: 3
    2. B.3:4
    3. C.4:3
    4. D.5:4
    Show answer

    Answer: B 3:4

  4. 4.
    A country's budget allocation to various sectors of the economy is shown in the pie chart above... Use it to answer this question. If the budget of the country was $7,200, how much is allocated to Education?
    Diagram for this question
    1. A.$2,400.00
    2. B.$2,000.00
    3. C.$1,200.00
    4. D.$1,000.00
    Show answer

    Answer: A $2,400.00

  5. 5.
    A disadvantage of a jont-stock company is
    1. A.unlimited liability
    2. B.limited liability
    3. C.lack of continuity when a shareholder dies
    4. D.limited control in management by shareholders
    Show answer

    Answer: D limited control in management by shareholders

  6. 6.
    A downward sloping demand curve means that
    1. A.total revenue declines as price is lowered
    2. B.demand falls as output increases
    3. C.demand falls as output falls
    4. D.price must be lowered to sell more
    Show answer

    Answer: D price must be lowered to sell more

  7. 7.
    A firm that closes down will still incur
    1. A.variable cost
    2. B.fixed cost
    3. C.total cost
    4. D.marginal cost
    Show answer

    Answer: B fixed cost

  8. 8.
    A firm's average cost decreases in the long-run because of
    1. A.increasing returns to scale
    2. B.diminishing average returns
    3. C.decreasing marginal returns
    4. D.decreasing average fixed cost
    Show answer

    Answer: A increasing returns to scale

  9. 9.
    A major characteristic of natural resources is they
    1. A.are unlimited in supply
    2. B.have high cost of production
    3. C.are free gifts of nature
    4. D.do not command any price
    Show answer

    Answer: C are free gifts of nature

  10. 10.
    A major disadvantage of a capitalist economy is that it
    1. A.leads to low production of goods and services
    2. B.requires large number of officials to operate
    3. C.considers individual consumers' satisfaction
    4. D.worsens income inequality among the citizens
    Show answer

    Answer: D worsens income inequality among the citizens

  11. 11.
    A major function of the retailer is to
    1. A.grant credit to the wholesaler
    2. B.break bulk and sell products in small units
    3. C.reduce cost of distribution
    4. D.generate demand for products through advertisement
    Show answer

    Answer: B break bulk and sell products in small units

  12. 12.
    A minimum price legislation is also called
    1. A.price ceiling
    2. B.price floor
    3. C.price control
    4. D.price mechanism
    Show answer

    Answer: B price floor

  13. 13.
    A positive effect of a rapid population increase is
    1. A.an excessive budget deficit
    2. B.a reduction in standard of living
    3. C.a wider market for goods and services
    4. D.a higher dependency ratio
    Show answer

    Answer: C a wider market for goods and services

  14. 14.
    A price floor is usually fixed
    1. A.at the equilibrium and causes no shortage
    2. B.above the equilibrium and causes shortage
    3. C.below the equilibrium and causes surpluses
    4. D.above the equilibrium and causes surpluses
    Show answer

    Answer: D above the equilibrium and causes surpluses

  15. 15.
    A supply curve parallel to the X-axis indicates
    1. A.fairly elastic supply
    2. B.infinitely elastic supply
    3. C.fairly inelastic supply
    4. D.perfectly inelastic supply
    Show answer

    Answer: B infinitely elastic supply

  16. 16.
    An electrical engineer who is teaching physics in a secondary school is said to be
    1. A.under-employed
    2. B.unemployed
    3. C.fully employed
    4. D.technologically unemployed
    Show answer

    Answer: A under-employed

  17. 17.
    An example of commodity money is
    1. A.currency note
    2. B.mobile money
    3. C.cheques
    4. D.silver
    Show answer

    Answer: D silver

  18. 18.
    An example of transfer payments in national income accounting is
    1. A.money transferred to another country
    2. B.unemployment allowance paid to the citizens
    3. C.the amount paid to a worker on transfer
    4. D.transfer of funds from one bank to another
    Show answer

    Answer: B unemployment allowance paid to the citizens

  19. 19.
    An exceptional demand curve can result from
    1. A.increase in price of raw materials
    2. B.increase in the size of the population
    3. C.expectation of future price increase
    4. D.change in taste of consumer
    Show answer

    Answer: C expectation of future price increase

  20. 20.
    Commercial banks are different from development banks in that the latter
    1. A.lend on short-term basis
    2. B.pay interest on current accounts only
    3. C.are mostly joint-stock companies
    4. D.do not deal in foreign currencies
    Show answer

    Answer: D do not deal in foreign currencies

  21. 21.
    Cooperative societies are formed mainly to
    1. A.assist producers to maximize their profits
    2. B.encourage thrift and credit among members
    3. C.promote and maintain the welfare of members
    4. D.break the monopolies of private companies
    Show answer

    Answer: C promote and maintain the welfare of members

  22. 22.
    Demand-pull inflation is likely to be caused by
    1. A.an increase in the cost of factor inputs
    2. B.increase in the income tax rate
    3. C.increase in bank lending rate
    4. D.increasingly large budget deficit
    Show answer

    Answer: D increasingly large budget deficit

  23. 23.
    Economics problems arise in all societies because
    1. A.resources are mismanaged by leaders
    2. B.there is no proper planning
    3. C.resource are not in adequate supply
    4. D.the services of economists are not employed
    Show answer

    Answer: C resource are not in adequate supply

  24. 24.
    Fiscal policy measures imply a change in
    1. A.only taxation to control aggregate demand
    2. B.bank rate to infulence lending
    3. C.only government expenditure to regulate an economy
    4. D.government revenue and expenditure to regulate an economy
    Show answer

    Answer: D government revenue and expenditure to regulate an economy

  25. 25.
    Gross National Product (GNP) less the provision for the wear and tear of assets is the
    1. A.net present value
    2. B.net national product
    3. C.net factor income
    4. D.net indirect taxes
    Show answer

    Answer: B net national product

  26. 26.
    Holding money to take care of contingencies is
    1. A.a speculative motive
    2. B.a transactions motive
    3. C.a precautionary motive
    4. D.an expansionary motive
    Show answer

    Answer: C a precautionary motive

  27. 27.
    If a housewife has meat and wants tomatoes, she must find someone who has tomatoes to give and wants meat. This concept is described as
    1. A.scale of preference
    2. B.opportunity cost
    3. C.complementary demand
    4. D.double coincidence of wants
    Show answer

    Answer: D double coincidence of wants

  28. 28.
    If inflation is anticipated, people may
    1. A.save more money
    2. B.spend more money
    3. C.give out more loans
    4. D.spend less money
    Show answer

    Answer: B spend more money

  29. 29.
    If the Central Bank increases its bank rate
    1. A.many banks will shut down their operations
    2. B.customers will borrow more from banks
    3. C.the supply of money may be reduced
    4. D.interest charges by banks will fall
    Show answer

    Answer: C the supply of money may be reduced

  30. 30.
    If the government imposes a minimum price on a commodity
    1. A.market surplus occurs
    2. B.the market will be cleared in the short-run
    3. C.excess demand occurs
    4. D.government regulation is no longer needed
    Show answer

    Answer: A market surplus occurs

  31. 31.
    If the marginal utility of commodity is equal to its price, then
    1. A.the consumer is in equilibrium
    2. B.more of the commodity can be consumed
    3. C.total utility is also equal to its price
    4. D.the market is not in equilibrium
    Show answer

    Answer: A the consumer is in equilibrium

  32. 32.
    If the price of commodity X rises and consumers shift to commodity Y, then commodities X and Y are
    1. A.substitutes
    2. B.complements
    3. C.inferior goods
    4. D.bought together
    Show answer

    Answer: B complements

  33. 33.
    If the quantity demanded of a commodity increases from 20 units to 30 units when there is an increase in price from $4.00 to $5.00, the elasticity of demand is
    1. A.0.50
    2. B.0.65
    3. C.2.00
    4. D.2.50
    Show answer

    Answer: C 2.00

  34. 34.
    If workers at the school canteen cannot sell during the holidays, this is example of
    1. A.structural unemployment
    2. B.frictional unemployment
    3. C.seasonal unemployment
    4. D.residual unemployment
    Show answer

    Answer: C seasonal unemployment

  35. 35.
    In a country with large population of full-time house wives, national income
    1. A.will be composed of goods produced by women
    2. B.figures will be grossly over-stated
    3. C.statistics will be difficult to calculate
    4. D.figures will be grossly under-estimated
    Show answer

    Answer: B figures will be grossly over-stated

  36. 36.
    In a free market economy, the rationing of scarce goods is done principally by?
    1. A.the government
    2. B.business organizations
    3. C.the price mechanism
    4. D.consumers
    Show answer

    Answer: C the price mechanism

  37. 37.
    In a pie chart, the population of a city is represented by 45. If the country has a population of 10 million people, then the city's population is?
    1. A.0.0045 million
    2. B.4.5 million
    3. C.1.25 million
    4. D.16 million
    Show answer

    Answer: C 1.25 million

  38. 38.
    In manufacturing, division of labour may be hindered by
    1. A.excessive demand for the product
    2. B.low level of technology
    3. C.excess supply of labour
    4. D.increase in the export of goods
    Show answer

    Answer: B low level of technology

  39. 39.
    In order to increase revenue, government should tax commodities for which demand is
    1. A.perfectly price inelastic
    2. B.price inelastic
    3. C.price elastic
    4. D.unitary elastic
    Show answer

    Answer: B price inelastic

  40. 40.
    In perfectly elastic supply, the supply curve
    1. A.is vertical
    2. B.is horizontal
    3. C.slopes upward
    4. D.slopes downward
    Show answer

    Answer: B is horizontal

  41. 41.
    In the event of bankruptcy, owners of joint-stock companies lose
    1. A.their private properties
    2. B.both company and private assets
    3. C.only the capital invested
    4. D.only their dividends
    Show answer

    Answer: D only their dividends

  42. 42.
    In the long-run, a firm must shut down if its average revenue is
    1. A.greater than average cost
    2. B.less than average variable cost
    3. C.equal to the minimum average revenue is
    4. D.equal to the average cost
    Show answer

    Answer: B less than average variable cost

  43. 43.
    Increasing national income without effective control of population size in a country can lead to
    1. A.higher per capita income
    2. B.increase in poverty
    3. C.increased outflow of aid
    4. D.underutilization of resources
    Show answer

    Answer: D underutilization of resources

  44. 44.
    Local firms can help in reducing unemployment in a country when
    1. A.land acquisition becomes centralized
    2. B.imports of substitutes are reduced
    3. C.waste in the firm is eliminated
    4. D.subsidies to firms are decreased
    Show answer

    Answer: B imports of substitutes are reduced

  45. 45.
    Marginal cost is?
    1. A.the lowest cost of producing goods
    2. B.the cost of production of the most efficient firm in an industry
    3. C.the cost of production of the most inefficient firm in an industry
    4. D.the cost of production of the last or extra unit of goods produced by a firm
    Show answer

    Answer: D the cost of production of the last or extra unit of goods produced by a firm

  46. 46.
    Nation engage in external trade because of difference in
    1. A.comparative cost
    2. B.absolute cost
    3. C.fixed cost
    4. D.variable cost
    Show answer

    Answer: A comparative cost

  47. 47.
    One benefit a country can derive from the extraction of crude oil is increase in
    1. A.population
    2. B.employment
    3. C.money supply
    4. D.demand for imports
    Show answer

    Answer: B employment

  48. 48.
    Palm oil and palm kernel are in
    1. A.joint supply
    2. B.competitive demand
    3. C.competitive supply
    4. D.complementary demand
    Show answer

    Answer: A joint supply

  49. 49.
    PN equals average revenue or marginal revenue cure of
    Diagram for this question
    1. A.An imperfect competitive firm
    2. B.a monopoly
    3. C.a perfectly competitive firm
    4. D.a monopolistic competitive firm
    Show answer

    Answer: C a perfectly competitive firm

  50. 50.
    Positive check as envisaged by Thomas Malthus can be prevented if
    1. A.death rate is reduced
    2. B.moral restraint abolished
    3. C.more hospitals are built
    4. D.there is natural calamities
    Show answer

    Answer: D there is natural calamities

  51. 51.
    Producers operating in a free market economy are more efficient as a result of
    1. A.the existence of competition
    2. B.the very few number of participants
    3. C.the commitment of the shareholders
    4. D.government regulation of their activities
    Show answer

    Answer: A the existence of competition

  52. 52.
    Scale of preference shows
    1. A.incomes of consumers in order of size
    2. B.utilities enjoyed by consumers
    3. C.opportunity cost of goods consumed
    4. D.consumer's wants in order of priority
    Show answer

    Answer: D consumer's wants in order of priority

  53. 53.
    The curve labelled x is the
    Diagram for this question
    1. A.total revenue curve
    2. B.total product curve
    3. C.marginal product curve
    4. D.marginal revenue curve
    Show answer

    Answer: B total product curve

  54. 54.
    The demand curve for goods of ostentation is usually
    1. A.negatively sloped
    2. B.positively sloped
    3. C.vertical
    4. D.horizontal
    Show answer

    Answer: B positively sloped

  55. 55.
    The figure above shows change in demand for commodity x which is a normal good. Use it to answer the questions that follows Which of the following caused the change in demand from D0 D0 to D2 D2?
    Diagram for this question
    1. A.Fall in income of consumer
    2. B.Rise in the price of a substitute
    3. C.Rise in the price of a complement
    4. D.Fall in the supply of commodity x
    Show answer

    Answer: B Rise in the price of a substitute

  56. 56.
    The increase in the demand for a commodity may lead to a decrease in the demand for another if both are
    1. A.in complementary demand
    2. B.of the same quality
    3. C.in composite demand
    4. D.in competitive demand
    Show answer

    Answer: D in competitive demand

  57. 57.
    The International Bank for Reconstruction and Development(IBRD) performs the following functions except-------
    1. A.granting long-term loans
    2. B.assisting with technical expertise
    3. C.reducing tariff among members
    4. D.developing human resource
    Show answer

    Answer: C reducing tariff among members

  58. 58.
    The largest component of national income in developing countries consist of
    1. A.profit
    2. B.profit and rent
    3. C.rent
    4. D.wages and salaries
    Show answer

    Answer: D wages and salaries

  59. 59.
    The line labelled M in the diagram above represent
    Diagram for this question
    1. A.total cost
    2. B.fixed cost
    3. C.variable cost
    4. D.average cost
    Show answer

    Answer: B fixed cost

  60. 60.
    The main objective of marketing boards is to
    1. A.accumulate revenue for government
    2. B.educate farmers on pricing of cash crops
    3. C.stabilize the incomes of cash crop farmers
    4. D.provide warehousing facilities
    Show answer

    Answer: C stabilize the incomes of cash crop farmers

  61. 61.
    The middlemen is responsible for
    1. A.providing research facilities
    2. B.purchasing raw materials
    3. C.designing the product
    4. D.breaking the bulk
    Show answer

    Answer: D breaking the bulk

  62. 62.
    The mining sector of an economy contributes 60% to the Gross Domestic Product(GDP). If the GDP is $540, what is the contribution of the mining sector?
    1. A.$ 90.00
    2. B.$ 180.00
    3. C.$ 324.00
    4. D.$ 350.00
    Show answer

    Answer: C $ 324.00

  63. 63.
    The pie chart above represents the total population of a school of 1,200. The shaded area of 60º shows the population of the underaged pupils. What is the population of the matured students?
    Diagram for this question
    1. A.600
    2. B.800
    3. C.1000
    4. D.1200
    Show answer

    Answer: C 1000

  64. 64.
    The point x inside the ppc indicate?
    Diagram for this question
    1. A.resources are fully utilized
    2. B.the country is poor
    3. C.some resources are idle
    4. D.resources are not available
    Show answer

    Answer: C some resources are idle

  65. 65.
    The price mechanism
    1. A.regulates supply and demand
    2. B.rations the consumers
    3. C.rewards the producers
    4. D.allocates scarce resources
    5. E.does all of the above
    Show answer

    Answer: A regulates supply and demand

  66. 66.
    The production cost that varies inversely with output is the
    1. A.total fixed cost
    2. B.marginal cost
    3. C.average fixed cost
    4. D.average cost
    Show answer

    Answer: D average cost

  67. 67.
    The stock exchange is an example of the
    1. A.labour market
    2. B.money market
    3. C.commodity market
    4. D.capital market
    Show answer

    Answer: D capital market

  68. 68.
    The sufficient condition for a firm to be in equilibrium is that the
    1. A.firm must show that it is profitable
    2. B.marginal cost must be equal to average revenue
    3. C.marginal revenue curve is above the average revenue curve
    4. D.marginal cost curve cuts the marginal revenue curve from below
    Show answer

    Answer: D marginal cost curve cuts the marginal revenue curve from below

  69. 69.
    The supply curve of a locally-produced good may shift to the right if
    1. A.there is an increase in taxes on inputs
    2. B.government increases subsidies
    3. C.rural-urban migration is encouraged
    4. D.the price of the commodity increases
    Show answer

    Answer: B government increases subsidies

  70. 70.
    The type of unemployment found among workers who leave their jobs in search of other jobs is termed
    1. A.seasonal unemployment
    2. B.structural unemployment
    3. C.frictional unemployment
    4. D.cyclical unemployment
    Show answer

    Answer: C frictional unemployment

  71. 71.
    The use of the bank rate, cash ratio and open market operations constitute
    1. A.fiscal policy
    2. B.monetary policy
    3. C.import policy
    4. D.export policy
    Show answer

    Answer: B monetary policy

  72. 72.
    There is unemployment of resources when production is
    1. A.within the production possibility curve
    2. B.outside the production possibility curve
    3. C.along the production possibility curve
    4. D.adequate to meet market demand
    Show answer

    Answer: C along the production possibility curve

  73. 73.
    What happens when the central bank increases the bank rate in an economy
    1. A.borrowing is discouraged
    2. B.customers increase their borrowing
    3. C.banks can increase their lending
    4. D.money supply increases
    Show answer

    Answer: A borrowing is discouraged

  74. 74.
    What type of price elasticity of demand is the diagram above representing?
    Diagram for this question
    1. A.perfectly inelastic demand
    2. B.perfectly elastic demand
    3. C.fairly elastic demand
    4. D.composite demand
    Show answer

    Answer: A perfectly inelastic demand

  75. 75.
    Which of the following activities will not lead to economic growth?
    1. A.Massive importation of capital goods
    2. B.Intensive capital formation
    3. C.Use of modern technology
    4. D.Massive importation of consumer goods
    Show answer

    Answer: D Massive importation of consumer goods

  76. 76.
    Which of the following cannot be classified as a natural resource?
    1. A.Iron rod
    2. B.Wild life
    3. C.Solar energy
    4. D.Gold
    Show answer

    Answer: A Iron rod

  77. 77.
    Which of the following factors is not a cause of diminishing returns?
    1. A.Increase in variable inputs
    2. B.Land fragmentation
    3. C.Constant technology
    4. D.Technological innovations
    Show answer

    Answer: D Technological innovations

  78. 78.
    Which of the following factors is not a reason for farmers' unstable incomes?
    1. A.dependence on too many crops
    2. B.poor storage facilities
    3. C.adverse weather conditions
    4. D.recession in the world economy
    Show answer

    Answer: A dependence on too many crops

  79. 79.
    Which of the following factors may not affect the efficiency of labour?
    1. A.Education and training
    2. B.Provision of welfare service
    3. C.Race and colour of workforce
    4. D.Quality of other factor inputs
    Show answer

    Answer: C Race and colour of workforce

  80. 80.
    Which of the following forms of economic integration is a member nation free to impose duty against non-members
    1. A.Customs union
    2. B.free trade area
    3. C.Common market
    4. D.Economic community
    Show answer

    Answer: A Customs union

  81. 81.
    Which of the following industries will add more value to primary products?
    1. A.Service industry
    2. B.Construction industry
    3. C.Mining industry
    4. D.Processing industry
    Show answer

    Answer: C Mining industry

  82. 82.
    Which of the following is not emphasized in a product possibility curve?
    1. A.Scarcity of resources
    2. B.Economic development
    3. C.Inefficiency in the use of resources
    4. D.Unemployment of labour
    Show answer

    Answer: D Unemployment of labour

  83. 83.
    Wholesalers play an important in the distribution of goods and services because they
    1. A.are located very close to consumers
    2. B.finance both producers and retailers
    3. C.pass information on from retailers to consumers
    4. D.sell in small units to consumers
    Show answer

    Answer: B finance both producers and retailers

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Economics papers

JAMB Economics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux

Prep book · Coming soonSmarTest Economics: UTME 2027A complete course for JAMB UTME Economics