Skip to content

Government past questions: NECO SSCE 2002

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A group of people who are united by common ties, political aspirations and historical development can be called a
    1. A.community
    2. B.district
    3. C.government
    4. D.Nation
    5. E.state
    Show answer

    Answer: D Nation

  2. 2.
    An effort to manipulate public opinion favorable to a single interest is called
    1. A.Conflicting opinion
    2. B.consensus opinion
    3. C.opinion poll
    4. D.propaganda
    5. E.the initiative
    Show answer

    Answer: D propaganda

  3. 3.
    An election in which citizens vote for or against a specific political issue is called a/an
    1. A.bye-election
    2. B.direct election
    3. C.indirect election
    4. D.recall
    Show answer

    Answer: D recall

  4. 4.
    An example of a country that operates a multi-party system is
    1. A.Britain
    2. B.France
    3. C.Kenya
    4. D.Tanzania
    5. E.United States of America
    Show answer

    Answer: B France

  5. 5.
    Another name for pressure groups is .......... groups.
    1. A.bureaucratic
    2. B.interest
    3. C.labour
    4. D.occupational
    5. E.professional
    Show answer

    Answer: B interest

  6. 6.
    Centralization of power is another form of
    1. A.confederal government
    2. B.federal state
    3. C.parliamentary system
    4. D.presidential system
    5. E.unitary system
    Show answer

    Answer: E unitary system

  7. 7.
    During the Imperial Conference of 1926, autonomous countries within the British Empire were granted ........ status.
    1. A.Commonwealth
    2. B.colonial
    3. C.dominion
    4. D.independent
    5. E.trusteeship
    Show answer

    Answer: C dominion

  8. 8.
    General Abdulsalam Abubakar's regime ended on
    1. A.28-May-99
    2. B.29-May-99
    3. C.30-May-99
    4. D.June , 1998
    5. E.8-Jun-1998
    Show answer

    Answer: B 29-May-99

  9. 9.
    In the Yoruba society the Oyomesi
    1. A.controlled the secret cults
    2. B.exercised powers of general administration
    3. C.shared authority with the Alafin
    4. D.was both the executive and the legislative head
    5. E.was considered as semi-division
    Show answer

    Answer: D was both the executive and the legislative head

  10. 10.
    Katsina and Akwa lbom states were created in 1987 by General
    1. A.Ibrahim Babangida
    2. B.Muhammed Buhari
    3. C.Olusegun Obasanjo
    4. D.Sani Abacha
    5. E.Tunde Idiagbon
    Show answer

    Answer: A Ibrahim Babangida

  11. 11.
    ln which region did the indirect rule system suffer the greatest opposition in Nigeria?
    1. A.central
    2. B.eastern
    3. C.middle bet
    4. D.northern
    5. E.western
    Show answer

    Answer: B eastern

  12. 12.
    Local government is usually described as a grass root government because `
    1. A.all the local people participate in its affair
    2. B.it is the second-tier of government
    3. C.it has its headquarters in the villages
    4. D.its leaders come from the village
    5. E.it is the closest government to the people `
    Show answer

    Answer: E it is the closest government to the people `

  13. 13.
    Nigeria became a federation of four regions during the regime of
    1. A.Anthony Enaharo
    2. B.James Robertson
    3. C.Nnamdi Azikwe
    4. D.Obafemi Awolowo
    5. E.Tafawa Balewa
    Show answer

    Answer: E Tafawa Balewa

  14. 14.
    Nigerian foreign policy during General Sani Abacha's regime could be described as
    1. A.cautious and inactive
    2. B.dynamic and active
    3. C.Heavily dependent on the western Countrie
    4. D.truly non-aligned
    5. E.retaliative and aggressive
    Show answer

    Answer: E retaliative and aggressive

  15. 15.
    One of the causes of political apathy is
    1. A.high self-esteem
    2. B.high socio-economic status
    3. C.literacy
    4. D.politiculture
    5. E.political equality
    Show answer

    Answer: D politiculture

  16. 16.
    One significant change introduced by the 1954 Lyttleton constitution was the
    1. A.adoption of Sharia laws in Northern Nigeria
    2. B.creation of regional governments
    3. C.creation of a central legislative council
    4. D.establishment of a Federal System of government
    5. E.establishment of the House of Chiefs for both Western and Northern Regions
    Show answer

    Answer: D establishment of a Federal System of government

  17. 17.
    Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely'. This phrase is credited to
    1. A.A.V. Dicey
    2. B.B. Mostesquiey
    3. C.Jean boding
    4. D.John Locke
    5. E.Lord Acton
    Show answer

    Answer: E Lord Acton

  18. 18.
    The 1960 Nigeria's independence constitution established a central Parliament made up of the
    1. A.Federal Ministers and the Senate
    2. B.Governor-General, Prime Minister and the Senate
    3. C.Queen, the Senate and the House of Representatives
    4. D.the Governor-General and the House of Representatives
    5. E.Senate and the House of Representatives
    Show answer

    Answer: E Senate and the House of Representatives

  19. 19.
    The complexity and technical nature of some legislative matters have created the need for
    1. A.checks and balances
    2. B.delegated legislation
    3. C.regulatory committee
    4. D.separation of powers
    5. E.specialization in law application
    Show answer

    Answer: B delegated legislation

  20. 20.
    The dichotomy which began in 1953 between the North and South in Nigeria was caused by the disagreement over the
    1. A.census result
    2. B.effects of colonial policies
    3. C.effects of lcano riots
    4. D.issue of state creation
    5. E.motion for his independence
    Show answer

    Answer: E motion for his independence

  21. 21.
    The first military intervention in Nigerian politics was on
    1. A.1-Oct-60
    2. B.15-Jan-66
    3. C.26-Jul-66
    4. D.12-Feb-70
    5. E.13-Feb-73
    Show answer

    Answer: B 15-Jan-66

  22. 22.
    The leadership of the NCNC in 1946 embarked on a nation-wide tour in order to
    1. A.conduct a free and fair election
    2. B.Elect new leaders for the party
    3. C.gain more popularity among the people
    4. D.raise funds to send a delegation to London
    5. E.solicit for votes
    Show answer

    Answer: D raise funds to send a delegation to London

  23. 23.
    The means and conditions for the establishment of a representative government do NOT include
    1. A.establishment fundamental freedom
    2. B.independence of the judiciary
    3. C.observance of arbitrary laws
    4. D.recognition of the opposition
    5. E.rule of law
    Show answer

    Answer: C observance of arbitrary laws

  24. 24.
    The only national political party between 1944-1951 in Nigeria was the
    1. A.Action Group
    2. B.Natural Convention of Nigeria and the Cameroon
    3. C.Nigeria National Democratic Party
    4. D.Nigeria Youth Movement
    5. E.Northern Progressive Union
    Show answer

    Answer: B Natural Convention of Nigeria and the Cameroon

  25. 25.
    The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an example of a/n
    1. A.economic grouping
    2. B.international political organization
    3. C.pure Arab grouping
    4. D.United Nations agency
    5. E.world body
    Show answer

    Answer: A economic grouping

  26. 26.
    The power to legislate is usually exercised by the
    1. A.executive
    2. B.judiciary
    3. C.parliament
    4. D.police
    5. E.press
    Show answer

    Answer: C parliament

  27. 27.
    The principle of popular sovereignty is the bedrock of
    1. A.Capitalism
    2. B.Communism
    3. C.Monarchy
    4. D.Republicanism
    5. E.Socialism
    Show answer

    Answer: D Republicanism

  28. 28.
    The process of learning the political attitudes, values and beliefs that are relevant to the political system is known as
    1. A.culture
    2. B.participation
    3. C.political obligation
    4. D.Political party
    5. E.political socialization
    Show answer

    Answer: E political socialization

  29. 29.
    The process through which members of a constituency can call back their representative in whom they have lost confidence is called
    1. A.initiative
    2. B.lobby
    3. C.Plebiscite
    4. D.recall
    5. E.Referendum
    Show answer

    Answer: D recall

  30. 30.
    The success story of indirect rule in Northern Nigeria was largely due to the
    1. A.appointment of Dogaris and Welfare officers
    2. B.classification of the society into groups
    3. C.expertise of the British Oflicers
    4. D.existence of centralised authority
    5. E.submissive nature of the Alkalis
    Show answer

    Answer: D existence of centralised authority

  31. 31.
    The system of government in which all aspects of life are controlled by the government is
    1. A.capitalism
    2. B.democracy
    3. C.oligarchy
    4. D.socialism
    5. E.totalitarianism
    Show answer

    Answer: E totalitarianism

  32. 32.
    The system of government in which the sole executive is NOT obliged to accept the advice of his cabinet is known as
    1. A.cabinet
    2. B.military
    3. C.parliamentary
    4. D.presidential
    5. E.unitary,
    Show answer

    Answer: D presidential

  33. 33.
    The traditional Fulani Political system could be described as
    1. A.communal
    2. B.egalitarian
    3. C.hierarchical
    4. D.pyramidal
    5. E.totalitarian
    Show answer

    Answer: E totalitarian

  34. 34.
    Under the 1979 constitution in Nigeria, how many members are there in the House of Representatives?
    1. A.360
    2. B.390
    3. C.420
    4. D.449
    5. E.490
    Show answer

    Answer: D 449

  35. 35.
    What is NOT a function of a political party in Nigeria?
    1. A.discuss and debate on political issues
    2. B.organize elections
    3. C.organize the electorate
    4. D.present manifesto
    5. E.select office holders
    Show answer

    Answer: B organize elections

  36. 36.
    What is NOT true of the secretary-general of the Organization of African Unity (OAU)?
    1. A.appointed by the Assembly of Heads of State
    2. B.conducts all correspondences
    3. C.discharges duties without fear or favour
    4. D.prepares agenda for the Assembly of Heads of State
    5. E.stays in office for a period of three years which is subject to renewal
    Show answer

    Answer: E stays in office for a period of three years which is subject to renewal

  37. 37.
    Which class of the civil service has the closest contact with the political class?
    1. A.Administrative
    2. B.clerical
    3. C.executive
    4. D.managerial
    5. E.professional
    Show answer

    Answer: A Administrative

  38. 38.
    Which condition does NOT necessitate the adoption of federalism?
    1. A.absence of domination
    2. B.Desire to come together
    3. C.geographical nearness
    4. D.limited resources
    5. E.security
    Show answer

    Answer: A absence of domination

  39. 39.
    Which country is NOT a member of the Economic Community of West African States (ECOWAS)?
    1. A.Benin Republic
    2. B.Cameroon
    3. C.Mali
    4. D.Senegal
    5. E.Togo
    Show answer

    Answer: B Cameroon

  40. 40.
    Which country was a member of the Casablanca group?
    1. A.Ethopia
    2. B.Ghana
    3. C.Nigeria
    4. D.Togo
    5. E.Tunisia
    Show answer

    Answer: B Ghana

  41. 41.
    Which is NOT a hindrance to fundamental human rights?
    1. A.existence of one party system
    2. B.individual is restricted by law of libel
    3. C.restrictions during the time of emergency
    4. D.right to freedom of movement
    5. E.slow dispensation of justice
    Show answer

    Answer: D right to freedom of movement

  42. 42.
    Which is NOT a sub-field of government?
    1. A.international relations
    2. B.local government
    3. C.political theory
    4. D.population education
    5. E.public administrations
    Show answer

    Answer: D population education

  43. 43.
    Which political party of the second republic had the highest number of representatives in the national assembly?
    1. A.Great Nigeria People's Party
    2. B.National Party of Nigeria
    3. C.Nigerian People's Party
    4. D.People's Redemption Party
    5. E.Unity Party of Nigeria
    Show answer

    Answer: B National Party of Nigeria

  44. 44.
    Which reason could NOT be responsible for the creation of local governments in Nigeria.
    1. A.agitation for more funds for the Traditional Councils
    2. B.bringing government nearer to the people
    3. C.presentation of the local culture
    4. D.speedy development
    5. E.wider participation in government
    Show answer

    Answer: A agitation for more funds for the Traditional Councils

  45. 45.
    Which region ignited the census crisis of 1963 by not accepting the government's figures?
    1. A.eastern
    2. B.mid-western
    3. C.Lagos territory
    4. D.northern
    5. E.western
    Show answer

    Answer: A eastern

  46. 46.
    Which republic is Nigeria currently operating as a democratic nation?
    1. A.First
    2. B.Second
    3. C.Third
    4. D.Fourth
    5. E.Fifth
    Show answer

    Answer: D Fourth

  47. 47.
    Which system of government is the rule of law a feature?
    1. A.autocratic
    2. B.democratic
    3. C.military
    4. D.monarchical
    5. E.totalitarian
    Show answer

    Answer: B democratic

  48. 48.
    Who was chairman of the Transitional Council when it was inaugurated in January 1993?
    1. A.Bashir Othma Tofa
    2. B.Chief Ernest Adegunle Shonekan
    3. C.General Sanni Abacha
    4. D.Major General Ibrahim Babangida
    5. E.Moshood Kashimawo Olawale
    Show answer

    Answer: B Chief Ernest Adegunle Shonekan

  49. 49.
    Who was the first national president of the National Council of Nigeria and Cameroon?
    1. A.Ahmadu Bello
    2. B.Edward Nilmot Blyden
    3. C.Herbert Macauley
    4. D.Nnamdi Azikwe
    5. E.Obafemi Awolowo
    Show answer

    Answer: C Herbert Macauley

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

NECO Government 2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux