Skip to content

Government past questions: NECO SSCE 2005

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A system of government by which people held land and received protection in return for giving work or military help is called
    1. A.Capitalism
    2. B.Communalism
    3. C.Democracy
    4. D.Feudalism
    5. E.Oligarchy
    Show answer

    Answer: D Feudalism

  2. 2.
    An electoral college is a
    1. A.body of electors
    2. B.body of electors that has been elected
    3. C.college of councilors
    4. D.group of legislators
    5. E.group of persons elected to choose political leaders
    Show answer

    Answer: E group of persons elected to choose political leaders

  3. 3.
    Bicephalous executive is peculiar to system of government.
    1. A.authoritarian
    2. B.confederal
    3. C.federal
    4. D.parliamentary
    5. E.presidential
    Show answer

    Answer: D parliamentary

  4. 4.
    Constitutional Monarchy operates in
    1. A.Britain
    2. B.Canada
    3. C.Kuwait
    4. D.Morocco
    5. E.Saudi Arabia
    Show answer

    Answer: A Britain

  5. 5.
    During the colonial era, who was the link officer between the British government and the colonial government? The
    1. A.colonial governor
    2. B.councillor for exchequer
    3. C.legislative assembly
    4. D.Queen of England
    5. E.Secretary of state for colonies
    Show answer

    Answer: E Secretary of state for colonies

  6. 6.
    During the traditional politics in Nigeria, in which polity was rulership invariably a form of gerontocracy?
    1. A.Edo
    2. B.Hausa-fulani
    3. C.lgbo
    4. D.Kanuri
    5. E.Tiv
    Show answer

    Answer: E Tiv

  7. 7.
    In a republic sovereignty is vested in the
    1. A.armed forces
    2. B.electorate
    3. C.government
    4. D.party leader
    5. E.president
    Show answer

    Answer: B electorate

  8. 8.
    In the administration of old Sokoto Caliphate, the western empire had its capital at
    1. A.Gobi
    2. B.Gwanda
    3. C.Ilorin
    4. D.Sokoto
    5. E.Zaria
    Show answer

    Answer: B Gwanda

  9. 9.
    International Court of Justice situated at the Hague consists of...judges.
    1. A.10
    2. B.12
    3. C.15
    4. D.17
    5. E.21
    Show answer

    Answer: C 15

  10. 10.
    Members of the Board of Directors of Public Corporations are appointed by the
    1. A.chief executive officer
    2. B.general manager
    3. C.minister
    4. D.president
    5. E.special adviser
    Show answer

    Answer: D president

  11. 11.
    Nigeria's external policy as a planned course of action is developed by the ministry of
    1. A.domestic affairs
    2. B.education
    3. C.finance
    4. D.foreign affairs
    5. E.justice
    Show answer

    Answer: D foreign affairs

  12. 12.
    Option A4 as a method of election was adopted in Nigeria by…………administration.
    1. A.Ibrahim Babangida's
    2. B.Mahammadu Buhari's
    3. C.Murtala Muhammed's
    4. D.Olusegun Obasanjo's
    5. E.Sani Abacha's
    Show answer

    Answer: A Ibrahim Babangida's

  13. 13.
    Profit motive as a guiding principle is an important characteristic of
    1. A.capitalism
    2. B.communalism
    3. C.fascism
    4. D.feudalism
    5. E.totalitarianism
    Show answer

    Answer: A capitalism

  14. 14.
    Public opinion is measured by the use of the following instruments EXCEPT
    1. A.attitude scale
    2. B.election
    3. C.opinion poll
    4. D.propaganda
    5. E.referendum
    Show answer

    Answer: D propaganda

  15. 15.
    The arbitrary creation of constituencies by the government to favour its party is termed
    1. A.boundary adjustment
    2. B.gerrymandering
    3. C.parliamentary whip
    4. D.plebiscite
    5. E.referendum
    Show answer

    Answer: B gerrymandering

  16. 16.
    The armed forces and the police are part of the .... Organ of government
    1. A.executive
    2. B.informative
    3. C.judicial
    4. D.legislative
    5. E.military
    Show answer

    Answer: A executive

  17. 17.
    The following party systems have been practiced in Nigeria EXCEPT … party
    1. A.multi
    2. B.one
    3. C.regulated multi
    4. D.Two
    5. E.zero
    Show answer

    Answer: B one

  18. 18.
    The French colonial rule which sought to change Africans into French people through the process of education is called
    1. A.Assimilation
    2. B.Association
    3. C.Co-operation
    4. D.lndigenat
    5. E.Loi-Cadre
    Show answer

    Answer: A Assimilation

  19. 19.
    The general functions of the Civil service does NOT include
    1. A.collection and maintenance of government revenue
    2. B.enactment of laws
    3. C.formulation of policies
    4. D.giving advise to political class
    5. E.implementation of policies
    Show answer

    Answer: B enactment of laws

  20. 20.
    The individual rights would be better protected if enshrined in the
    1. A.constitutions
    2. B.courts
    3. C.daily papers
    4. D.law
    5. E.presidents speech
    Show answer

    Answer: A constitutions

  21. 21.
    The introduction of taxation in the Southern part of Nigeria led to
    1. A.Aba women's riot
    2. B.appointment of warrant chiefs
    3. C.inclusion of educated elites in government
    4. D.the promotion of age grades activities
    5. E.the recognition of traditional rulers
    Show answer

    Answer: A Aba women's riot

  22. 22.
    The last stage of Socialism is
    1. A.Capitalism
    2. B.Communalism
    3. C.Communism
    4. D.Feudalism
    5. E.Slavery
    Show answer

    Answer: C Communism

  23. 23.
    The Macpherson constitution and its breakdown witnessed all these EXCEPT the
    1. A.Action Group crisis
    2. B.Eastern regional crisis
    3. C.Kano riots of 1953
    4. D.Motion for self government
    5. E.Northern peoples congress' eight point
    Show answer

    Answer: A Action Group crisis

  24. 24.
    The major objectives of the colonialists in Nigeria does NOT include
    1. A.adventure
    2. B.economic reasons
    3. C.educational expansion
    4. D.market expansion
    5. E.missionary activities
    Show answer

    Answer: C educational expansion

  25. 25.
    The major operational tool of any pressure group in the achievement of its goals is
    1. A.demonstration
    2. B.lobbying
    3. C.media campaign
    4. D.propaganda
    5. E.strike
    Show answer

    Answer: B lobbying

  26. 26.
    The Organization of African Unity was replaced with
    1. A.African Union
    2. B.Commonwealth of Nations
    3. C.Economic Community of West African States
    4. D.League of Nations
    5. E.United Nations Organization
    Show answer

    Answer: A African Union

  27. 27.
    The principle of collective responsibility which compels ministers to be tactful is associated with system of Government.
    1. A.confederal
    2. B.diarchical
    3. C.monarchical
    4. D.parliamentary
    5. E.presidential
    Show answer

    Answer: D parliamentary

  28. 28.
    The process in which every qualified citizen of a state has the right to vote is called .... Suffrage.
    1. A.adult male
    2. B.property
    3. C.religious
    4. D.tax payer
    5. E.universal adult
    Show answer

    Answer: E universal adult

  29. 29.
    The three BASIC fundamental rights of a citizen are
    1. A.education, property and thought
    2. B.expression, employment and education
    3. C.healthcare, worship and equal hearing
    4. D.life, liberty and property
    5. E.peaceful assembly, movement and family life
    Show answer

    Answer: D life, liberty and property

  30. 30.
    To ensure a strong defence in Yoruba Pre-Colonial Political System, the Are-Ona-Kakanfo was assisted by the
    1. A.Aremo
    2. B.Balogun
    3. C.Chief priest
    4. D.Eso
    5. E.Oloja
    Show answer

    Answer: B Balogun

  31. 31.
    West African Pilot, one of nationalist newspapers during colonial rule was edited by
    1. A.Ernest lkoli
    2. B.H.O Davies
    3. C.Herbert Macaulay
    4. D.Nnamdi Azikiwe
    5. E.Obafemi Awolowo
    Show answer

    Answer: D Nnamdi Azikiwe

  32. 32.
    What is the minimum age for voters in Nigeria?
    1. A.16
    2. B.18
    3. C.19
    4. D.21
    5. E.24
    Show answer

    Answer: B 18

  33. 33.
    Which of the following concept confirms the general acceptance and recognition of a government?
    1. A.Authority
    2. B.Legitimacy
    3. C.Political culture
    4. D.Political power
    5. E.Sovereignty
    Show answer

    Answer: B Legitimacy

  34. 34.
    Which of the following Countries is a permanent member Of the Security Council of United Nations?
    1. A.Canada
    2. B.China
    3. C.Holland
    4. D.Japan
    5. E.Portugal
    Show answer

    Answer: B China

  35. 35.
    Which of the following is NOT a characteristic principle of the civil service?
    1. A.Anonymity
    2. B.Bureaucracy
    3. C.Hierarchy
    4. D.Insecurity of tenure
    5. E.Political neutrality
    Show answer

    Answer: D Insecurity of tenure

  36. 36.
    Which of the following is NOT a reason in support of rigid constitution?
    1. A.encourages smooth change of government
    2. B.ensures political stability
    3. C.guarantees careful consideration of laws
    4. D.flexibility encourages quick action
    5. E.protects the interest of the minority people
    Show answer

    Answer: D flexibility encourages quick action

  37. 37.
    Which of the following is NOT likely to prevail in a community without Government?
    1. A.Anarchy
    2. B.Development
    3. C.Insecurity
    4. D.Lawlessness
    5. E.Survival of the fittest
    Show answer

    Answer: B Development

  38. 38.
    Which of the following is the highest and final court of appeal in Nigeria?
    1. A.Federal court of appeal
    2. B.Judicial Privy Council
    3. C.Magistrate court
    4. D.Sharia court
    5. E.Supreme court
    Show answer

    Answer: E Supreme court

  39. 39.
    Which of the following states was NOT created in 1991?
    1. A.Abia
    2. B.Akwa Ibom
    3. C.Enugu
    4. D.Kogi
    5. E.Osun
    Show answer

    Answer: B Akwa Ibom

  40. 40.
    Which of the following was NOT an attribute of the warrant chiefs in Eastern Nigeria during colonial era?
    1. A.Autocratic
    2. B.Corruption
    3. C.Effectiveness
    4. D.Exploitation
    5. E.Oppression
    Show answer

    Answer: C Effectiveness

  41. 41.
    Which of the underlisted factors NEVER accounted for the adoption of federalism in Nigeria?
    1. A.Desire for some form of political unity
    2. B.Desire for uniform treatment for all parts
    3. C.Diversity of the nation
    4. D.Emergence of tribal nationalism
    5. E.Influence of shared colonial experience
    Show answer

    Answer: B Desire for uniform treatment for all parts

  42. 42.
    Which political system with large chiefdoms in Nigeria ruled with the advice of his council of chiefs?
    1. A.Hausa-Fulani
    2. B.lgbo
    3. C.ljaw
    4. D.Tiv
    5. E.Yoruba
    Show answer

    Answer: E Yoruba

  43. 43.
    Which system of government was NOT practiced in Nigeria between 1960 and 1980?
    1. A.Confederal
    2. B.Federal
    3. C.Parliamentary
    4. D.Presidential
    5. E.Unitary
    Show answer

    Answer: A Confederal

  44. 44.
    Who among the following colonial governor-generals criticized the activities of National Congress of British West Africa?
    1. A.Arthur Richards
    2. B.Bernard Bourdillon
    3. C.Hugh Clifford
    4. D.John Macpherson
    5. E.Lord Lugard
    Show answer

    Answer: C Hugh Clifford

  45. 45.
    Who amongst the following was NOT an officer in the Hausa-Fulani political administration?
    1. A.Ajele
    2. B.Galadima
    3. C.Maaji
    4. D.Yari
    5. E.Waziri
    Show answer

    Answer: A Ajele

  46. 46.
    Who introduced the modern concept of "Sovereignty" into political theory?
    1. A.Jacquie Rousseau
    2. B.Jean Bodin
    3. C.Jeremy Bentham
    4. D.John Locke
    5. E.Thomas Hobbes
    Show answer

    Answer: B Jean Bodin

  47. 47.
    Who was the umpire in the 1979 general elections in Nigeria?
    1. A.Chief Karibi Whyte
    2. B.Chief Michael Ani
    3. C.Justice Ephraim Akpata
    4. D.Justice Ovie Whisky
    5. E.Professor Eme Awa
    Show answer

    Answer: B Chief Michael Ani

  48. 48.
    Whose political framework laid the foundation for the establishment of 19% constitution of Nigeria?
    1. A.Arthur Richards
    2. B.Bernard Bourtlillon
    3. C.Donald Cameron
    4. D.James Robertson
    5. E.John Macpherson
    Show answer

    Answer: B Bernard Bourtlillon

  49. 49.
    Whose resignation in 1941 led to the collapse of Nigeria Youth Movement(NYM)?
    1. A.Ernest lkoli
    2. B.H.O. Davies
    3. C.J.C. Vaughan
    4. D.Kofo Abayomi
    5. E.Samuel Akinsanya
    Show answer

    Answer: D Kofo Abayomi

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

NECO Government 2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux