Skip to content

Government past questions: NECO SSCE 2009

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A constitution that concentrates power in one unit of government is said to be
    1. A.rigid
    2. B.unitary
    3. C.confederal
    4. D.flexible
    Show answer

    Answer: B unitary

  2. 2.
    A general lack of concern about political activities is known as political
    1. A.alienation
    2. B.apathy
    3. C.socialization
    4. D.anarchy
    Show answer

    Answer: B apathy

  3. 3.
    A government led by an elected head is called
    1. A.monarchy
    2. B.aristocracy
    3. C.autocracy
    4. D.republic
    Show answer

    Answer: D republic

  4. 4.
    A political system in which a few rule is known as
    1. A.monarch
    2. B.technocracy
    3. C.oligarchy
    4. D.gerontocracy
    Show answer

    Answer: C oligarchy

  5. 5.
    An important achievement of ECOWAS is the
    1. A.elimination of the trade barriers within the community
    2. B.construction of highways linking member countries
    3. C.adoption of a common currency within the community
    4. D.equal mobility of labour within the community
    Show answer

    Answer: A elimination of the trade barriers within the community

  6. 6.
    An organized body responsible for peaceful coexistence in the society is the
    1. A.Police
    2. B.civil service
    3. C.government
    4. D.judiciary
    Show answer

    Answer: C government

  7. 7.
    Bureaucracy is an arm of the
    1. A.legislature
    2. B.military
    3. C.executive
    4. D.judiciary
    Show answer

    Answer: C executive

  8. 8.
    By signing the Anglo-Nigerian Defence Pact, Nigeria practically demonstrated her
    1. A.alignment
    2. B.non- alignment
    3. C.neutrality
    4. D.independence
    Show answer

    Answer: A alignment

  9. 9.
    Collective responsibility is a feature of the
    1. A.federal system
    2. B.presidential system
    3. C.parliamentary system
    4. D.confederal system
    Show answer

    Answer: C parliamentary system

  10. 10.
    Commercialization is geared towards improving economic performance through
    1. A.central planning and control
    2. B.healthy competition
    3. C.business monopolies
    4. D.foreign takeovers
    Show answer

    Answer: B healthy competition

  11. 11.
    Constitutional monarchy is practised in
    1. A.Morocco and Britain
    2. B.Australia and Tunisia
    3. C.Saudi Arabia and Libya
    4. D.Austria and Algeria
    Show answer

    Answer: A Morocco and Britain

  12. 12.
    In 1995, Nigeria violated a principle of the Harare Commonwealth Declaration of
    1. A.the independence of the judiciary
    2. B.the rule of law
    3. C.gender equality
    4. D.fundamental human rights
    Show answer

    Answer: D fundamental human rights

  13. 13.
    In a confederation, each component unit is
    1. A.virtually autonomous
    2. B.completely independent
    3. C.wholly subject to the centre
    4. D.coordinate with the centre
    Show answer

    Answer: A virtually autonomous

  14. 14.
    In implementing her Afrocentric foreign policy, Nigeria has to
    1. A.compromise her national interest
    2. B.make financial sacrifices
    3. C.respect international public opinion
    4. D.relate with her neighbors
    Show answer

    Answer: D relate with her neighbors

  15. 15.
    In the Oyo Empire, the Are-Ona Kakanfo resided outside the capital city in order to
    1. A.check foreign invasion
    2. B.prevent him from overthrowing the king
    3. C.explore the possibility of territorial expansion
    4. D.be effective over the Eso military class
    Show answer

    Answer: B prevent him from overthrowing the king

  16. 16.
    Indirect rule succeeded in Northern Nigeria because the traditional political system was
    1. A.diffused and centrifugal
    2. B.centralized and authoritarian
    3. C.decentralized and hierarchical
    4. D.acephalous and polycentric
    Show answer

    Answer: B centralized and authoritarian

  17. 17.
    Military regimes usually set aside constitutional provisions relating to
    1. A.the rule of law
    2. B.legislative and executive processes
    3. C.the bureaucratic organization of the state
    4. D.professional management of the economy
    Show answer

    Answer: B legislative and executive processes

  18. 18.
    Nigeria - Canada relations were strained in 1996 because Canada
    1. A.supported Nigeria's suspension from the Commonwealth
    2. B.refused to cancel Nigeria's foreign debts
    3. C.strongly supported rebels in Sierra Leone
    4. D.stopped buying Nigerian oil
    Show answer

    Answer: A supported Nigeria's suspension from the Commonwealth

  19. 19.
    Nigeria endorsed the ECOWAS policy of free movement of people within the region in within the region in
    1. A.1986
    2. B.1987
    3. C.1988
    4. D.1979
    Show answer

    Answer: D 1979

  20. 20.
    Nigeria failed to harmonize her policy with OPEC during the 1973 Middle East crisis because she
    1. A.engaged in counter trade
    2. B.sold oil to the United States of America
    3. C.reduced her oil price
    4. D.embargoed the sale of oil to other nations
    Show answer

    Answer: B sold oil to the United States of America

  21. 21.
    Nigeria participated in UN peace-keeping operations in
    1. A.Cambodia, Lebanon and Namibia
    2. B.Lebanon, Congo and Kuwait
    3. C.Congo, Cambodia and Zimbabwe
    4. D.Namibia, Cambodia and Kuwait
    Show answer

    Answer: A Cambodia, Lebanon and Namibia

  22. 22.
    One basic reason why it has proved difficult to conduct an accurate census in Nigeria is
    1. A.political interference
    2. B.lack of skilled personnel
    3. C.technological backwardness
    4. D.educational inadequacies
    Show answer

    Answer: A political interference

  23. 23.
    One major weakness of the Independence Constitution was that it
    1. A.did not bring about economic sovereignty
    2. B.allowed for external interference
    3. C.was not completely home-made
    4. D.was loaded with minority problems
    Show answer

    Answer: B allowed for external interference

  24. 24.
    One of functions of the legislature is to
    1. A.execute laws
    2. B.assent to bills
    3. C.ratify treaties
    4. D.interpret laws
    Show answer

    Answer: C ratify treaties

  25. 25.
    One of the functions of the judiciary is
    1. A.initiating public policy
    2. B.deliberating on important policies
    3. C.checking other arms of government
    4. D.implementing public policy
    Show answer

    Answer: C checking other arms of government

  26. 26.
    Prior to 1976, local governments were
    1. A.part of the state government machinery
    2. B.autonomous bodies concerned with local affairs
    3. C.grassroots agents of the federal government
    4. D.administrative instruments of the Native Authority
    Show answer

    Answer: A part of the state government machinery

  27. 27.
    Profit maximization is characteristic of
    1. A.capitalism
    2. B.communism
    3. C.communalism
    4. D.feudalism
    Show answer

    Answer: A capitalism

  28. 28.
    Public opinion simply signifies the views of
    1. A.the people
    2. B.the vocal few
    3. C.the elite
    4. D.political leaders
    Show answer

    Answer: A the people

  29. 29.
    The 1963 Republican Constitution facilitated the creation of the
    1. A.Western Region
    2. B.Mid-Western Region
    3. C.Eastern Region
    4. D.Northern Region
    Show answer

    Answer: B Mid-Western Region

  30. 30.
    The appointment of top civil servants is a function of the
    1. A.legislature
    2. B.judiciary
    3. C.executive
    4. D.party caucus
    Show answer

    Answer: C executive

  31. 31.
    The basic aim of deregulation is to ensure that economic decisions are determined by
    1. A.regulatory agencies
    2. B.financial establishments
    3. C.market forces
    4. D.the organized private sector
    Show answer

    Answer: C market forces

  32. 32.
    The bulk of local government revenue in Nigeria is derived from
    1. A.the Federation account
    2. B.state allocations
    3. C.market and motor park rates
    4. D.loan facilities
    Show answer

    Answer: A the Federation account

  33. 33.
    The Code Conduct Bureau requires public officials to
    1. A.declare their assets before taking office
    2. B.entertain citizen's complaints
    3. C.report abuses of power
    4. D.be punished for malpractice
    Show answer

    Answer: A declare their assets before taking office

  34. 34.
    The Council of State has responsibility to advise the president on
    1. A.the appointment of ministers
    2. B.the prerogative of mercy
    3. C.national emergencies
    4. D.electoral process
    Show answer

    Answer: B the prerogative of mercy

  35. 35.
    The elective principle was first introduced in Nigeria by the
    1. A.Clifford Constitution
    2. B.Macpherson Constitution
    3. C.Lyttleton Constitution
    4. D.Richards Constitution
    Show answer

    Answer: A Clifford Constitution

  36. 36.
    The first Pan-African Congress in Africa took place in
    1. A.Liberia
    2. B.Ethiopia
    3. C.Nigeria
    4. D.Ghana
    Show answer

    Answer: D Ghana

  37. 37.
    The hierarchical organization of the civil service is means to ensure
    1. A.impartial and impersonal administration
    2. B.effective policy formulation at all levels
    3. C.proper respect for administrative seniority
    4. D.recognition of merit and achievement
    Show answer

    Answer: A impartial and impersonal administration

  38. 38.
    The legal right to make and enforce laws is referred to as
    1. A.power
    2. B.legitimacy
    3. C.authority
    4. D.coercion
    Show answer

    Answer: C authority

  39. 39.
    The main aim of political parties is to
    1. A.control the economic resources of a nation
    2. B.mobilize the nation behind a single leader
    3. C.organize and control elections
    4. D.capture and exercise political power
    Show answer

    Answer: D capture and exercise political power

  40. 40.
    The main objective of Nigeria's foreign policy is to
    1. A.preserve her colonial links
    2. B.protect her national interest
    3. C.dominate the African continent
    4. D.prevent international terrorism
    Show answer

    Answer: B protect her national interest

  41. 41.
    The main power base of a pressure group is
    1. A.its hierarchy of organization
    2. B.the recruitment process of its leaders
    3. C.its level of mobilization
    4. D.its degree of organization and resources
    Show answer

    Answer: D its degree of organization and resources

  42. 42.
    The most popular form of government is
    1. A.diarchy
    2. B.totalitarianism
    3. C.democracy
    4. D.facism
    Show answer

    Answer: C democracy

  43. 43.
    The payment of tax by citizens as and when due is a
    1. A.privilege
    2. B.duty and obligation
    3. C.fundamental human right
    4. D.social service
    Show answer

    Answer: B duty and obligation

  44. 44.
    The police force belongs to the ....... arm of government
    1. A.legislative
    2. B.Executive
    3. C.Judiciary
    4. D.Peace making
    Show answer

    Answer: B Executive

  45. 45.
    The precursor of the Commonwealth of Nations was
    1. A.Dominion Conference
    2. B.Imperial Conference
    3. C.British Crown congress
    4. D.British Empire Conference
    Show answer

    Answer: B Imperial Conference

  46. 46.
    The purpose of creating more states in Nigeria is to
    1. A.make her truly federal
    2. B.bring peace and justice to all
    3. C.bring the government nearer to the people
    4. D.signify the equality of all Nigerian people
    Show answer

    Answer: C bring the government nearer to the people

  47. 47.
    The two major political alliances in the First Republic were
    1. A.NEPU and UPGA
    2. B.NNDP and NEPU
    3. C.NNA and NNDP
    4. D.UPGA and NNA
    Show answer

    Answer: D UPGA and NNA

  48. 48.
    To function effectively, an electoral commission must be
    1. A.free from partisan control
    2. B.an instrument of the executive
    3. C.faithful to the policies of the party in power
    4. D.willing to promote minority party interests
    Show answer

    Answer: A free from partisan control

  49. 49.
    Which of the following can be considered the father of Nigerian nationalism?
    1. A.Nnamdi Azikiwe
    2. B.Ernest lkoli
    3. C.Obafemi Awolowo
    4. D.Herbert Macaulay
    Show answer

    Answer: D Herbert Macaulay

  50. 50.
    Which of the following was a major achievement of nationalism in Nigeria?
    1. A.Economic independence
    2. B.Political consciousness
    3. C.Cultural superiority
    4. D.Social equality
    Show answer

    Answer: B Political consciousness

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

NECO Government 2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux