Skip to content

Government past questions: NECO SSCE 2003

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.election
    2. B.opinion polls
    3. C.plebiscite
    4. D.public opinion
    5. E.referendum
    Show answer

    Answer: A election

  2. 2.
    A collection of reactions of the people on issues that affect them is referred to as
    1. A.opinion poll
    2. B.public interest
    3. C.public opinion
    4. D.pressure groups
    5. E.sentiments
    Show answer

    Answer: C public opinion

  3. 3.
    A constitution that has an high level of flexibility is known as ........constitution.
    1. A.federal
    2. B.unitary
    3. C.unwritten
    4. D.Rigid
    5. E.written
    Show answer

    Answer: C unwritten

  4. 4.
    A system of government by few privilege and powerful people is called
    1. A.communism
    2. B.democracy
    3. C.oligarchy
    4. D.socialism
    5. E.totalitarianism
    Show answer

    Answer: C oligarchy

  5. 5.
    A typical example of a pressure group in Nigeria is the
    1. A.Federal Complaint Commission
    2. B.Progressive Action Congress
    3. C.Progressive Peoples Alliance
    4. D.Movement for democracy and justice
    5. E.Supreme Council for Islamic affairs
    Show answer

    Answer: E Supreme Council for Islamic affairs

  6. 6.
    Administrative head of a public corporation is known as the
    1. A.Director General
    2. B.General Manager
    3. C.Head of Department
    4. D.Minister
    5. E.Permanent Secretary
    Show answer

    Answer: B General Manager

  7. 7.
    All these are the characteristics of a Public Corporation EXCEPT
    1. A.can sue and be sued
    2. B.established by an act of parliament
    3. C.Financed with tax payers money
    4. D.owned by some powerful individuals
    5. E.renders essential services
    Show answer

    Answer: D owned by some powerful individuals

  8. 8.
    All these are the purposes of government EXCEPT [ ]
    1. A.Create condition for good life
    2. B.Deal decisively with all opposition
    3. C.Ensure safety of life and property
    4. D.Ensure mechanism of change and succession
    5. E.Keep peace and maintain order
    Show answer

    Answer: B Deal decisively with all opposition

  9. 9.
    All these are the responsibilities of a Prime Minister EXCEPT
    1. A.can dismiss any minister in his cabinet
    2. B.has executive power
    3. C.head of government and head of state
    4. D.head of the ruling party
    5. E.power to reshuffle cabinet
    Show answer

    Answer: C head of government and head of state

  10. 10.
    An aggregate of people organized to promote some objectives they have in common can be described as ........ group.
    1. A.electoral
    2. B.pressure
    3. C.political
    4. D.professional
    5. E.social
    Show answer

    Answer: B pressure

  11. 11.
    An example of a theocratic state is
    1. A.Cameroon
    2. B.Nigeria
    3. C.Saudi Arabia
    4. D.Yemen
    5. E.Zimbabwe
    Show answer

    Answer: C Saudi Arabia

  12. 12.
    An informal group within a political party that wields influence with which it manipulates what happens in the party is known as
    1. A.branch
    2. B.cell
    3. C.caucus
    4. D.pressure group
    5. E.militia
    Show answer

    Answer: C caucus

  13. 13.
    During pre-colonial era, the highest democratic institution among the lgbo was the
    1. A.Council of Elders
    2. B.Ofo title holders
    3. C.Oha na Eze
    4. D.Ozo titleholders
    5. E.Umuada factor
    Show answer

    Answer: C Oha na Eze

  14. 14.
    For an alien to become a citizen of a country, the person must have lived in an area for a long period of time ranging from ...... years.
    1. A.5-Feb
    2. B.10-May
    3. C.15-Oct
    4. D.15-20
    5. E.20-25
    Show answer

    Answer: D 15-20

  15. 15.
    How many political parties presented presidential candidates for the 1999 general elections in Nigeria?
    1. A.Two
    2. B.Three
    3. C.Four
    4. D.Five
    5. E.Six
    Show answer

    Answer: B Three

  16. 16.
    ln many democratic countries as well as Nigeria ,.......... strongly determines the electoral success of a political party.
    1. A.convention
    2. B.ideology
    3. C.huge finance
    4. D.programme
    5. E.warfare
    Show answer

    Answer: C huge finance

  17. 17.
    ln the Civil Service, workers without formal education but are trained in different fields to perform mainly menial services are referred to as ....... class.
    1. A.administrative
    2. B.auxiliary
    3. C.clerical
    4. D.specialist
    5. E.technical
    Show answer

    Answer: B auxiliary

  18. 18.
    ln the system of indirect rule in Nigeria, the British officials acted as
    1. A.adjudicators
    2. B.advisers
    3. C.chiefs
    4. D.councilors
    5. E.ministers
    Show answer

    Answer: B advisers

  19. 19.
    One of the following countries is not a member of the Common Wealth of Nations.
    1. A.Britain
    2. B.Gambia
    3. C.Ghana
    4. D.Nigeria
    5. E.United States of America
    Show answer

    Answer: E United States of America

  20. 20.
    One of the outstanding and an inalienable social right of a citizen is the
    1. A.right to own property
    2. B.right to life
    3. C.right to privacy
    4. D.right to work
    5. E.right to vote
    Show answer

    Answer: B right to life

  21. 21.
    One of these is NOT a purpose for the establishment of public corporation
    1. A.capital involvement
    2. B.compete with private enterprise
    3. C.economic growth for the country
    4. D.reduce cost
    5. E.security reasons
    Show answer

    Answer: B compete with private enterprise

  22. 22.
    One of these is NOT a true conception of a state
    1. A.existence of people that occupy an area
    2. B.the government and governed
    3. C.is not permanent
    4. D.must possess a definite territory
    5. E.supreme over all other institutions
    Show answer

    Answer: C is not permanent

  23. 23.
    One unique feature of the 'Brazzaville Group' was that it favored
    1. A.close links with the ex-colonial power
    2. B.continuation of colonial system of administration
    3. C.greater unity among Africa states
    4. D.Africa states
    5. E.separate regional groupings
    Show answer

    Answer: A close links with the ex-colonial power

  24. 24.
    Sir Henry Willinck's commission was set up in 1958 by the Colonial Government to address the problem of
    1. A.Derivation principle
    2. B.inter-ethnic rivalry
    3. C.minority ethnic groups
    4. D.revenue allocation
    5. E.sharing formula
    Show answer

    Answer: C minority ethnic groups

  25. 25.
    The 1962 census was controversial because the
    1. A.Eastern region figures were not authentic
    2. B.figures favoured one political party
    3. C.Northern region figures were high
    4. D.Regions believed that its figures were inflated
    5. E.Western region was favoured
    Show answer

    Answer: D Regions believed that its figures were inflated

  26. 26.
    The arm of government responsible for law making in Nigeria is known as the
    1. A.congress
    2. B.judges
    3. C.ministers
    4. D.national assembly
    5. E.parliament
    Show answer

    Answer: D national assembly

  27. 27.
    The body that was charged to act as umpire in the political process leading to the fourth republic is called ......... commission.
    1. A.Federal Electoral
    2. B.Federal Charactor
    3. C.Independent Federal Electoral
    4. D.Independent National Electoral
    5. E.National Electoral
    Show answer

    Answer: D Independent National Electoral

  28. 28.
    The British rule in Nigeria became established through a series of hesitant steps adopted EXCEPT
    1. A.award of contract
    2. B.gunboat diplomacy
    3. C.trade treaties
    4. D.treaties of friendship
    5. E.use of force
    Show answer

    Answer: A award of contract

  29. 29.
    The council of state under the military government in Nigeria was made up of the following members EXCEPT
    1. A.Chief of General Staff
    2. B.Former Heads of State
    3. C.Head of State/President
    4. D.Inspector General of Police
    5. E.State Military Governors
    Show answer

    Answer: D Inspector General of Police

  30. 30.
    The crisis over the motion for "Self-Government in 1956" led to the
    1. A.Eastern Regional Crisis of 1953
    2. B.formation National Democratic Party
    3. C.imprisonment of Obafemi Awolowo
    4. D.Kano riots of 1953
    5. E.removal of John Macpherson as Governor-General
    Show answer

    Answer: D Kano riots of 1953

  31. 31.
    The establishment of ECOMOG was done in response to a crisis in
    1. A.Benin republic
    2. B.Gambia
    3. C.Ghana
    4. D.Liberia
    5. E.Sierra-Leone
    Show answer

    Answer: D Liberia

  32. 32.
    The features of a sovereign state include all these EXCEPT
    1. A.it cannot be transferred
    2. B.Has external control
    3. C.lt is permanent as long as the state exist
    4. D.The power of the sovereign is binding on all persons
    5. E.The power of sovereign is supreme
    Show answer

    Answer: B Has external control

  33. 33.
    The following can act as the cradle for the formation of public opinion, EXCEPT
    1. A.Cassette tape
    2. B.Handbills
    3. C.Leaflets
    4. D.Newspapers
    5. E.Radio
    Show answer

    Answer: A Cassette tape

  34. 34.
    The law is interpreted by the ............
    1. A.judiciary
    2. B.executive
    3. C.legislature
    4. D.president
    5. E.none of the above
    Show answer

    Answer: A judiciary

  35. 35.
    The law is made by the ..........
    1. A.legislature
    2. B.judiciary
    3. C.executive
    4. D.pope
    5. E.none of the above
    Show answer

    Answer: A legislature

  36. 36.
    The major objectives of the colonialists in Nigeria does NOT inlcude
    1. A.adventure reasons
    2. B.cultural domination
    3. C.economic reasons
    4. D.educational reasons
    5. E.market expansion
    Show answer

    Answer: A adventure reasons

  37. 37.
    The major reason behind the resignation of the first speaker of the House of Representatives in Nigeria between 1999-2003 democratic era was
    1. A.bankruptcy
    2. B.citizenship
    3. C.financial enrichment
    4. D.forgery
    5. E.political carpet crossing
    Show answer

    Answer: D forgery

  38. 38.
    The National Congress of British West Africa, founded in 1919 was the brainchild of
    1. A.Casely Hayford
    2. B.Herbe Macaulay
    3. C.John Mensah Sarbah
    4. D.Nnamdi Azikwe
    5. E.Obafemi Awolowo
    Show answer

    Answer: A Casely Hayford

  39. 39.
    The organ that performed both the legislative and executive functions under General Sani Abacha's regime was known as
    1. A.Armed Forces Ruling Council (AFRC)
    2. B.Interim National Government (ING)
    3. C.National Defence and Security Council (NDSC)
    4. D.Provisional Ruling Council (PRC)
    5. E.Supreme Military Council (SMC)
    Show answer

    Answer: D Provisional Ruling Council (PRC)

  40. 40.
    The process through which members of a constituency can call back their representative for lack of confidence is known as….
    1. A.recal
    2. B.anti election
    3. C.referendum
    4. D.lobby
    5. E.none of the above
    Show answer

    Answer: A recal

  41. 41.
    The term which states that the activities and actions of government should be in line with the fundamental laws of the land is called
    1. A.checks and balances
    2. B.constitution
    3. C.constitutionalism
    4. D.rule of law
    5. E.separation of power
    Show answer

    Answer: C constitutionalism

  42. 42.
    The type of one party system where there is no legal restrictions on other parties to exist is called ......... one party system.
    1. A.Deuce
    2. B.De qualle
    3. C.De facto
    4. D.De jure
    5. E.Detour
    Show answer

    Answer: C De facto

  43. 43.
    To ensure that good governance was not jeopardized in the Yoruba pre-colonial administration, the Oyomesi was checked by
    1. A.Agbaakin
    2. B.Alaafin
    3. C.Are Ona Kakanfo
    4. D.Basorun
    5. E.Ogboni
    Show answer

    Answer: E Ogboni

  44. 44.
    Which of the following laid the foundation for colonial enterprise and the division of African continent among European powers: the
    1. A.Berlin conference
    2. B.European adventurers
    3. C.expansion of schools
    4. D.incessant intertribal wars
    5. E.missionary activities
    Show answer

    Answer: A Berlin conference

  45. 45.
    Which of the following politicians is out of place?
    1. A.Ame Ebute
    2. B.Anyim Pius Anyim
    3. C.Chuba Okadigbo
    4. D.Evans Enwerem
    5. E.lke Nwachukwu
    Show answer

    Answer: E lke Nwachukwu

  46. 46.
    Which of the following World Organization preceded the establishment of UNO?
    1. A.International Court of Justice
    2. B.International Labour Organisation
    3. C.League of Nations
    4. D.Organisation of Petroleum Exporting Countries
    5. E.Security Council
    Show answer

    Answer: C League of Nations

  47. 47.
    Who among the following Governor-Generals put in place the first constitution for Nigeria?
    1. A.Arthur Richards
    2. B.Berna Bourdillon
    3. C.Frederick Lugard
    4. D.Hugh Clifford
    5. E.John Macpherson
    Show answer

    Answer: D Hugh Clifford

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

NECO Government 2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux