Skip to content

Government past questions: JAMB UTME 2024

66 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

66 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A form of government where the powers of the state is determined by the citizens is
    1. A.Monarchy
    2. B.Aristocracy
    3. C.Autocracy
    4. D.Democracy
    Show answer

    Answer: D Democracy

  2. 2.
    A major instrument designed to promote the workings of Nigerian federalism is
    1. A.Federal Character Commission
    2. B.National Judicial Council
    3. C.National Assembly Commission
    4. D.National Defence Council
    Show answer

    Answer: A Federal Character Commission

  3. 3.
    A major problem affecting Local government in Nigeria today is
    1. A.resource control
    2. B.personnel management
    3. C.revenue allocation
    4. D.state management interference
    Show answer

    Answer: D state management interference

  4. 4.
    A naturalised citizen can lose his citizenship if found guilty of
    1. A.treason
    2. B.evading of taxes
    3. C.electoral violence
    4. D.loitering
    Show answer

    Answer: A treason

  5. 5.
    A union of states with a common recognised authority is
    1. A.federal system
    2. B.unitary system
    3. C.representative system
    4. D.confederal system
    Show answer

    Answer: A federal system

  6. 6.
    Absence of a Red-tape is a merit of
    1. A.federal government structure
    2. B.unitary structure
    3. C.confederal structure
    4. D.republican structure
    Show answer

    Answer: B unitary structure

  7. 7.
    Aggregate view of individuals in a society is referred to as
    1. A.Public outcry
    2. B.people's voice
    3. C.popular opinion
    4. D.public opinion
    Show answer

    Answer: D public opinion

  8. 8.
    An agent in which the state undertakes direct political socialisation is the
    1. A.church
    2. B.school
    3. C.peer groups
    4. D.mass media
    Show answer

    Answer: B school

  9. 9.
    An economic system that encourages state ownership and control of the means of production is
    1. A.socialism
    2. B.communism
    3. C.fascism
    4. D.capitalism
    Show answer

    Answer: A socialism

  10. 10.
    As a non-aligned state, Nigeria attended the second meeting of the non-Aligned Movement that took place in Cairo, Egypt in
    1. A.1960
    2. B.1963
    3. C.1964
    4. D.1965
    Show answer

    Answer: C 1964

  11. 11.
    Before a treaty can be binding on a country, it has to be approved by the
    1. A.executive
    2. B.legislature
    3. C.judiciary
    4. D.military
    Show answer

    Answer: B legislature

  12. 12.
    Delegated legislation can be regulated through
    1. A.ministerial control
    2. B.legislative control
    3. C.executive control
    4. D.judicial control
    Show answer

    Answer: B legislative control

  13. 13.
    Dual citizenship was a feature of the
    1. A.Portuguese colonial system
    2. B.German colonial system
    3. C.British colonial system
    4. D.French colonial system
    Show answer

    Answer: D French colonial system

  14. 14.
    ECOWAS secretariat is located in
    1. A.Accra
    2. B.Abuja
    3. C.Niamey
    4. D.Cotonou
    Show answer

    Answer: B Abuja

  15. 15.
    ECOWAS was established in
    1. A.1970
    2. B.1972
    3. C.1975
    4. D.1976
    Show answer

    Answer: C 1975

  16. 16.
    Formation of political parties in Nigeria is one of the features of
    1. A.Lyttleton Constitution
    2. B.Macpherson Constitution
    3. C.Richards Constitution
    4. D.Clifford Consitution
    Show answer

    Answer: D Clifford Consitution

  17. 17.
    Lack of separation of power is a feature of
    1. A.presidential system
    2. B.cabinet system
    3. C.democratic government
    4. D.military government
    Show answer

    Answer: D military government

  18. 18.
    Lawyers recruited into the civil service belong to the
    1. A.professional class
    2. B.administrative class
    3. C.executive class
    4. D.clerical class
    Show answer

    Answer: A professional class

  19. 19.
    Military intervention in Nigerian politics was first witnessed in
    1. A.1965
    2. B.1966
    3. C.1964
    4. D.1967
    Show answer

    Answer: B 1966

  20. 20.
    NEPAD stands for
    1. A.New Economic Programmes for African Development
    2. B.New Partnership for Afro-Asian Development
    3. C.New Economic Partnerships for African Development
    4. D.New Partnerships for Africa's Development
    Show answer

    Answer: D New Partnerships for Africa's Development

  21. 21.
    Nigeria played fundamental roles in the creation of
    1. A.ECOWAS
    2. B.OPEC
    3. C.UN
    4. D.Commonwealth
    Show answer

    Answer: A ECOWAS

  22. 22.
    Nigerian Ports Authority is an example of
    1. A.Civil Service
    2. B.Public Service
    3. C.Public Corporation
    4. D.Maritime Corporation
    Show answer

    Answer: C Public Corporation

  23. 23.
    One of the functions of political party is
    1. A.promotion of interest
    2. B.organisation of election
    3. C.political education
    4. D.announcement of election results
    Show answer

    Answer: C political education

  24. 24.
    One of the internal factors that led to the rise and growth of nationalism in Nigeria was
    1. A.British Labour Party
    2. B.return of ex-service men
    3. C.Pan-African congress
    4. D.independence of India
    Show answer

    Answer: B return of ex-service men

  25. 25.
    One of these is not an organ of the Commonwealth of Nations
    1. A.Assembly of Heads of State and Government
    2. B.Commonwealth Secretariat
    3. C.Conference of Prime Ministers
    4. D.Fund for technical cooperation
    Show answer

    Answer: A Assembly of Heads of State and Government

  26. 26.
    Pressure groups are different from political parties because they
    1. A.analyse elections
    2. B.articulate interests
    3. C.aggregate interests
    4. D.contest elections
    Show answer

    Answer: B articulate interests

  27. 27.
    Price stability in the international oil market is the major objective of the
    1. A.UN
    2. B.WTO
    3. C.OPEC
    4. D.AU
    Show answer

    Answer: C OPEC

  28. 28.
    Public corporations can be controlled by
    1. A.Board of Directors
    2. B.Judicial control
    3. C.Ownership control
    4. D.Management control
    Show answer

    Answer: B Judicial control

  29. 29.
    Public corporations in Nigeria are established through
    1. A.Act of parliament
    2. B.Executive order
    3. C.Order-in-Council
    4. D.judicial review
    Show answer

    Answer: A Act of parliament

  30. 30.
    Recruitment and promotion of civil servants in Nigeria remain the responsibility of
    1. A.Federal Character Commission
    2. B.Civil Service Commission
    3. C.National Universities Commission
    4. D.Federal Judicial Commission
    Show answer

    Answer: B Civil Service Commission

  31. 31.
    Shehu Shagari won the 1979 Presidential Election under
    1. A.UPN
    2. B.NPN
    3. C.NPP
    4. D.GNPP
    Show answer

    Answer: B NPN

  32. 32.
    Strike action is mostly used by
    1. A.political parties
    2. B.traders
    3. C.parliamentarians
    4. D.pressure groups
    Show answer

    Answer: D pressure groups

  33. 33.
    The Aburi Accord was a popular phrase during the administration of
    1. A.Aguiyi Ironsi
    2. B.Murtala Muhammed
    3. C.Yakubu Gowon
    4. D.Olusegun Obasanjo
    Show answer

    Answer: C Yakubu Gowon

  34. 34.
    The bipolar world was a major factor for the formation of
    1. A.non-aligned movement
    2. B.technical aid corps
    3. C.NEPAD
    4. D.ECOMOG
    Show answer

    Answer: A non-aligned movement

  35. 35.
    The collective views of the citizens on a specific national matter is
    1. A.group opinions
    2. B.electoral opinion
    3. C.public opinion
    4. D.collective responsibility
    Show answer

    Answer: C public opinion

  36. 36.
    The commander of the army under the Hausa/ Fulani pre-colonial administration was
    1. A.waziri
    2. B.madawaki
    3. C.galadima
    4. D.maaji
    Show answer

    Answer: B madawaki

  37. 37.
    The commission that conducted elections that ushered in the Fourth Republic in Nigeria is
    1. A.INEC
    2. B.NECON
    3. C.NEC
    4. D.FEDECO
    Show answer

    Answer: A INEC

  38. 38.
    The Commission that examines complaints of civil wrongs committed by government employees is
    1. A.Public Complaints Commission
    2. B.Civil Service Commission
    3. C.Economic and Financial Crimes Commission
    4. D.Judicial Service Commission
    Show answer

    Answer: A Public Complaints Commission

  39. 39.
    The electoral process in a representative government does NOT include
    1. A.free and fair elections
    2. B.free press
    3. C.independent electoral commission
    4. D.registration of birth
    Show answer

    Answer: D registration of birth

  40. 40.
    The famous Italian Fascist leader was
    1. A.Mao Tse Tung
    2. B.Kim Jung Un
    3. C.Joseph Stalin
    4. D.Benito Mussolini
    Show answer

    Answer: D Benito Mussolini

  41. 41.
    The first constitution to introduce a presidential system was the
    1. A.1966 Constitution
    2. B.1963 Constitution
    3. C.1979 Constitution
    4. D.1999 Constitution
    Show answer

    Answer: C 1979 Constitution

  42. 42.
    The fragmented nature of the Igbo pre-colonial political system qualified it to be described as
    1. A.centralised in nature
    2. B.ceremonial political arrangement
    3. C.acephalous in nature
    4. D.republican system
    Show answer

    Answer: C acephalous in nature

  43. 43.
    The fundamental law containing the rules and principles governing a country is the
    1. A.convention
    2. B.constitution
    3. C.acts of parliament
    4. D.judicial review
    Show answer

    Answer: B constitution

  44. 44.
    The fundamental objective guiding a nation's foreign policy is
    1. A.national interest
    2. B.foreign interest
    3. C.African interest
    4. D.colonial interest
    Show answer

    Answer: A national interest

  45. 45.
    The judgement that ceded and transferred Bakassi legal title from Nigeria to Cameroon was delivered by
    1. A.ECOWAS Court of Justice
    2. B.Court of Justice of the African Union
    3. C.International Criminal Court
    4. D.International Court of Justice
    Show answer

    Answer: D International Court of Justice

  46. 46.
    The June 12 election in Nigeria was annulled by the regime of
    1. A.Olusegun Obasanjo
    2. B.Ibrahim Babangida
    3. C.Muhammadu Buhari
    4. D.Yakubu Gowon
    Show answer

    Answer: B Ibrahim Babangida

  47. 47.
    The leader of the Oyo Mesi in the Yoruba pre-colonial political system was
    1. A.Aremo
    2. B.Oba
    3. C.Bashorun
    4. D.Baale
    Show answer

    Answer: C Bashorun

  48. 48.
    The main argument against the 1999 Constitution is that
    1. A.it was imposed by the military
    2. B.the executive have immunity clause
    3. C.It is expensive to operate
    4. D.It did not create additional states
    Show answer

    Answer: C It is expensive to operate

  49. 49.
    The most effective instrument adopted by Nigeria against the East-West Cold War in the 1960s was
    1. A.Good neighbourliness
    2. B.Africa as the centrepiece
    3. C.Anti-apartheid stance
    4. D.Non-alignment policy
    Show answer

    Answer: D Non-alignment policy

  50. 50.
    The Nigerian Civil War was fought during the military regime of
    1. A.Aguiyi Ironsi
    2. B.Yakubu Gowon
    3. C.Murtala Muhammed
    4. D.Olusegun Obasanjo
    Show answer

    Answer: B Yakubu Gowon

  51. 51.
    The Nigerian Youth Movement pursued its objectives through the use of
    1. A.protest
    2. B.newspapers
    3. C.radio
    4. D.strike actions
    Show answer

    Answer: B newspapers

  52. 52.
    The organs of ECOWAS do NOT include the
    1. A.Community Tribunal
    2. B.Council of Ministers
    3. C.Secreteriat
    4. D.Conference
    Show answer

    Answer: D Conference

  53. 53.
    The party system that Nigeria operated in the aborted Third Republic is
    1. A.zero party system
    2. B.one party system
    3. C.two party system
    4. D.multi-party system
    Show answer

    Answer: C two party system

  54. 54.
    The party that controlled the government of South West States after the 1979 General Elections was
    1. A.NPN
    2. B.GNPP
    3. C.NAP
    4. D.UPN
    Show answer

    Answer: D UPN

  55. 55.
    The political subjugation and economic exploitation of a people is known as
    1. A.colonialism
    2. B.neo-colonialism
    3. C.apertheid
    4. D.indirect rule
    Show answer

    Answer: A colonialism

  56. 56.
    The power of prerogative of mercy rests with the
    1. A.legislature
    2. B.executive
    3. C.judiciary
    4. D.national assembly
    Show answer

    Answer: B executive

  57. 57.
    The principle of civil service that guarantees the employment of public workers is
    1. A.neutralism
    2. B.anonymity
    3. C.permanence
    4. D.loyalty
    Show answer

    Answer: C permanence

  58. 58.
    The productivity of public corporations is believed to be enhanced when there is
    1. A.increase in employment rate
    2. B.redeployment of staff
    3. C.increase in working hours
    4. D.less political interference
    Show answer

    Answer: D less political interference

  59. 59.
    The rationale behind the adoption of a federal system of government in Nigeria is to
    1. A.promote the autonomy of states
    2. B.establish a powerful central government
    3. C.create more states
    4. D.promote unity in diversity
    Show answer

    Answer: D promote unity in diversity

  60. 60.
    The right to vote and be voted for is
    1. A.fundamental human right
    2. B.freedom of expression
    3. C.franchise
    4. D.electoral right
    Show answer

    Answer: C franchise

  61. 61.
    The rule of law is an essential ingredient of
    1. A.democracy
    2. B.aristocracy
    3. C.monarchy
    4. D.autocracy
    Show answer

    Answer: A democracy

  62. 62.
    Under the Hausa pre-colonial administration, the office of the Prime Minister is usually occupied by
    1. A.sarki
    2. B.waziri
    3. C.galadima
    4. D.madawaki
    Show answer

    Answer: B waziri

  63. 63.
    Which local government reform in Nigeria prevented traditional rulers from engaging in politics?
    1. A.The 1960 Reform
    2. B.The 1963 Reform
    3. C.The 1976 Reform
    4. D.The 1979 Reform
    Show answer

    Answer: C The 1976 Reform

  64. 64.
    Which of the following is a basic feature of the rule of law?
    1. A.Secret trial of offenders
    2. B.Unlimited power of the executive
    3. C.Dependent judiciary
    4. D.Equality before the law
    Show answer

    Answer: D Equality before the law

  65. 65.
    Which of these colonial constitutions in Nigeria endured for the longest period?
    1. A.Richard
    2. B.Clifford
    3. C.Macpherson
    4. D.Lyttleton
    Show answer

    Answer: B Clifford

  66. 66.
    Which of these is a major challenge of public corporations in Nigeria?
    1. A.Political interference
    2. B.Political instability
    3. C.Shortage of staff
    4. D.Industrial dispute
    Show answer

    Answer: A Political interference

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

JAMB Government 2000–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux