Skip to content

Government past questions: JAMB UTME 2025

111 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

111 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A bicameral legislature is made up of
    1. A.two chambers
    2. B.three chambers
    3. C.one chamber
    4. D.four chambers
    Show answer

    Answer: A two chambers

  2. 2.
    A community that cooperates and harnesses its resources together is said to be practising
    1. A.capitalism
    2. B.communism
    3. C.communalism
    4. D.socialism
    Show answer

    Answer: C communalism

  3. 3.
    A confederal system of governance is characterised by
    1. A.strong central authority
    2. B.independent regional governments
    3. C.unitary state control
    4. D.direct democracy
    Show answer

    Answer: A strong central authority

  4. 4.
    A form of government where the ultimate authority to govern is vested with the people is
    1. A.republican
    2. B.oligarchy
    3. C.autocracy
    4. D.democracy
    Show answer

    Answer: D democracy

  5. 5.
    A law made by local government and public corporation and empowered by an Act of Parliament is
    1. A.Edict
    2. B.Bye-laws
    3. C.Public Bills
    4. D.Private Bills
    Show answer

    Answer: B Bye-laws

  6. 6.
    A major argument against the First Republic parties is
    1. A.corrupt practices
    2. B.poor funding
    3. C.regional sentiment
    4. D.weak ideologies
    Show answer

    Answer: C regional sentiment

  7. 7.
    A permanent civil service
    1. A.makes civil servants arrogant
    2. B.promote ethnic domination
    3. C.makes continuity of government possible
    4. D.undermines the authority of government
    Show answer

    Answer: C makes continuity of government possible

  8. 8.
    A permanent structure that facilitates continuity in governance is the
    1. A.military
    2. B.public corporations
    3. C.judiciary
    4. D.civil service
    Show answer

    Answer: D civil service

  9. 9.
    A politically independent nation is referred to as a
    1. A.territory
    2. B.state
    3. C.society
    4. D.community
    Show answer

    Answer: B state

  10. 10.
    A proposal discussed in the parliament and passed for signing to become a law is a
    1. A.decree
    2. B.edict
    3. C.act
    4. D.bill
    Show answer

    Answer: D bill

  11. 11.
    A remarkable feature of the Republican Constitution was the
    1. A.The president was the head of government
    2. B.The prime minister also performs ceremonial functions
    3. C.Privy Court was the final court of arbiter
    4. D.The queen ceased to be the Head of State
    Show answer

    Answer: D The queen ceased to be the Head of State

  12. 12.
    A sovereign state is one
    1. A.which sovereignty is vested in the military
    2. B.whose government decisions are made independent
    3. C.where its citizens can speak without fear or favour
    4. D.whose constitution could only be changed by the military government
    Show answer

    Answer: B whose government decisions are made independent

  13. 13.
    A system in which more than two political parties contest for an election is referred to as
    1. A.one-party system
    2. B.zero-party system
    3. C.two-party system
    4. D.multi-party system
    Show answer

    Answer: D multi-party system

  14. 14.
    A system of government that allows executive powers to be vested in one person
    1. A.Federal System
    2. B.Parliamentary System
    3. C.Cabinet System
    4. D.Presidential System
    Show answer

    Answer: D Presidential System

  15. 15.
    A type of constitution where the procedure for its amendment is enshrined in it is a
    1. A.flexible constitution
    2. B.rigid constitution
    3. C.democratic constitution
    4. D.unwritten constitution
    Show answer

    Answer: B rigid constitution

  16. 16.
    A type of government defined by equal representation, credible elections and the sanctity of the ballot box is
    1. A.Oligarchy
    2. B.Aristocracy
    3. C.Republicanism
    4. D.Democracy
    Show answer

    Answer: D Democracy

  17. 17.
    Adjudication is the primary responsibility of the
    1. A.legislature
    2. B.politics
    3. C.executive
    4. D.judiciary
    Show answer

    Answer: D judiciary

  18. 18.
    An election that allows political parties to choose a flag bearer for general election is called
    1. A.bye-election
    2. B.party convention
    3. C.party primary
    4. D.off season
    Show answer

    Answer: C party primary

  19. 19.
    An important characteristic of state is
    1. A.strong military
    2. B.treasury
    3. C.sovereignty
    4. D.homogeneous culture
    Show answer

    Answer: C sovereignty

  20. 20.
    An organised group of citizens acting together and seeking to obtain the control of government is a
    1. A.civil society
    2. B.labour union
    3. C.student union
    4. D.political party
    Show answer

    Answer: D political party

  21. 21.
    Before the 1976 reforms, local government administration in Nigeria was characterised by
    1. A.high centralisation
    2. B.democratic elections
    3. C.standardised structures
    4. D.autonomy in decision making
    Show answer

    Answer: A high centralisation

  22. 22.
    By composition, ECOWAS can be regarded as a
    1. A.Continental organisation
    2. B.Global organisation
    3. C.Bi-lateral organisation
    4. D.Regional organisation
    Show answer

    Answer: D Regional organisation

  23. 23.
    Census controversy was one of the factors that contributed to the military intervention in
    1. A.1966
    2. B.1967
    3. C.1985
    4. D.1975
    Show answer

    Answer: A 1966

  24. 24.
    Citizenship is best defined as a member of a state who is legally and constitutionally
    1. A.recognised
    2. B.established
    3. C.associated
    4. D.united
    Show answer

    Answer: A recognised

  25. 25.
    Colonial policy of assimilation was introduced in Africa by the
    1. A.Portuguese
    2. B.British
    3. C.Germans
    4. D.French
    Show answer

    Answer: D French

  26. 26.
    Confederalism could be regarded as
    1. A.weak centre and weak components
    2. B.strong centre and strong components
    3. C.weak centre and strong components
    4. D.strong centre and weak components
    Show answer

    Answer: C weak centre and strong components

  27. 27.
    Decentralisation of power is a feature of a
    1. A.Unitary state
    2. B.Confederal state
    3. C.Parliamentary state
    4. D.Federal state
    Show answer

    Answer: D Federal state

  28. 28.
    Democracy is a system in which the
    1. A.majority conquers
    2. B.minority protest
    3. C.majority rule
    4. D.minority rule
    Show answer

    Answer: C majority rule

  29. 29.
    Fascism and Nazism are ideologies that were promoted respectively by
    1. A.Mein Kampf and Hitler
    2. B.Mussolini and Hitler
    3. C.Mikarno and Tito
    4. D.Fletcher and Lenin
    Show answer

    Answer: B Mussolini and Hitler

  30. 30.
    Government can ascertain feedback on public policy
    1. A.mobilisation
    2. B.elctioneering
    3. C.public opinion
    4. D.political party
    Show answer

    Answer: C public opinion

  31. 31.
    Laws made by the local government, public corporations and ministries is a
    1. A.decrees
    2. B.bye-laws
    3. C.public laws
    4. D.enactments
    Show answer

    Answer: B bye-laws

  32. 32.
    Local Government Areas in Nigeria are by act of the 1999 constitution a/ an
    1. A.appendage of the central government
    2. B.autonomous level of government
    3. C.appendage of the state government
    4. D.unit for intergovernmental relations
    Show answer

    Answer: B autonomous level of government

  33. 33.
    Nigeria applies soft diplomacy in Africa through
    1. A.encouraging capitalism in Africa
    2. B.promotion of bilateral relations
    3. C.disengagement in UN Peacekeeping Operations
    4. D.Technical Aid Corp programme
    Show answer

    Answer: D Technical Aid Corp programme

  34. 34.
    Nigeria became a federation of nineteen states in
    1. A.1989
    2. B.1979
    3. C.1991
    4. D.1976
    Show answer

    Answer: D 1976

  35. 35.
    Nigeria was a member of
    1. A.ARAB League
    2. B.EAC
    3. C.NATO
    4. D.OPEC
    Show answer

    Answer: D OPEC

  36. 36.
    OMBUDSMAN is usually used to represent
    1. A.Code of Conduct Bureau
    2. B.Agency for Human Rights
    3. C.Public Complaints Commission
    4. D.SERVICOM
    Show answer

    Answer: C Public Complaints Commission

  37. 37.
    One major feature of Nigerian foreign policy is
    1. A.lack of cooperation among nations
    2. B.the unrealistic economic policy
    3. C.non-alignment with any of the power blocs
    4. D.non-developing policies
    Show answer

    Answer: C non-alignment with any of the power blocs

  38. 38.
    One of the functions of Public Corporation is to
    1. A.entertain public complaints
    2. B.promote equality
    3. C.prevent exploitation
    4. D.provide essential service
    Show answer

    Answer: D provide essential service

  39. 39.
    One of the gains of the nationalist struggles in Nigeria was
    1. A.return of the ex-servicemen
    2. B.independence of Ghana
    3. C.problems of regionalism
    4. D.formation of political party
    Show answer

    Answer: D formation of political party

  40. 40.
    One of the key characteristics of the civil service is
    1. A.mediocrity
    2. B.corruption
    3. C.anonymity
    4. D.favouritism
    Show answer

    Answer: C anonymity

  41. 41.
    One of the major reasons for colonialism in Africa was
    1. A.economic interest
    2. B.religious reasons
    3. C.developmental drive
    4. D.humanitarian factor
    Show answer

    Answer: A economic interest

  42. 42.
    OPEC was formed by some oil producing nations in
    1. A.1966
    2. B.1960
    3. C.1959
    4. D.1950
    Show answer

    Answer: B 1960

  43. 43.
    Party coalition is common in a
    1. A.zero party system
    2. B.two-party system
    3. C.one-party system
    4. D.multi-party system
    Show answer

    Answer: D multi-party system

  44. 44.
    Political power in a democracy is derived from the
    1. A.traditional rulers
    2. B.people
    3. C.institution
    4. D.barrel of the gun
    Show answer

    Answer: B people

  45. 45.
    Public corporations are entities
    1. A.setup for production of goods
    2. B.created by an edict
    3. C.established by public/ private partnership
    4. D.created by the state
    Show answer

    Answer: D created by the state

  46. 46.
    Public corporations are funded by the
    1. A.government
    2. B.civil society
    3. C.citizens
    4. D.political appointees
    Show answer

    Answer: A government

  47. 47.
    Public corporations unlike private enterprises
    1. A.curtail competition
    2. B.make profit
    3. C.provide essential services
    4. D.prevent private investors
    Show answer

    Answer: C provide essential services

  48. 48.
    Public corporations were established by an act of
    1. A.parliament
    2. B.memoranda of understanding
    3. C.constitution
    4. D.executive order
    Show answer

    Answer: A parliament

  49. 49.
    Public opinion allows an organised government to
    1. A.infringe the rights of its opponents
    2. B.manipulate governmental process
    3. C.oppress its citizens
    4. D.find out what the public thinks of its activities
    Show answer

    Answer: D find out what the public thinks of its activities

  50. 50.
    Public opinion is difficult to measure because it can be
    1. A.transferred
    2. B.communicated
    3. C.manipulated
    4. D.expressed
    Show answer

    Answer: C manipulated

  51. 51.
    Registration of political parties is the responsibility of the
    1. A.Electoral Commission
    2. B.Corporate Affairs Commission
    3. C.Public Complaints Commission
    4. D.Civil Service Commission
    Show answer

    Answer: A Electoral Commission

  52. 52.
    Sovereignty refers to the
    1. A.the supreme power of a state to use force in order to enforce obedience
    2. B.the supreme power of a state to negotiate with other states
    3. C.the supreme power of a state to govern other nations
    4. D.the supreme power and authority of a state over its own affairs
    Show answer

    Answer: D the supreme power and authority of a state over its own affairs

  53. 53.
    The African leaders formally marked the end of the Organisation of African Unity and replaced it with the African Union in
    1. A.10th August 2004
    2. B.30th May 2006
    3. C.8th July 2002
    4. D.6th June 2000
    Show answer

    Answer: C 8th July 2002

  54. 54.
    The African Union came into existence in 2002 when it replaced the
    1. A.African Development Bank
    2. B.Organisation of African Unity
    3. C.Federation of African Unity
    4. D.Organisation of African Community
    Show answer

    Answer: B Organisation of African Unity

  55. 55.
    The age qualifications of members of the Senate and House of Representatives under the 1979 constitution were
    1. A.30 and 21 years respectively
    2. B.35 and 30 years
    3. C.30 and 35 years respectively
    4. D.21 and 30 years respectively
    Show answer

    Answer: A 30 and 21 years respectively

  56. 56.
    The application of the rule of law can be hindered by
    1. A.age of an individual
    2. B.free press
    3. C.religion of an individual
    4. D.diplomatic immunity
    Show answer

    Answer: D diplomatic immunity

  57. 57.
    The appointments of qualified personnel into any federal establishment as a minister were to reflect the principle of
    1. A.Federal Character
    2. B.Federal Commission
    3. C.Federal Allocation
    4. D.Federal Resources
    Show answer

    Answer: A Federal Character

  58. 58.
    The authority of a leader derived from a constitution is
    1. A.charismatic authority
    2. B.delegated authority
    3. C.traditional authority
    4. D.legal-rational authority
    Show answer

    Answer: D legal-rational authority

  59. 59.
    The Babangida transition programme to civil rule officially started in
    1. A.1987
    2. B.1983
    3. C.1985
    4. D.1992
    Show answer

    Answer: A 1987

  60. 60.
    The British company granted the charter to rule and administer the northern area before direct colonial rule was known as
    1. A.Royal Crown Company
    2. B.Britain Royal Company
    3. C.Royal Niger Company
    4. D.British Nigeria Company
    Show answer

    Answer: C Royal Niger Company

  61. 61.
    The Casablanca group in the formation of the OAU was known as
    1. A.radicalism
    2. B.moderation
    3. C.conservatism
    4. D.revolutionalism
    Show answer

    Answer: A radicalism

  62. 62.
    The Commonwealth Games were last hosted by Nigeria in
    1. A.2001
    2. B.2004
    3. C.2003
    4. D.Nigeria has never hosted the commonwealth games
    Show answer

    Answer: D Nigeria has never hosted the commonwealth games

  63. 63.
    The constitution that allowed forty-six legislative members was the
    1. A.Lyttleton Constitution
    2. B.Clifford Constitution
    3. C.Macpherson Constitution
    4. D.Richard Constitution
    Show answer

    Answer: D Richard Constitution

  64. 64.
    The coordination and unification of the petroleum policies of its members is one of the main objectives of
    1. A.OPEC
    2. B.UNICEF
    3. C.ECOWAS
    4. D.UNO
    Show answer

    Answer: A OPEC

  65. 65.
    The declaration of Africa as the centrepiece of Nigeria's foreign policy could be traced back to the administration of
    1. A.Tafawa Balewa
    2. B.Shehu Shagari
    3. C.Buhari and Idiagbon
    4. D.Yakubu Gowon
    Show answer

    Answer: A Tafawa Balewa

  66. 66.
    The detection, prevention and investigation of criminal activities in Nigeria is the primary responsibility of the
    1. A.police
    2. B.vigilante
    3. C.citizens
    4. D.military
    Show answer

    Answer: A police

  67. 67.
    The determinants of a country's foreign policy are often influenced by
    1. A.economic considerations
    2. B.religious factors
    3. C.isolation ideologies
    4. D.military power only
    Show answer

    Answer: A economic considerations

  68. 68.
    The elective principle was first introduced under
    1. A.Lyttleton constitution
    2. B.Richard constitution
    3. C.Macpherson constitution
    4. D.Clifford constitution
    Show answer

    Answer: D Clifford constitution

  69. 69.
    The essence of the doctrine of separation of powers is to prevent
    1. A.friction of powers
    2. B.financial independence
    3. C.independence of judiciary
    4. D.abuse of powers
    Show answer

    Answer: D abuse of powers

  70. 70.
    The first past the post system of voting is also referred to as
    1. A.single transferable voting system
    2. B.simple majority method
    3. C.alternative voting method
    4. D.second ballot system
    Show answer

    Answer: B simple majority method

  71. 71.
    The fundamental objective guiding a nation's foreign policy is
    1. A.national interest
    2. B.colonial interest
    3. C.foreign interest
    4. D.African interest
    Show answer

    Answer: A national interest

  72. 72.
    The fusion of executive and legislative powers is a core feature of
    1. A.presidential system
    2. B.autocracy
    3. C.parliamentary system
    4. D.monarchy
    Show answer

    Answer: C parliamentary system

  73. 73.
    The group that had the best egalitarian traditional political system is the
    1. A.Yoruba
    2. B.Igbo
    3. C.Edo
    4. D.Hausa
    Show answer

    Answer: B Igbo

  74. 74.
    The Head of the Army in the Yoruba political kingdom is
    1. A.Are-Ona Kakanfo
    2. B.Ogboni
    3. C.Bashorun
    4. D.Sango
    Show answer

    Answer: A Are-Ona Kakanfo

  75. 75.
    The head of the legislative arm at the third tier of government in Nigeria is the
    1. A.Speaker
    2. B.President
    3. C.Chairman
    4. D.Leader
    Show answer

    Answer: D Leader

  76. 76.
    The highest court in the Hausa-Fulani political system was presided by
    1. A.The Sheik
    2. B.The Hakimi
    3. C.The Ulamma
    4. D.The Emir
    Show answer

    Answer: D The Emir

  77. 77.
    The Independent National Electoral Commission is responsible for
    1. A.swearing in elected members
    2. B.conducting general elections
    3. C.conducting population census
    4. D.impeaching president
    Show answer

    Answer: B conducting general elections

  78. 78.
    The institution of government that interprets laws made by the legislature is
    1. A.executive
    2. B.legislature
    3. C.judiciary
    4. D.senators
    Show answer

    Answer: C judiciary

  79. 79.
    The longest and most expensive military transition programme in Nigeria was under
    1. A.General Yakubu Gowon
    2. B.Abdulsalami Abubakar
    3. C.Murtala/ Obasanjo
    4. D.General Ibrahim Babangida
    Show answer

    Answer: D General Ibrahim Babangida

  80. 80.
    The main objectives of African Union is to
    1. A.regulate business transactions within the international community among members
    2. B.promote co-operation and economic development among members
    3. C.oversee the free flow of political engagement in Africa and developed nations
    4. D.settle disputes among South East Asia countries
    Show answer

    Answer: B promote co-operation and economic development among members

  81. 81.
    The main reason for military intervention in Nigerian politics is the
    1. A.international pressure for human right
    2. B.the desire for civil government
    3. C.perceived incapability of civilians to govern
    4. D.civilians dislike for power
    Show answer

    Answer: C perceived incapability of civilians to govern

  82. 82.
    The maintenance of peace, order and cleanliness in Igbo society was a function of
    1. A.title holders
    2. B.council of elders
    3. C.age grades
    4. D.village assembly
    Show answer

    Answer: C age grades

  83. 83.
    The minister of defence in Hausa pre-colonial political system is
    1. A.Galadima
    2. B.Sarkin pawa
    3. C.Madawaki
    4. D.Dogari
    Show answer

    Answer: C Madawaki

  84. 84.
    The most popular method employed by pressure groups is
    1. A.electioneering
    2. B.strikes
    3. C.lobbying
    4. D.boycotts
    Show answer

    Answer: C lobbying

  85. 85.
    The New Partnership for Africa's Development (NEPAD) was established in
    1. A.2003
    2. B.2000
    3. C.2005
    4. D.2001
    Show answer

    Answer: D 2001

  86. 86.
    The Nigeria Railway Corporation is an example of
    1. A.state corporation
    2. B.private corporation
    3. C.local corporation
    4. D.regional corporation
    Show answer

    Answer: A state corporation

  87. 87.
    The Nigerian military cited which of the reasons for taking over the government in the country?
    1. A.poor funding of military operations and a lack of allocation
    2. B.mismanagement of public funds by the elected political leaders
    3. C.intervention of foreign nations in Nigeria's politics and public fund
    4. D.lack of credible political leaders and political party system
    Show answer

    Answer: B mismanagement of public funds by the elected political leaders

  88. 88.
    The Nigerian Supreme Court became the highest court of appeal in the
    1. A.1954 constitution
    2. B.1945 constitution
    3. C.1960 constitution
    4. D.1963 constitution
    Show answer

    Answer: D 1963 constitution

  89. 89.
    The NPN presidential candidate in the Second Republic was
    1. A.Obafemi Awolowo
    2. B.Shehu Shagari
    3. C.Aminu Kano
    4. D.Nnamdi Azikiwe
    Show answer

    Answer: B Shehu Shagari

  90. 90.
    The party system that was operational in Nigeria under the aborted Third Republic was the
    1. A.Zero party system
    2. B.One party system
    3. C.multi-party system
    4. D.two-party system
    Show answer

    Answer: D two-party system

  91. 91.
    The pioneer president of the Action Group was
    1. A.Nnamdi Azikiwe
    2. B.Obafemi Awolowo
    3. C.Anthony Enahoro
    4. D.Samuel Akintola
    Show answer

    Answer: B Obafemi Awolowo

  92. 92.
    The primary function of the judiciary is to
    1. A.maintain law and order
    2. B.interpret laws
    3. C.make laws
    4. D.enforce law
    Show answer

    Answer: B interpret laws

  93. 93.
    The process by which citizens get involved in the political activities and decision-making of their country is
    1. A.political participation
    2. B.political orientation
    3. C.participant observation
    4. D.political socialisation
    Show answer

    Answer: A political participation

  94. 94.
    The proto-nationalism before the Second World War was characterised by the
    1. A.religious leaders
    2. B.traditional rulers
    3. C.educated elements
    4. D.student unions
    Show answer

    Answer: B traditional rulers

  95. 95.
    The recruitment, promotion and discipline of civil servants is a key function of the
    1. A.National Directorate of Employment
    2. B.Ministry of Labour and Employment
    3. C.Federal Civil Service Commission
    4. D.Public Complaint Commission
    Show answer

    Answer: C Federal Civil Service Commission

  96. 96.
    The right to vote and be voted in an election is
    1. A.election right
    2. B.franchise
    3. C.constitutional right
    4. D.inheritance
    Show answer

    Answer: B franchise

  97. 97.
    The Secretariat of the Commonwealth of Nations is located in
    1. A.New York
    2. B.London
    3. C.Paris
    4. D.Canada
    Show answer

    Answer: B London

  98. 98.
    The system of government in which the central and component units possess coordinated powers is
    1. A.confederal system
    2. B.parliamentary system
    3. C.unitary system
    4. D.federal system
    Show answer

    Answer: D federal system

  99. 99.
    The two constitutions that provided for the election of four legislative members were
    1. A.Lyttleton and Clifford
    2. B.Macpherson and Richard
    3. C.Clifford and Richard
    4. D.Macpherson and Lyttleton
    Show answer

    Answer: C Clifford and Richard

  100. 100.
    The umbrella body for relations among all African countries is
    1. A.Commonwealth
    2. B.ECOWAS
    3. C.UNO
    4. D.AU
    Show answer

    Answer: D AU

  101. 101.
    The use of Prime Minister as the head of Government is associated with which system of governance?
    1. A.Cabinet
    2. B.Parliamentary
    3. C.Presidential
    4. D.Monarchical
    Show answer

    Answer: B Parliamentary

  102. 102.
    The War Against Indiscipline campaign was launched by the military regime of
    1. A.General Olusegun Obasanjo
    2. B.General Sani Abacha
    3. C.General Muhammadu Buhari
    4. D.General Ibrahim Babangida
    Show answer

    Answer: C General Muhammadu Buhari

  103. 103.
    To ensure political neutrality of civil service, members must
    1. A.work without pay
    2. B.abstain from party politics
    3. C.engage in bribery and corruption
    4. D.control the minister
    Show answer

    Answer: B abstain from party politics

  104. 104.
    When a constitution requires a special organ or a more difficult amendment procedure, such constitution is applicable in which system of government?
    1. A.Parliamentary
    2. B.Unitary
    3. C.Federal
    4. D.Confederation
    Show answer

    Answer: C Federal

  105. 105.
    When a pressure group is made up of people of the same profession, it is called
    1. A.a promotional group
    2. B.an occupation group
    3. C.an interest group
    4. D.an associational group
    Show answer

    Answer: B an occupation group

  106. 106.
    Which of the following factors can limit the application of the rule of law?
    1. A.strike action
    2. B.foreign influence
    3. C.free press
    4. D.court congestion
    Show answer

    Answer: D court congestion

  107. 107.
    Which of the following is NOT a duty of citizens in a state?
    1. A.Prevention of crimes
    2. B.Voting at election
    3. C.Payment of taxes
    4. D.Spying on the state
    Show answer

    Answer: D Spying on the state

  108. 108.
    Which of the following is not an obligation of a citizen?
    1. A.Payment of taxes
    2. B.Loyalty to the state
    3. C.Obedience to law
    4. D.Contesting an election
    Show answer

    Answer: D Contesting an election

  109. 109.
    Which of the following promotes private ownership of properties?
    1. A.Communalism
    2. B.Socialism
    3. C.Feudalism
    4. D.Capitalism
    Show answer

    Answer: D Capitalism

  110. 110.
    Which of these is a professional pressure group in Nigeria?
    1. A.Nigerian Union of Teachers
    2. B.Nigeria Labour Congress
    3. C.Manufacturers Association of Nigeria
    4. D.Arewa Consultative Forum
    Show answer

    Answer: A Nigerian Union of Teachers

  111. 111.
    Written constitutions are always
    1. A.unwritten
    2. B.rigid
    3. C.pliable
    4. D.flexible
    Show answer

    Answer: B rigid

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

JAMB Government 2000–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux