Skip to content

Government past questions: JAMB UTME 2023

79 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

79 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    __________ was a major factor that contributed to the rise of the Sokoto Caliphate.
    1. A.Agricultural revolution
    2. B.Slave trade
    3. C.European colonization
    4. D.Islamic Jihad
    Show answer

    Answer: D Islamic Jihad

  2. 2.
    A key principle of the socialist system of government is the ___________.
    1. A.minimal government intervention in the economy
    2. B.private ownership of the means of production
    3. C.power concentrated in the hands of a few elite individuals
    4. D.equality of opportunity and outcome
    Show answer

    Answer: D equality of opportunity and outcome

  3. 3.
    A major event in Nigerian history that led to the suspension of Nigeria's constitution and the declaration of a state of emergency by the colonial authorities in 1953 was the ________.
    1. A.Aba women's riot
    2. B.Zikist movement
    3. C.Kano riots
    4. D.Action group crisis
    Show answer

    Answer: C Kano riots

  4. 4.
    A political party that advocates for social equality, workers' rights and wealth redistribution is most likely aligned with which ideology
    1. A.liberalism
    2. B.socialism
    3. C.conservatism
    4. D.libertarianism
    Show answer

    Answer: B socialism

  5. 5.
    Civil servants are typically protected by
    1. A.Military forces and security agencies
    2. B.Civil service commission
    3. C.Trade union and labour laws
    4. D.Human rights organizations
    Show answer

    Answer: B Civil service commission

  6. 6.
    Conservatism is an ideology that emphasizes
    1. A.individual freedom and limited government intervention
    2. B.radical social change and progress
    3. C.equal distribution of wealth
    4. D.traditional values and institutions
    Show answer

    Answer: D traditional values and institutions

  7. 7.
    During the cold war, Nigeria's foreign policy was characterized by
    1. A.alignment with the United States
    2. B.Neutrality and non-alignment
    3. C.Pursuit of colonial interest
    4. D.alignment with the Soviet Union
    Show answer

    Answer: B Neutrality and non-alignment

  8. 8.
    Gerontocracy is a form of government in which power is held by
    1. A.military junta
    2. B.a single ruler
    3. C.religious leaders
    4. D.the old
    Show answer

    Answer: D the old

  9. 9.
    If the president refuses to sign a bill within a specific period, it can still become a law through
    1. A.legislative override
    2. B.none of the above
    3. C.judicial review
    4. D.public petition
    Show answer

    Answer: A legislative override

  10. 10.
    In a communist system, who owns and controls the means of production?
    1. A.corporations
    2. B.The government
    3. C.private individuals
    4. D.non-profit organizations
    Show answer

    Answer: B The government

  11. 11.
    In a parliamentary system of government, the executive branch is
    1. A.under the control of the judiciary
    2. B.combined with the legislative branch
    3. C.elected through popular votes
    4. D.separate from the legislative branch
    Show answer

    Answer: B combined with the legislative branch

  12. 12.
    In a parliamentary system of government, the head of government is typically ___________.
    1. A.elected directly by the people
    2. B.the leader of the majority party in the legislature
    3. C.appointed by the judiciary
    4. D.chosen by the head of state
    Show answer

    Answer: B the leader of the majority party in the legislature

  13. 13.
    In a parliamentary system, the head of government is usually the
    1. A.Chief Justice
    2. B.King or Queen
    3. C.President
    4. D.Prime minister
    Show answer

    Answer: D Prime minister

  14. 14.
    In the proportional representation electoral system, seats in the legislature are allocated based on
    1. A.primary elections
    2. B.political party membership
    3. C.the percentage of votes a party receives
    4. D.A winner-takes-all system
    Show answer

    Answer: C the percentage of votes a party receives

  15. 15.
    In which system of government is the executive and legislature fused?
    1. A.Cabinet
    2. B.Presidential
    3. C.Unitary
    4. D.Federal
    Show answer

    Answer: A Cabinet

  16. 16.
    Judges in the International Court of Justice are appointed for a period of _____ years.
    1. A.twelve
    2. B.five
    3. C.four
    4. D.nine
    Show answer

    Answer: D nine

  17. 17.
    Jus Sanguinis is a principle that grants citizenship based on
    1. A.parental citizenship
    2. B.place of birth
    3. C.ethnic background
    4. D.length of residency
    Show answer

    Answer: A parental citizenship

  18. 18.
    Nigeria is a founding member of which regional organization?
    1. A.ECOWAS
    2. B.Non-aligned Movement
    3. C.OPEC
    4. D.IMF
    Show answer

    Answer: A ECOWAS

  19. 19.
    Nigeria shares its longest border with which West African country?
    1. A.Niger
    2. B.Chad
    3. C.Ghana
    4. D.Benin
    Show answer

    Answer: A Niger

  20. 20.
    Nigeria's foreign policy is guided by the principle of
    1. A.military dominance
    2. B.economic self-sufficiency
    3. C.national interest
    4. D.territorial expansion
    Show answer

    Answer: C national interest

  21. 21.
    Nigeria's foreign policy is influenced by its position as a major exporter of
    1. A.military equipments
    2. B.natural resources
    3. C.agricultural products
    4. D.technology
    Show answer

    Answer: B natural resources

  22. 22.
    Pressure groups primarily aim to
    1. A.promote social equality and justice
    2. B.gain political power and control
    3. C.influence public opinion through media campaigns
    4. D.disrupt the functioning of the government
    Show answer

    Answer: C influence public opinion through media campaigns

  23. 23.
    Public corporations and parastatals are typically established by
    1. A.private individuals
    2. B.legislative acts and statutes
    3. C.trade unions
    4. D.International organizations
    Show answer

    Answer: B legislative acts and statutes

  24. 24.
    Public opinion refers to
    1. A.the opinion of majority of the people in a society
    2. B.the opinion of the media
    3. C.the opinion of political leaders
    4. D.the opinion of intellectuals and scholars
    Show answer

    Answer: A the opinion of majority of the people in a society

  25. 25.
    The 1963 constitution created a list of powers exclusively reserved for the
    1. A.Federal government
    2. B.State governments
    3. C.Regional governments
    4. D.Local governments
    Show answer

    Answer: A Federal government

  26. 26.
    The arm of government responsible for budget approval and oversight is the
    1. A.judiciary
    2. B.executive
    3. C.administrative
    4. D.legislative
    Show answer

    Answer: D legislative

  27. 27.
    The civil service in Nigeria operates under the principle of
    1. A.autonomy
    2. B.separation of powers
    3. C.none of the above
    4. D.meritocracy
    Show answer

    Answer: D meritocracy

  28. 28.
    The Commonwealth of Nations was initially known as
    1. A.British Commonwealth
    2. B.Imperial Commonwealth
    3. C.Commonwealth Realm
    4. D.League of Nations
    Show answer

    Answer: A British Commonwealth

  29. 29.
    The constitutional amendment process in Nigeria requires the approval of
    1. A.The Independent National Electoral Commission(INEC)
    2. B.The National Assembly
    3. C.The President
    4. D.The Supreme Court
    Show answer

    Answer: B The National Assembly

  30. 30.
    The current constitution of Nigeria is based on the model of which country?
    1. A.Germany
    2. B.United States
    3. C.France
    4. D.United Kingdom
    Show answer

    Answer: B United States

  31. 31.
    The electoral commission that organized the 1979 general elections was
    1. A.FEDECO
    2. B.INEC
    3. C.ECN
    4. D.NECON
    Show answer

    Answer: A FEDECO

  32. 32.
    The electoral system used in Nigeria is primarily based on __________
    1. A.mixed-member proportional
    2. B.preferential voting
    3. C.first-past-the-post
    4. D.proportional representation
    Show answer

    Answer: C first-past-the-post

  33. 33.
    The Ijaw people of pre-colonial Nigeria were organized into?
    1. A.Grades
    2. B.Clans
    3. C.Federations
    4. D.Chiefdoms
    Show answer

    Answer: B Clans

  34. 34.
    The judiciary checks the other arms of government through
    1. A.Judicial recall
    2. B.Judicial precedence
    3. C.Judicial review
    4. D.Judicial oversight
    Show answer

    Answer: C Judicial review

  35. 35.
    The National assembly is composed of how many chambers?
    1. A.Two
    2. B.Four
    3. C.One
    4. D.Three
    Show answer

    Answer: A Two

  36. 36.
    The Nigerian constitution guarantees freedom of speech under which fundamental right?
    1. A.Right to freedom of thought
    2. B.Right to privacy
    3. C.Right to freedom of expression
    4. D.Right to life
    Show answer

    Answer: C Right to freedom of expression

  37. 37.
    The Oputa panel was established in Nigeria to
    1. A.monitor military spending
    2. B.Facilitate arms trades regulations
    3. C.investigate human rights abuses during the military rule
    4. D.promote military intervention in politics
    Show answer

    Answer: C investigate human rights abuses during the military rule

  38. 38.
    The policy of 'indigenization' was introduced under the regime of?
    1. A.General Yakubu Gowon
    2. B.General Olusegun Obasanjo
    3. C.General Ibrahim Babangida
    4. D.General Sani Abacha
    Show answer

    Answer: A General Yakubu Gowon

  39. 39.
    The process of decolonization in Nigeria was hugely impacted by
    1. A.The Renaissance
    2. B.World War I
    3. C.The Cold War
    4. D.World War II
    Show answer

    Answer: D World War II

  40. 40.
    The process of forming public opinion is known as
    1. A.polling
    2. B.socialization
    3. C.mobilization
    4. D.persuasion
    Show answer

    Answer: B socialization

  41. 41.
    The process of selecting candidates to represent a political party in elections is known as
    1. A.campaigning
    2. B.primaries
    3. C.electioneering
    4. D.lobbying
    Show answer

    Answer: B primaries

  42. 42.
    The term 'lobbying' refers to
    1. A.campaigning for political office
    2. B.advocating for social justice
    3. C.organizing grassroots movements
    4. D.seeking to influence government decisions
    Show answer

    Answer: D seeking to influence government decisions

  43. 43.
    The zoning system in Nigerian politics refers to
    1. A.the rotation of power among different regions
    2. B.the process of selecting party leaders
    3. C.the allocation of campaign funds
    4. D.the system of proportional representation
    Show answer

    Answer: A the rotation of power among different regions

  44. 44.
    Under General Aguiyi Ironsi, decree 34 introduced the ____ system of government.
    1. A.unitary
    2. B.confederal
    3. C.federal
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: A unitary

  45. 45.
    What is the main source of funding for public corporations in Nigeria?
    1. A.Government budget allocations
    2. B.Foreign aid
    3. C.Revenues generated from their operations
    4. D.Donations from private companies
    Show answer

    Answer: A Government budget allocations

  46. 46.
    What is the primary source of revenue for the local government in Nigeria?
    1. A.taxes
    2. B.grants from foreign countries
    3. C.oil revenue
    4. D.Federal government allocations
    Show answer

    Answer: D Federal government allocations

  47. 47.
    What is the term for a system of government in which power is held by a small group of people?
    1. A.Oligarchy
    2. B.Monarchy
    3. C.Theocracy
    4. D.Democracy
    Show answer

    Answer: A Oligarchy

  48. 48.
    When Africa is the centrepiece of Nigeria's foreign policy, it is said to be _________
    1. A.Afrocentric
    2. B.regional
    3. C.Concentric
    4. D.Pan-African
    Show answer

    Answer: A Afrocentric

  49. 49.
    When an election fails to produce a clear winner, the process of determining a winner is called
    1. A.a recall
    2. B.a re-run election
    3. C.a bye-election
    4. D.a referendum
    Show answer

    Answer: B a re-run election

  50. 50.
    Which African country experienced a violent resistance movement against British colonial rule known as the Mau Mau rebellion?
    1. A.Sudan
    2. B.Kenya
    3. C.Ghana
    4. D.Nigeria
    Show answer

    Answer: B Kenya

  51. 51.
    Which African country successfully resisted European imperialism and maintained its independence?
    1. A.Ghana
    2. B.Ethiopia
    3. C.Kenya
    4. D.Algeria
    Show answer

    Answer: B Ethiopia

  52. 52.
    Which arm of government has the power to declare laws unconstitutional?
    1. A.Judiciary
    2. B.Legislature
    3. C.Executive
    4. D.Parliament
    Show answer

    Answer: A Judiciary

  53. 53.
    Which committee is responsible for the detailed scrutiny of a bill?
    1. A.Ad hoc committee
    2. B.Standing committee
    3. C.Joint committee
    4. D.Select committee
    Show answer

    Answer: B Standing committee

  54. 54.
    Which constitution established the Public Service Commission?
    1. A.The 1963 constitution
    2. B.The 1979 constitution
    3. C.The 1999 constitution
    4. D.The 1989 constitution
    Show answer

    Answer: B The 1979 constitution

  55. 55.
    Which constitutional amendment introduced the six geopolitical zones in Nigeria?
    1. A.Sixth Amendment
    2. B.Fourth Amendment
    3. C.Fifth Amendment
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: D none of the above

  56. 56.
    Which document serves as the constitution of the United Nations?
    1. A.Universal Declaration of Human Rights
    2. B.Geneva conventions
    3. C.Treaty of the Non-proliferation of Nuclear Weapons
    4. D.Charter of the United Nations
    Show answer

    Answer: D Charter of the United Nations

  57. 57.
    Which institution is responsible for the regulation and supervision of capital markets in Nigeria?
    1. A.Nigerian Stock Exchange(NSE)
    2. B.Securities and exchange commission(SEC)
    3. C.Financial Reporting Council of Nigeria(FRCN)
    4. D.Corporate Affairs Commission(CAC)
    Show answer

    Answer: B Securities and exchange commission(SEC)

  58. 58.
    Which Nigerian leader advocated for the New Partnership for Africa's Development(NEPAD)?
    1. A.Olusegun Obasanjo
    2. B.Yakubu Gowon
    3. C.Muhammadu Buhari
    4. D.Shehu Shagari
    Show answer

    Answer: A Olusegun Obasanjo

  59. 59.
    Which Nigerian leader played a significant role in mediating peace talks during the Liberian civil war?
    1. A.Olusegun Obasanjo
    2. B.Muhammadu Buhari
    3. C.Goodluck Jonathan
    4. D.Ibrahim Babangida
    Show answer

    Answer: A Olusegun Obasanjo

  60. 60.
    Which of the following African leaders played a significant role in the formation of NEPAD?
    1. A.Julius Nyerere
    2. B.Nelson Mandela
    3. C.Muammar Gaddafi
    4. D.Robert Mugabe
    Show answer

    Answer: B Nelson Mandela

  61. 61.
    Which of the following countries operate a direct democracy?
    1. A.Russia
    2. B.United Kingdom
    3. C.United States of America
    4. D.Switzerland
    Show answer

    Answer: D Switzerland

  62. 62.
    Which of the following documents granted Nigeria its independence?
    1. A.The Lancaster House Agreement
    2. B.The Atlantic Charter
    3. C.The Nigerian Independence Act
    4. D.The United Nations Declaration on Decolonization
    Show answer

    Answer: C The Nigerian Independence Act

  63. 63.
    Which of the following is a characteristic of pressure groups?
    1. A.They aim to gain political power
    2. B.They are funded by the government
    3. C.They are political parties
    4. D.They represent the interest of a specific section of the society
    Show answer

    Answer: D They represent the interest of a specific section of the society

  64. 64.
    Which of the following is a concurrent power in the Nigerian federal system?
    1. A.Currency and coinage
    2. B.Education and Healthcare
    3. C.Foreign affairs and international relations
    4. D.Defense and National security
    Show answer

    Answer: B Education and Healthcare

  65. 65.
    Which of the following is a feature of Nigerian Federalism?
    1. A.Single-party system
    2. B.Centralized fiscal system
    3. C.Autonomy of local government
    4. D.Strong central government
    Show answer

    Answer: C Autonomy of local government

  66. 66.
    Which of the following is a function of the Public Complaints Commission?
    1. A.Managing public transportation
    2. B.Enforcing criminal laws
    3. C.Conducting investigations and enquiries
    4. D.Implementing foreign policies
    Show answer

    Answer: C Conducting investigations and enquiries

  67. 67.
    Which of the following is a fundamental principle of democratic governance?
    1. A.Centralized decision-making
    2. B.Censorship of the media
    3. C.Citizen Participation
    4. D.Authoritarianism
    Show answer

    Answer: C Citizen Participation

  68. 68.
    Which of the following is a limitation of pressure groups?
    1. A.They only represent the interests of the wealthy
    2. B.They have no influence on the government policies
    3. C.They may prioritize their own interests over the public interest
    4. D.They often resort to violent tactics
    Show answer

    Answer: C They may prioritize their own interests over the public interest

  69. 69.
    Which of the following is a right associated with citizenship?
    1. A.Right to education
    2. B.Right to vote
    3. C.Right to privacy
    4. D.Right to property
    Show answer

    Answer: B Right to vote

  70. 70.
    Which of the following is an example of a public pressure group?
    1. A.Red cross
    2. B.Amnesty International
    3. C.National Farmers Union
    4. D.Green peace
    Show answer

    Answer: D Green peace

  71. 71.
    Which of the following is not a source of public opinion?
    1. A.Opinion polls
    2. B.Academic Journals
    3. C.Social media
    4. D.political parties
    Show answer

    Answer: B Academic Journals

  72. 72.
    Which of the following is the basic unit of a local government in Nigeria?
    1. A.State assembly
    2. B.Ward
    3. C.Local Council Development Area(LCDA)
    4. D.Ministry of Local government
    Show answer

    Answer: B Ward

  73. 73.
    Which of the following statements about pressure groups is true?
    1. A.They have no influence on the decision-making process
    2. B.They can have both positive and negative impact on the government
    3. C.They operate independently of the government
    4. D.They are only concerned with social issues
    Show answer

    Answer: B They can have both positive and negative impact on the government

  74. 74.
    Which of the following was a significant trade commodity in the pre-colonial Kingdom of Benin?
    1. A.Ivory
    2. B.Gold
    3. C.Rubber
    4. D.Salt
    Show answer

    Answer: A Ivory

  75. 75.
    Which political party was known for its socialist ideology and populist policies in the 1980s?
    1. A.People's Redemption party
    2. B.All Nigeria's People's Party
    3. C.National Party of Nigeria
    4. D.Nigerian National Democratic Party
    Show answer

    Answer: A People's Redemption party

  76. 76.
    which pre-colonial Nigerian Kingdom was known for its artistic and cultural achievement?
    1. A.Nupe
    2. B.Igbo
    3. C.Kanem-Bornu
    4. D.Benin
    Show answer

    Answer: D Benin

  77. 77.
    Who amongst the following did not serve as secretary general of the League of nations?
    1. A.Josip Broz Tito
    2. B.Sean Lester
    3. C.Joseph Avenoi
    4. D.Eric Drummond
    Show answer

    Answer: A Josip Broz Tito

  78. 78.
    Who is the current chairperson of ECOWAS?
    1. A.Bola Ahmed Tinubu
    2. B.Alassane Ouattara
    3. C.Macky Sall
    4. D.Nana-Akufo Ado
    Show answer

    Answer: A Bola Ahmed Tinubu

  79. 79.
    Without presidential assent, the legislature can pass a bill into law with the votes of ______ majority
    1. A.one-fifth
    2. B.two-third
    3. C.one-third
    4. D.absolute
    Show answer

    Answer: B two-third

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

JAMB Government 2000–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux