Skip to content

Government past questions: JAMB UTME 2022

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A constıtution that requires specific statutory procedures for amendment is said to be
    1. A.uncodıfied
    2. B.unwritten
    3. C.flexible
    4. D.rigıd
    Show answer

    Answer: D rigıd

  2. 2.
    A group of people with different natures, opinions, and goals with complicated networks of social relation
    1. A.a union
    2. B.an association
    3. C.a society
    4. D.a state
    Show answer

    Answer: C a society

  3. 3.
    A major consequence of the privatization exercise in Nigeria is
    1. A.the collapse of the Nigerian economy
    2. B.reduction in foreign exchange
    3. C.hıgh rate of indebtedness
    4. D.mass retrenchment of labour
    Show answer

    Answer: D mass retrenchment of labour

  4. 4.
    A one-party system helps to prevent
    1. A.quick decısion
    2. B.strong leadership
    3. C.stable leadership
    4. D.economic waste
    Show answer

    Answer: D economic waste

  5. 5.
    A policy formulated to guide relations with other nations is called
    1. A.international policy
    2. B.state policy
    3. C.national policy
    4. D.foreign policy
    Show answer

    Answer: D foreign policy

  6. 6.
    A political system built around land ownership is called
    1. A.monarchy
    2. B.fascism
    3. C.feudalism
    4. D.communalism
    Show answer

    Answer: C feudalism

  7. 7.
    A recurring principal objective of Nigerian foreign policy is
    1. A.defending Nigeria's friends in Africa
    2. B.cementing Nigeria's foreign relations
    3. C.promoting world peace with justice
    4. D.Justıfyıng Nıgeria's supremacy in Africa
    Show answer

    Answer: C promoting world peace with justice

  8. 8.
    A system of government in which a single person or a group who governs has unlimited power is a
    1. A.oligarchy
    2. B.republican
    3. C.aristocracy
    4. D.autocracy
    Show answer

    Answer: D autocracy

  9. 9.
    An electoral system in which the winner must secure more than 50% of the vote is described as a/an
    1. A.plurality system
    2. B.proportional representation
    3. C.an absolute majority
    4. D.electoral oblıgation
    Show answer

    Answer: C an absolute majority

  10. 10.
    Before the emergence of OAU as a regional body, Nigeria belonged to
    1. A.Casablanca group
    2. B.Monrovia group
    3. C.Casablanca/Brazzavılle group
    4. D.Brazzaville group
    Show answer

    Answer: B Monrovia group

  11. 11.
    In a federal system of government, legislative items constitutionally reserved for only the central government fall under the _________ list.
    1. A.concurrent
    2. B.executive
    3. C.residual
    4. D.exclusive
    Show answer

    Answer: D exclusive

  12. 12.
    Nigeria is a major financier of which of the following?
    1. A.IBRD
    2. B.AFDB
    3. C.UNO
    4. D.OPEC
    Show answer

    Answer: B AFDB

  13. 13.
    Nigeria's bicameral legislature featuring the House of Senate and House of Representatives is similar to ?
    1. A.UK
    2. B.New Zealand
    3. C.China
    4. D.USA
    Show answer

    Answer: D USA

  14. 14.
    On 1 October 1995, Abacha announced a three-year program for return to civilian rule. Parties were allowed to form in July 1998. Which of the following parties was not registered by the Provisional Ruling Council?
    1. A.Alliance for Democracy
    2. B.Action Congress
    3. C.All People's party
    4. D.People's Democratic Party
    Show answer

    Answer: B Action Congress

  15. 15.
    One of the constitutional requirements for the registration of political parties in Nigeria is ______
    1. A.provision for review of party manifesto
    2. B.ofices in at least 12 states
    3. C.menbership from at least 12 states
    4. D.national presence in the federal capital territory
    Show answer

    Answer: D national presence in the federal capital territory

  16. 16.
    One of the features of rule of law is that an
    1. A.offender is a deterrent
    2. B.accused is a culprit before trial
    3. C.accused must receive fair hearing
    4. D.accused is an offender
    Show answer

    Answer: C accused must receive fair hearing

  17. 17.
    One of these is a major problem of the Nigerian civil service
    1. A.inadequate personnel
    2. B.political influence
    3. C.corruption
    4. D.lack of effective leadership
    Show answer

    Answer: A inadequate personnel

  18. 18.
    The ________ as a new policy direction introduced by the French government that was aimed at granting more autonomy to its colonies under pressure from independence movements.
    1. A.policy of assimilation
    2. B.indignant policy
    3. C.policy of association
    4. D.Loi cadre
    Show answer

    Answer: D Loi cadre

  19. 19.
    The 1976 Local Government Reforms made the Nigerian local government become
    1. A.autonomous
    2. B.the fourth tier of government
    3. C.774 in number
    4. D.recipient of statutory allocations
    Show answer

    Answer: A autonomous

  20. 20.
    The absence of an independent judiciary is a feature of
    1. A.limited monarchy
    2. B.capitalıst system
    3. C.republican system
    4. D.oligarchy system
    Show answer

    Answer: D oligarchy system

  21. 21.
    The aim of the International Labour Organization includes
    1. A.assistance in time of emergencies
    2. B.safeguarding the rights of individuals
    3. C.advancing social and economic justice
    4. D.coordinating the activities of organized agencies
    Show answer

    Answer: C advancing social and economic justice

  22. 22.
    The basic unit of every political organization in the Igbo pre-colonial era was the
    1. A.ala
    2. B.family
    3. C.age-grade
    4. D.village council
    Show answer

    Answer: B family

  23. 23.
    The conference convened to discuss the provisions of the Macpherson Constitution was held in?
    1. A.London
    2. B.Calabar
    3. C.Lagos
    4. D.Ibadan
    Show answer

    Answer: D Ibadan

  24. 24.
    The defence pact between Nigeria and Britain was cancelled in the year
    1. A.1967
    2. B.1960
    3. C.1962
    4. D.1965
    Show answer

    Answer: C 1962

  25. 25.
    The ECOWAS Bank for Investment and Development (EBID) has its headquarters in
    1. A.Abuja
    2. B.Abidjan
    3. C.Lome
    4. D.Dakar
    Show answer

    Answer: C Lome

  26. 26.
    The first Legislative Councıl in Nigeria was established by
    1. A.Clifford Constitution
    2. B.Richards Constitution
    3. C.Macpherson Constitution
    4. D.Lytleton Constitution
    Show answer

    Answer: A Clifford Constitution

  27. 27.
    The French colonial policy aimed at changing Africans into French men was the policy of
    1. A.assimilation
    2. B.accommodation
    3. C.communes
    4. D.association
    Show answer

    Answer: A assimilation

  28. 28.
    The highest authority in the Yoruba pre-colonial era was the _____
    1. A.Ogboni
    2. B.Oba
    3. C.Oyomesi
    4. D.Balogun
    Show answer

    Answer: B Oba

  29. 29.
    The highest body which performed legislative functions under Babangida Regime was
    1. A.the National Council of State
    2. B.the Council of Minister
    3. C.Armed Forces Ruling Council
    4. D.the Council of ministers
    Show answer

    Answer: C Armed Forces Ruling Council

  30. 30.
    The Judicial Service Commission is vested with the power to recommend suitable persons for appointment of the _____
    1. A.National Judicıal Council
    2. B.President, Federal Republic of Nigeria
    3. C.Presıdent of the Senate
    4. D.Chief Justice of Nigeria
    Show answer

    Answer: D Chief Justice of Nigeria

  31. 31.
    The operations of a pressure group can be hindered by
    1. A.poor leadership
    2. B.general observation
    3. C.membership drive
    4. D.spiritual forces
    Show answer

    Answer: A poor leadership

  32. 32.
    The oversight function is performed by the
    1. A.judiciary
    2. B.executive
    3. C.court
    4. D.legislature
    Show answer

    Answer: D legislature

  33. 33.
    The philosophy behind Nigerian federalism is
    1. A.unity in diversity
    2. B.sectional development
    3. C.review of sectionalism
    4. D.colonial rule
    Show answer

    Answer: A unity in diversity

  34. 34.
    The political rights of a citızen include the
    1. A.freedom of speech
    2. B.right to employment
    3. C.right to vote
    4. D.right to lıfe
    Show answer

    Answer: C right to vote

  35. 35.
    The process of pressure groups trying to influence legislation is known as
    1. A.ultimatum
    2. B.dialogue
    3. C.strike
    4. D.lobbying
    Show answer

    Answer: D lobbying

  36. 36.
    The Security Council of the United Nations Organization has
    1. A.five permanent members
    2. B.seven permanent members
    3. C.four permanent members
    4. D.three permanent members
    Show answer

    Answer: A five permanent members

  37. 37.
    The ultimate goal of the nationalists was to
    1. A.secure political independence
    2. B.encourage western education
    3. C.promote African unity
    4. D.promote African education
    Show answer

    Answer: A secure political independence

  38. 38.
    Unitary system of government is best applicable to a/an
    1. A.multi-party state
    2. B.homogeneous state
    3. C.heterogenous state
    4. D.unicameral state
    Show answer

    Answer: B homogeneous state

  39. 39.
    Which of these is not a major characteristic of the rule of law?
    1. A.Judicial independence
    2. B.Separation of powers
    3. C.Equality before the law
    4. D.Supremacy of the law
    Show answer

    Answer: B Separation of powers

  40. 40.
    Which one of these served as secretary general of the League of nations?
    1. A.Joseph Avenol
    2. B.Trygve Lie
    3. C.Javier Perez de Cuellar
    4. D.Kurt Waldheim
    Show answer

    Answer: A Joseph Avenol

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

JAMB Government 2000–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux