Skip to content

Government past questions: NECO SSCE 2004

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A common feature in the 1963 and 1979 constitution of Nigeria was the
    1. A.abolition of the Judicial Service Commission
    2. B.direct funding of local governments by the Federal Government
    3. C.establishment of the Public Complaints Commission
    4. D.provision for bicameral legislature at the centre
    5. E.registration of political parties by FEDECO
    Show answer

    Answer: D provision for bicameral legislature at the centre

  2. 2.
    A law passed by the legislature and assented to by the executive is called a/an
    1. A.act
    2. B.decree
    3. C.edict
    4. D.legislative order
    5. E.presidential proclamation
    Show answer

    Answer: A act

  3. 3.
    A major characteristic of public opinion is that it is
    1. A.aggressive
    2. B.dynamic
    3. C.negative
    4. D.positive
    5. E.state
    Show answer

    Answer: B dynamic

  4. 4.
    An alien who wishes to become a citizen of Nigeria must take an oath of
    1. A.allegation
    2. B.allegiance
    3. C.alliance
    4. D.obedience
    5. E.respect
    Show answer

    Answer: B allegiance

  5. 5.
    Constitutionalism emphasizes that those who govern the state should do so according to
    1. A.laid down rules of public behavior
    2. B.the dictates of their critics
    3. C.the dictates of their egos
    4. D.the direction of judges
    5. E.their whims and chances
    Show answer

    Answer: A laid down rules of public behavior

  6. 6.
    Dr. Kofi Anan is from which Commonwealth country?
    1. A.Burma
    2. B.Ghana
    3. C.Namibia
    4. D.Uganda
    5. E.Zambia
    Show answer

    Answer: B Ghana

  7. 7.
    Government means the machinery established by the state to manage the affairs of the
    1. A.aliens
    2. B.civil servants
    3. C.people
    4. D.rulers
    5. E.workers and peasants
    Show answer

    Answer: C people

  8. 8.
    How many military heads of state died in power in Nigeria?
    1. A.Eight
    2. B.Six
    3. C.Five
    4. D.Three
    5. E.One
    Show answer

    Answer: D Three

  9. 9.
    In international relations, states have a right to
    1. A.create more states and local governments
    2. B.diplomatic immunity of their envoys
    3. C.establish formidable armed force
    4. D.mine their mineral resources
    5. E.withdraw from bilateral agreement
    Show answer

    Answer: E withdraw from bilateral agreement

  10. 10.
    Major civil works in the pre-colonial Igbo political system were undertaken by the
    1. A.age grade societies
    2. B.elders
    3. C.okparas
    4. D.title holders
    5. E.village assembly
    Show answer

    Answer: A age grade societies

  11. 11.
    One of the weaknesses of unicameral legislature is that it
    1. A.breeds struggle for power
    2. B.delays legislation
    3. C.doesn't provide a check against hasty legislation
    4. D.is less expensive to run
    Show answer

    Answer: C doesn't provide a check against hasty legislation

  12. 12.
    Political parties are formed for the following reasons EXCEPT to
    1. A.canvass for votes
    2. B.contest elections
    3. C.educate the electorate
    4. D.form a government
    5. E.organize elections
    Show answer

    Answer: E organize elections

  13. 13.
    The civil war declared by the Eastern region of Nigeria was fought for a period of ......... months.
    1. A.fifteen
    2. B.twenty
    3. C.twenty-five
    4. D.twenty-nine
    5. E.thirty
    Show answer

    Answer: E thirty

  14. 14.
    The cultural differences which made the adoption of Federation necessary in Nigeria include the following EXCEPT
    1. A.colonial desire
    2. B.customs
    3. C.languages
    4. D.religious
    5. E.traditions
    Show answer

    Answer: A colonial desire

  15. 15.
    The declaration of the Republic of Biafra in May, 1967 was an attempt at
    1. A.creation
    2. B.division
    3. C.rehabilitation
    4. D.secession
    5. E.unification
    Show answer

    Answer: D secession

  16. 16.
    The Economic Commission forAfrica (ECA) is an agency of the
    1. A.ECOWAS
    2. B.NATO
    3. C.OAU
    4. D.OPEC
    5. E.UNO
    Show answer

    Answer: E UNO

  17. 17.
    The first imperial conference was held in the year
    1. A.1900
    2. B.1903
    3. C.1905
    4. D.1907
    5. E.1909
    Show answer

    Answer: D 1907

  18. 18.
    The first Secretary General of the Commonwealth served for a period of ......... years.
    1. A.5
    2. B.10
    3. C.15
    4. D.20
    5. E.25
    Show answer

    Answer: B 10

  19. 19.
    The following are actors in international politics EXCEPT
    1. A.diplomats and ambassadors
    2. B.foreign ministers
    3. C.international saboteurs
    4. D.legislators
    5. E.research experts in international diplomacy
    Show answer

    Answer: C international saboteurs

  20. 20.
    The headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is in
    1. A.Lagos
    2. B.Moscow
    3. C.Paris
    4. D.Vienna
    5. E.Washington
    Show answer

    Answer: D Vienna

  21. 21.
    The International Court of Justice had its headquarters in
    1. A.Hague
    2. B.London
    3. C.New York
    4. D.Paris
    5. E.Washington D.C
    Show answer

    Answer: A Hague

  22. 22.
    The MAIN problem of political parties in Nigeria during the First Republic was that they
    1. A.failed to contest elections
    2. B.had poor leadership
    3. C.were financially handicapped
    4. D.were not organized
    5. E.were tribally based
    Show answer

    Answer: E were tribally based

  23. 23.
    The MAJOR actors in the Action Group crisis of 1962 were ..... and
    1. A.Adetokunbo Ademola, Fani Kayode
    2. B.Anthony Enahoro, Bode Thomas
    3. C.Dauda Adegbenro, Adesoji Aderemi
    4. D.Obafemi Awolowo, Ladoke Akintola
    5. E.Richard Akinjide, Adeniran Ogunsanya
    Show answer

    Answer: D Obafemi Awolowo, Ladoke Akintola

  24. 24.
    The major conflict in Nigeria nowadays over revenue allocation is known as
    1. A.capital allocation
    2. B.capital resource
    3. C.economic interest
    4. D.power tussle
    5. E.resource control
    Show answer

    Answer: E resource control

  25. 25.
    The major shortcoming of the Lyttleton Constitution was that
    1. A.it did NOT provide for a second chamber at the federal lever
    2. B.it failed to allay the fears of the minorities
    3. C.it failed to introduce the post of premier
    4. D.no provision was made for the office of the prime minister
    5. E.the governor general continued to chair federal executive council
    Show answer

    Answer: B it failed to allay the fears of the minorities

  26. 26.
    The motion for the attaintment of self-government for Nigeria was tabled in
    1. A.1953
    2. B.1956
    3. C.1958
    4. D.1959
    5. E.1960
    Show answer

    Answer: B 1956

  27. 27.
    The Nigerian Advance Party (NAP) of the Second Republic was led by
    1. A.Adeniran Ogunsanya
    2. B.Adisa Akinloye
    3. C.Obafemi Awolowo
    4. D.Tunji Braithwaite
    5. E.Waziri lbrahim
    Show answer

    Answer: D Tunji Braithwaite

  28. 28.
    The non-permanent members of the Security Council of the United Nations Organization are appointed for a period of ………….. years(s).
    1. A.one
    2. B.two
    3. C.three
    4. D.four
    5. E.five
    Show answer

    Answer: B two

  29. 29.
    The organ of the United Nations responsible for negotiating agreements with the specialized agencies is the
    1. A.Economic and Social Council
    2. B.General Assembly
    3. C.International Court of Justice
    4. D.Security Council
    5. E.Trusteeship Council
    Show answer

    Answer: A Economic and Social Council

  30. 30.
    The right to change nationality enshrined in the UN declaration of Human Rights guarantees citizenship by `
    1. A.birth
    2. B.conquest
    3. C.descent
    4. D.honour
    5. E.naturalization
    Show answer

    Answer: E naturalization

  31. 31.
    The total number of political parties that registered for the 1979 elections in Nigeria was
    1. A.three
    2. B.four
    3. C.five
    4. D.six
    5. E.ten
    Show answer

    Answer: C five

  32. 32.
    The under listed countries are founding members of Commonwealth of Nations EXCEPT
    1. A.Australia
    2. B.Canada
    3. C.Ireland
    4. D.Nigeria
    5. E.South Africa
    Show answer

    Answer: D Nigeria

  33. 33.
    Under whose regime was Nigeria suspended from the Commonwealth of Nations?
    1. A.Earnest Shonekan
    2. B.Ibrahim Babangida
    3. C.Muhammadu Buhari
    4. D.Olusegun Obasanjo
    5. E.Sani Abacha
    Show answer

    Answer: E Sani Abacha

  34. 34.
    What does the G.77 countries which president Olusegun Obasanjo currently heads represent?
    1. A.The backward country of the world
    2. B.The developing countries of the world
    3. C.The economic vibrant countries of the world
    4. D.The industrialize countries of the world
    5. E.The underdeveloped countries of the world
    Show answer

    Answer: B The developing countries of the world

  35. 35.
    When a pressure group is made up of people of the same profession, it is called
    1. A.association group
    2. B.interest group
    3. C.occupational group
    4. D.promotional group
    5. E.religious group
    Show answer

    Answer: C occupational group

  36. 36.
    When was the office of the Prime minister first created in Nigeria?
    1. A.1954
    2. B.1957
    3. C.1958
    4. D.1959
    5. E.1960
    Show answer

    Answer: B 1957

  37. 37.
    When was the Southern Nigeria divided into Eastern and Western provinces for administrative conveniences?
    1. A.1948
    2. B.1941
    3. C.1939
    4. D.1937
    5. E.1935
    Show answer

    Answer: C 1939

  38. 38.
    Which ballof system was used during the 1999 presidential election in Nigeria?
    1. A.Compulsory
    2. B.Open
    3. C.Open Secret
    4. D.Proxy
    5. E.Secret
    Show answer

    Answer: E Secret

  39. 39.
    Which constitution introduced the ministerial system into Nigeria political system?
    1. A.Lyttleton
    2. B.Independent
    3. C.Macpherson
    4. D.Republican
    5. E.Richards
    Show answer

    Answer: C Macpherson

  40. 40.
    Which member of the Commonwealth has the largest populations?
    1. A.india
    2. B.indonesia
    3. C.ireland
    4. D.Pakistan
    5. E.Sri lanka
    Show answer

    Answer: A india

  41. 41.
    Which of the constitutional conferences recommended that autonomy should be granted to Southern Cameroon?
    1. A.lbadan conference of 1950
    2. B.Lagos conference of 1954
    3. C.Lagos conference of 1957
    4. D.Lagos of conference of 1958
    5. E.London conference of 1953
    Show answer

    Answer: B Lagos conference of 1954

  42. 42.
    Which of the following best defines a constitution?
    1. A.A body of rules written or unwritten which guides the operation of a government
    2. B.A document providing for the rights of citizens
    3. C.A document which sets out the laws governing the working of the government
    4. D.. A legal document to guide judges
    5. E.The rules guiding parliamentary procedures
    Show answer

    Answer: A A body of rules written or unwritten which guides the operation of a government

  43. 43.
    Which of the following ethnic groups had an absolute centralized administration in the pre-colonial Nigeria?
    1. A.Hausa
    2. B.ibibio
    3. C.lgbo
    4. D.ljaw
    5. E.Yoruba
    Show answer

    Answer: A Hausa

  44. 44.
    Which of the following is NOT a feature of free and fair elections?
    1. A.Adequate securities for electoral materials and officials
    2. B.Delimitation of constituencies
    3. C.Display of voters register
    4. D.Existence of a partial electoral commission
    5. E.Periodic revision of voters register
    Show answer

    Answer: D Existence of a partial electoral commission

  45. 45.
    Which of the following is NOT among the stages of elections?
    1. A.Establishment of an electoral commission
    2. B.Promulgation of electoral acts
    3. C.Registration of political parties
    4. D.Registration of voters
    5. E.Swearing in of the winners into office
    Show answer

    Answer: E Swearing in of the winners into office

  46. 46.
    Which of the following Nigerian heads of state did NOT create states? General
    1. A.Abdulsalam Abubukar
    2. B.Ibrahim Babangida
    3. C.Murtala Mohammed
    4. D.Sanni Abacha
    5. E.Yakubu Gowon
    Show answer

    Answer: A Abdulsalam Abubukar

  47. 47.
    Which of the following was provided for in the 1979 constitution of Nigeria?
    1. A.Cocoa Research Council
    2. B.Council for National Awareness
    3. C.Council for National Commissioners
    4. D.Military Arbitration Panel
    5. E.National Security Council
    Show answer

    Answer: E National Security Council

  48. 48.
    Which of the parties did its internal crisis contribute to the breakdown of the McPherson Constitution of 1951?
    1. A.A.G
    2. B.N.C.N.C
    3. C.N.E.P.U
    4. D.N.P.C
    5. E.U.M.B.C
    Show answer

    Answer: B N.C.N.C

  49. 49.
    Which of the under mentioned is NOT a characteristic of an electoral commission?
    1. A.Chairman to be appointed from minority ethnic group
    2. B.Key officials should have political knowledge
    3. C.Legal backing for the commission
    4. D.Political neutrality of the commission
    5. E.Security of tenure
    Show answer

    Answer: A Chairman to be appointed from minority ethnic group

  50. 50.
    Who is a high commissioner?
    1. A.A country's representative in any of the Commonwealth countries
    2. B.A permanent member at the United Nations General Assembly
    3. C.A representative to an English speaking country
    4. D.An ambassador in any country of the world
    5. E.An ambassador to any of the French speaking countries
    Show answer

    Answer: A A country's representative in any of the Commonwealth countries

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Government papers

NECO Government 2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux