Skip to content

Geography past questions: JAMB UTME 2021

71 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

71 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    _______ is defined as the total surrounding or medium of any organism in a given area
    1. A.Biotic component
    2. B.Abiotic component
    3. C.Environment
    4. D.Ecosystem
    Show answer

    Answer: C Environment

  2. 2.
    _______ is the condition of the lower atmosphere of a place over a short period
    1. A.climate
    2. B.weather
    3. C.cloud
    4. D.humidity
    Show answer

    Answer: B weather

  3. 3.
    __________ is a highland area which seperates the headstreams of rivers flowing in different directions but rising from the same mountainous source
    1. A.flood plain
    2. B.cuesta
    3. C.watershed
    4. D.plateau
    Show answer

    Answer: C watershed

  4. 4.
    ___________ is a layer of very fine wind-deposited sand and silt?
    1. A.loess
    2. B.seif
    3. C.barchan
    4. D.bajada
    Show answer

    Answer: A loess

  5. 5.
    ________is the failure of the end point of a closed traverse to fall exactly on the point of origin of the transverse
    1. A.Error of compass
    2. B.Traverse error
    3. C.Error of closure
    4. D.Field error
    Show answer

    Answer: C Error of closure

  6. 6.
    A device for transferring information from analogue map into computer for further manipulation is
    1. A.Aerial photograph
    2. B.Digitizer
    3. C.Global positioning system
    4. D.Plotter
    Show answer

    Answer: B Digitizer

  7. 7.
    A settlement located where two rivers meet is called a
    1. A.nucleated settlement
    2. B.confluence town
    3. C.linear settlement
    4. D.nodal town
    Show answer

    Answer: B confluence town

  8. 8.
    An example of a coastline of emergence is
    1. A.a raised beach
    2. B.an estuarian coast
    3. C.a dalmatian coast
    4. D.a ria coast
    Show answer

    Answer: A a raised beach

  9. 9.
    Cement factory is usually located near
    1. A.Source of capital
    2. B.Source of labour
    3. C.Source of raw material
    4. D.The market
    Show answer

    Answer: C Source of raw material

  10. 10.
    Geo-referencing in GIS is referred to as
    1. A.Assigning spatials location to a data
    2. B.Data acquisition
    3. C.Data Management
    4. D.Manipulation and analysis
    Show answer

    Answer: A Assigning spatials location to a data

  11. 11.
    If the scale of a map is 2cm to 1km, what is the ground distance if the distance between two towns on the map is 20cm
    1. A.5km
    2. B.2.5km
    3. C.10km
    4. D.20km
    Show answer

    Answer: B 2.5km

  12. 12.
    If the scale of two maps are (a;1:100,000 and b;1:400,000) what is the ground distance if the distance between two towns on the maps is 10cm
    1. A.10km, 40km
    2. B.5km, 20km
    3. C.2.5km, 10km
    4. D.20km, 80km
    Show answer

    Answer: A 10km, 40km

  13. 13.
    In a combined maximum and minimum thermometer, the difference between the hottest and coldest daily temperature for that day gives the
    1. A.Diurnal range of temperature
    2. B.Mean daily temperature
    3. C.Minimum daily temperature
    4. D.Maximum daily temperature
    Show answer

    Answer: A Diurnal range of temperature

  14. 14.
    In Nigeria, which of the following vegetation zones is best known for timber exploitation?
    1. A.Fresh water swamp forest
    2. B.Fresh water swamp forest
    3. C.Montane vegetation
    4. D.Rain forest
    Show answer

    Answer: D Rain forest

  15. 15.
    In the desert region the most prominent agent of erosion is
    1. A.Thunder storms
    2. B.Rain fall
    3. C.Rivers
    4. D.Wind
    Show answer

    Answer: D Wind

  16. 16.
    Jos plateau is an example of a
    1. A.Volcanic plateau
    2. B.Dissected plateau
    3. C.Tectonic plateau
    4. D.Bassalt Plateau
    Show answer

    Answer: A Volcanic plateau

  17. 17.
    Kossou Dam is located on River
    1. A.Volta
    2. B.Bandama
    3. C.Ginene
    4. D.Nile
    Show answer

    Answer: B Bandama

  18. 18.
    Nigeria is located between longitudes
    1. A.3°E and 15°E
    2. B.2°E and 15°E
    3. C.1°E and 10°E
    4. D.3°E and 10°E
    Show answer

    Answer: A 3°E and 15°E

  19. 19.
    Nigeria's major export commodity is
    1. A.Coal
    2. B.Cocoa
    3. C.Cotton
    4. D.Petroleum
    Show answer

    Answer: D Petroleum

  20. 20.
    One of the disadvantages of water transport is that it
    1. A.causes atmospheric pollution
    2. B.is used for carrying agricultural commodities only
    3. C.is not flexible
    4. D.cannot carry bulky goods
    Show answer

    Answer: A causes atmospheric pollution

  21. 21.
    One of the following is not a problem involved in harnessing solar energy?
    1. A.Poor technological know-how
    2. B.Adequacy of capital
    3. C.Unreliability
    4. D.Fear of competition with established energy sources
    Show answer

    Answer: B Adequacy of capital

  22. 22.
    One of the following surveying instruments is used to set out lines at right angles to the main chain line
    1. A.Optical square
    2. B.Station pegs
    3. C.Offset staff
    4. D.Steel Band
    Show answer

    Answer: A Optical square

  23. 23.
    River regime is best described as the
    1. A.rate at which a river flows
    2. B.seasonal variation in the volume of water in a river
    3. C.period a river overflows its banks
    4. D.amount of load a river carries
    Show answer

    Answer: B seasonal variation in the volume of water in a river

  24. 24.
    Sparse population in the middle belt of Nigeria can not be attributed to
    1. A.Absence of major industries
    2. B.Absence of major minerals
    3. C.Poor soil
    4. D.Slave trade
    Show answer

    Answer: B Absence of major minerals

  25. 25.
    The benefits of international trade to developing nations include the following except
    1. A.Encourages specialisation in production
    2. B.Encourages healthy competition
    3. C.Strains international trade relation
    4. D.Enables nations to move from subsistence to mechanized economy
    Show answer

    Answer: C Strains international trade relation

  26. 26.
    The best solution to the rapid depletion of forest resources in West Africa is to
    1. A.reserve hectares of land for plantations
    2. B.Introduce forest conservation techniques
    3. C.Import wood from other countries
    4. D.Employ more forest guards
    Show answer

    Answer: B Introduce forest conservation techniques

  27. 27.
    The coastal regions of Sierra leonne record an annual rainfall of over
    1. A.3,000 mm
    2. B.4,000 mm
    3. C.5,000 mm
    4. D.6,500 mm
    Show answer

    Answer: B 4,000 mm

  28. 28.
    The correct arrangement of the layers of the earth crust from the surface to the interior is
    1. A.sial, mantle, sima, core
    2. B.sima, sial, core, mantle
    3. C.core, mantle, sima and sial
    4. D.sial, sima, mantle and core
    Show answer

    Answer: D sial, sima, mantle and core

  29. 29.
    The dam which is not used in the gezira is the
    1. A.A swan
    2. B.Sennar
    3. C.Roseires
    4. D.Jebel Azula
    Show answer

    Answer: C Roseires

  30. 30.
    The following are responsible for the concentration of industries in eastern United States of America except
    1. A.Large market
    2. B.Natural resources
    3. C.Inadequate capital
    4. D.High technology
    Show answer

    Answer: C Inadequate capital

  31. 31.
    The following are seaports used in the North Atlantic sea route except
    1. A.Lagos-Antwerp
    2. B.Lagos-Montreal
    3. C.Lagos-Southampton
    4. D.Lagos-Rotterdam
    Show answer

    Answer: B Lagos-Montreal

  32. 32.
    The following are the importance of highland in Nigeria except
    1. A.occupy good land
    2. B.settlement sites
    3. C.source of minerals
    4. D.source of rivers
    Show answer

    Answer: B settlement sites

  33. 33.
    The following are volcanic mountains except
    1. A.Cotopaxi of Ecuador
    2. B.Midcrop of Sumatra
    3. C.Fuji of Japan
    4. D.Monadnock of USA
    Show answer

    Answer: D Monadnock of USA

  34. 34.
    The function performed by urban to the rural settlement in supply of
    1. A.Industrial raw materials
    2. B.medicinal herbs
    3. C.food
    4. D.maufactured goods
    Show answer

    Answer: D maufactured goods

  35. 35.
    The human activity that can improve composition of the atmosphere is
    1. A.Use of chemicals
    2. B.Land reclamation
    3. C.Mining and Construction works
    4. D.Cutting down of trees
    Show answer

    Answer: A Use of chemicals

  36. 36.
    The outer structure of the earth is made up of the following except?
    1. A.mesosphere
    2. B.atmosphere
    3. C.biosphere
    4. D.Hydrosphere
    Show answer

    Answer: A mesosphere

  37. 37.
    The part labelled X in the soil profile above is known as
    Diagram for this question
    1. A.top soil
    2. B.sub soil
    3. C.parent materials
    4. D.bedrock
    Show answer

    Answer: D bedrock

  38. 38.
    The soil gains nitrogen through one of the following except
    1. A.Denitrification
    2. B.Application of organic manure
    3. C.Electrical discharge
    4. D.Symbiotic nitrogen fixation
    Show answer

    Answer: A Denitrification

  39. 39.
    The system of agriculture referred to as "Land rotation" is
    1. A.Bush fallow
    2. B.Crop rotation
    3. C.Mixed farming
    4. D.Shifting cultivation
    Show answer

    Answer: D Shifting cultivation

  40. 40.
    The tourist centre of Ogbunike care is located near
    1. A.Kainji in Niger state
    2. B.Yankari in Bauchi state
    3. C.Ikeja in Lagos state
    4. D.Onitsha in Anambra state
    Show answer

    Answer: D Onitsha in Anambra state

  41. 41.
    The type of water left in the soil after excess water has been drained off, following heavy rainfall is known as
    1. A.Field capacity
    2. B.Field capacity
    3. C.gravitational water
    4. D.hygroscopic water
    Show answer

    Answer: B Field capacity

  42. 42.
    These are areas of crude oil production in Nigeria except
    1. A.Afam
    2. B.Egbema
    3. C.Oloibiri
    4. D.Ughelli
    Show answer

    Answer: B Egbema

  43. 43.
    These are landforms producing agent except
    1. A.waves
    2. B.rivers
    3. C.storms
    4. D.glaciers
    Show answer

    Answer: C storms

  44. 44.
    Tropical savanna vegetation is characterized by
    1. A.drought - resistant trees
    2. B.trees with broad leaves and fleshy bark
    3. C.palm trees and thorny scrub
    4. D.scattered every green trees
    Show answer

    Answer: A drought - resistant trees

  45. 45.
    Use the map below to answer this question above The feature marked Y on the map is?
    Diagram for this question
    1. A.obon hill
    2. B.obudu plateau
    3. C.alantika mountain
    4. D.mandara mountain
    Show answer

    Answer: D mandara mountain

  46. 46.
    Use the map below to answer this question above What is the feature labelled K on the map is
    Diagram for this question
    1. A.river sokoto
    2. B.lake chad
    3. C.lake kainji
    4. D.river zamfara
    Show answer

    Answer: C lake kainji

  47. 47.
    What is the process of lowering and levelling of the earth surface by gradual breaking and wearing away of such earth's surfaces.
    1. A.Weathering
    2. B.Denudation
    3. C.Relief
    4. D.Mass wasting
    Show answer

    Answer: B Denudation

  48. 48.
    Where the salinity of an ocean is high;
    1. A.the ocean water is dense and flows at the ocean surface towards a low salinity area
    2. B.the ocean water is dense and creeps at the bottom of the ocean towards low salinity areas
    3. C.the ocean water is light and flows at the area surface towards a high salinity area
    4. D.the ocean water is light and flows at the ocean surface towards a low salinity area
    Show answer

    Answer: B the ocean water is dense and creeps at the bottom of the ocean towards low salinity areas

  49. 49.
    Which of the following countries is located in North Africa.
    1. A.Zaire
    2. B.Ruwanda
    3. C.Namibia
    4. D.Algeria
    Show answer

    Answer: D Algeria

  50. 50.
    Which of the following farming activity best describes the rearing of only animals like cattle, sheep and goat mainly in the savanna belt of the north?
    1. A.mixed farming
    2. B.animal farming
    3. C.pastoral farming
    4. D.intensive farming
    Show answer

    Answer: D intensive farming

  51. 51.
    Which of the following gives the correct full meaning of G.I.S?
    1. A.Geographic Internet Solution
    2. B.Geographic Internet System
    3. C.Geographic Information Spread
    4. D.Geographic Information System
    Show answer

    Answer: D Geographic Information System

  52. 52.
    Which of the following has the highest salinity
    1. A.south atlantic
    2. B.dead sea
    3. C.red sea
    4. D.Mediterranean Sea
    Show answer

    Answer: C red sea

  53. 53.
    Which of the following is a problem of landlocked countries
    1. A.security of goods
    2. B.political stability
    3. C.low freight cost
    4. D.political indepedence
    Show answer

    Answer: D political indepedence

  54. 54.
    Which of the following is a reason for the high volume of trade between Nigeria and developed countries?
    1. A.similarity of products
    2. B.low level of technology
    3. C.colonial Ties
    4. D.presence of trade unions
    Show answer

    Answer: C colonial Ties

  55. 55.
    Which of the following is a sedimentary rock.
    1. A.Graphite
    2. B.shale
    3. C.marble
    4. D.schist
    Show answer

    Answer: B shale

  56. 56.
    Which of the following is a way of controlling soil erosion
    1. A.Overgrazing
    2. B.Contour ploughing
    3. C.Deforestation
    4. D.Bush burning
    Show answer

    Answer: B Contour ploughing

  57. 57.
    Which of the following is an effect of the earth's revolution?
    1. A.Day and night
    2. B.It determines a year
    3. C.Dawn and Twilight
    4. D.Apparent Sunrise and sunset
    Show answer

    Answer: B It determines a year

  58. 58.
    Which of the following is an importance of the atmosphere to living organisms?
    1. A.It provides water for industrial uses
    2. B.It provides oxygen for animals and plants for respiration
    3. C.It provides shelter in form of timber for man
    4. D.It aids transportation through construction of roads and railways
    Show answer

    Answer: B It provides oxygen for animals and plants for respiration

  59. 59.
    Which of the following is associated with savanna vegetation
    1. A.Shallow - rooted trees
    2. B.Trees that grow throughout the year
    3. C.Scrub
    4. D.Dense vegetation
    Show answer

    Answer: C Scrub

  60. 60.
    Which of the following is not a factor that favours industrial concentration in Western Nigeria?
    1. A.Availability of raw materials
    2. B.Closeness to major importing and exporting ports
    3. C.Creativity of people in the area
    4. D.Good road network
    Show answer

    Answer: C Creativity of people in the area

  61. 61.
    Which of the following is not a graphical representation of statistical data?
    1. A.Choropleth map
    2. B.Dot map
    3. C.Shaded map
    4. D.Star graph
    Show answer

    Answer: C Shaded map

  62. 62.
    Which of the following is not an element of climate
    1. A.Attitude
    2. B.Temperature
    3. C.Air pressure
    4. D.Precipitation
    Show answer

    Answer: B Temperature

  63. 63.
    Which of the following is not caused by the earth's rotation?
    1. A.Day and night
    2. B.Seasonal changes
    3. C.Deflection of winds
    4. D.Deflection of ocean currents
    Show answer

    Answer: A Day and night

  64. 64.
    Which of the following lakes owes its origin mainly to faulting?
    1. A.Lake Chad
    2. B.Lake Superior
    3. C.Lake Malawi
    4. D.Lake Victoria
    Show answer

    Answer: C Lake Malawi

  65. 65.
    Which of the following processes leads to the loss of carbon from the air
    1. A.combustion
    2. B.combustion
    3. C.putrifaction
    4. D.photosynthesis
    Show answer

    Answer: D photosynthesis

  66. 66.
    Which of the following rocks is organically formed?
    1. A.Gypsum
    2. B.Coal
    3. C.Grit
    4. D.shale
    Show answer

    Answer: B Coal

  67. 67.
    Which of the following statements is true of the North Atlantic Sea route?
    1. A.It is the busiest sea route
    2. B.It links Nigeria with Europe
    3. C.Goods carried on the route include grains
    4. D.It links North America with Europe
    Show answer

    Answer: A It is the busiest sea route

  68. 68.
    Which of the following tourist centres is wrongly paired?
    1. A.Eiffel Tower - Germany
    2. B.Pyramids - Egypt
    3. C.The colosseum - Italy
    4. D.Victoria falls - Zambia
    Show answer

    Answer: A Eiffel Tower - Germany

  69. 69.
    Which of the following towns is not a precolonial town
    1. A.Ilorin
    2. B.Bida
    3. C.Enugu
    4. D.Ibadan
    Show answer

    Answer: C Enugu

  70. 70.
    Which of the following zones is the least industrialized in Nigeria?
    1. A.Lokoja - Ajaokuta
    2. B.Lagos - Ikeja
    3. C.Port harcourt - Aba
    4. D.Abeokuta - Ibadan
    Show answer

    Answer: D Abeokuta - Ibadan

  71. 71.
    Which statement is not true of the middle belt in Nigeria?
    1. A.The soil is not productive
    2. B.mineral resources can be found in it
    3. C.the population is sparse
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: D None of the above

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

JAMB Geography 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux