Skip to content

Geography past questions: JAMB UTME 2024

71 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

71 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.age at which people retire from their jobs
    2. B.average age at which people die
    3. C.age at which people receive their pension
    4. D.achievement one makes in life
    Show answer

    Answer: B average age at which people die

  2. 2.
    A conurbation can best be described as
    1. A.two or more towns joined together, each town maintaining its own identity
    2. B.a big area of land with few settlements
    3. C.a large village with thousands of people
    4. D.a large area with big cities
    Show answer

    Answer: A two or more towns joined together, each town maintaining its own identity

  3. 3.
    A conurbation is a settlement
    1. A.with about 500.000 people
    2. B.where a large number of town join together over a considerable area
    3. C.in which two or more towns have joined together with each retaining its identity
    4. D.whose people are predominantly farmers
    Show answer

    Answer: B where a large number of town join together over a considerable area

  4. 4.
    A geyser is best described as/an [ ]
    1. A.explosion of volcano
    2. B.fountain of super heated stream
    3. C.thermal stream
    4. D.pool of hot water
    Show answer

    Answer: B fountain of super heated stream

  5. 5.
    A great advantage of Basin irrigation is that [ ]
    1. A.the basin helps to trap much alluvium to enrich the soil
    2. B.it makes it possible to irrigate larger areas
    3. C.it is an expensive means of irrigation
    4. D.water is not wasted
    Show answer

    Answer: D water is not wasted

  6. 6.
    A large expanse of low, level land, formed due to an uplift of part of the sea floor bordering a continent is called
    1. A.a deltaic plain
    2. B.an outwash plain
    3. C.flood plain
    4. D.Da coastal plain
    Show answer

    Answer: D Da coastal plain

  7. 7.
    A major problem in agricultural development in Nigeria is
    1. A.the application of fertilizer instead of manure
    2. B.insufficient labour
    3. C.insufficient storage facilities
    4. D.the presence of equatorial forest
    Show answer

    Answer: C insufficient storage facilities

  8. 8.
    A mercury barometer is used for measuring
    1. A.wind speed
    2. B.atmospheric pressure
    3. C.temperature
    4. D.sunshine
    Show answer

    Answer: B atmospheric pressure

  9. 9.
    A settlement developed at the meeting point of roads is known as a [ ]
    1. A.port town
    2. B.nodal town
    3. C.confluence town
    4. D.gap town
    Show answer

    Answer: B nodal town

  10. 10.
    All the following are advantages of the bush fallowing system in West Africa except that it
    1. A.is very economical in the use of land
    2. B.reduces the need for the use of artificial fertilizers
    3. C.allows land to regain its fertility during fallow
    4. D.could lead to soil erosion
    Show answer

    Answer: A is very economical in the use of land

  11. 11.
    All the following are causes of mechanical weathering except
    1. A.temperature changes
    2. B.frost action
    3. C.alternate wetting and drying
    4. D.rain action
    Show answer

    Answer: B frost action

  12. 12.
    All the following are members of the ECOWAS except
    1. A.Cote d'Ivoire
    2. B.Cameroun
    3. C.Burkina Faso
    4. D.Senegal
    Show answer

    Answer: B Cameroun

  13. 13.
    All the major industrial zones of Nigeria owe their origin mainly to
    1. A.influx of migrant labour
    2. B.self-help projects
    3. C.the abundance of water resources
    4. D.the presence of cash crops
    Show answer

    Answer: C the abundance of water resources

  14. 14.
    An example of an organically formed sedimentary rock is
    1. A.coal
    2. B.granite
    3. C.rock salt
    4. D.sandstone
    Show answer

    Answer: A coal

  15. 15.
    Cement factory is usually located near
    1. A.source of capital
    2. B.source of raw materials
    3. C.the market
    4. D.source of labour
    Show answer

    Answer: B source of raw materials

  16. 16.
    If the local time at a place X is 12.00 noon when the G.M.T is 5.00a.m then X is located on longitude
    1. A.75°W
    2. B.10°W
    3. C.105°E
    4. D.75°E
    Show answer

    Answer: A 75°W

  17. 17.
    In which part of the atmosphere does rain clouds develop?
    1. A.thermosphere
    2. B.exosphere
    3. C.stratosphere
    4. D.Troposphere
    Show answer

    Answer: D Troposphere

  18. 18.
    Mountains formed as a result of compressional forces in the earth's crust are
    1. A.block mountains
    2. B.residual mountains
    3. C.volcanic mountains
    4. D.fold mountains
    Show answer

    Answer: D fold mountains

  19. 19.
    Nigeria is located between longitude
    1. A.1oE and 10°E
    2. B.3°E and 10°E
    3. C.3°E and 15°E
    4. D.2°E and 15°E
    Show answer

    Answer: C 3°E and 15°E

  20. 20.
    On June 21st, when the sun is overhead at the Tropic of Cancer,places in the Northern Hemisphere experience
    1. A.shorter day and longer night
    2. B.longer day and night
    3. C.longer day and shorter night
    4. D.twilight
    Show answer

    Answer: C longer day and shorter night

  21. 21.
    On June 21st, when the sun is overhead at the Tropic of Cancer,places in the Northern Hemisphere experience [ ]
    1. A.shorter day and longer night
    2. B.longer day and night
    3. C.longer day and shorter night
    4. D.twilight
    Show answer

    Answer: C longer day and shorter night

  22. 22.
    One characteristic that distinguishes urban settlements from rural settlements is that
    1. A.rural settlements are areas of secondary activities
    2. B.urban settlements are areas of primary activities
    3. C.urban settlements are areas of secondary and tertiary activities
    4. D.both primary and tertiary activities predominate in urban settlement
    Show answer

    Answer: B urban settlements are areas of primary activities

  23. 23.
    Rocks which have been formed by the cooling and solidification of molten magma are called
    1. A.sedimentary rocks
    2. B.metamorphic rocks
    3. C.conglomerates
    4. D.igneous rocks
    Show answer

    Answer: D igneous rocks

  24. 24.
    Sills, dykes and batholiths are examples of
    1. A.extrusive volcanic landforms
    2. B.depositional landforms
    3. C.intrusive volcanic landforms
    4. D.landforms from earthquakes
    Show answer

    Answer: C intrusive volcanic landforms

  25. 25.
    Sunrise and sunset are not proofs that the Earth is spherical in shape, as they can be observed on other celestial bodies as well.
    1. A.mercury and venus
    2. B.venus and mars
    3. C.mercury and Saturn
    4. D.venus and Jupiter
    Show answer

    Answer: A mercury and venus

  26. 26.
    Temperatures of adjacent coastlands are reduced when on - shore winds blow over cold currents because the
    1. A.current increases the total rainfall in such areas
    2. B.current influences the temperature of the prevailing winds
    3. C.rainfall in sunny areas is usually heavy
    4. D.current influences the air pressure
    Show answer

    Answer: B current influences the temperature of the prevailing winds

  27. 27.
    The angular distance of a point on the Earth's surface measured in degrees from the centre of the Earth east or west of the Greenwich Meridian is known as
    1. A.orbit
    2. B.latitude
    3. C.axis
    4. D.longitude
    Show answer

    Answer: D longitude

  28. 28.
    The climatic belts recognized by the Greek were
    1. A.hot, mild and cool
    2. B.equatorial, polar and torrid
    3. C.torrid, temperate and frigid
    4. D.hot, cold and medium
    Show answer

    Answer: C torrid, temperate and frigid

  29. 29.
    The development of hydro-electric power in Nigeria is least affected by the
    1. A.a regular supply of water
    2. B.availability of suitable sites for dams
    3. C.rapid increase in demand for electricity
    4. D.presence of high mountains
    Show answer

    Answer: C rapid increase in demand for electricity

  30. 30.
    The equatorial diameter of the earth is approximately
    1. A.14.76km
    2. B.6.760km
    3. C.14.67km
    4. D.8.760km
    Show answer

    Answer: B 6.760km

  31. 31.
    The Gezira scheme and the Manaquil Extension are famous for the cultivation of
    1. A.cotton
    2. B.kolanut
    3. C.beans and other legumes
    4. D.sugarcane
    Show answer

    Answer: A cotton

  32. 32.
    The location of iron and steel industry at Ajakuta in Nigeria is best explained by the presence of (1) iron ore at Itakpe (11) limestone at Ewekoro (III) river port at Lokoja (IV) coal at Orukpa and Okaba
    1. A.ll and IV
    2. B.I and II only
    3. C.I and IV only
    4. D.Il and Ill only
    Show answer

    Answer: B I and II only

  33. 33.
    The longest river in Africa is River
    1. A.Zambezi
    2. B.nile
    3. C.Senegal
    4. D.congo
    Show answer

    Answer: B nile

  34. 34.
    The major problem facing the utilization of human resources in West Africa is
    1. A.unemployment
    2. B.housing for all by the year 2000
    3. C.soil infertility
    4. D.emigration
    Show answer

    Answer: A unemployment

  35. 35.
    The most common mode of transportation in Africa is [ ]
    1. A.road
    2. B.soil
    3. C.ocean
    4. D.air
    Show answer

    Answer: A road

  36. 36.
    The nearest planet to the sun is the
    1. A.Earth
    2. B.Mercury
    3. C.Pluto
    4. D.Mars
    Show answer

    Answer: B Mercury

  37. 37.
    The ocean that connects Europe and America is the
    1. A.Antarctic ocean
    2. B.Atlantic ocean
    3. C.Arctic ocean
    4. D.Indian ocean
    Show answer

    Answer: A Antarctic ocean

  38. 38.
    The outer layer of the earth is called the
    1. A.crust
    2. B.mantle
    3. C.barysphere
    4. D.hemisphere
    Show answer

    Answer: A crust

  39. 39.
    The process of head ward erosion will lead to the formation of
    1. A.pot holes
    2. B.river capture
    3. C.oxbow lakes
    4. D.alluvial cones
    Show answer

    Answer: B river capture

  40. 40.
    The solar system comprises the sun and
    1. A.nine planets
    2. B.seven planets
    3. C.six planets
    4. D.eight planets
    Show answer

    Answer: D eight planets

  41. 41.
    The system of cultivation of tropical commercial crops estates is known as
    1. A.mixed cropping
    2. B.bush fallowing
    3. C.intensive farming
    4. D.plantation agriculture
    Show answer

    Answer: D plantation agriculture

  42. 42.
    The term over-population is best defined as the situation where
    1. A.the population exceeds available resources
    2. B.birth rate is equal to death rate
    3. C.there is an increasing birth rate and a decreasing infant mortality rate
    4. D.there is high population density
    Show answer

    Answer: A the population exceeds available resources

  43. 43.
    The tourist centre of Ogbunike cave is located near
    1. A.Ikeja in Lagos state
    2. B.Yankari in Bauchi state
    3. C.Onitsha in Anambra state
    4. D.Kainji in Niger State
    Show answer

    Answer: C Onitsha in Anambra state

  44. 44.
    The world's busiest shipping routes are on the
    1. A.Indian ocean
    2. B.Pacific ocean
    3. C.Atlantic ocean
    4. D.Antarctic circle
    Show answer

    Answer: C Atlantic ocean

  45. 45.
    They are formed in layers and derived from old rocks and the remains of dead organic materials. This description refers
    1. A.intrusive rocks
    2. B.sedimentary rocks
    3. C.metamorphic rocks
    4. D.igneous rocks
    Show answer

    Answer: B sedimentary rocks

  46. 46.
    When a ship appears over the distant horizon the
    1. A.mast is seen before the hull
    2. B.hull is seen before the cabin
    3. C.cabin is seen before the mast
    4. D.hull and the mast are seen together
    Show answer

    Answer: B hull is seen before the cabin

  47. 47.
    When the sun is directly overhead at the tropic of Capricorn (23 %, °) on 22nd December, the Northern Hemisphere experiences it's
    1. A.twilight
    2. B.spring equinox
    3. C.winter solstice
    4. D.summer solstice
    Show answer

    Answer: B spring equinox

  48. 48.
    When wet and dry bulb thermometers record the same temperature, it means
    1. A.air is dry
    2. B.air is saturated
    3. C.humidity is high
    4. D.humidity is low
    Show answer

    Answer: B air is saturated

  49. 49.
    Which activity requires the following? I. Large area of land usually in thousands of hectares II. Availability of water either in the form of rain or irrigation III. High capital outlay
    1. A.plantation agriculture
    2. B.lumbering
    3. C.tourism industry
    4. D.mining
    Show answer

    Answer: A plantation agriculture

  50. 50.
    Which of the following are best explains the drift of population from rural to the cities in Nigeria?
    1. A.There is food scarcity in the rural areas
    2. B.There are more job opportunities in the cities
    3. C.Better recreational facilities are available in the cities
    4. D.The cost of living in the cities is very high
    Show answer

    Answer: B There are more job opportunities in the cities

  51. 51.
    Which of the following best accounts for the decline in the importance of rail transport in Africa?
    1. A.Low volume of goods available for transportation
    2. B.Short distances covered by railways
    3. C.High competition from road transport
    4. D.Threat of retrenchment of railway workers
    Show answer

    Answer: C High competition from road transport

  52. 52.
    Which of the following best accounts for the high population density in the Nile Valley?
    1. A.Conducive climate
    2. B.Migration from Europe during winter
    3. C.Presence of rich alluvial winter
    4. D.Presence of numerous oil fields
    Show answer

    Answer: C Presence of rich alluvial winter

  53. 53.
    Which of the following best explains why wind action is more predominant in Arid regions than in Humid regions?
    1. A.Lack of surface drainage and the presence of strong winds
    2. B.Excessively high temperature during the day and night
    3. C.Loose surface materials and the absence of vegetation cover
    4. D.Insufficient and unreliable rainfall
    Show answer

    Answer: C Loose surface materials and the absence of vegetation cover

  54. 54.
    Which of the following climatic types is found on the western margins of continents between altitude 300 and 400 North and South of the Equator?
    1. A.China type
    2. B.Mediterranean
    3. C.Sudan savanna
    4. D.Monsoon
    Show answer

    Answer: B Mediterranean

  55. 55.
    Which of the following countries is located within the Horn of Africa?
    1. A.Kenya
    2. B.Djiboti
    3. C.Chad
    4. D.Swaziland
    Show answer

    Answer: C Chad

  56. 56.
    Which of the following dams in Africa provides both irrigation water and hydro-electricity?
    1. A.Gezira
    2. B.Kainji
    3. C.Cabora Bassa
    4. D.Akosombo
    Show answer

    Answer: D Akosombo

  57. 57.
    Which of the following environmental hazards is due primarily to human activities?
    1. A.hurricane
    2. B.ozone depletion
    3. C.earthquake
    4. D.volcanic eruption
    Show answer

    Answer: B ozone depletion

  58. 58.
    Which of the following geographical regions of Nigeria covers one-fifth of the country and has a generally flat surface dotted with granitic hills? The
    1. A.North-Eastern highlands
    2. B.Cross River basin
    3. C.Western highlands
    4. D.North-Central highlands
    Show answer

    Answer: B Cross River basin

  59. 59.
    Which of the following is a fossil fuel?
    1. A.Gneiss
    2. B.Granite
    3. C.Lignite
    4. D.Mica
    Show answer

    Answer: C Lignite

  60. 60.
    Which of the following is an effect of rural-urban migration on the source region? Rural unemployment
    1. A.Rural unemployment
    2. B.Rural depopulation
    3. C.urban depopulation
    4. D.Rural congestion
    Show answer

    Answer: B Rural depopulation

  61. 61.
    Which of the following is not a proof to show that the earth is spherical in shape?
    1. A.twilight and dawn
    2. B.lunar eclipse
    3. C.aerial photograph
    4. D.sunrise and sunset
    Show answer

    Answer: D sunrise and sunset

  62. 62.
    Which of the following is not a sea route?
    1. A.New york-London-Rotterdam
    2. B.London-capetown-melbourne
    3. C.sydnry-suez-London
    4. D.London-moscow-baghdad
    Show answer

    Answer: D London-moscow-baghdad

  63. 63.
    Which of the following is not a type of mountain?
    1. A.conical mountain
    2. B.mountain of accumulation
    3. C.block mountain
    4. D.fold mountain
    Show answer

    Answer: B mountain of accumulation

  64. 64.
    Which of the following is not an element of climate?
    1. A.precipitation
    2. B.air pressure
    3. C.altitude
    4. D.temperature
    Show answer

    Answer: C altitude

  65. 65.
    Which of the following is not true of pie chart?
    1. A.data with wide extreme can be conveniently represented in a pie chart
    2. B.statistics of various item can be represented on a single diagram
    3. C.it is often difficult to compare the component parts
    4. D.it is easy to draw
    Show answer

    Answer: A data with wide extreme can be conveniently represented in a pie chart

  66. 66.
    Which of the following least influences population density in Nigeria?
    1. A.Tsetse fly infestation
    2. B.Mining
    3. C.Fertile agricultural land
    4. D.Thick forest vegetation
    Show answer

    Answer: B Mining

  67. 67.
    Which of the following lines of latitudes divides the earth into two hemispheres
    1. A.Tropic of Cancer
    2. B.The Equator
    3. C.Tropic of Capricorn
    4. D.Antarctic Circle
    Show answer

    Answer: B The Equator

  68. 68.
    Which of the following regions in Nigeria has an average height of over 100 metres above sea level?
    1. A.Biu Plateau
    2. B.North-Central Highlands
    3. C.Udi Plateau
    4. D.Adamawa Highlands
    Show answer

    Answer: A Biu Plateau

  69. 69.
    Which of the following rock types is coal associated with?
    1. A.Mechanically-formed sedimentary rocks
    2. B.Plutonic igneous rocks
    3. C.Organically-formed sedimentary rocks
    4. D.Hard crystalline rocks
    Show answer

    Answer: C Organically-formed sedimentary rocks

  70. 70.
    Which of the following settlement type is the largest?
    1. A.Conurbation
    2. B.City
    3. C.Megalopolis
    4. D.Agglomeration
    Show answer

    Answer: C Megalopolis

  71. 71.
    Which type of rock are quartzite, schist and marble
    1. A.Metamorphic
    2. B.sedimentary
    3. C.volcanic
    4. D.Igneous
    Show answer

    Answer: A Metamorphic

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

JAMB Geography 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux