Skip to content

Geography past questions: JAMB UTME 2025

75 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

75 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.the sun to revolve around its orbit
    2. B.the moon to revolve once around the earth
    3. C.the earth to revolve once round the sun
    4. D.the earth to rotate on its axis
    Show answer

    Answer: C the earth to revolve once round the sun

  2. 2.
    A block mountain is formed as a result of
    1. A.differential erosion
    2. B.faulting
    3. C.fissure
    4. D.vulcanicity
    Show answer

    Answer: B faulting

  3. 3.
    A feature produced by water in desert areas is
    1. A.barchans
    2. B.yardangs
    3. C.wadis
    4. D.zeugens
    Show answer

    Answer: C wadis

  4. 4.
    A fog is most likely to develop when a
    1. A.warm moist wind blows over a cold current
    2. B.cold, dry winds blows over a warm current
    3. C.warm moist wind blows over a warm current
    4. D.warm, dry winds blows over a cold current
    Show answer

    Answer: A warm moist wind blows over a cold current

  5. 5.
    A typical example of landforms produced by marine erosion is a
    1. A.stack
    2. B.spit
    3. C.beach
    4. D.mud-flat
    Show answer

    Answer: A stack

  6. 6.
    An example fossil fuel is
    1. A.coal
    2. B.clay
    3. C.granite
    4. D.sandstone
    Show answer

    Answer: A coal

  7. 7.
    Calculate the range of temperature for the station
    Diagram for this question
    1. A.5°C
    2. B.12°C
    3. C.14°C
    4. D.2°C
    Show answer

    Answer: C 14°C

  8. 8.
    Great Britain and Germany are trading partners of West African countries from
    1. A.South America
    2. B.The Far East
    3. C.West Europe
    4. D.North America
    Show answer

    Answer: C West Europe

  9. 9.
    How were the major mountain belts of the world produced? [ ]
    1. A.By wind erosion
    2. B.By glacial erosion
    3. C.By Folding
    4. D.By weathering
    Show answer

    Answer: C By Folding

  10. 10.
    If a map at a scale of 1:50,000 is reduced by half, what is the new scale of the map?
    1. A.1:100,000
    2. B.1:25,000
    3. C.1:200,000
    4. D.1:250,000
    Show answer

    Answer: B 1:25,000

  11. 11.
    In which of the following countries is commercial grain farming an important occupation?
    1. A.Spain
    2. B.Canada
    3. C.Kenya
    4. D.Nigeria
    Show answer

    Answer: B Canada

  12. 12.
    Industries are broadly classified into
    1. A.primary, secondary, and tertiary
    2. B.fishing, mining, and food processing
    3. C.mining, furniture making, and cocoa processing
    4. D.primary, secondary, and manufacturing
    Show answer

    Answer: A primary, secondary, and tertiary

  13. 13.
    Inter-regional trade between countries in West Africa is promoted mainly by
    1. A.competition among the nations in Africa
    2. B.production of similar goods
    3. C.deliberate government policies in recent times
    4. D.relationship with former colonial rulers
    Show answer

    Answer: C deliberate government policies in recent times

  14. 14.
    Mixed farming implies
    1. A.growing crops and rearing animals on a given land area
    2. B.growing grains and root crops on the same piece of land
    3. C.keeping poultry and rearing pigs on one and the same farm
    4. D.mixed cultivation of wheat, barley, and oats
    Show answer

    Answer: A growing crops and rearing animals on a given land area

  15. 15.
    More Hydroelectric Power projects should be constructed in Tropical Africa because
    1. A.skilled labour is scarce
    2. B.there are absence of waterfalls on rivers
    3. C.there is an increasing demand for power
    4. D.there is scanty rainfall
    Show answer

    Answer: C there is an increasing demand for power

  16. 16.
    On a population map of the world, all but one of the following appear generally as regions of low population density
    1. A.The Island of Java
    2. B.The Amazon forests
    3. C.The hot deserts
    4. D.Antarctica
    Show answer

    Answer: A The Island of Java

  17. 17.
    On March 21 each year, all towns in the southern hemisphere experience?
    1. A.longer period of twilight
    2. B.complete daylight for 14hours
    3. C.equal length of day and night
    4. D.partial darkness
    Show answer

    Answer: C equal length of day and night

  18. 18.
    Pick out the incorrect statement
    1. A.Scandinavia is noted for its hardwood timber
    2. B.The North Sea is a great fishing area
    3. C.Katanga is a copper mining region
    4. D.The Ruhr is a great industrial region
    Show answer

    Answer: A Scandinavia is noted for its hardwood timber

  19. 19.
    Smooth oval hills composed mainly of boulders or glacial sands and gravels are known as
    1. A.arêtes
    2. B.drumlins
    3. C.moraines
    4. D.eskers
    Show answer

    Answer: B drumlins

  20. 20.
    Temperature is to isotherms as air pressure is to
    1. A.isobars
    2. B.isopleths
    3. C.isolines
    4. D.contours
    Show answer

    Answer: A isobars

  21. 21.
    The greatest volume of shipping across the Atlantic Ocean is
    1. A.between Europe and North America
    2. B.between Africa and South America
    3. C.between Africa and North America
    4. D.between North America and South America
    Show answer

    Answer: A between Europe and North America

  22. 22.
    The heavy, dark soil associated with floodable valley bottoms is a
    1. A.lateritic soil
    2. B.hydromorphic soil
    3. C.ferrallitic soil
    4. D.podzolic soil
    Show answer

    Answer: B hydromorphic soil

  23. 23.
    The industrial belt of Japan produces
    1. A.ships, electronics, and motor vehicles
    2. B.warships, ammunitions, and building materials
    3. C.fertilizers, pesticides, and combined harvesters
    4. D.leather goods, plastic, and pharmaceutical products
    Show answer

    Answer: A ships, electronics, and motor vehicles

  24. 24.
    The longitude, which almost bisects Africa into two equal halves, east and west, is longitude
    1. A.20°E
    2. B.20°W
    3. C.40°E
    4. D.40°W
    Show answer

    Answer: A 20°E

  25. 25.
    The main advantage of the chain survey over the prismatic compass survey is that the former
    1. A.does not require a base map
    2. B.yields relatively more accurate results
    3. C.closes its boundaries with no correction
    4. D.involves highly more portable equipment
    Show answer

    Answer: B yields relatively more accurate results

  26. 26.
    The main use of the Abney Level in surveying is to determine the
    1. A.angle of inclination
    2. B.area coverage
    3. C.spot height
    4. D.relative location
    Show answer

    Answer: A angle of inclination

  27. 27.
    The most common form of migration experienced in countries of Tropical Africa is.
    1. A.urban-urban migration
    2. B.rural-urban migration
    3. C.rural-rural migration
    4. D.urban-rural migration
    Show answer

    Answer: B rural-urban migration

  28. 28.
    The most significant factor which accounts for the rapid growth in the population of the capital cities of West Africa is
    1. A.political rallies
    2. B.sport events
    3. C.rural-urban migration
    4. D.religious tourism
    Show answer

    Answer: C rural-urban migration

  29. 29.
    The rock which has the capacity to retain underground water is?
    1. A.compact
    2. B.permeable
    3. C.crystalline
    4. D.impermeable
    Show answer

    Answer: B permeable

  30. 30.
    The scale of the map in representative fraction(RF) is
    Diagram for this question
    1. A.1:100,000
    2. B.1:50,000
    3. C.1:25,000
    4. D.1:200,000
    Show answer

    Answer: B 1:50,000

  31. 31.
    The sun is overhead at the tropic of Capricorn on
    1. A.June 21
    2. B.December 22
    3. C.September 23
    4. D.March 21
    Show answer

    Answer: B December 22

  32. 32.
    The temperature reading at the peak of a volcano is 6ºC. What will be the temperature at the foot of the volcano, which is 3000 metres from the surrounding low land?
    1. A.25.5°C
    2. B.13.5°C
    3. C.23.5°C
    4. D.5.5°C
    Show answer

    Answer: A 25.5°C

  33. 33.
    The vegetation of the warm Temperate Eastern Margin is characterized by
    1. A.evergreen shrubs and thickets
    2. B.mixed coniferous and broad-leaved evergreen forests
    3. C.mixed deciduous and coniferous forests
    4. D.mixed tropical rainforests and monsoonal forests
    Show answer

    Answer: D mixed tropical rainforests and monsoonal forests

  34. 34.
    The wearing away of the sides and bottom of a river's channel is called
    1. A.attrition
    2. B.corrosion action
    3. C.corrosion
    4. D.hydraulic action
    Show answer

    Answer: D hydraulic action

  35. 35.
    Two factors that promote rapid chemical weathering in the tropics are
    1. A.high temperature and high humidity
    2. B.low temperature and high humidity
    3. C.high temperature and extreme aridity
    4. D.high temperature and low humidity
    Show answer

    Answer: A high temperature and high humidity

  36. 36.
    Urban floods are mainly caused by
    1. A.blockage of drains and waterways
    2. B.clearance of vegetation on farmlands
    3. C.construction of dams and barrages
    4. D.establishment of shelter belts
    Show answer

    Answer: A blockage of drains and waterways

  37. 37.
    What does subsistence agriculture mean?
    1. A.Agricultural production for household consumption
    2. B.Agricultural production for cash
    3. C.Extensive agriculture
    4. D.Intensive agriculture
    Show answer

    Answer: A Agricultural production for household consumption

  38. 38.
    What is the annual rainfall for station X?
    Diagram for this question
    1. A.1160 mm
    2. B.1461 mm
    3. C.1504 mm
    4. D.1511 mm
    Show answer

    Answer: D 1511 mm

  39. 39.
    What is the highest contour line in the mapped area?
    Diagram for this question
    1. A.400 metres
    2. B.600 metres
    3. C.500 metres
    4. D.300 metres
    Show answer

    Answer: A 400 metres

  40. 40.
    What is the population density of a country with a total population of 140,000,000 and a total land area of 500,000 km \(^2\) ?
    1. A.200 persons per km \(^2\)
    2. B.350 persons per km \(^2\)
    3. C.280 persons per km \(^2\)
    4. D.500 persons per km \(^2\)
    Show answer

    Answer: C 280 persons per km \(^2\)

  41. 41.
    What is the temperature around an aeroplane flying at an altitude of 4000 metres if the temperature on the earth surface is 40 ºC?
    1. A.66 °C
    2. B.14 °C
    3. C.26 °C
    4. D.12 °C
    Show answer

    Answer: B 14 °C

  42. 42.
    When the gradient of a river channel changes from a steep to a gentle angle, the main activity of the river will be
    1. A.eroding
    2. B.depositing
    3. C.terracing
    4. D.deepening
    Show answer

    Answer: B depositing

  43. 43.
    Which is not exported by the Republic of South Africa?
    1. A.Wines
    2. B.Maize
    3. C.Coffee
    4. D.Wool
    Show answer

    Answer: C Coffee

  44. 44.
    Which month in the station has the highest rainfall?
    Diagram for this question
    1. A.July
    2. B.September
    3. C.January
    4. D.October
    Show answer

    Answer: D October

  45. 45.
    Which of the following are characteristics of most large cities? They I. have large populations II. are administrative centers III. are religious centers IV. are commercial centers
    1. A.I and III only
    2. B.II and III only
    3. C.I and IV only
    4. D.II and IV only
    Show answer

    Answer: C I and IV only

  46. 46.
    Which of the following best describes the characteristics of a rural settlement
    1. A.large area coverage
    2. B.secondary activities
    3. C.primary activities
    4. D.tertiary activities
    Show answer

    Answer: C primary activities

  47. 47.
    Which of the following criteria is used to classify settlements into rural or urban?
    1. A.Location
    2. B.Age
    3. C.Function
    4. D.Site
    Show answer

    Answer: C Function

  48. 48.
    Which of the following currents has a warming influence upon the coast along which it flows?
    1. A.Benguela current
    2. B.Labrador current
    3. C.Canaries current
    4. D.Mozambique current
    Show answer

    Answer: D Mozambique current

  49. 49.
    Which of the following distinguishes rotation from revolution?
    1. A.Revolution causes day and night, while rotation causes season
    2. B.The earth rotates on its axis while it revolves round the sun on an elliptical orbit
    3. C.A complete revolution takes 24 hours, while rotation marks a year
    4. D.Rotation causes variation in the lengths of day and night, while revolution causes rising and falling of tides
    Show answer

    Answer: B The earth rotates on its axis while it revolves round the sun on an elliptical orbit

  50. 50.
    Which of the following factors is a major boost to tourism? Adequate publicity about natural scenery. Promoting a destination's natural beauty can significantly boost tourism.
    1. A.Adequate publicity about natural scenery
    2. B.Higher dependency ratio of the population
    3. C.Variation in mode of transportation
    4. D.Variation in mode of transportation
    Show answer

    Answer: A Adequate publicity about natural scenery

  51. 51.
    Which of the following factors least explains the fast-growing population in Africa?
    1. A.the education of women
    2. B.control of diseases
    3. C.improvement in transportation
    4. D.decline in death rate
    Show answer

    Answer: C improvement in transportation

  52. 52.
    Which of the following factors must account for the rapid increase in world population during the twentieth century?
    1. A.Increasing world production of food
    2. B.The slave trade was abolished
    3. C.Death rates have decreased rapidly
    4. D.Birth rates have increased rapidly
    Show answer

    Answer: C Death rates have decreased rapidly

  53. 53.
    Which of the following features is associated with the upper course of a river?
    1. A.Delta
    2. B.Levee
    3. C.Meander
    4. D.Waterfall
    Show answer

    Answer: D Waterfall

  54. 54.
    Which of the following gradients is the steepest?
    1. A.1 in 134
    2. B.1 in 351
    3. C.1 in 153
    4. D.1 in 531
    Show answer

    Answer: C 1 in 153

  55. 55.
    Which of the following has the highest mean annual rainfall?
    1. A.Lagos
    2. B.Accra
    3. C.Freetown
    4. D.Lome
    Show answer

    Answer: C Freetown

  56. 56.
    Which of the following is a major environmental problem in heavily industrialized regions?
    1. A.Accelerated erosion
    2. B.Frost damage
    3. C.Water pollution
    4. D.Acid rain
    Show answer

    Answer: D Acid rain

  57. 57.
    Which of the following is a wind deposited landforms? Loess is a type of sedimentary deposit formed from wind-blown dust.
    1. A.Loess
    2. B.Yardang
    3. C.Rock pedestal
    4. D.Deflation hollow
    Show answer

    Answer: A Loess

  58. 58.
    Which of the following is an important line of longitude?
    1. A.Arctic Circle
    2. B.Prime Meridian
    3. C.Antarctic Circle
    4. D.Tropic of Cancer
    Show answer

    Answer: B Prime Meridian

  59. 59.
    Which of the following is not a plantation crop?
    1. A.Oil palm
    2. B.Rubber
    3. C.Rye
    4. D.Cocoa
    Show answer

    Answer: C Rye

  60. 60.
    Which of the following is not a process of chemical weathering?
    1. A.Frost action
    2. B.Hydrolysis
    3. C.Oxidation
    4. D.Carbonation
    Show answer

    Answer: A Frost action

  61. 61.
    Which of the following lakes owes its origin mainly to faulting?
    1. A.Lake Superior
    2. B.Lake Victoria
    3. C.Lake Malawi
    4. D.Lake Chad
    Show answer

    Answer: C Lake Malawi

  62. 62.
    Which of the following landforms is associated with parallel faulting?
    1. A.Gorge
    2. B.Inselberg
    3. C.Dyke
    4. D.Rift valley
    Show answer

    Answer: D Rift valley

  63. 63.
    Which of the following most accurately describes the climate of coastal lands which are adjacent to cool ocean currents?
    1. A.monsoon rainfall pattern
    2. B.winter rain, summer drought
    3. C.rain all year round
    4. D.summer rain, winter drought
    Show answer

    Answer: D summer rain, winter drought

  64. 64.
    Which of the following pairs of landforms are of desert origin
    1. A.yardangs and batholiths
    2. B.zeugens and inselbergs
    3. C.barchans and tombolos
    4. D.sandbars and tombolos
    Show answer

    Answer: B zeugens and inselbergs

  65. 65.
    Which of the following phenomena is not directly related to the rotation of the Earth?
    1. A.night and day
    2. B.varying duration of sunshine hours
    3. C.seasonal changes
    4. D.unequal solar radiation on the earth's surface
    Show answer

    Answer: C seasonal changes

  66. 66.
    Which of the following provides the best location for a bakery?
    1. A.Near a large market for bread
    2. B.Near a regular source of flour
    3. C.In an area of cheap labour
    4. D.Near a source of good clean water
    Show answer

    Answer: A Near a large market for bread

  67. 67.
    Which of the following statements is true about rainfall in station X?
    Diagram for this question
    1. A.the rainfall in the station is uniformly distributed over the months
    2. B.rainfall mainly falls in winter
    3. C.the rainfall duration is six months
    4. D.the station has a double maximum rainfall
    Show answer

    Answer: D the station has a double maximum rainfall

  68. 68.
    Which of the following towns is NOT a pre-colonial town?
    1. A.Bida
    2. B.Ilorin
    3. C.Ibadan
    4. D.Enugu
    Show answer

    Answer: D Enugu

  69. 69.
    Which of the following type of agriculture would you expect to find around a big city in an industrial society, such as in Europe?
    1. A.Dairy farming
    2. B.Grain farming
    3. C.Animal husbandry
    4. D.Fish farming
    Show answer

    Answer: A Dairy farming

  70. 70.
    Which of the following wave actions is a process of erosion
    1. A.saltation
    2. B.traction
    3. C.hydraulic
    4. D.suspension
    Show answer

    Answer: C hydraulic

  71. 71.
    Which of the following zones is the least industrialized in Nigeria?
    1. A.Port Harcourt-Aba
    2. B.Lokoja-Ajaokuta
    3. C.Lagos-Ikeja
    4. D.Kaduna-Zaria
    Show answer

    Answer: B Lokoja-Ajaokuta

  72. 72.
    Which one of the following countries has an export trade which is dominated by a single mineral?
    1. A.Zambia
    2. B.Central Africa Empire
    3. C.Kenya
    4. D.Uganda
    Show answer

    Answer: A Zambia

  73. 73.
    Which pair of activities would you NOT find in an equatorial climate? 1. Commercial grain farming. 2. rice cultivation. 3. lumbering. 4. plantation agriculture. 5. dry farming
    1. A.3 and 4
    2. B.2 and 5
    3. C.1 and 2
    4. D.1 and 5
    Show answer

    Answer: D 1 and 5

  74. 74.
    Which purpose is NOT served by the Kainji Dam?
    1. A.provision of research facilities
    2. B.provision of water of domestic use all over Nigeria
    3. C.provision of fishing facilities
    4. D.generation of electricity for use all over Nigeria
    Show answer

    Answer: C provision of fishing facilities

  75. 75.
    Which statement is NOT true of the Middle Belt in Nigeria
    1. A.The soil is not productive
    2. B.there are insect pests and disease carriers
    3. C.the population is sparse
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: D none of the above

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

JAMB Geography 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux