Skip to content

Geography past questions: WAEC SSCE 2021

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A feature produced by water in desert areas is-------
    1. A.barchans
    2. B.zeugens
    3. C.yardangs
    4. D.wadis
    Show answer

    Answer: D wadis

  2. 2.
    A notable problem of air transportation in tropical Africa is
    1. A.slow speed
    2. B.low freight charges
    3. C.adequate space
    4. D.low patronage
    Show answer

    Answer: D low patronage

  3. 3.
    All the following are man-made features found on the mapped area except?
    1. A.dams
    2. B.bridges
    3. C.roads
    4. D.settlements
    Show answer

    Answer: A dams

  4. 4.
    An effect of rural-urban migration on the source region is
    1. A.rural depopulation
    2. B.urban depopulation
    3. C.rural employment
    4. D.rural unemployment
    Show answer

    Answer: A rural depopulation

  5. 5.
    An example fossil fuel is
    1. A.granite
    2. B.coal
    3. C.clay
    4. D.standtone
    Show answer

    Answer: B coal

  6. 6.
    Cities of high population densities develop on plains because I. act as climate barriers II. have fertile soils III. lack heavy rainfall IV. have terrain with ease oof communication
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.I and IV only
    4. D.II and IV only
    Show answer

    Answer: D II and IV only

  7. 7.
    In Koppen's classification of climates, Af refers to?
    1. A.monsoon
    2. B.equitorial
    3. C.mediterranean
    4. D.desert
    Show answer

    Answer: B equitorial

  8. 8.
    In the northern hemisphere, the summer solstice is experienced on?
    1. A.September 22/23
    2. B.June 21
    3. C.December 22
    4. D.March 21
    Show answer

    Answer: B June 21

  9. 9.
    Line A - B in the mapped area can be best described as
    1. A.convex slope
    2. B.uniform slope
    3. C.dip slope
    4. D.concave slope
    Show answer

    Answer: A convex slope

  10. 10.
    Low population densities of the middle belt of West African countries can best be described as
    1. A.trans-Saharan slave trade
    2. B.rich fertile soil
    3. C.concentration of industries
    4. D.presence of mineral resources
    Show answer

    Answer: A trans-Saharan slave trade

  11. 11.
    Marble is a metamorphosed -------
    1. A.basalt
    2. B.granite
    3. C.gabbro
    4. D.limestone
    Show answer

    Answer: D limestone

  12. 12.
    On March 21 each year, all towns in the southern hemisphere experience?
    1. A.complete daylight for 14hours
    2. B.partial darkness
    3. C.equal length of day and night
    4. D.longer period of twilight
    Show answer

    Answer: C equal length of day and night

  13. 13.
    Study the map of DAMBO DISTRICT and use it to answer the question below [img: Open photo] The most population means of transportation in the mapped area is-------
    1. A.river
    2. B.footpath
    3. C.air
    4. D.road
    Show answer

    Answer: D road

  14. 14.
    Study the map of DAMBO DISTRICT and use it to answer the question below [img: Open photo] The scale of the map in representative fraction (RF) is
    1. A.1: 200,000
    2. B.1 : 50,000
    3. C.1 : 150,000
    4. D.1 : 10,000
    Show answer

    Answer: A 1: 200,000

  15. 15.
    The bearing of ILO from Hume is about-----
    1. A.3.30
    2. B.2.10
    3. C.1.45
    4. D.3.5
    Show answer

    Answer: A 3.30

  16. 16.
    The direction of DAMBO from Hume is------
    1. A.northeast
    2. B.southeast
    3. C.southwest
    4. D.northwest
    Show answer

    Answer: D northwest

  17. 17.
    The distance between DAMBO and Ogoh as the crow flies is approximately by?
    1. A.5.0 km
    2. B.10.0 km
    3. C.20.0 km
    4. D.26.0 km
    Show answer

    Answer: C 20.0 km

  18. 18.
    The farming technique which can be adopted as a method of soil conservation is?
    1. A.bush fallowing
    2. B.monoculture
    3. C.shifting cultivation
    4. D.cover cropping
    Show answer

    Answer: A bush fallowing

  19. 19.
    The highest point of the mapped area is found in the-----
    1. A.southwest
    2. B.southeast
    3. C.northeast
    4. D.northeast
    Show answer

    Answer: D northeast

  20. 20.
    The industrial belt of Japan produces
    1. A.ships, electronics and motor vehicles
    2. B.warships, ammunitions, and building materials
    3. C.fertilizers, pesticides, and combined harvesters
    4. D.leather, goods, plastic, and pharmaceutical products
    Show answer

    Answer: A ships, electronics and motor vehicles

  21. 21.
    The longitude which almost bisects Africa into two equal halves, east and west, is longitude-----------
    1. A.20ºE
    2. B.20ºW
    3. C.40ºE
    4. D.40ºW
    Show answer

    Answer: A 20ºE

  22. 22.
    The most significant factor which accounts for the rapid growth in the population of the capital cities of West Africa is
    1. A.political rallies
    2. B.sport events
    3. C.rural-urban migration
    4. D.religious tourism
    Show answer

    Answer: C rural-urban migration

  23. 23.
    The reasons for siting industries in urban areas include; I. employment II. revenue generation III. religious tolerance IV. unemployment provision
    1. A.I and II only
    2. B.II and IV only
    3. C.III and IV only
    4. D.I and IV only
    Show answer

    Answer: A I and II only

  24. 24.
    The rock which has the capacity to retain underground water is?
    1. A.impermeable
    2. B.crystalline
    3. C.compact
    4. D.permeable
    Show answer

    Answer: D permeable

  25. 25.
    The southeastern part of the map area is-----
    1. A.poorly drained
    2. B.a plantation
    3. C.a lake
    4. D.an ocean
    Show answer

    Answer: A poorly drained

  26. 26.
    The sun is overhead at the tropic of Capricorn on
    1. A.march 21
    2. B.December 22
    3. C.September 23
    4. D.June 21
    Show answer

    Answer: B December 22

  27. 27.
    The temperature reading at the peak of a volcano is 6ºC. What will be the temperature at the foot of the volcano which is 3000 metres from the surrounding low land?
    1. A.5.5ºC
    2. B.13.5ºC
    3. C.13.5ºC
    4. D.25.5ºC
    Show answer

    Answer: C 13.5ºC

  28. 28.
    Use the climate data of the station to answer the question below.
    MonthJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
    Temperature (ºC)162022232528283027262321
    Rainfall (mm)625056891801891401632282308341
    Calculate the range of temperature for the station
    1. A.2ºC
    2. B.5ºC
    3. C.12ºC
    4. D.14ºC
    Show answer

    Answer: D 14ºC

  29. 29.
    What is the annual rainfall for station X?
    1. A.1511 mm
    2. B.1504 mm
    3. C.1254 mm
    4. D.1160
    Show answer

    Answer: A 1511 mm

  30. 30.
    What is the approximate distance between the settlements of Dambo and Hume by road?
    1. A.10km
    2. B.15km
    3. C.20km
    4. D.30km
    Show answer

    Answer: B 15km

  31. 31.
    What is the time at Accra at longitude Oº when the local time at longitude 450W is 12 noon
    1. A.3 p.m
    2. B.5 p.m
    3. C.7 p.m
    4. D.9 p.m
    Show answer

    Answer: A 3 p.m

  32. 32.
    Which drainage pattern is best established in the areas of alternate hard and soft rocks
    1. A.trellis
    2. B.centripetal
    3. C.radial
    4. D.annular
    Show answer

    Answer: D annular

  33. 33.
    Which month in the station has the highest rainfall?
    1. A.January
    2. B.October
    3. C.July
    4. D.September
    Show answer

    Answer: B October

  34. 34.
    Which mountain type is described as the lighthouse of mediterranean?
    1. A.block
    2. B.flow
    3. C.residual
    4. D.volcanic
    Show answer

    Answer: D volcanic

  35. 35.
    Which of the following are achievements of ECOWAS I. common market II. free movement of people III. military cooperation IV. trade restriction
    1. A.I, II and III only
    2. B.I, II, and IV only
    3. C.II, III, and IV only
    4. D.I, III, and IV only
    Show answer

    Answer: A I, II and III only

  36. 36.
    Which of the following are characteristics of most large cities? They I. have large populations II. are administrative centers III. are religious centers IV. are commercial centers
    1. A.I and III only
    2. B.I and IV only
    3. C.II and III only
    4. D.II and IV only
    Show answer

    Answer: B I and IV only

  37. 37.
    Which of the following are the possible causes of soil erosion? I. bush burning II. over grazing III. reafforestation IV. excavation
    1. A.I and II only
    2. B.I, II, and IV only
    3. C.I, II, and III only
    4. D.II, III, and IV only
    Show answer

    Answer: C I, II, and III only

  38. 38.
    Which of the following best describes the characteristics of a rural settlement
    1. A.primary activities
    2. B.secondary activities
    3. C.tertiary activities
    4. D.large area coverage
    Show answer

    Answer: A primary activities

  39. 39.
    Which of the following elements of weather is matched with the wrong measuring instrument?
    1. A.humidity and barometer
    2. B.rainfall and rain guage
    3. C.sunshine and sundial
    4. D.windspeed and anemometer
    Show answer

    Answer: A humidity and barometer

  40. 40.
    Which of the following factors does not influence population distribution?
    1. A.climate
    2. B.soil
    3. C.sex ratio
    4. D.relief
    Show answer

    Answer: C sex ratio

  41. 41.
    Which of the following factors explains the need for international trade I. variation in technology II. uniformity in taste of goods III. language barrier IV. difference in natural resources
    1. A.I and II only
    2. B.II and III only
    3. C.II and IV only
    4. D.I and IV only
    Show answer

    Answer: D I and IV only

  42. 42.
    Which of the following pairs of landforms are of desert origin
    1. A.yardangs and batholiths
    2. B.sandbars and tombolos
    3. C.zeugens and inselbergs
    4. D.barchans and tombolos
    Show answer

    Answer: C zeugens and inselbergs

  43. 43.
    Which of the following pairs of minerals form the bulk of the inner core of the earth
    1. A.aluminum and iron
    2. B.iron and nickel
    3. C.tin and columbite
    4. D.silicon and copper
    Show answer

    Answer: C tin and columbite

  44. 44.
    Which of the following pairs of rock examples are sedimentary rocks?
    1. A.graphite and sandstone
    2. B.gabbro and schist
    3. C.limestone and chalk
    4. D.gneiss and granite
    Show answer

    Answer: B gabbro and schist

  45. 45.
    Which of the following statements is true about rainfall in station X?
    1. A.the rainfall duration is six months
    2. B.the station has a double maximum rainfall
    3. C.rainfall mainly falls in winter
    4. D.the rainfall in the station is uniformly distributed over the months
    Show answer

    Answer: B the station has a double maximum rainfall

  46. 46.
    Which of the following towns has the best natural harbour in West Africa?
    1. A.port-harcourt
    2. B.takoradi
    3. C.freetown
    4. D.monrovia
    Show answer

    Answer: C freetown

  47. 47.
    Which of the following wave actions is a process of erosion
    1. A.traction
    2. B.hydraulic
    3. C.saltation
    4. D.suspension
    Show answer

    Answer: C saltation

  48. 48.
    Wich of the following is most affected by drought and flood
    1. A.ocean transport
    2. B.road transport
    3. C.air transport
    4. D.river transport
    Show answer

    Answer: D river transport

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

WAEC Geography 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux