Skip to content

Geography past questions: WAEC SSCE 2022

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A major cause of rapid population growth rate in Tropical Africa is
    1. A.improved transport facilities
    2. B.much pressure on land
    3. C.malnutrition and diseases
    4. D.lack of family planning
    Show answer

    Answer: D lack of family planning

  2. 2.
    A major hindrance to foreign investment in Tropical African countries is
    1. A.low demand for manufactured goods
    2. B.inadequate raw materials for industries
    3. C.political instability in the countries
    4. D.inadequate capital for investment
    Show answer

    Answer: C political instability in the countries

  3. 3.
    A small difference between the readings of the wet and dry bulb thermometers is an indication of
    1. A.low relative humidity
    2. B.condensed air
    3. C.saturated air
    4. D.high relative humidity
    Show answer

    Answer: A low relative humidity

  4. 4.
    Figure 1 represents the export of rice by four regions in Country XX in the year 2009. One dot represents 20,000 tonnes of exported rice was used as the scale of the dot map. Study and use the dot map below to answer this question. [img: Open photo] By how much tonnes was the export of rice from region T higher than that from region U?
    1. A.20,000
    2. B.40,000
    3. C.60,000
    4. D.80,000
    Show answer

    Answer: D 80,000

  5. 5.
    Figure 1 represents the export of rice by four regions in Country XX in the year 2009. One dot represents 20,000 tonnes of exported rice was used as the scale of the dot map. Study and use the dot map below to answer this question. [img: Open photo] Which region exported the highest tonnes of rice?
    1. A.R
    2. B.U
    3. C.S
    4. D.T
    Show answer

    Answer: A R

  6. 6.
    If the map is reduced by half its original size, what would be the scale of the new map?
    Diagram for this question
    1. A.1:25,000
    2. B.1:50,000
    3. C.1:100,000
    4. D.1:150,000
    Show answer

    Answer: C 1:100,000

  7. 7.
    If the total population of a country is 75,000,000 and its total land area is 250,000km², what is its population density?
    1. A.30 persons per km²
    2. B.300 persons per km²
    3. C.350 persons per km²
    4. D.500 persons per km²
    Show answer

    Answer: B 300 persons per km²

  8. 8.
    In its old stage, a river would I. be interrupted by waterfalls and rapids II. flow sluggishly and develop pronounced meanders III. flow fast and have truncated spurs IV. develop levees and have a flood plain
    1. A.II and IV only
    2. B.Il and lIl only
    3. C.I and II only
    4. D.Ill and IV only
    Show answer

    Answer: A II and IV only

  9. 9.
    In Koppens's classification of climates, Cs refers to
    1. A.Steppe
    2. B.Mediterranean
    3. C.Tropical Monsoon
    4. D.Tropical Continental
    Show answer

    Answer: D Tropical Continental

  10. 10.
    It is composed of layers of ash and cinders alternating with lava. lt has a broad base and steep convex slopes. The above features are associated with a
    1. A.batholith
    2. B.laccolith
    3. C.shield volcano
    4. D.composite cone
    Show answer

    Answer: D composite cone

  11. 11.
    It is crescentic in shape and it is formed from wind deposition in arid. The statement describes
    1. A.loess
    2. B.barchan dune
    3. C.alluvial soil
    4. D.silty soil
    Show answer

    Answer: B barchan dune

  12. 12.
    Lines drawn on maps joining places With equal amount of cloud cover are called,
    1. A.isohyets
    2. B.isobars
    3. C.isonephs
    4. D.contours
    Show answer

    Answer: C isonephs

  13. 13.
    One of the major problems of manufacturing industries in Tropical Africa is
    1. A.high quality of the industrial labour
    2. B.high cost of labour
    3. C.inadequate raw materials
    4. D.overproduction of manufactured goods
    Show answer

    Answer: C inadequate raw materials

  14. 14.
    Study the map of NONSO DISTRICT and use it to answer this question. The commercial centre in the mapped area is
    Diagram for this question
    1. A.NONSO
    2. B.Adaku
    3. C.Bukola
    4. D.Balu
    Show answer

    Answer: A NONSO

  15. 15.
    Study the map of NONSO DISTRICT and use it to answer this question. Which of the following settlements is nucleated?
    1. A.Bukola
    2. B.Datsu
    3. C.Adaku
    4. D.NONSO
    Show answer

    Answer: D NONSO

  16. 16.
    The best way of solving transportation problems in a cosmopolitan city is
    1. A.use of air transport system
    2. B.construction of feeder roads
    3. C.purchase of many speed boats and ships
    4. D.integrated transport system involving all modes
    Show answer

    Answer: D integrated transport system involving all modes

  17. 17.
    The distance as the crow flies from Bukola to Balu is approximately
    Diagram for this question
    1. A.2.8km
    2. B.3.8km
    3. C.4.8km
    4. D.7.8km
    Show answer

    Answer: C 4.8km

  18. 18.
    The formation of block mountains are best associated with
    1. A.accumulation of materials ejected from within the earth's crust
    2. B.solidification of magma within the earth's crust
    3. C.uplifting of crustal block within two parallel faults
    4. D.vertical movement of sediments into geosynclines
    Show answer

    Answer: C uplifting of crustal block within two parallel faults

  19. 19.
    The growth of NONSO settlement is probably because
    Diagram for this question
    1. A.NONSO settlement has a court
    2. B.NONSO is situated at the foot of a ridge
    3. C.NONSO is a port town
    4. D.NONSO is a nodal town
    Show answer

    Answer: D NONSO is a nodal town

  20. 20.
    The highest spot on the mapped area is approximately
    Diagram for this question
    1. A.1300 metres
    2. B.1250 metres
    3. C.1150 metres
    4. D.1050 metres
    Show answer

    Answer: B 1250 metres

  21. 21.
    The least important factor in the location of settlements is the availability of
    1. A.surface water
    2. B.mineral deposits
    3. C.land for building
    4. D.fertile soil
    Show answer

    Answer: A surface water

  22. 22.
    The most significant factor that led to the revolution in the Japanese industrial sector is the
    1. A.presence of huge copper mines
    2. B.existence of vast oil and gas fields
    3. C.military strength of the countries that aided them
    4. D.inputs of committed and skillful industrial workforce
    Show answer

    Answer: D inputs of committed and skillful industrial workforce

  23. 23.
    The movement of the earth that causes variation in the length of the day and night is
    1. A.traction
    2. B.revolution
    3. C.rotation
    4. D.coriolis
    Show answer

    Answer: C rotation

  24. 24.
    The sharp pillars hanging from the roof of a cavern in limestone regions are called
    1. A.dolines
    2. B.stalagmites
    3. C.uvalas
    4. D.Stalactites
    Show answer

    Answer: D Stalactites

  25. 25.
    The term overpopulation could best be described as a situation where
    1. A.there is high population density
    2. B.birth rate is equal to death rate
    3. C.the population exceeds the available resources
    4. D.there is an increasing birth rate and a decreasing infant mortality rate
    Show answer

    Answer: C the population exceeds the available resources

  26. 26.
    The term pyroclastic best describes
    1. A.sediments accumulated in deep sea
    2. B.a wind-blown sand from desert regions
    3. C.eroded materials deposited at the mouth of a river
    4. D.fragmented materials ejected by volcanoes
    Show answer

    Answer: D fragmented materials ejected by volcanoes

  27. 27.
    The term relative location of settlement refers to
    1. A.imaginary point of the settlement
    2. B.the nature of the buildings within the séttlement
    3. C.the position of buildings in relation to other buildings
    4. D.the position of settlements in relation to others
    Show answer

    Answer: D the position of settlements in relation to others

  28. 28.
    The trade liberalization policy of ECOWAS is aimed at
    1. A.fostering unity and peace among member states
    2. B.taking a common stand on the World issues
    3. C.promoting economic integration
    4. D.ensuring cultural cooperation
    Show answer

    Answer: C promoting economic integration

  29. 29.
    The transport system which is most affected by climatic factors is
    1. A.water transport
    2. B.rail transport
    3. C.road transport
    4. D.air transport
    Show answer

    Answer: D air transport

  30. 30.
    The type of cloud from which thunderstorms and heavy rain are experienced in the Tropics is
    1. A.altostratus
    2. B.cirrus
    3. C.cumulus
    4. D.cumulo-nimbus
    Show answer

    Answer: D cumulo-nimbus

  31. 31.
    The weathering process which is commonly found in limestone regions is
    1. A.hydrolysis
    2. B.exfoliation
    3. C.oxidation
    4. D.solution
    Show answer

    Answer: D solution

  32. 32.
    Transportation helps economic development through all the following except the
    1. A.diffusion of ideas and technology
    2. B.promotion of national and international trade
    3. C.movement of people and commodities
    4. D.distribution of population
    Show answer

    Answer: D distribution of population

  33. 33.
    Two towns, P and Q, are on the International Date Line and in the same hemisphere. If the distance between the two towns is 444knm and town P Is located on latitude 3°N, on what latitude is town Q located?
    1. A.10°N
    2. B.7°N
    3. C.4°N
    4. D.1°N
    Show answer

    Answer: C 4°N

  34. 34.
    watershed in the mapped area is situated
    Diagram for this question
    1. A.on the plain
    2. B.along the pass
    3. C.on spurs
    4. D.on the ridge
    Show answer

    Answer: C on spurs

  35. 35.
    What is the contour interval on the mapped area?
    Diagram for this question
    1. A.50 metres
    2. B.100 metres
    3. C.200 metres
    4. D.300 metres
    Show answer

    Answer: B 100 metres

  36. 36.
    What is the direction of flow of River Juth?
    Diagram for this question
    1. A.Northeast
    2. B.Northwest
    3. C.Southeast
    4. D.Southwest
    Show answer

    Answer: B Northwest

  37. 37.
    What is the scale of the map in statement form?
    Diagram for this question
    1. A.One centimeter on the map represents ½ kilometer on the ground
    2. B.One centimeter on the map represents 1 kilometer on the ground
    3. C.One centimeter on the map represents 2 kilometers on the ground
    4. D.One centimeter on the map represents 5 kilometers on the ground
    Show answer

    Answer: A One centimeter on the map represents ½ kilometer on the ground

  38. 38.
    Which of the following climatic features describes the Equatorial climate?
    1. A.Double maxima rainfall regime
    2. B.Winter rain, summer drought
    3. C.Hot and dry throughout the year
    4. D.Single maximum rainfall regime
    Show answer

    Answer: A Double maxima rainfall regime

  39. 39.
    Which of the following coastal features is not due to erosion'?
    1. A.Bay
    2. B.Cliff
    3. C.Beach
    4. D.Arch
    Show answer

    Answer: C Beach

  40. 40.
    Which of the following is a factor of population growth?
    1. A.Climate
    2. B.Relief
    3. C.Birth rate
    4. D.Soil fertility
    Show answer

    Answer: C Birth rate

  41. 41.
    Which of the following is a light industry?
    1. A.Petroleum industry
    2. B.Metallurgical industry
    3. C.Textile industry
    4. D.Shipbuilding industry
    Show answer

    Answer: C Textile industry

  42. 42.
    Which of the following is a process of wind erosion?
    1. A.Deflation
    2. B.Saltation
    3. C.Solution
    4. D.Traction
    Show answer

    Answer: A Deflation

  43. 43.
    Which of the following is the leading industrial zone in the West African sub-region?
    1. A.Western industrial zone of Nigeria
    2. B.Accra-Tema industrial zone of Ghana
    3. C.Freetown industrial zone of Sierra Leone
    4. D.Banjul industrial Zone of The Gambia
    Show answer

    Answer: B Accra-Tema industrial zone of Ghana

  44. 44.
    Which of the following landforms is not associated with an advancing shoreline?
    1. A.spit
    2. B.stack
    3. C.beach
    4. D.tombolo
    Show answer

    Answer: B stack

  45. 45.
    Which of the following pairs are characteristics of igneous rocks? They I. are stratified II are metamorphosed rocks III. are crystalline IV. originate from molten magma
    1. A.I and II only
    2. B.II and III only
    3. C.II and IV only
    4. D.IIl and IV only
    Show answer

    Answer: D IIl and IV only

  46. 46.
    Which of the following reasons account for the low traffic on rivers in Africa?
    1. A.Presence of rapids and waterfalls
    2. B.Only used for fishing
    3. C.Wide valleys
    4. D.Change of colour during rainy seas
    Show answer

    Answer: A Presence of rapids and waterfalls

  47. 47.
    Which of the following statements is not accurate about sea and land breeze?
    1. A.Air blows from the sea to the land during the day
    2. B.Air blows from the land to the sea during the night
    3. C.Land warms up more slowly than the sea during the day
    4. D.Sea warms up more slowly than the land during the day
    Show answer

    Answer: C Land warms up more slowly than the sea during the day

  48. 48.
    Which of the following statements, is accurate?
    1. A.There is a distance of 111km for every 1° of latitudinal difference
    2. B.A time difference of 4 minutes exists for every 15° of longitude
    3. C.Any two opposite lines of latitudes make a Great Circle
    4. D.The sun is overhead at noon at Tropic of Cancer on December 22
    Show answer

    Answer: A There is a distance of 111km for every 1° of latitudinal difference

  49. 49.
    Which type of mountain is also called the mountain of denudation?
    1. A.Block mountain
    2. B.Volcanic mountain
    3. C.Residual mountain
    4. D.Fold mountain
    Show answer

    Answer: C Residual mountain

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

WAEC Geography 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux