Skip to content

Geography past questions: WAEC SSCE 2023

43 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

43 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A major function performed by rural settlement is
    1. A.agricultural
    2. B.industrial
    3. C.administrative
    4. D.commercial
    Show answer

    Answer: A agricultural

  2. 2.
    A smaller range of temperature is recorded along the coast than the continental interior on the same latitudes because of the
    1. A.moderating influence of the sea
    2. B.moderating influence of the sea
    3. C.higher insolation inland
    4. D.higher evaporation inland
    Show answer

    Answer: A moderating influence of the sea

  3. 3.
    An isotherm is a line drawn on a map joining places of equal
    1. A.pressure
    2. B.cloud cover
    3. C.temperature
    4. D.rainfall
    Show answer

    Answer: C temperature

  4. 4.
    At what stage is River Aboye?
    Diagram for this question
    1. A.Middle stage
    2. B.Youthful stage
    3. C.Initial stage
    4. D.Mature stage
    Show answer

    Answer: B Youthful stage

  5. 5.
    Barchan dunes move
    1. A.at right angle to the prevailing wind
    2. B.in a circular direction
    3. C.against the prevailing wind
    4. D.in the same direction as the prevailing winds
    Show answer

    Answer: A at right angle to the prevailing wind

  6. 6.
    Buying and selling of goods and services within a country is termed as
    1. A.foreign trade
    2. B.international trade
    3. C.barter trade
    4. D.internal trade
    Show answer

    Answer: D internal trade

  7. 7.
    Great Britain and Germany are trading partners of West African countries from
    1. A.North America
    2. B.West Europe
    3. C.South America
    4. D.The Far East
    Show answer

    Answer: B West Europe

  8. 8.
    Industries are broadly classified into
    1. A.primary, secondary and tertiary
    2. B.mining, furniture making and cocoa processing
    3. C.fishing, mining and food processing
    4. D.primary, secondary and manufacturing
    Show answer

    Answer: A primary, secondary and tertiary

  9. 9.
    More Hydroelectric Power projects should be constructed in Tropical Africa because
    1. A.there is scanty rainfall
    2. B.there are absence of waterfalls on rivers
    3. C.skilled labour is scarce
    4. D.there is an increasing demand for power
    Show answer

    Answer: D there is an increasing demand for power

  10. 10.
    Stone crushing is an economic activity at
    Diagram for this question
    1. A.Noyo
    2. B.Ameka
    3. C.Umughara
    4. D.Agub
    Show answer

    Answer: C Umughara

  11. 11.
    The area covered by the map is approximately
    Diagram for this question
    1. A.1400 Km2
    2. B.900 Km2
    3. C.1950 Km2
    4. D.1010 Km2
    Show answer

    Answer: D 1010 Km2

  12. 12.
    The bearing of Ameka from Aba Omege road junction is approximately
    Diagram for this question
    1. A.40o
    2. B.22o
    3. C.90o
    4. D.220o
    Show answer

    Answer: B 22o

  13. 13.
    The distance between Umughara and Ndifu Achara as the crow flies is approximately
    Diagram for this question
    1. A.8 km
    2. B.18 km
    3. C.11 km
    4. D.23 km
    Show answer

    Answer: B 18 km

  14. 14.
    The feature marked P in the mapped area can best be described as a
    1. A.knoll
    2. B.valley
    3. C.mountain
    4. D.ridge
    Show answer

    Answer: D ridge

  15. 15.
    The instrument used to measure relative humidity is called
    1. A.hygrometer
    2. B.anemometer
    3. C.thermometer
    4. D.barometer
    Show answer

    Answer: A hygrometer

  16. 16.
    The likely occupation of the people of Ndifu Achara settlement is
    Diagram for this question
    1. A.trading
    2. B.gold mining
    3. C.rice farming
    4. D.lumbering
    Show answer

    Answer: C rice farming

  17. 17.
    The main reason for which most manufacturing industries in West Africa are concentrated in cities and towns along the coast is that they have
    1. A.a large pool of unskilled labour
    2. B.large urban market
    3. C.numerous banks
    4. D.a large number of warehouses
    Show answer

    Answer: B large urban market

  18. 18.
    The most common form of migration experienced in countries of Tropical Africa is
    1. A.urban-urban migration
    2. B.rural-rural migration
    3. C.urban-rural migration
    4. D.rural-urban migration
    Show answer

    Answer: D rural-urban migration

  19. 19.
    The part of the earth crust covered by water bodies is known as the
    1. A.sial
    2. B.stratosphere
    3. C.atmosphere
    4. D.hydrosphere
    Show answer

    Answer: D hydrosphere

  20. 20.
    The scale of the map in Representative Fraction(RF) is
    Diagram for this question
    1. A.1:25,000
    2. B.1:100,000
    3. C.1:200,000
    4. D.1:50,000
    Show answer

    Answer: B 1:100,000

  21. 21.
    The sparse population in the middle belt of West Africa can be traced to all the following except
    1. A.concentration of industries
    2. B.inter-ethnic war
    3. C.tsetse fly infestation
    4. D.Arab slave trade in the north
    Show answer

    Answer: A concentration of industries

  22. 22.
    The sun is vertically overhead at the tropic of Capricorn on
    1. A.June 21st
    2. B.September 23rd
    3. C.March 21st
    4. D.December 22nd
    Show answer

    Answer: D December 22nd

  23. 23.
    The table above shows the temperature and rainfall distribution of station Z. Study and use it to answer questions 11 to 13.
    Diagram for this question
    1. A.32 oC
    2. B.10 oC
    3. C.22 oC
    4. D.54 oC
    Show answer

    Answer: B 10 oC

  24. 24.
    The table above shows the temperature and rainfall distribution of station Z. Study and use it to answer questions 11 to 13. The wettest month of the year is
    Diagram for this question
    1. A.July
    2. B.September
    3. C.May
    4. D.August
    Show answer

    Answer: D August

  25. 25.
    The type of energy that is most environmentally friendly is
    1. A.solar
    2. B.thermal
    3. C.hydroelectric
    4. D.nuclear
    Show answer

    Answer: A solar

  26. 26.
    Town C is located on latitude 15oE while Town D is located on latitude 60oE. If the local time in Town C is 7.00am., what will be the local time in Town D?
    1. A.4.00 p.m
    2. B.4.00 a.m
    3. C.10.00 a.m
    4. D.10.00 p.m
    Show answer

    Answer: C 10.00 a.m

  27. 27.
    Under the Greek system of climate classification, the world is divided into
    1. A.temperate, frigid and hot zones
    2. B.torrid, equatorial and tropical zones
    3. C.torrid, temperate and frigid zones
    4. D.hot, temperate and dry zones
    Show answer

    Answer: C torrid, temperate and frigid zones

  28. 28.
    Volcanoes that have not erupted for a very long time but may erupt at future time are termed as
    1. A.extrusive
    2. B.dormant
    3. C.intrusive
    4. D.active
    Show answer

    Answer: B dormant

  29. 29.
    What is the highest contour line in the mapped area?
    Diagram for this question
    1. A.400 metres
    2. B.600 metres
    3. C.500 metres
    4. D.300 metres
    Show answer

    Answer: C 500 metres

  30. 30.
    What is the population density of a country with a total population of 140,000,000 and a total land area of 500,000 km2?
    1. A.280 persons per km2
    2. B.200 persons per km2
    3. C.350 persons per km2
    4. D.500 persons per km2
    Show answer

    Answer: A 280 persons per km2

  31. 31.
    Which of the following criteria is used to classify settlements into rural or urban?
    1. A.Site
    2. B.Age
    3. C.Function
    4. D.Location
    Show answer

    Answer: C Function

  32. 32.
    Which of the following factors is a major boost to tourism?
    1. A.Adequate publicity about natural scenery
    2. B.Variation in mode of transportation
    3. C.Higher dependency ratio of the population
    4. D.Specialization in labour force
    Show answer

    Answer: A Adequate publicity about natural scenery

  33. 33.
    Which of the following features is associated with the upper course of a river?
    1. A.Levee
    2. B.Meander
    3. C.Delta
    4. D.Waterfall
    Show answer

    Answer: D Waterfall

  34. 34.
    Which of the following is a feature of heavy industries?
    1. A.Small scale plants
    2. B.Low turn-over
    3. C.Consumer goods production
    4. D.Capital intensive
    Show answer

    Answer: D Capital intensive

  35. 35.
    Which of the following is a wind deposited landforms?
    1. A.Rock pedestal
    2. B.Yardang
    3. C.Deflation hollow
    4. D.Loess
    Show answer

    Answer: D Loess

  36. 36.
    Which of the following is an important line of longitude?
    1. A.Antarctic Circle
    2. B.Arctic Circle
    3. C.Prime Meridian
    4. D.Tropic of Cancer
    Show answer

    Answer: C Prime Meridian

  37. 37.
    Which of the following is not a problem facing transportation development in Tropical Africa?
    1. A.Climatic variation
    2. B.Inadequate capital
    3. C.Difficult terrain
    4. D.Poor planning
    Show answer

    Answer: A Climatic variation

  38. 38.
    Which of the following is not a process of chemical weathering?
    1. A.Frost action
    2. B.Carbonation
    3. C.Hydrolysis
    4. D.Oxidation
    Show answer

    Answer: A Frost action

  39. 39.
    Which of the following landforms is associated with parallel faulting?
    1. A.Inselberg
    2. B.Dyke
    3. C.Gorge
    4. D.Rift valley
    Show answer

    Answer: D Rift valley

  40. 40.
    Which of the following pairs of landforms can be found in the desert areas?
    1. A.Barchans and tombolos
    2. B.Yardangs and batholiths
    3. C.Sandbars and tombolos
    4. D.Zeugens and rock pedestals
    Show answer

    Answer: D Zeugens and rock pedestals

  41. 41.
    Which of the following represents the correct sequence in which denudation occurs?
    1. A.Weathering →Deposition → Erosion
    2. B.Weathering → Erosion → Deposition
    3. C.Deposition → Weathering → Erosion
    4. D.Erosion → Weathering → Deposition
    Show answer

    Answer: B Weathering → Erosion → Deposition

  42. 42.
    Which of the following rocks is produced by the solidification of magma within the earth crust?
    1. A.Plutonic rock
    2. B.Metamorphic rock
    3. C.Sedimentary rock
    4. D.Extrusive rock
    Show answer

    Answer: A Plutonic rock

  43. 43.
    Which of the following towns is not intervisible from Agubia?
    Diagram for this question
    1. A.ABADA
    2. B.Nsuba
    3. C.Ameka
    4. D.Ndifu Achara
    Show answer

    Answer: B Nsuba

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

WAEC Geography 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux