Skip to content

Geography past questions: JAMB UTME 2022

38 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

38 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    _______ is defined as the total surrounding or medium of any organism in a given area?
    1. A.Biotic component
    2. B.Abiotic component
    3. C.Environment
    4. D.Ecosystem
    Show answer

    Answer: C Environment

  2. 2.
    _______ is the condition of the lower atmosphere of a place over a short period?
    1. A.climate
    2. B.weather
    3. C.cloud
    4. D.Humidity
    Show answer

    Answer: B weather

  3. 3.
    __________ is a highland area which seperates the headstreams of rivers flowing in different directions but rising from the same mountainous source?
    1. A.Flood plain
    2. B.Cuesta
    3. C.Watershed
    4. D.Plateau
    Show answer

    Answer: C Watershed

  4. 4.
    ___________ is a layer of very fine wind-deposited sand and silt?
    1. A.loess
    2. B.seif
    3. C.barchan
    4. D.Bajada
    Show answer

    Answer: A loess

  5. 5.
    ________is the failure of the end point of a closed traverse to fall exactly on the point of origin of the transverse?
    1. A.Error of compass
    2. B.Traverse error
    3. C.Error of closure
    4. D.Field error
    Show answer

    Answer: C Error of closure

  6. 6.
    An important mineral deposit in south Africa which has attracted a large number of white settler is?
    1. A.Iron in Durban
    2. B.Copper in Cape Town
    3. C.Gold in Witwatersrand
    4. D.Aluminium in Johannessburg
    Show answer

    Answer: A Iron in Durban

  7. 7.
    If the scale of two maps are (a;1:100,000 and b;1:400,000) what is the ground distance if the distance between two towns on the maps is 10cm?
    1. A.10km, 40km
    2. B.5km, 20km
    3. C.2.5km, 10km
    4. D.20km, 80km
    Show answer

    Answer: A 10km, 40km

  8. 8.
    In a combined maximum and minimum thermometer, the difference between the hottest and coldest daily temperature for that day gives the?
    1. A.Diurnal range of temperature
    2. B.Mean daily temperature
    3. C.Minimum daily temperature
    4. D.Maximum daily temperature
    Show answer

    Answer: A Diurnal range of temperature

  9. 9.
    On maps, lines drawn to join all places in the ocean having equal degree of salinity are called?
    1. A.isohalines
    2. B.isobars
    3. C.isosalines
    4. D.isossal
    Show answer

    Answer: A isohalines

  10. 10.
    One of the following is not a problem involved in harnessing solar energy?
    1. A.Poor technological know-how
    2. B.Adequacy of capital
    3. C.Unreliability
    4. D.Fear of competition with established energy sources
    Show answer

    Answer: B Adequacy of capital

  11. 11.
    One of the following surveying instruments is used to set out lines at right angles to the main chain line?
    1. A.Optical square
    2. B.Station pegs
    3. C.Offset staff
    4. D.Steel Band
    Show answer

    Answer: A Optical square

  12. 12.
    The birth rate of a country can be increased through the following except?
    1. A.Encouragement of early marriages
    2. B.Encouragement of less work hours
    3. C.Encouragement of polygamy
    4. D.legislation against abortion
    Show answer

    Answer: D legislation against abortion

  13. 13.
    The correct arrangement of the layers of the earth crust from the surface to the interior is?
    1. A.sial, mantle, sima, core
    2. B.sima, sial, core, mantle
    3. C.core, mantle, sima and sial
    4. D.sial, sima, mantle and core
    Show answer

    Answer: D sial, sima, mantle and core

  14. 14.
    The following are advantages of overpopulation except?
    1. A.Quick information dissemination
    2. B.Socialization
    3. C.Large labour
    4. D.Insufficient food
    Show answer

    Answer: D Insufficient food

  15. 15.
    The following are areas of lowlands in Nigeria except?
    1. A.The Chad Basin
    2. B.The Eastern Scarpland
    3. C.The Coaster plain
    4. D.The Niger-Benue trough
    Show answer

    Answer: B The Eastern Scarpland

  16. 16.
    The following are seaports used in the North Atlantic sea route except?
    1. A.Lagos-Antwerp
    2. B.Lagos-Montreal
    3. C.Lagos-Southampton
    4. D.Lagos-Rotterdam
    Show answer

    Answer: B Lagos-Montreal

  17. 17.
    The high cost of lumbering operations in tropical forest is mainly due to?
    1. A.Shortage of labour
    2. B.Absence of many rivers
    3. C.Absence of pure stands of trees
    4. D.low quality of available timber
    Show answer

    Answer: C Absence of pure stands of trees

  18. 18.
    The lowest part in the soil profile is known as?
    1. A.top soil
    2. B.sub soil
    3. C.parent materials
    4. D.bedrock
    Show answer

    Answer: D bedrock

  19. 19.
    The outer structure of the earth is made up of the following except?
    1. A.Mesosphere
    2. B.Atmosphere
    3. C.Biosphere
    4. D.Hydrosphere
    Show answer

    Answer: A Mesosphere

  20. 20.
    The soil gains nitrogen through one of the following except?
    1. A.Denitrification
    2. B.Application of organic manure
    3. C.Electrical discharge
    4. D.Symbiotic nitrogen fixation
    Show answer

    Answer: A Denitrification

  21. 21.
    The type of water left in the soil after excess water has been drained off, following heavy rainfall is known as?
    1. A.Field capacity
    2. B.capillary water
    3. C.gravitational water
    4. D.hygroscopic water
    Show answer

    Answer: A Field capacity

  22. 22.
    The wind which blows across the Atlantic Ocean towards the coast of Nigeria and is responsible for rainy season is known as?
    1. A.Equatorial Easterlies
    2. B.Land and sea breeze
    3. C.Tropical continental airmass
    4. D.Tropical maritime airmass
    Show answer

    Answer: D Tropical maritime airmass

  23. 23.
    Tin-mining activities in Nigeria are the main causes of environmental degradation on the?
    1. A.Westen Highlands
    2. B.Eastern Highlands
    3. C.Jos Plateau
    4. D.Obudu Plateau
    Show answer

    Answer: C Jos Plateau

  24. 24.
    What is the process of lowering and leveling of the earth surface by gradual breaking and wearing away of such earth's surfaces?
    1. A.Weathering
    2. B.Denudation
    3. C.Relief
    4. D.Mass wasting
    Show answer

    Answer: B Denudation

  25. 25.
    Where the salinity of an ocean is high;
    1. A.the ocean water is dense and flows at the ocean surface towards a low salinity area
    2. B.the ocean water is dense and creeps at the bottom of the ocean towards low salinity areas
    3. C.the ocean water is light and flows at the area surface towards a high salinity area
    4. D.the ocean water is light and flows at the ocean surface towards a low salinity area
    Show answer

    Answer: B the ocean water is dense and creeps at the bottom of the ocean towards low salinity areas

  26. 26.
    Which of the following farming activity best describes the rearing of only animals like cattle, sheep and goat mainly in the savanna belt of the north?
    1. A.Mixed farming
    2. B.Animal farming
    3. C.Pastoral farming
    4. D.Intensive farming
    Show answer

    Answer: C Pastoral farming

  27. 27.
    Which of the following gives the correct full meaning of G.I.S?
    1. A.Geographic Internet Solution
    2. B.Geographic Internet System
    3. C.Geographic Information Spread
    4. D.Geographic Information System
    Show answer

    Answer: B Geographic Internet System

  28. 28.
    Which of the following is a problem of landlocked countries?
    1. A.Security of goods
    2. B.Political stability
    3. C.Low freight cost
    4. D.Political dependence
    Show answer

    Answer: D Political dependence

  29. 29.
    Which of the following is a reason for the high volume of trade between Nigeria and developed countries?
    1. A.similarity of products
    2. B.The Niger Basin
    3. C.The South Atlantic Basin
    4. D.The Sokoto Basin
    Show answer

    Answer: D The Sokoto Basin

  30. 30.
    Which of the following is a vegetation characteristics of the Tropical rainforest?
    1. A.Trees are not in pure stand
    2. B.Tough, small, leathery, hairy leaves to guard against excessive transpiration
    3. C.Trees are conical in shape
    4. D.there is high undergrowth
    Show answer

    Answer: A Trees are not in pure stand

  31. 31.
    Which of the following is a way of controlling soil erosion?
    1. A.Overgrazing
    2. B.Contour ploughing
    3. C.Deforestation
    4. D.Bush burning
    Show answer

    Answer: B Contour ploughing

  32. 32.
    Which of the following is an effect of the earth's revolution?
    1. A.Day and night
    2. B.It determines a year
    3. C.Dawn and Twilight
    4. D.Apparent Sunrise and sunset
    Show answer

    Answer: B It determines a year

  33. 33.
    Which of the following is an importance of the atmosphere to living organisms?
    1. A.It provides water for industrial uses
    2. B.It provides oxygen for animals and plants for respiration
    3. C.It provides shelter in form of timber for man
    4. D.It aids transportation through construction of roads and railways
    Show answer

    Answer: B It provides oxygen for animals and plants for respiration

  34. 34.
    Which of the following is best defined as the movement of people from one geographical area to another involving permanent or temporary residence or settlement?
    1. A.Transportation
    2. B.Civilization
    3. C.Migration
    4. D.urbanization
    Show answer

    Answer: C Migration

  35. 35.
    Which of the following is not a graphical representation of statistical data?
    1. A.Choropleth map
    2. B.Dot map
    3. C.Shaded map
    4. D.Star graph
    Show answer

    Answer: C Shaded map

  36. 36.
    Which of the following is not a major river basin in Nigeria?
    1. A.The Cross River Basin
    2. B.The Niger Basin
    3. C.The South Atlantic Basin
    4. D.The Sokoto Basin
    Show answer

    Answer: D The Sokoto Basin

  37. 37.
    Which of the following processes leads to the loss of carbon from the air?
    1. A.combustion
    2. B.respiration
    3. C.putrifaction
    4. D.photosynthesis
    Show answer

    Answer: A combustion

  38. 38.
    Which of the following zones is the least industrialized in Nigeria?
    1. A.Lokoja-Ajaokuta
    2. B.Lagos-Ikeja
    3. C.Porthacourt-Aba
    4. D.Kaduna-Zaria
    Show answer

    Answer: A Lokoja-Ajaokuta

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

JAMB Geography 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux