Skip to content

Geography past questions: WAEC SSCE 2024

43 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

43 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "It is an intensive cultivation of fruits, vegetables, flowers, it is small-scale farming, the yields are very high per hectare, produce sold to customers is usually fresh, and commonly practiced in urban communities ." the above statements are the characteristics of a?
    1. A.mixed farming
    2. B.sericulture
    3. C.market gardening
    4. D.viniculture
    Show answer

    Answer: C market gardening

  2. 2.
    A settlement pattern in which houses are arranged along lines of transportation is described as
    1. A.dispersed
    2. B.linear
    3. C.radial
    4. D.nucleated
    Show answer

    Answer: B linear

  3. 3.
    An advantage of a large population is?
    1. A.increase in government expenditure
    2. B.surplus empowerment opportunities
    3. C.abundant labour force
    4. D.small market for goods
    Show answer

    Answer: C abundant labour force

  4. 4.
    An instruction of thick acid lava, which forces overlaying sedimentary rock layers to bulge into a dome, may cool and solidify to form a
    1. A.batholith
    2. B.laccolith
    3. C.dyke
    4. D.lopolith
    Show answer

    Answer: B laccolith

  5. 5.
    Horst is a feature associated with?
    1. A.volcanic mountain
    2. B.residual mountain
    3. C.block mountain
    4. D.fold mountain
    Show answer

    Answer: C block mountain

  6. 6.
    In which of the following regions will weathering by frost action occur throughout the years
    1. A.cool temperate
    2. B.equatorial
    3. C.monsoon
    4. D.Mediterranean
    Show answer

    Answer: A cool temperate

  7. 7.
    Lines drawn on a map connecting places with equal duration of sunshine are called
    1. A.isohels
    2. B.isotherms
    3. C.isonephs
    4. D.isohyets
    Show answer

    Answer: A isohels

  8. 8.
    Population density is defined as the average
    1. A.number of people in the capital town
    2. B.number of people living in a unit area
    3. C.number of human resources
    4. D.number of deaths and births in a unit area
    Show answer

    Answer: B number of people living in a unit area

  9. 9.
    Rocks formed through cementation of accumulated materials under water is ?
    1. A.metamorphic
    2. B.igneous
    3. C.sedimentary
    4. D.acidic
    Show answer

    Answer: C sedimentary

  10. 10.
    study the map of Jada district and use it to answer this question The contour interval on the mapped arc is
    Diagram for this question
    1. A.50 meters
    2. B.100 meters
    3. C.150 meters
    4. D.200 meters
    Show answer

    Answer: A 50 meters

  11. 11.
    Study the map of Jada districts and use it to answer this question What is the direction of Sasa from Moma?
    Diagram for this question
    1. A.north cast
    2. B.south west
    3. C.north west
    4. D.south cast
    Show answer

    Answer: B south west

  12. 12.
    Study the map of Joja district and use it to answer this question The feature marked Q on the mapped area can be described as
    Diagram for this question
    1. A.meander
    2. B.levee
    3. C.elbow
    4. D.oxbow lake
    Show answer

    Answer: D oxbow lake

  13. 13.
    Study the map of Joja district and use it to answer this question The highest point of the mapped area is approximately
    Diagram for this question
    1. A.325 meters
    2. B.375 meters
    3. C.390 meters
    4. D.395 meters
    Show answer

    Answer: A 325 meters

  14. 14.
    Study the map of Joja district and use it to answer this question What is the approximate bearing of Lola from Sasa?
    Diagram for this question
    1. A.63
    2. B.154
    3. C.206
    4. D.334
    Show answer

    Answer: B 154

  15. 15.
    Study the map of Joja district and use it to answer this question Which of the following settlements is likely to engage in fish processing
    Diagram for this question
    1. A.Lola
    2. B.Sasa
    3. C.Kako
    4. D.Opom
    Show answer

    Answer: B Sasa

  16. 16.
    Study the map of Joja district and use it to answer this question Which part of the mapped area can coastal fishing be practiced?
    Diagram for this question
    1. A.south western
    2. B.south eastern
    3. C.north eastern
    4. D.north western
    Show answer

    Answer: C north eastern

  17. 17.
    Study the map of the Jada district and use it to answer this question The future of the mouth of River Bala is likely to be a
    Diagram for this question
    1. A.waterfall
    2. B.river capture
    3. C.saddle
    4. D.delta
    Show answer

    Answer: D delta

  18. 18.
    The Deccan Plateau in Indian is a good example of
    1. A.dissected plateau
    2. B.volcanic plateau
    3. C.tectonic plateau
    4. D.intermontane plateau
    Show answer

    Answer: B volcanic plateau

  19. 19.
    The Greek system of classifying climate is based on
    1. A.temperature
    2. B.rainfall and temperature
    3. C.rainfall and vegetation
    4. D.humidity
    Show answer

    Answer: B rainfall and temperature

  20. 20.
    The lapse rate refers to the average rate at which ?
    1. A.radiant energy is converted to heat
    2. B.air pressure decreases with altitude
    3. C.Air pressure increases with altitude
    4. D.temperature decreases with altitude
    Show answer

    Answer: D temperature decreases with altitude

  21. 21.
    The movement of Earth around the sun on its elliptical orbit is called
    1. A.rotation
    2. B.axis
    3. C.revolution
    4. D.gravitation
    Show answer

    Answer: C revolution

  22. 22.
    The natural exchange of water between land, oceans and the atmosphere is known as
    1. A.energy cycle
    2. B.hydrological cycle
    3. C.nitrogen cycle
    4. D.carbon cycle
    Show answer

    Answer: B hydrological cycle

  23. 23.
    The table below shows the temperature and rainfall distribution of Station F. Study and use it to answer this question station F
    monthJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
    Temperature232429343635333133322823
    Rainfall(mm)00010108133187201187500
    What is the annual range of temperature for station F
    1. A.36 \(^0\) c
    2. B.23 \(^0\) c
    3. C.13 \(^0\) c
    4. D.3 \(^0\) c
    Show answer

    Answer: C 13 \(^0\) c

  24. 24.
    The table below shows the temperature and rainfall distribution of Station F. Study and use it to answer this question station F
    monthJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
    Temperature232429343635333133322823
    Rainfall(mm)00010108133187201187500
    Which of the following months is the hottest
    1. A.January
    2. B.April
    3. C.May
    4. D.September
    Show answer

    Answer: C May

  25. 25.
    Two towns, A and B, are on the international dateline. What will be the distance between the two towns if town A is located on latitude 40 \(^0\) N and town B is located on latitude 10 \(^0\) N?
    1. A.8880 kilometers
    2. B.5550 kilometers
    3. C.3330 kilometers
    4. D.2220 kilometers
    Show answer

    Answer: C 3330 kilometers

  26. 26.
    What will be the time at Greenwich meridian when it is 12 noon at longitude 60 \(^0\) E
    1. A.4.00 a.m
    2. B.4.00 p.m
    3. C.8.00 a.m
    4. D.8.00 p.m
    Show answer

    Answer: C 8.00 a.m

  27. 27.
    Which drainage pattern is best formed in the area of alternate hard and soft rocks
    1. A.trellised
    2. B.dendritic
    3. C.radial
    4. D.annular
    Show answer

    Answer: A trellised

  28. 28.
    Which of the following best describes high population growth?
    1. A.The number of births equals the number of deaths
    2. B.birth rate are equal to death rate
    3. C.emigration is equal to immigration
    4. D.birth rates are higher than death rates
    Show answer

    Answer: D birth rates are higher than death rates

  29. 29.
    Which of the following best describes the relationship between rural and urban areas?
    1. A.urban areas are not as important as rural areas
    2. B.urban and rural areas depend on each other
    3. C.rural areas exist only to serve urban areas
    4. D.urban areas can exist without rural areas
    Show answer

    Answer: B urban and rural areas depend on each other

  30. 30.
    Which of the following best explains the breaking down of well jointed rocks into large rectangular-shaped features by mechanical weathering?
    1. A.block disintegration
    2. B.exfoliation dome
    3. C.landslide
    4. D.solifluction
    Show answer

    Answer: A block disintegration

  31. 31.
    Which of the following conditions can produce a waterfall?
    1. A.sharp break in the bed of a river
    2. B.elbow of capture of young rivers
    3. C.backward erosion
    4. D.lateral erosion
    Show answer

    Answer: A sharp break in the bed of a river

  32. 32.
    Which of the following countries in West Africa is well known for the production of diamonds?
    1. A.togo
    2. B.burkina faso
    3. C.siera leone
    4. D.benin
    Show answer

    Answer: C siera leone

  33. 33.
    Which of the following examples of rock is mostly likely to be weathered by the process of solution ?
    1. A.slates
    2. B.graphite
    3. C.limestone
    4. D.granite
    Show answer

    Answer: C limestone

  34. 34.
    Which of the following factors has the greatest influence on the location of the cement industry?
    1. A.proximity to source of raw materials
    2. B.nearness to market
    3. C.source of capital
    4. D.manpower development
    Show answer

    Answer: A proximity to source of raw materials

  35. 35.
    Which of the following is a leading industrial area in North America?
    1. A.The northeastern industrial area of USA
    2. B.central Canada industrial area
    3. C.South Mexico Industrial Area
    4. D.The Guatemala industrial area
    Show answer

    Answer: A The northeastern industrial area of USA

  36. 36.
    Which of the following is a major of plantation agriculture?
    1. A.Control weeds with herbicide
    2. B.encourage monoculture
    3. C.foreign exchange earners
    4. D.application of modern technology
    Show answer

    Answer: B encourage monoculture

  37. 37.
    Which of the following is arranged according to the increasing size of settlement?
    1. A.town, conurbation, hamlet, and village
    2. B.Hamlet, village, town and conurbation
    3. C.village, town, conurbation, and hamlet
    4. D.conurbation, town, hamlet, and village
    Show answer

    Answer: B Hamlet, village, town and conurbation

  38. 38.
    Which of the following occurs when the sun is vertically overhead at the equator?
    1. A.equinox
    2. B.solstice
    3. C.deflection of winds and ocean currents
    4. D.rise and fall of tides
    Show answer

    Answer: A equinox

  39. 39.
    Which of the following pairs of activities can initiate deforestation? i.lumbering ii afforestation iii excavation iv grazing
    1. A.i and iv only
    2. B.ii and iii only
    3. C.ii and iv only
    4. D.i and ii only
    Show answer

    Answer: A i and iv only

  40. 40.
    Which of the following pairs of land forms are surface features of a karst region? i.Clint ii.Grikes iii.Stalagmite iv.Cavin
    1. A.i and ii only
    2. B.i and iii only
    3. C.ii and iii only
    4. D.ii and iv only
    Show answer

    Answer: A i and ii only

  41. 41.
    Which of the following pairs of ways can be used to solve the world's high population concentration problems i family planning ii sex education iii early marriage iv industrialization
    1. A.i and ii only
    2. B.only
    3. C.ii and iii
    4. D.iii and iv only
    Show answer

    Answer: A i and ii only

  42. 42.
    Which of the following represents the correct sequence in which denudation occurs?
    1. A.weathering, erosion, and deposition
    2. B.erosion, weathering, and deposition
    3. C.weathering, deposition, and erosion
    4. D.disposition, erosion, and weathering
    Show answer

    Answer: A weathering, erosion, and deposition

  43. 43.
    Which of the following sequence is correct in the formation of a stack
    1. A.cave, arch, headland, stack
    2. B.headland cave, arch, stack
    3. C.headland, arch, cave, stack
    4. D.cave, headland arch, stack
    Show answer

    Answer: B headland cave, arch, stack

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

WAEC Geography 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux