Skip to content

Geography past questions: JAMB UTME 2023

67 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

67 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "An open forest with evergreen, thick leathery leaves and woody stems with deep roots" is known as
    1. A.mediterranean vegetation
    2. B.montane vegetation
    3. C.hot desert vegetation
    4. D.tropical rainforest
    Show answer

    Answer: A mediterranean vegetation

  2. 2.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.5,000mm
    2. B.3000mm
    3. C.4,800mm
    4. D.6,500mm
    Show answer

    Answer: C 4,800mm

  3. 3.
    A block mountain is formed as a result of
    1. A.fission
    2. B.vulcanisity
    3. C.differential erosion
    4. D.faulting
    Show answer

    Answer: C differential erosion

  4. 4.
    A line joining all points of equal salinity is an
    1. A.isoplech
    2. B.isopach
    3. C.isoba
    4. D.isohaline
    Show answer

    Answer: D isohaline

  5. 5.
    A major function performed by rural settlement is
    1. A.commercial
    2. B.industrial
    3. C.administrative
    4. D.agriculture
    Show answer

    Answer: D agriculture

  6. 6.
    A piece of evidence that confirms that the earth is spherical is
    1. A.solar system
    2. B.earth's orbit
    3. C.moon's eclipse
    4. D.standard time
    Show answer

    Answer: C moon's eclipse

  7. 7.
    A settlement where two rivers meet is called a
    1. A.nodal town
    2. B.linear settlement
    3. C.nucleated settlement
    4. D.confluence town
    Show answer

    Answer: D confluence town

  8. 8.
    A slope is said to be even when the contours are
    1. A.concentric
    2. B.irregularly spaced
    3. C.closely spaced
    4. D.equally placed
    Show answer

    Answer: D equally placed

  9. 9.
    A tremendous pressure or temperature change may lead to the formation of
    1. A.gnesis
    2. B.clay
    3. C.limestone
    4. D.granite
    Show answer

    Answer: A gnesis

  10. 10.
    Africa has the largest potential reserve of hydro-electric power in the world because
    1. A.it is surrounded by large oceans
    2. B.many of the areas are not accessible
    3. C.it has copious rainfall and many water falls
    4. D.Africans have not developed the use of hydro-electric
    Show answer

    Answer: A it is surrounded by large oceans

  11. 11.
    An example of a coastline of emergence is
    1. A.a raised beach
    2. B.a dalmation coast
    3. C.a ria coast
    4. D.an estuarian coast
    Show answer

    Answer: D an estuarian coast

  12. 12.
    Barchan dunes move
    1. A.at right angle to the prevailing wind
    2. B.in the same direction as the prevailing winds
    3. C.in the same direction as the prevailing winds
    4. D.in a circular direction
    Show answer

    Answer: A at right angle to the prevailing wind

  13. 13.
    Buying and selling of goods and services within a country is termed as [ ]
    1. A.international trade
    2. B.barter
    3. C.foreign trade
    4. D.internal trade
    Show answer

    Answer: D internal trade

  14. 14.
    Countries in the northern hemisphere experience shorter days and longer nights when the sun is overhead on the
    1. A.Equator
    2. B.Artic Circle
    3. C.Tropic of Cancer
    4. D.Tropic of Capricorn
    Show answer

    Answer: C Tropic of Cancer

  15. 15.
    Crater lakes are usually associated with areas
    1. A.that have heavy fault lines
    2. B.that have active volcanoes
    3. C.that have extinct volcanoes
    4. D.where subsidence has taken place
    Show answer

    Answer: C that have extinct volcanoes

  16. 16.
    Exports from Mali are most likely to pass through the sea port at
    1. A.Banjul
    2. B.Abidjan
    3. C.Lagos
    4. D.dakar
    Show answer

    Answer: B Abidjan

  17. 17.
    In which erosional plain is an inselberg commonly found
    1. A.pediplain
    2. B.flood plain
    3. C.penaplain
    4. D.outerwash plain
    Show answer

    Answer: B flood plain

  18. 18.
    Jos plateau is an example of a
    1. A.Basalt plateau
    2. B.Volcanic plateau
    3. C.Plutonic plateau
    4. D.Tectonic plateau
    Show answer

    Answer: B Volcanic plateau

  19. 19.
    Kossou Dam is located on river
    1. A.nile
    2. B.volta
    3. C.badama
    4. D.cunene
    Show answer

    Answer: C badama

  20. 20.
    One of the features of wind deposition is
    1. A.a mesa
    2. B.an inselberg
    3. C.a ventifact
    4. D.barchan
    Show answer

    Answer: C a ventifact

  21. 21.
    Plateaux formed together with fold mountains are best described as
    1. A.dissected
    2. B.tactonic
    3. C.intermoutau
    4. D.piedmout
    Show answer

    Answer: D piedmout

  22. 22.
    Quartz, fieldspar and mica are three principal mineral that can easily be seen in
    1. A.limestone
    2. B.basalt
    3. C.coal
    4. D.granite
    Show answer

    Answer: D granite

  23. 23.
    River regime is best described as the
    1. A.seasonal variation in the volume of water in a river
    2. B.period a river overflows its bank
    3. C.amount of load a river carries
    4. D.rate at which a river flows
    Show answer

    Answer: D rate at which a river flows

  24. 24.
    Rocks are said to be crystalline when the atoms forming them are
    1. A.found in sedimentary rocks
    2. B.found in crystalline rocks
    3. C.arrenged in a deposit pattern
    4. D.arranged vertically
    Show answer

    Answer: C arrenged in a deposit pattern

  25. 25.
    Soil erosion by action of rain can be caused by all of the following except
    1. A.tropical rainstorms
    2. B.scanty vegetation
    3. C.steep slopes
    4. D.aridity
    Show answer

    Answer: D aridity

  26. 26.
    Soil erosion by action of rain can be caused y all the following except
    1. A.scanty vegetation
    2. B.aridity
    3. C.tropical rainstorms
    4. D.steep slopes
    Show answer

    Answer: B aridity

  27. 27.
    The broad-leafed evergreen and dense equatorial forest of the Amazon basin is called
    1. A.blanos
    2. B.campos
    3. C.selvas
    4. D.pampas
    Show answer

    Answer: C selvas

  28. 28.
    The coastal regions of Sierra Leone record an annual rainfall of over
    1. A.3000mm
    2. B.6,500mm
    3. C.4,800mm
    4. D.5,000mm
    Show answer

    Answer: B 6,500mm

  29. 29.
    The dam which is not used in Gezira is the
    1. A.Aswan
    2. B.Jebal Azula
    3. C.Jebal Azula
    4. D.Sennar
    Show answer

    Answer: C Jebal Azula

  30. 30.
    The difference in time between two longitudes is approximately
    1. A.15 hours
    2. B.4 hours
    3. C.40 minutes
    4. D.4 minutes
    Show answer

    Answer: D 4 minutes

  31. 31.
    The highest concentration of industries in Nigeria is found in the [ ]
    1. A.South-eastern zone
    2. B.North-central zone
    3. C.Western zone
    4. D.Mid-western zone
    Show answer

    Answer: C Western zone

  32. 32.
    The instrument used to measure relative humidity is called
    1. A.hygrometer
    2. B.anemometer
    3. C.barometer
    4. D.thermometer
    Show answer

    Answer: A hygrometer

  33. 33.
    The instrument used to measure the duration of sunshine is the
    1. A.campbell-stokes recorder
    2. B.cup-anemometer
    3. C.aneroid barometer
    4. D.aneroid barometer
    Show answer

    Answer: A campbell-stokes recorder

  34. 34.
    The land-use activities which can be considered responsible for soil erosion in the tropics are
    1. A.irrigation, terrace farming and crop rotation
    2. B.mining, bush fallowing and market gardening
    3. C.industrialization, monoculture and lumbering
    4. D.bush fallowing, overgrazing and monoculture
    Show answer

    Answer: C industrialization, monoculture and lumbering

  35. 35.
    The largest ocean in the world is the
    1. A.Arctic ocean
    2. B.Atlantic ocean
    3. C.Indian ocean
    4. D.Pacific ocean
    Show answer

    Answer: D Pacific ocean

  36. 36.
    The main reason for which most manufacturing industries in West Africa are concentrated in cities and towns along the coast is that they have
    1. A.a large number of warehouses
    2. B.large urban market
    3. C.a large pool of unskilled labour
    4. D.numerous banks
    Show answer

    Answer: C a large pool of unskilled labour

  37. 37.
    The major crop grown in the El juf Basin of Mali is
    1. A.Cotton
    2. B.cashew
    3. C.cocoa
    4. D.coffee
    Show answer

    Answer: A Cotton

  38. 38.
    The most common form of migration experienced in countries of Tropical Africa is
    1. A.urban-rural migration
    2. B.rural-rural migration
    3. C.urban-urban migration
    4. D.rural-urban migration
    Show answer

    Answer: C urban-urban migration

  39. 39.
    The sparse population in the middle belt of West Africa can be traced to all of the following except
    1. A.inter-ethnic war
    2. B.tsetse fly infestation
    3. C.Arab slave trade in the North
    4. D.concentration of industries
    Show answer

    Answer: D concentration of industries

  40. 40.
    The sun is vertically overhead at the tropic of Caprison in
    1. A.September 23rd
    2. B.March 21st
    3. C.June 21st
    4. D.December 22nd
    Show answer

    Answer: D December 22nd

  41. 41.
    The table above shows the temperature and rainfall distribution of station Z. Study and use it to answer the question. What is the annual range of temperature for station Z
    Diagram for this question
    1. A.\(10^o\) C
    2. B.(\\(54^0\)\)C
    3. C.\(22^o\) C
    4. D.\(32^o\) C
    Show answer

    Answer: D \(32^o\) C

  42. 42.
    The table above shows the temperature and rainfall distribution of station Z. Study and use it to answer the question.The wettest month of the year is
    Diagram for this question
    1. A.April
    2. B.june
    3. C.May
    4. D.August
    Show answer

    Answer: D August

  43. 43.
    The table above shows the temperature and rainfall distribution of station Z. Study and use it to answer the question.Which month of the year has the highest temperature
    1. A.April
    2. B.May
    3. C.June
    4. D.August
    Show answer

    Answer: A April

  44. 44.
    The type of agriculture in which water is conserved in a year so that crops can be grown in succeeding years by ploughing, mulching or harrowing is known as
    1. A.arable farming
    2. B.intensive cultivation
    3. C.extensive cultivation
    4. D.dry farming
    Show answer

    Answer: D dry farming

  45. 45.
    The type of energy that is most environmentally friendly is
    1. A.Thermal
    2. B.Nuclear
    3. C.hydro electric
    4. D.solar
    Show answer

    Answer: D solar

  46. 46.
    The world's greatest gold producer is
    1. A.South Africa
    2. B.Ghana
    3. C.Nigeria
    4. D.Canada
    Show answer

    Answer: B Ghana

  47. 47.
    Under the Greek system of climate classification, the world is divided into
    1. A.hot, temperate and dry zones
    2. B.temperate, fridgid and hot zones
    3. C.torrid, equatorial and tropical zones
    4. D.torrid, temperate and frigid zones
    Show answer

    Answer: D torrid, temperate and frigid zones

  48. 48.
    Water vapour is turned into water droplets by the process of
    1. A.convection
    2. B.evaporation
    3. C.liquefaction
    4. D.condensation
    Show answer

    Answer: D condensation

  49. 49.
    What is the population density of a country with a total population of 140,000,000 and a total land area of \(500,000 (\Km\)^2\)?
    1. A.200 persons per \(km^2\)
    2. B.500 persons per \(km^2\)
    3. C.350 persons per \((\km\)^2\)
    4. D.280 persons per \(km^2\)
    Show answer

    Answer: D 280 persons per \(km^2\)

  50. 50.
    What is the temperature around an aeroplane flying at an altitude of 4000metres if the temperature on the earth's surface is \(40ºc\) ?
    1. A.\(14^0C\)
    2. B.\(66^0C\)
    3. C.\(26^0C\)
    4. D.(\\(12^0\)C\)
    Show answer

    Answer: A \(14^0C\)

  51. 51.
    When weathering occurs on hill slopes, rock debris usually pile up at the bottom of the hill slope to form
    1. A.creep
    2. B.levee
    3. C.pebbles
    4. D.scrcee
    Show answer

    Answer: D scrcee

  52. 52.
    Which of the following distinguishes rotation from revolution?
    1. A.Revolution causes day and night while rotation causes season
    2. B.Rotation causes variation in the lengths of day and night while revolution causes rising and falling of tides
    3. C.A complete revolution takes 24 hours while rotation makes a year
    4. D.The earth rotates on its axis while it revolves around the sun in an elliptical orbit
    Show answer

    Answer: D The earth rotates on its axis while it revolves around the sun in an elliptical orbit

  53. 53.
    Which of the following has the highest salinity?
    1. A.Dead sea
    2. B.Mediterranean sea
    3. C.Red sea
    4. D.South Atlantic ocean
    Show answer

    Answer: A Dead sea

  54. 54.
    Which of the following is a feature of heavy industries?
    1. A.capital intensive
    2. B.small scale plants
    3. C.consumer goods production
    4. D.low turn-over
    Show answer

    Answer: A capital intensive

  55. 55.
    Which of the following is a major boost of tourism?
    1. A.adequate publicity about natural scenery
    2. B.variation in mode of transportation
    3. C.higher dependency ratio of the population
    4. D.specialization in labour force
    Show answer

    Answer: A adequate publicity about natural scenery

  56. 56.
    Which of the following is a wind deposited land form? [ ]
    1. A.frost action
    2. B.hydrolysis
    3. C.oxidation
    4. D.carbonation
    Show answer

    Answer: C oxidation

  57. 57.
    Which of the following is associated with savanna vegetation?
    1. A.shallow-rooted trees
    2. B.Trees that grow throughout the year
    3. C.dense vegetation
    4. D.scrub
    Show answer

    Answer: D scrub

  58. 58.
    Which of the following is not a plantation crop?
    1. A.cocoa
    2. B.oil palm
    3. C.rubber
    4. D.rye
    Show answer

    Answer: D rye

  59. 59.
    Which of the following is not a problem militating against political and economic integration in West Africa?
    1. A.currency
    2. B.political instability
    3. C.powerful colonial economic ties
    4. D.religion
    Show answer

    Answer: A currency

  60. 60.
    Which of the following is not correct about the great circle?
    1. A.The Equator is a Great Circle among the latitudes
    2. B.The Greenwich Meridian and the International Date Line are the only lines of latitude forming a Great Circle
    3. C.The Great Circle divides the earth into two equal spheres
    4. D.The centre of the Great Circle is also the centre of the earth
    Show answer

    Answer: B The Greenwich Meridian and the International Date Line are the only lines of latitude forming a Great Circle

  61. 61.
    Which of the following is not true of the North Atlantic sea route?
    1. A.It links Nigeria with Europe
    2. B.It is the busiest sea route
    3. C.Goods carried on the route include grains
    4. D.It links North America with Europe
    Show answer

    Answer: C Goods carried on the route include grains

  62. 62.
    Which of the following landforms is associated with parallel vaulting?
    1. A.Gorge
    2. B.Rift valley
    3. C.Inselberg
    4. D.Dyke
    Show answer

    Answer: B Rift valley

  63. 63.
    Which of the following pairs of landforms can be found in the desert areas?
    1. A.Barchans and tombolos
    2. B.Zeugens and rock pedestals
    3. C.Sauddoars and tombolos
    4. D.Yardangs and batholiths
    Show answer

    Answer: B Zeugens and rock pedestals

  64. 64.
    Which of the following rocks is organically formed?
    1. A.coal
    2. B.grit
    3. C.shale
    4. D.gypsum
    Show answer

    Answer: C shale

  65. 65.
    Which of the following rocks is produced by the solidification of magna within the earth crust
    1. A.extrusive rock
    2. B.sedimentary rock
    3. C.plutonic rocks
    4. D.metamorphic rock
    Show answer

    Answer: C plutonic rocks

  66. 66.
    Which of the following sources of power supply is renewable?
    1. A.gas
    2. B.nuclear
    3. C.solar
    4. D.cone
    Show answer

    Answer: D cone

  67. 67.
    Which of the following stations is situated in a region of tropical monsoon climate?
    1. A.Valencia
    2. B.In salah
    3. C.Bombay(Munbai)
    4. D.Durban
    Show answer

    Answer: C Bombay(Munbai)

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Geography papers

JAMB Geography 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux