Skip to content

Physics past questions: NECO SSCE 2002

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A block of ice of mass 10kg at 0°C absorbs heat energy from its surroundings and changes to water at the same temperature. The heat absorbed is referred to as
    1. A.heat capacity
    2. B.latent heat
    3. C.specific heat
    4. D.specific heat capacity
    5. E.specific latent heat
    Show answer

    Answer: B latent heat

  2. 2.
    A body executing a simple harmonic motion has an angular velocity of 22 radians per second. If it has a maximum displacement of 10cm, what is its linear velocity?
    1. A.1100m\(s ^{-1}\)
    2. B.440 m\(s ^{-1}\)
    3. C.220 m\(s ^{-1}\)
    4. D.22 m\(s ^{-1}\)
    5. E.2.2m\(s ^{-1}\)
    Show answer

    Answer: E 2.2m\(s ^{-1}\)

  3. 3.
    A body is uniformly accelerated from rest. Which of the following quantities vary/varies linearly with the square of the time? I. Displacement II. Velocity III. Momentum
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.I and II only
    5. E.II and Ill only
    Show answer

    Answer: A I only

  4. 4.
    A body of mass \(M_{1}\) moving with a velocity U collides with a stationary body of mass \(M_{2}\) and both move with a common velocity V. If linear momentum is conserved, which expression correctly represents V?
    1. A.\(M _{1} + M _{2} ÷ M _{1} U\)
    2. B.\(M _{2} U ÷ M _{1} – M _{2}\)
    3. C.\(M _{1} U ÷ M _{1} – M _{2}\)
    4. D.\(M _{1} U ÷ M _{1} + M _{2}\)
    5. E.\(M _{2} U ÷ M _{1} + M _{2}\)
    Show answer

    Answer: D \(M _{1} U ÷ M _{1} + M _{2}\)

  5. 5.
    A body of mass 4 kg is accelerated from rest by a steady force of 9N. What is its speed when it has travelled a distance of 8m?
    1. A.6 m\(s ^{-1}\)
    2. B.18 m\(s ^{-1}\)
    3. C.32 m\(s ^{-1}\)
    4. D.36 m\(s ^{-1}\)
    5. E.48 m\(s ^{-1}\)
    Show answer

    Answer: A 6 m\(s ^{-1}\)

  6. 6.
    A body of weight 20N displaces 12N of the liquid in which it is immersed. What is the upthrust of the liquid on the body?
    1. A.240N
    2. B.32N
    3. C.20N
    4. D.12N
    5. E.8N
    Show answer

    Answer: D 12N

  7. 7.
    A brass cube of side 10cm is heated through 30°C. If the linear expansivity of brass is 2.0 × I0 \(^{-5}\) K-1 , what is the increase in its volume?
    1. A.0.06 c\(m ^{3}\)
    2. B.0.18c\(m ^{3}\)
    3. C.0.60c\(m ^{3}\)
    4. D.1.20c\(m ^{3}\)
    5. E.1.80c\(m ^{3}\)
    Show answer

    Answer: E 1.80c\(m ^{3}\)

  8. 8.
    A converging lens of focal length 5cm forms a virtual image which is 20cm from the lens. How far from the lens is the object?
    1. A.2.0cm
    2. B.4.0 cm
    3. C.6.7cm
    4. D.20.0cm
    5. E.25.0cm
    Show answer

    Answer: B 4.0 cm

  9. 9.
    A man stands in front f a high wall and produces a sound. If he receives the echo of the sound four seconds later, what is his distance from the wall? [The speed of sound in air is 330m\(s^{-1}]\)
    1. A.1320m
    2. B.660m
    3. C.400m
    4. D.330m
    5. E.165m
    Show answer

    Answer: B 660m

  10. 10.
    A negatively charged rod is brought near the cap of an electroscope. The cap is earthed momentarily while the charge is near to it. The rod is then removed. Which statement is correct?
    1. A.The cap will be positively charged and the leaf will be negatively charged
    2. B.The cap will be negatively charged and the leaf will be positively changed
    3. C.The cap and the leaf will be positively charged
    4. D.The cap and the leaf will be negatively charged
    5. E.none
    Show answer

    Answer: D The cap and the leaf will be negatively charged

  11. 11.
    A platinum-resistance thermometer has a resistance of 10 ω at 0°C and 18 ω at 100°C. Assuming that resistance changes uniformly with temperature, what is the resistance of the thermometer when the temperature is 45°C?
    1. A.27.8
    2. B.17.8
    3. C.13.6
    4. D.6.4
    5. E.3.6
    Show answer

    Answer: C 13.6

  12. 12.
    A short response time is obtained in a liquid-in-glass thermometer when the
    1. A.bulb is large and thick-walled
    2. B.bulb is small and thick-walled
    3. C.stem is long and thin
    4. D.liquid is of high density and the bulb is large
    5. E.bulb is thin-walled and the liquid is a good conductor of heat
    Show answer

    Answer: E bulb is thin-walled and the liquid is a good conductor of heat

  13. 13.
    A transformer supplies 12V when connected to a 240V mains. If the transformer takes 0.120A from the mains when used to light a 12V, 24W lamp, what is its efficiency?
    1. A.57.20%
    2. B.66.60%
    3. C.83.30%
    4. D.92.50%
    5. E.100%
    Show answer

    Answer: C 83.30%

  14. 14.
    According to the Kinetic Theory, what does NOT occur when the temperature of a constant volume of gas is increased?
    1. A.a decrease in the mean speed kinetic energy of the molecules
    2. B.an increase in the mean speed of the molecules
    3. C.an increase in the momentum change at each collision
    4. D.an increase in the number of collisions per second
    5. E.an increase in the pressure exerted by the gas
    Show answer

    Answer: A a decrease in the mean speed kinetic energy of the molecules

  15. 15.
    An a.c. generator can be converted into a d.c. generator by replacing
    1. A.the slip rings with split-ring commutators
    2. B.the slip rings with armatures
    3. C.the split-rings with slip rings
    4. D.the split-rings with brushes
    5. E.the brushes with slip-ring commutators
    Show answer

    Answer: A the slip rings with split-ring commutators

  16. 16.
    An air bubble of volume 4cm \(^3\) is formed 20m under water. What will be its volume when it rises to just below the surface of the water if the atmospheric pressure is equivalent to a height of 10m of water?
    1. A.2c\(m ^{3}\)
    2. B.4c\(m ^{3}\)
    3. C.6c\(m ^{3}\)
    4. D.8c\(m ^{3}\)
    5. E.12c\(m ^{3}\)
    Show answer

    Answer: E 12c\(m ^{3}\)

  17. 17.
    An electric heater takes 4A when operated on a 250V supply. What is the cost of the electricity consumed at 10k per kWh when the heater is used for 5 hours?
    1. A.10k
    2. B.50k
    3. C.N1.00
    4. D.N5.00
    5. E.N10.00
    Show answer

    Answer: B 50k

  18. 18.
    An object 8cm in front of a plane mirror moves at a speed of 6cm \(s^{-1}\) away from the mirror. What will be the distance separating the object and the image after 2s?
    1. A.8cm
    2. B.12cm
    3. C.20cm
    4. D.28cm
    5. E.40cm
    Show answer

    Answer: E 40cm

  19. 19.
    An object is projected with a velocity of 50ms-1 from ground level at an angle θ to the vertical. If the total time of flight of the projectile is 5s, what is the value of θ? (g = 10ms-2)
    1. A.0°
    2. B.30°
    3. C.45°
    4. D.60°
    5. E.90°
    Show answer

    Answer: D 60°

  20. 20.
    An object weighing 0.60N is hung on a spiral spring and caused it to extend by 6.0cm. The object is removed and a black of wood replacing it causes the spring to extend by 10.0cm. What is the weight of the block of wood?
    1. A.0.10N
    2. B.0.36N
    3. C.0.80N
    4. D.1.00N
    5. E.3.60N
    Show answer

    Answer: D 1.00N

  21. 21.
    If the refractive index of water is 1.33, what is the critical angle for a water-air boundary?
    1. A.36.0 °
    2. B.40.2 °
    3. C.41.8 °
    4. D.48.8 °
    5. E.62.7 °
    Show answer

    Answer: D 48.8 °

  22. 22.
    If the size of the hole of a pinhole camera is increased, the image formed becomes
    1. A.brighter and blurred
    2. B.brighter and larger
    3. C.brighter and sharper
    4. D.blurred and duller
    5. E.blurred and larger
    Show answer

    Answer: E blurred and larger

  23. 23.
    If the temperature of a resistance wire is gradually increased, its resistance will
    1. A.decrease gradually
    2. B.first increase and then decrease
    3. C.first increase and then remain the same
    4. D.increase gradually
    5. E.remain the same
    Show answer

    Answer: D increase gradually

  24. 24.
    In an operating X-ray tube, a high p.d is applied between the cathode and the anode for the purpose of
    1. A.accelerating the electrons to a very high energy
    2. B.concentrating electrons on the target
    3. C.heating the anode
    4. D.heating the cathode
    5. E.producing a stream of electrons
    Show answer

    Answer: A accelerating the electrons to a very high energy

  25. 25.
    In the normal use of a simple microscope, a person sees an
    1. A.erect, real and magnified image
    2. B.erect, virtual and magnified image
    3. C.inverted, virtual and magnified image
    4. D.inverted, real and magnified image
    5. E.inverted and real image the same size as the object
    Show answer

    Answer: B erect, virtual and magnified image

  26. 26.
    In which of the following are the substances arranged in descending order of their thermal conductivities?
    1. A.aluminium, copper, iron
    2. B.aluminium, iron, copper
    3. C.copper, aluminium, iron
    4. D.copper, iron. aluminium
    5. E.iron, copper, aluminium
    Show answer

    Answer: C copper, aluminium, iron

  27. 27.
    In which simple machine is the effort applied between the load and the fulcrum?
    1. A.claw hammer
    2. B.nut crackers
    3. C.pliers
    4. D.sugar tongs
    5. E.wheelbarrow
    Show answer

    Answer: D sugar tongs

  28. 28.
    It is NOT possible to determine exactly and simultaneously the position and momentum of a particle. This statement is known as the
    1. A.Crompton effect
    2. B.de Broglie's laws
    3. C.Frank-Hertz experimental law
    4. D.Heisenberg's uncertainly principle
    5. E.wave-particle paradox
    Show answer

    Answer: D Heisenberg's uncertainly principle

  29. 29.
    Lenz's law of electromagnetic induction states that
    1. A.e.m.f. is induced in a circuit whenever there is a change in the magnetic flux linked with the circuit
    2. B.the induced e.m.f. in a circuit is proportional to the rate of change f the number of lines of force linking the circuit
    3. C.the induced current in a conductor is in such a direction as to oppose the change producing it
    4. D.a force is exerted in a current-carrying conductor in a magnetic field
    5. E.the induced e.m.f. is proportional to the current producing the magnetic flux
    Show answer

    Answer: C the induced current in a conductor is in such a direction as to oppose the change producing it

  30. 30.
    The ability of the eye to focus on objects at various distances is known as
    1. A.accommodation
    2. B.astigmatism
    3. C.eye ring
    4. D.myopia
    5. E.presbyopia
    Show answer

    Answer: A accommodation

  31. 31.
    The energy stored in a capacitor of capacitance 5 μF is 40J. What is the voltage applied across its terminals?
    1. A.4V
    2. B.8V
    3. C.16V
    4. D.200V
    5. E.4000V
    Show answer

    Answer: E 4000V

  32. 32.
    The phenomenon of photoelectric effect is NOT used in
    1. A.automatic doors
    2. B.bimetallic strip thermometers
    3. C.light meters in cameras
    4. D.setting off burglar alarms
    5. E.sound production from film tracks
    Show answer

    Answer: B bimetallic strip thermometers

  33. 33.
    The silvered walls of a vacuum flask minimise loss of heat due to
    1. A.conduction and convection
    2. B.conduction only
    3. C.convection and radiation
    4. D.convection only
    5. E.radiation only
    Show answer

    Answer: E radiation only

  34. 34.
    The use of electrical fuses in domestic wiring is
    1. A.to prevent and electrical shock
    2. B.to supply electricity to all the electrical appliances
    3. C.to allow electricity to flow easily through the mains to all the circuits
    4. D.to cut off the mains supply it too high a current flows
    5. E.to fuse all the circuit into one
    Show answer

    Answer: D to cut off the mains supply it too high a current flows

  35. 35.
    The wavelength of a stationary wave is 36.0cm. What is the distance between a node and the next anti-node?
    1. A.6.0cm
    2. B.9.0cm
    3. C.18.0cm
    4. D.360cm
    5. E.72.0cm
    Show answer

    Answer: B 9.0cm

  36. 36.
    What does NOT affect the rate of evaporation of a liquid
    1. A.exposed surface area of the liquid
    2. B.humidity of the surroundings
    3. C.nature of the liquid
    4. D.temperature the liquid
    5. E.volume of the liquid
    Show answer

    Answer: E volume of the liquid

  37. 37.
    What is stored by a dry Leclanhé cell?
    1. A.chemical energy
    2. B.heat energy
    3. C.mechanical energy
    4. D.nuclear energy
    5. E.solar energy
    Show answer

    Answer: A chemical energy

  38. 38.
    What is the escape velocity of a satellite launched from the earth's surface? (Take g as 10ms \(^{-2}\) and the radius of the earth as 6.4 × 10 \(^6\) m)
    1. A.7.80 × 10km\(s ^{-1}\)
    2. B.11.2 × 10km\(s ^{-1}\)
    3. C.3.56 × 107m\(s ^{-1}\)
    4. D.6.00 × 107m\(s ^{-1}\)
    5. E.1.20 × 108m\(s ^{-1}\)
    Show answer

    Answer: B 11.2 × 10km\(s ^{-1}\)

  39. 39.
    What part of the camera corresponds to the iris of the eye?
    1. A.diaphragm
    2. B.film
    3. C.focusing ring
    4. D.lens
    5. E.shutter
    Show answer

    Answer: A diaphragm

  40. 40.
    When a current of 1 .0A flows in an electrolyte for 3.0h, a mass of 1 .0g is deposited. What mass will be deposited in 10.0h if a current of 3.0A flows through the electrolyte?
    1. A.30.0g
    2. B.24.0g
    3. C.10.0g
    4. D.6.0g
    5. E.0.4g
    Show answer

    Answer: C 10.0g

  41. 41.
    Which colour is deviated least when white light passes through a triangular prism?
    1. A.green
    2. B.indigo
    3. C.red
    4. D.violet
    5. E.yellow
    Show answer

    Answer: C red

  42. 42.
    Which device does NOT make use of the magnetic effects of an electric current?
    1. A.hot-wire ammeter
    2. B.moving-coil ammeter
    3. C.moving-coil loudspeaker
    4. D.moving-iron ammeter
    5. E.telephone earpiece
    Show answer

    Answer: A hot-wire ammeter

  43. 43.
    Which is a fundamental unit?
    1. A.ampere
    2. B.joule
    3. C.Newton
    4. D.ohm
    5. E.watt
    Show answer

    Answer: A ampere

  44. 44.
    Which of the following is a percussion instrument?
    1. A.bell
    2. B.flute
    3. C.guitar
    4. D.piano
    5. E.organ
    Show answer

    Answer: A bell

  45. 45.
    Which of the following is/are TRUE of nuclear fission? I. A heavy nucleus is split into two nuclei of comparable masses. II. Two light nuclei are joined together to form a heavier nucleus. III. The total mass of the products is less than that of the reactants.
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.I and III only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: D I and III only

  46. 46.
    Which process will increase the rate of oscillation of a pendulum?
    1. A.decreasing the amplitude of oscillation of the pendulum
    2. B.decreasing the length of the pendulum
    3. C.decreasing the mass of the pendulum
    4. D.increasing the length of the pendulum
    5. E.increasing the mass of the pendulum
    Show answer

    Answer: B decreasing the length of the pendulum

  47. 47.
    Which radiation is emitted when a beam of fast moving cathode rays is stopped by a heavy element?
    1. A.Alpha rays
    2. B.Gamma rays
    3. C.Positive rays
    4. D.Ultraviolet rays
    5. E.X-rays
    Show answer

    Answer: E X-rays

  48. 48.
    Which statement is NOT correct about Rutherford's model of the atom?
    1. A.The diameter of the nucleus is of the order of 10-15m
    2. B.The mass of an atom is concentrated in the nucleus
    3. C.The model is applicable to atoms with one electron in the outer shell
    4. D.The nucleus of an atom is positively charged
    5. E.The nucleus is surrounded by an electron cloud
    Show answer

    Answer: C The model is applicable to atoms with one electron in the outer shell

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

NECO Physics 2000–2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux