Skip to content

Physics past questions: JAMB UTME 2024

124 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

124 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    5 X 10 \(^{-3}\) kg of liquid at its boiling point is evaporated in 20s by the heat generated by a resistor of 2 \(\Omega\) when a current of 10A is used. The specific latent heat of vaporization of the liquid is
    1. A.8.0 x 10 \(^4\) Jkg \(^{-1}\)
    2. B.8.0 x 10 \(^5\) Jkg \(^{-1}\)
    3. C.8.0 x 10 \(^6\) Jkg \(^{-1}\)
    4. D.8.0 x 10 \(^7\) Jkg \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: B 8.0 x 10 \(^5\) Jkg \(^{-1}\)

  2. 2.
    A blacksmith heated a metal whose cubic expansivity is 3.9 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\) . Calculate the area expansivity.
    1. A.3.9 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\)
    2. B.2.6 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\)
    3. C.1.3 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\)
    4. D.1.6 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: B 2.6 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\)

  3. 3.
    A body is pulled on a horizontal surface with a rope inclined at 30º to the vertical. If the effective force pulling the body along the horizontal surface is 15N, calculate the tension on the rope.
    1. A.30N
    2. B.60N
    3. C.22.5N
    4. D.75N
    Show answer

    Answer: A 30N

  4. 4.
    A body is whirled in a horizontal circle at the rate of 800 revolutions per minute. Determine the angular velocity
    1. A.100 \(\pi\) rads \(^{-1}\)
    2. B.33.3 \(\pi\) rads \(^{-1}\)
    3. C.29.5 \(\pi\) rads \(^{-1}\)
    4. D.26.7 \(\pi\) rads \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: D 26.7 \(\pi\) rads \(^{-1}\)

  5. 5.
    A boy standing 408m from a wall blew a trumpet and heard the echo 2.4s later. Calculate the speed of the sound
    1. A.310m/s
    2. B.320m/s
    3. C.330m/s
    4. D.340m/s
    Show answer

    Answer: D 340m/s

  6. 6.
    A cell of internal resistance of 2 \(\Omega\) supplies current through a resistor, X if the efficiency of the cell is 75%, find the value of X.
    1. A.2 \(\Omega\)
    2. B.4 \(\Omega\)
    3. C.6 \(\Omega\)
    4. D.8 \(\Omega\)
    Show answer

    Answer: C 6 \(\Omega\)

  7. 7.
    A force of 10N extends a spring of natural length 1m by 0.02m, calculate the length of the spring when the applied force is 40N.
    1. A.0.08m
    2. B.0.09m
    3. C.1.08m
    4. D.1.80m
    Show answer

    Answer: C 1.08m

  8. 8.
    A hydrometer of mass y kg and volume 2y x 10 \(^{-5}\) m \(^3\) floats in a fluid with 20% of its volume above the fluid, what is the density of the fluid?
    1. A.6.22 x 10 \(^4\) kgm \(^{-3}\)
    2. B.6.23 x 10 \(^4\) kgm \(^{-3}\)
    3. C.6.24 x 10 \(^4\) kgm \(^{-3}\)
    4. D.6.25 x 10 \(^4\) kgm \(^{-3}\)
    Show answer

    Answer: D 6.25 x 10 \(^4\) kgm \(^{-3}\)

  9. 9.
    A light ray passing from air into water at an angle of 30º from the normal in air would
    1. A.make an angle greater than 30 \(^0\) in water surface
    2. B.be completely absorbed by the water surface
    3. C.be completely reflected by the water surface
    4. D.make an angle less than 30 \(^0\) from the normal in water
    Show answer

    Answer: B be completely absorbed by the water surface

  10. 10.
    A load of 300N is to be lifted by a machine with a velocity ratio of 2 and an efficiency of 60%. What effort will be applied to lift the load?
    1. A.100N
    2. B.150N
    3. C.250N
    4. D.400N
    Show answer

    Answer: C 250N

  11. 11.
    A mass of gas at 40mmHg is heated from 298k to 348k at constant volume. Cal the pressure exerted by the gas.
    1. A.50.21mmHg
    2. B.46.71mmHg
    3. C.42.35mmHg
    4. D.35.12mmHg
    Show answer

    Answer: B 46.71mmHg

  12. 12.
    A monochromatic light is one that
    1. A.can undergo dispersion
    2. B.cannot be refracted
    3. C.has one wavelength
    4. D.has many wavelength
    Show answer

    Answer: A can undergo dispersion

  13. 13.
    A particular household utilizes three electrical appliances for six hours daily if the appliances are rated 80W, 100W, and 120W respectively. Calculate the electrical bills paid monthly if an average month is 31 days. [1kwh = #24.08k]
    1. A.₦ 2843.22k
    2. B.₦ 1950.22k
    3. C.₦ 1343.66k
    4. D.₦ 46.23k
    Show answer

    Answer: C ₦ 1343.66k

  14. 14.
    A practical application of total internal reflection is found in
    1. A.rainbow
    2. B.diverging lens
    3. C.converging lens
    4. D.fiber optics
    Show answer

    Answer: D fiber optics

  15. 15.
    A rectifier is a device that changes
    1. A.D.C to D.C
    2. B.D.C to A.C
    3. C.A.C to A.C
    4. D.A.C to D.C
    Show answer

    Answer: D A.C to D.C

  16. 16.
    A red shirt under a red light appears pale because red
    1. A.reflects nearly all light falling on it
    2. B.Unable to reflect lights falling on it
    3. C.absorbs all lights falling on it
    4. D.absorbs other colours and reflects red
    Show answer

    Answer: D absorbs other colours and reflects red

  17. 17.
    A refrigerator uses 150W. If it is kept on for 336 hours non-stop, what is the energy consumed in KWh?
    1. A.60.20KWh
    2. B.50.40KWh
    3. C.25.01KWh
    4. D.30.20KWh
    Show answer

    Answer: B 50.40KWh

  18. 18.
    A solid cube of aluminum is 1.5cm on each edge. The density of aluminum is 2700kgm \(^{-1}\) . Find the mass of the cube.
    1. A.7.5g
    2. B.9.1g
    3. C.12.0g
    4. D.15.0g
    Show answer

    Answer: B 9.1g

  19. 19.
    A sonometer's fundamental note is 50Hz, what is the new frequency when the tension is four times the original?
    1. A.25Hz
    2. B.100Hz
    3. C.200Hz
    4. D.250Hz
    Show answer

    Answer: B 100Hz

  20. 20.
    A thick glass tumbler cracks when boiling water is poured into it because
    1. A.The inside expands more rapidly than the outside
    2. B.The inside expands less rapidly than the outside
    3. C.The expansion is even
    4. D.It does not expand
    Show answer

    Answer: B The inside expands less rapidly than the outside

  21. 21.
    A wheelbarrow inclined at 60º to the horizontal is pushed with a force of 150N. What is the horizontal component of the applied force
    1. A.130N
    2. B.75N
    3. C.60N
    4. D.50N
    Show answer

    Answer: B 75N

  22. 22.
    According to kinetic theory of gases, the pressure exerted by the gas on the wall is equal
    1. A.change in momentum per unit volume
    2. B.rate of change of momentum imparted by the walls per second per unit area
    3. C.momentum imparted to the walls per unit area
    4. D.change in momentum imparted to the walls per unit area
    Show answer

    Answer: D change in momentum imparted to the walls per unit area

  23. 23.
    An accumulator is 90% efficient. If it gives out 2700J of energy while discharging, how much energy does it take in?
    1. A.3600J
    2. B.3000J
    3. C.3200J
    4. D.2430J
    Show answer

    Answer: B 3000J

  24. 24.
    An air force jet flying with a speed of 335m/s went past an anti-aircraft gun. How far is the aircraft 5s later when the gun was fired?
    1. A.838m
    2. B.1675m
    3. C.670m
    4. D.3350m
    Show answer

    Answer: B 1675m

  25. 25.
    An effort of 40N is applied on a machine to lift a mass of 60kg. Determine the mechanical advantage of the machine [ g = 10ms \(^2\) ]
    1. A.2400
    2. B.240
    3. C.150
    4. D.15
    Show answer

    Answer: D 15

  26. 26.
    An electron falls from an energy level of -5.44eV to another energy level, E. If the emitted photon is of wavelength 5.68 x 10 \(^{-6}\) m, calculate the energy change. [ Plank's constant = 6.63 x 10 \(^{-34}\) Js, emitted radiation speed = 3.0 x 10 \(^8\) ms \(^{-1}\) ]
    1. A.1.49 x 10 \(^{-20}\) J
    2. B.1.49 x 10 \(^{-19}\) J
    3. C.3.49 x 10 \(^{-20}\) J
    4. D.3.49 x 10 \(^{-19}\) J
    Show answer

    Answer: B 1.49 x 10 \(^{-19}\) J

  27. 27.
    An example of a non-rechargeable cell is
    1. A.nickel iron
    2. B.mercury cadmium
    3. C.dry leclanche
    4. D.lead-acid
    Show answer

    Answer: C dry leclanche

  28. 28.
    An ideal transformer has
    1. A.Maximum primary resistance
    2. B.No flux leakage
    3. C.Hysteresis
    4. D.Eddy current
    Show answer

    Answer: B No flux leakage

  29. 29.
    An object is placed 25cm in front of a convex mirror has its image formed 5cm behind the mirror. what is the focal length of the convex mirror
    1. A.8.20cm
    2. B.6.25cm
    3. C.5.60cm
    4. D.4.50cm
    Show answer

    Answer: B 6.25cm

  30. 30.
    As per Faraday's laws of electromagnetic induction, an e.m.f is induced in a conductor whenever
    Diagram for this question
    1. A.lies parallel to the magnetic flux
    2. B.lies in a magnetic field
    3. C.lies out side but close to a magnetic field
    4. D.cuts magnetic flux
    Show answer

    Answer: C lies out side but close to a magnetic field

  31. 31.
    At a pressure of 10 \(^5\) Nm \(^{-2}\) , a gas has a volume of 20m \(^3\) . Calculate the volume at 4 x 10 \(^5\) Nm \(^{-2}\) at constant temperature.
    1. A.2m \(^3\)
    2. B.3m \(^3\)
    3. C.4m \(^3\)
    4. D.5m \(^3\)
    Show answer

    Answer: D 5m \(^3\)

  32. 32.
    At absolute zero temperature, the average velocity of the molecules
    1. A.Decreases
    2. B.Increases
    3. C.Is zero
    4. D.Is uncertain
    Show answer

    Answer: C Is zero

  33. 33.
    Bifocal lens is used to correct the eye defect of
    1. A.astigmatism
    2. B.hypermatropia
    3. C.myopia
    4. D.presbyopia
    Show answer

    Answer: D presbyopia

  34. 34.
    Calculate the depth of a swimming pool if the apparent depth is 10cm. ( Refractive index of water = 1.33 )
    1. A.7.5cm
    2. B.10.0cm
    3. C.13.3cm
    4. D.6.87cm
    Show answer

    Answer: C 13.3cm

  35. 35.
    Calculate the magnetic force on an electron in a magnetic field of flux density 10T, with a velocity of 3 x 10 \(^7\) m/s at 60º to the magnetic field (e = 1.6 x 10 \(^{-19}\) C)
    1. A.4.8 x 10 \(^{-11}\) N
    2. B.4.6 x 10 \(^{-12}\) N
    3. C.4.16 x 10 \(^{-11}\) N
    4. D.4.3 x 10 \(^{-11}\) N
    Show answer

    Answer: C 4.16 x 10 \(^{-11}\) N

  36. 36.
    Calculate the power of an object which moves through a distance of 500cm in 1s on a frictionless surface by a horizontal force of 50N
    1. A.200W
    2. B.300W
    3. C.350W
    4. D.250W
    Show answer

    Answer: D 250W

  37. 37.
    Calculate the quantity of heat for copper rod whose thermal capacity is 400Jk \(^{-1}\) for a temperature change of 60ºC to 80ºC
    1. A.2KJ
    2. B.4KJ
    3. C.6KJ
    4. D.8KJ
    Show answer

    Answer: B 4KJ

  38. 38.
    Calculate the upthrust on a spherical ball of volume 4.2 x 10 \(^{-4}\) m \(^{3}\) when totally immersed in a liquid of density 1028kgm \(^{-3}\)
    1. A.5.2N
    2. B.4.3N
    3. C.3.0N
    4. D.2.4N
    Show answer

    Answer: B 4.3N

  39. 39.
    Calculate the value of electric field intensity due to a charge of 4μC if the force due to the charge is 8N
    1. A.2.0 x 10 \(^6\) NC \(^{-1}\)
    2. B.3.0 x 10 \(^6\) NC \(^{-1}\)
    3. C.4.0 x 10 \(^6\) NC \(^{-1}\)
    4. D.8.0 x 10 \(^6\) NC \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: A 2.0 x 10 \(^6\) NC \(^{-1}\)

  40. 40.
    Convert 60ºC to degree Fahrenheit
    1. A.111.15 \(^0\) F
    2. B.115.56 \(^0\) F
    3. C.132.23 \(^0\) F
    4. D.140.00 \(^0\) F
    Show answer

    Answer: D 140.00 \(^0\) F

  41. 41.
    Electrolysis can be investigated using
    1. A.Voltmeter
    2. B.Ammeter
    3. C.Galvanometer
    4. D.Voltameter
    Show answer

    Answer: D Voltameter

  42. 42.
    Find the amount of current required to deposit 0.02kg of metal in a given electrolysis for 120 seconds. [electro chemical equivalent of the metal = 1.3 x 10 \(^{-7}\) kgC \(^{-1}\) ]
    Diagram for this question
    1. A.7.8 x 10 \(^{-4}\) A
    2. B.7.8 x 10 \(^{-2}\) A
    3. C.1.3 x 10 \(^3\) A
    4. D.1.3 x 10 \(^5\) A
    Show answer

    Answer: C 1.3 x 10 \(^3\) A

  43. 43.
    Find the value of a capacitor with voltage 5V and 30C.
    1. A.7f
    2. B.6f
    3. C.15f
    4. D.0.17f
    Show answer

    Answer: B 6f

  44. 44.
    How much joules of heat are given out when a piece of iron, of mass 60g and specific heat capacity 460JKg \(^{-1}\) K \(^{-1}\) , cools from 75ºC to 35ºC
    1. A.1000J
    2. B.1050J
    3. C.1067J
    4. D.1104J
    Show answer

    Answer: D 1104J

  45. 45.
    I clear II sharp III poor IV dark Which of the above happens when the hole of a pinhole camera is diminished?
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.I and II only
    4. D.III and IV only
    Show answer

    Answer: B II only

  46. 46.
    I It wets glass II It needs to be coloured III It has a low density Water is not suitable for use as a thermometric liquid because
    1. A.I only
    2. B.I and II only
    3. C.I, II, and III only
    4. D.II and III only
    Show answer

    Answer: C I, II, and III only

  47. 47.
    If a body in linear motion changes from point P to Q, the motion is
    1. A.Translational
    2. B.Rotational
    3. C.Simple harmonic
    4. D.Circular
    Show answer

    Answer: A Translational

  48. 48.
    If a charge ion goes through a combined electric field E and magnetic field B, the resultant emergent velocity of the ion is
    1. A.\(\frac{E}{B}\)
    2. B.EB
    3. C.\(\frac{B}{E}\)
    4. D.E-B
    Show answer

    Answer: A \(\frac{E}{B}\)

  49. 49.
    If a sheet of an insulating material is inserted between the plates of an air capacitor, the capacitance will
    1. A.become zero
    2. B.decrease
    3. C.increase
    4. D.remain unchanged
    Show answer

    Answer: C increase

  50. 50.
    If the displacement of a car is proportional to the square of time, then the car is moving with
    1. A.Uniform acceleration
    2. B.Uniform velocity
    3. C.Increasing acceleration
    4. D.Decreasing acceleration
    Show answer

    Answer: A Uniform acceleration

  51. 51.
    If the pressure on an enclosed gas is doubled and its temperature rises from 27ºC to 127ºC, then its volume will
    1. A.increase by \(\frac{2}{3^{rd}}\)
    2. B.increase by \(\frac{1}{3^{rd}}\)
    3. C.decrease by \(\frac{2}{3^{rd}}\)
    4. D.decrease by \(\frac{1}{3^{rd}}\)
    Show answer

    Answer: D decrease by \(\frac{1}{3^{rd}}\)

  52. 52.
    If the rate of evaporation is y, and the rate of condensation is x, then, a vapour is saturated when
    1. A.x > y
    2. B.x
    3. C.x = y
    4. D.x \(\leq\) y
    Show answer

    Answer: C x = y

  53. 53.
    If the S.V.P of water vapour was 13.5mmHg at 33ºC and 7.3mmHg at 7ºC. Find the percentage relative of the air on a day when average air temperature was 33ºC and dew point was 7ºC.
    1. A.55%
    2. B.60%
    3. C.54%
    4. D.51%
    Show answer

    Answer: C 54%

  54. 54.
    If the velocity ratio of a machine is 4, what does it mean?
    1. A.Load and the effort are equal
    2. B.Distance moved by effort is 4 times greater than the distance moved by load
    3. C.The efficiency is low
    4. D.The load is greater than the effort
    Show answer

    Answer: B Distance moved by effort is 4 times greater than the distance moved by load

  55. 55.
    In a Hare's apparatus, the height of water and a liquid X are 0.3m and 0.5m respectively. The relative density of x is?
    1. A.0.4
    2. B.0.6
    3. C.1.7
    4. D.2.0
    Show answer

    Answer: B 0.6

  56. 56.
    In a series resonant circuit, the current flowing in the circuit is
    1. A.maximum
    2. B.minimum
    3. C.zero
    4. D.unaffected
    Show answer

    Answer: A maximum

  57. 57.
    In a solar panel, solar beam is concentrated by using
    1. A.Concave mirror
    2. B.Convex mirror
    3. C.Plane mirror
    4. D.Triangular mirror
    Show answer

    Answer: A Concave mirror

  58. 58.
    In electrolysis, when same quantity of electricity is passed through different electrolytes, mass of substances deposited is proportional to
    1. A.Molecular weight
    2. B.Chemical equivalent
    3. C.Atomic number
    4. D.Chemical equivalent per valency
    Show answer

    Answer: B Chemical equivalent

  59. 59.
    In the diagram above, the galvanometer is converted to
    Diagram for this question
    1. A.Voltmeter
    2. B.Ammeter
    3. C.Voltameter
    4. D.Hypsometer
    Show answer

    Answer: B Ammeter

  60. 60.
    In voltage measurement, the potentiometer is preferred to voltmeter because it
    1. A.has a wider range
    2. B.consumes negligible current
    3. C.is bulky
    4. D.responds faster than voltmeter
    Show answer

    Answer: B consumes negligible current

  61. 61.
    Infra-red thermometers work by detecting the
    1. A.radiation from the body and converting it to temperature
    2. B.conduction of heat from the body
    3. C.convective air pulse from the body
    4. D.absorption of heat by the body
    Show answer

    Answer: A radiation from the body and converting it to temperature

  62. 62.
    Newton's law of cooling is valid only for a
    1. A.small temperature range
    2. B.large temperature range
    3. C.free flow range
    4. D.presence of heat source
    Show answer

    Answer: B large temperature range

  63. 63.
    One of these is not the use of an electroscope
    1. A.testing the type of charge on a charge body
    2. B.measuring ionization current in air
    3. C.detecting the pressure of charge on a charged body
    4. D.producing electric charge in a body
    Show answer

    Answer: D producing electric charge in a body

  64. 64.
    Photometer is used to measure
    1. A.Kinetic energy of liberated electrons
    2. B.Intensity of light
    3. C.frequency of light
    4. D.wavelength of light
    Show answer

    Answer: B Intensity of light

  65. 65.
    Pilots uses aneroid barometer to know the height above sea level because
    Diagram for this question
    1. A.Very accurate
    2. B.Small and convenient
    3. C.Heavy and huge
    4. D.Costly
    Show answer

    Answer: B Small and convenient

  66. 66.
    Rainbow is formed when sunlight undergoes
    1. A.reflection
    2. B.refraction
    3. C.dispersion
    4. D.diffraction
    Show answer

    Answer: C dispersion

  67. 67.
    The acceleration of a free fall due to gravity is not a constant everywhere on the Earth's surface because
    1. A.mass of the earth
    2. B.elliptical shape of the earth
    3. C.variation in the density of the earth
    4. D.rotation of the earth about its axis
    Show answer

    Answer: A mass of the earth

  68. 68.
    The average translational kinetic energy of gas molecules depends on
    1. A.Temperature only
    2. B.Number of moles and temperature
    3. C.Pressure and temperature
    4. D.Pressure only
    Show answer

    Answer: A Temperature only

  69. 69.
    The bursting of water pipes during very cold weather, when the water in the pipes form ice could be attributed to
    1. A.contraction of pipes when cooled
    2. B.expansion of water on freezing
    3. C.contraction of water on freezing
    4. D.expansion of ice on melting
    Show answer

    Answer: B expansion of water on freezing

  70. 70.
    The capacitance of a capacitor, C, is inversely proportional to
    1. A.area of the plate
    2. B.dielectric substance
    3. C.distance between plate
    4. D.direction of the plate
    Show answer

    Answer: C distance between plate

  71. 71.
    The charge of magnitude 1.6 x 10 \(^{-19}\) C is placed in a uniform electric field of intensity 1200Vm \(^{-1}\) . Calculate its acceleration, if the mass of the charge is 9.1 x 10 \(^{-31}\) kg
    1. A.2.11 x 10 \(^{14}\) ms \(^{-2}\)
    2. B.2.11 x 10 \(^{13}\) ms \(^{-2}\)
    3. C.1.20 x 10 \(^{14}\) ms \(^{-2}\)
    4. D.1.20 x 10 \(^{13}\) ms \(^{-2}\)
    Show answer

    Answer: A 2.11 x 10 \(^{14}\) ms \(^{-2}\)

  72. 72.
    The defect of the eye lens which occurs when the ciliary muscles are weak is
    1. A.Spherical aberration
    2. B.Astigmatism
    3. C.Presbyopia
    4. D.Myopia
    Show answer

    Answer: D Myopia

  73. 73.
    The degree of precision of a vernier caliper is
    1. A.0.005cm
    2. B.0.01cm
    3. C.0.1cm
    4. D.1.0cm
    Show answer

    Answer: B 0.01cm

  74. 74.
    The device for measuring the angle of dip is
    1. A.Dip circle
    2. B.Dip inclination
    3. C.Dip variation
    4. D.Dip meter
    Show answer

    Answer: A Dip circle

  75. 75.
    The diaphragm in the camera is similar to what part of the eyes?
    1. A.Cornea
    2. B.Lens
    3. C.Ciliary muscle
    4. D.Iris
    Show answer

    Answer: D Iris

  76. 76.
    The dimension of power is
    Diagram for this question
    1. A.ML \(^2\) T \(^{-3}\)
    2. B.ML \(^1\) T \(^2\)
    3. C.ML \(^2\) T \(^{-2}\)
    4. D.MLT \(^2\)
    Show answer

    Answer: D MLT \(^2\)

  77. 77.
    The dimension of young's modulus,E is given by
    1. A.MLT \(^{-1}\)
    2. B.MT \(^{-2}\)
    3. C.ML \(^{-1}\) T \(^{-2}\)
    4. D.M \(^{-1}\) T
    Show answer

    Answer: A MLT \(^{-1}\)

  78. 78.
    The distance between two successive crests of a water wave is 0.25m. If a particle on the surface of the water makes four complete vertical oscillations in one second. Calculate the speed of the wave.
    1. A.4ms \(^{-1}\)
    2. B.3ms \(^{-1}\)
    3. C.2ms \(^{-1}\)
    4. D.1ms \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: D 1ms \(^{-1}\)

  79. 79.
    The efficiency of a cell with internal resistance of 2 \(\Omega\) supply current to a 6 \(\Omega\) resistor is
    1. A.25%
    2. B.50%
    3. C.65%
    4. D.75%
    Show answer

    Answer: D 75%

  80. 80.
    The energy in a moving car is an example of
    1. A.Mechanical energy
    2. B.Electrical energy
    3. C.Potential energy
    4. D.Kinetic energy
    Show answer

    Answer: D Kinetic energy

  81. 81.
    The energy of light of frequency 2.0 x 10 \(^{15}\) Hz is (h = 6.63 x 10 \(^{-34}\) Js)
    1. A.3.33 x 10 \(^{-18}\) J
    2. B.1.33 x 10 \(^{-18}\) J
    3. C.1.33 x 10 \(^{-19}\) J
    4. D.3.33 x 10 \(^{-19}\) J
    Show answer

    Answer: B 1.33 x 10 \(^{-18}\) J

  82. 82.
    The energy stored in the above capacitor is
    Diagram for this question
    1. A.2.25J
    2. B.6.25J
    3. C.18.25J
    4. D.24.25J
    Show answer

    Answer: A 2.25J

  83. 83.
    The equivalent capacitance of the capacitors in the circuit above
    Diagram for this question
    1. A.\(\frac{5}{2}\) C
    2. B.4C
    3. C.\(\frac{3}{2}\) C
    4. D.2C
    Show answer

    Answer: D 2C

  84. 84.
    The force of attraction between molecules of the same substance is
    1. A.cohesion
    2. B.capillarity
    3. C.adhesion
    4. D.surface tension
    Show answer

    Answer: A cohesion

  85. 85.
    The fourth overtone of a closed pipes is 900Hz, its fundamental frequency is
    1. A.50Hz
    2. B.100Hz
    3. C.200Hz
    4. D.400Hz
    Show answer

    Answer: B 100Hz

  86. 86.
    The friction due to air mass can be reduced by
    1. A.streaming
    2. B.lubricating
    3. C.propeller
    4. D.polishing
    Show answer

    Answer: B lubricating

  87. 87.
    The gravitational force between two objects is 10N, what is the new value of the force if the distance between them is halved?
    1. A.10N
    2. B.20N
    3. C.40N
    4. D.80N
    Show answer

    Answer: C 40N

  88. 88.
    The gravitational force between two objects masses 10 \(^{24}\) kg and 10 \(^{27}\) kg is 6.67N. Calculate the distance between them [ G = 6.6 x 10 \(^{-11}\) Nm \(^2\) kg \(^{-2}\) ]
    1. A.1.0 x 10 \(^{20}\) m
    2. B.2.0 x 10 \(^{-20}\) m
    3. C.1.0 x 10 \(^{-20}\) m
    4. D.2.0 x 10 \(^{20}\) m
    Show answer

    Answer: A 1.0 x 10 \(^{20}\) m

  89. 89.
    The land and sea breeze is attributed to
    1. A.conduction and radiation
    2. B.conduction
    3. C.radiation
    4. D.convection
    Show answer

    Answer: D convection

  90. 90.
    The mechanical advantage of the machine shown above
    Diagram for this question
    1. A.7.5
    2. B.15.5
    3. C.30.0
    4. D.60.0
    Show answer

    Answer: B 15.5

  91. 91.
    The moon's acceleration due to gravity is \(\frac{1}{6}\) of the earth's value. The weight of a bowling ball on the moon would be
    1. A.6 times its weight on the earth
    2. B.\(\frac{1}{6}\) of its weight on the earth
    3. C.36 times its weight on the earth
    4. D.equal to its weight on the earth
    Show answer

    Answer: B \(\frac{1}{6}\) of its weight on the earth

  92. 92.
    The power of a convex lens of focal length 20cm is
    1. A.0.05D
    2. B.0.50D
    3. C.5.00D
    4. D.50.00D
    Show answer

    Answer: C 5.00D

  93. 93.
    The process of adding impurities to a semiconductor material to increase its conductivity is
    1. A.Rectification
    2. B.Emission
    3. C.Doping
    4. D.Stabilization
    Show answer

    Answer: C Doping

  94. 94.
    The property by which a material returns to its original shape after the removal of force is called
    1. A.Elasticity
    2. B.Ductility
    3. C.Malleability
    4. D.Plasticity
    Show answer

    Answer: A Elasticity

  95. 95.
    The quantity of heat required to melt ice of 0.2 kg whose specific latent heat is 3.4 x 10 \(^5\) J/Kg is
    1. A.6.8 x 10 \(^4\) J
    2. B.8.6 x 10 \(^4\) J
    3. C.1.7 x 10 \(^5\) J
    4. D.1.7 x 10 \(^6\) J
    Show answer

    Answer: A 6.8 x 10 \(^4\) J

  96. 96.
    The simple form of the lead acid accumulator often has a negative pole of
    1. A.Zinc perioxide
    2. B.Lead peroxide
    3. C.Sulphuric acid
    4. D.lead plate
    Show answer

    Answer: D lead plate

  97. 97.
    The stress experienced by a wire of diameter \(\frac{\text{y}}{\pi}\) m loaded by a weight y \(^2\) N is
    1. A.\(\pi\) Nm \(^{-2}\)
    2. B.2 \(\pi\) Nm \(^{-2}\)
    3. C.4 \(\pi\) Nm \(^{-2}\)
    4. D.8 \(\pi\) Nm \(^{-2}\)
    Show answer

    Answer: C 4 \(\pi\) Nm \(^{-2}\)

  98. 98.
    The tangential force acting on an object that opposes it from sliding freely on the adjacent surface is called
    1. A.Normal force
    2. B.Friction force
    3. C.Weight
    4. D.Upthrust
    Show answer

    Answer: B Friction force

  99. 99.
    The thermometer whose thermometric property is change in volume with temperature is
    1. A.Resistance thermometer
    2. B.Thermocouple
    3. C.Bimetallic thermometer
    4. D.Liquid-in-glass thermometer
    Show answer

    Answer: D Liquid-in-glass thermometer

  100. 100.
    The unit of impedance is
    1. A.\(\Omega\)
    2. B.T
    3. C.H
    4. D.W
    Show answer

    Answer: A \(\Omega\)

  101. 101.
    The value of R in the above circuit to make the galvanometer measure 2A is
    Diagram for this question
    1. A.0.128 \(\Omega\)
    2. B.0.256 \(\Omega\)
    3. C.0.612 \(\Omega\)
    4. D.1.00 \(\Omega\)
    Show answer

    Answer: A 0.128 \(\Omega\)

  102. 102.
    The value of R required to make the galvanometer measure voltage up to 40V in the diagram above
    Diagram for this question
    1. A.1885 \(\Omega\)
    2. B.1990 \(\Omega\)
    3. C.1995 \(\Omega\)
    4. D.1100 \(\Omega\)
    Show answer

    Answer: B 1990 \(\Omega\)

  103. 103.
    The velocity ratio of an inclined plane at 60º to the horizontal is
    1. A.1.055
    2. B.1.155
    3. C.1.255
    4. D.2.00
    Show answer

    Answer: D 2.00

  104. 104.
    Two capacitors of 0.0003μF and 0.0006μF are connected in series, find their combined capacitance.
    1. A.0.0009μF
    2. B.0.0002μF
    3. C.0.0005μF
    4. D.0.0001μF
    Show answer

    Answer: B 0.0002μF

  105. 105.
    Two points on a velocity-time graph have coordinates (2s, 5m/s) and (4s, 15m/s). Calculate the mean acceleration
    1. A.5.0ms \(^2\)
    2. B.0.83ms \(^2\)
    3. C.1.5ms \(^2\)
    4. D.2.0ms \(^2\)
    Show answer

    Answer: D 2.0ms \(^2\)

  106. 106.
    Two tuning forks of frequencies 6Hz and 4Hz respectively are sounded together. The beat frequency is
    1. A.2Hz
    2. B.5Hz
    3. C.8Hz
    4. D.10Hz
    Show answer

    Answer: A 2Hz

  107. 107.
    Under which conditions is work done
    1. A.A man supports a heavy load on his head with hands
    2. B.A woman holds a pot of water
    3. C.A boy climbs onto a table
    4. D.A man pushes against a stationary petrol tanker
    Show answer

    Answer: C A boy climbs onto a table

  108. 108.
    Using the circuit above, at resonance
    Diagram for this question
    1. A.V \(_L\) = V \(_R\)
    2. B.V \(_R\) = V \(_R\)
    3. C.V \(_L\) = V \(_L\)
    4. D.V \(_L\) = V \(_C\)
    Show answer

    Answer: D V \(_L\) = V \(_C\)

  109. 109.
    Using the diagram above, calculate the relative density of x, if the density of methanol is 800kgm \(^{-3}\)
    Diagram for this question
    1. A.0.8
    2. B.0.5
    3. C.1.5
    4. D.2.5
    Show answer

    Answer: B 0.5

  110. 110.
    Using the diagram above, the effective force pushing it forward at an angle 60º is
    Diagram for this question
    1. A.25.00N
    2. B.28.87N
    3. C.38.50N
    4. D.43.30N
    Show answer

    Answer: A 25.00N

  111. 111.
    What is the colour of red rose under a blue light?
    1. A.Green
    2. B.Blue
    3. C.Yellow
    4. D.Black
    Show answer

    Answer: B Blue

  112. 112.
    What is the inductance reactance of a coil of 7H when connected to a 50Hz a.c circuit?
    1. A.2200 \(\Omega\)
    2. B.2000 \(\Omega\)
    3. C.1200 \(\Omega\)
    4. D.1100 \(\Omega\)
    Show answer

    Answer: A 2200 \(\Omega\)

  113. 113.
    What is the least possible error encountered when taking measurement with a metre rule?
    1. A.1.1mm
    2. B.0.5mm
    3. C.0.2mm
    4. D.0.1mm
    Show answer

    Answer: B 0.5mm

  114. 114.
    What will be the weight of a man of mass 60kg standing in a lift if the lift is descending vertically at 3ms \(^2\) ?
    1. A.780N
    2. B.546N
    3. C.660N
    4. D.420N
    Show answer

    Answer: A 780N

  115. 115.
    When a bus is accelerating, it must be
    1. A.changing its speed
    2. B.changing its velocity
    3. C.changing its position
    4. D.changing its direction
    Show answer

    Answer: B changing its velocity

  116. 116.
    When a cell of e.m.f 3.06V is connected, the balance of a potentiometer is 75cm, Calculate the new balance of a cell of e.m.f 2.295V
    1. A.56.26cm
    2. B.73.20cm
    3. C.77.80cm
    4. D.78.70cm
    Show answer

    Answer: A 56.26cm

  117. 117.
    When a charged ebonite rod is brought near a charged glass rod, there will be
    1. A.attraction
    2. B.repulsion
    3. C.spark
    4. D.no force experienced
    Show answer

    Answer: A attraction

  118. 118.
    When thermal energy in a solid is increased, the change in state is called
    1. A.melting
    2. B.evaporation
    3. C.freezing
    4. D.condensation
    Show answer

    Answer: A melting

  119. 119.
    Which of the following is not a part of model rocket?
    1. A.The body tube
    2. B.The nose cones
    3. C.The fin
    4. D.Not recovery devices
    Show answer

    Answer: D Not recovery devices

  120. 120.
    Which of the following is the best as shaving mirror?
    1. A.Concave mirror
    2. B.Convex mirror
    3. C.plane mirror
    4. D.parabolic mirror
    Show answer

    Answer: A Concave mirror

  121. 121.
    Which of the following materials has a very large energy gap band?
    1. A.Conductor
    2. B.Insulator
    3. C.Semiconductor
    4. D.Intrinsic semiconductor
    Show answer

    Answer: B Insulator

  122. 122.
    Which of the following measuring instruments operates based on the heating effect of electric current?
    1. A.moving iron ammeter
    2. B.hot wire ammeter
    3. C.galvanometer
    4. D.electric heater
    Show answer

    Answer: B hot wire ammeter

  123. 123.
    Which of the following operates based on magnetic effect of electric current?
    1. A.electric heater
    2. B.photocell
    3. C.Dynamo
    4. D.Cold cathode
    Show answer

    Answer: C Dynamo

  124. 124.
    Which of these gas laws is equivalent to workdone
    1. A.Charle's law
    2. B.Pressure law
    3. C.Boyle's law
    4. D.Gay Lussac's law
    Show answer

    Answer: A Charle's law

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

JAMB Physics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux