Skip to content

Physics past questions: NECO SSCE 2004

45 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

45 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A body has masses of 0.013kg and 0.012 kg in oil and water respectively. If the relative density of oil is 0.875 calculate the mass of the body.
    1. A.0.02 kg
    2. B.0.03kg
    3. C.0.04kg
    4. D.0.05kg
    5. E.0.06kg
    Show answer

    Answer: A 0.02 kg

  2. 2.
    A body of mass 40g loses 80J of heat energy. If the specific heat capacity of the body is 400 Jk\(g^{-1}\), calculate the change in temperature of the body.
    1. A.0.2K
    2. B.0.4K
    3. C.2.0K
    4. D.5.0K
    5. E.10.0K
    Show answer

    Answer: D 5.0K

  3. 3.
    A car travels with a constant velocity of 45 kmh-1 for 20s. What distance does it cover in this time?
    1. A.0.025m
    2. B.0.250m
    3. C.2.500m
    4. D.25.000m
    5. E.250.000m
    Show answer

    Answer: E 250.000m

  4. 4.
    A current flows in a series circuit containing a resistor, R, an inductor, L and a capacitor, C. Which of the following is true of the power dissipated in the circuit component(s)?
    1. A.The power dissipated in L is greater than zero
    2. B.The power dissipated in R is zero
    3. C.The sum of the power dissipated in L and C is equal to that in R
    4. D.The sum of the power dissipated in L and C is greater than in R
    5. E.The sum of the power dissipated in L and C is zero
    Show answer

    Answer: E The sum of the power dissipated in L and C is zero

  5. 5.
    A force F is applied to a body P as shown in the diagram above. If the body moves through a distance, a, which of the following represents the work done? [img: A force F is applied to a body P as shown in the diagram above.... - Myschool]
    Diagram for this question
    1. A.Fa
    2. B.Fa Cos θ
    3. C.\(\frac{Fa}{\cos \theta}\)
    4. D.FaSin θ
    5. E.\(\frac{Fa}{\sin \theta}\)
    Show answer

    Answer: B Fa Cos θ

  6. 6.
    A mass of 5kg is suspended from the ceiling of a lift with a light inextensible string. As the lift moves upwards with an acceleration of 2m\(s^{-2}\), the tension in the string is [g = 10m\(s^{-2}]\)
    1. A.25N
    2. B.40N
    3. C.50N
    4. D.60N
    5. E.70N
    Show answer

    Answer: B 40N

  7. 7.
    A note, A from a guitar produces a wave of amplitude 4 mm and frequency 1000 Hz. Another note, B from a whistle produces a similar waveform of amplitude 2 mm and frequency 2200 Hz. If the two notes are compared,
    1. A.A has a higher pitch than B
    2. B.A is louder than B
    3. C.B has a greater speed than A
    4. D.B is louder than A
    5. E.A and B have the same quality
    Show answer

    Answer: B A is louder than B

  8. 8.
    A plane which is Inclined at an angle of 30 ° to the horizontal has a velocity ratio of
    1. A.2
    2. B.1
    3. C.0.87
    4. D.0.67
    5. E.0.5
    Show answer

    Answer: A 2

  9. 9.
    A projectile fired with initial velocity, u will attain its maximum height H when the angle of projection θ is
    1. A.30°
    2. B.45°
    3. C.60°
    4. D.75°
    5. E.90°
    Show answer

    Answer: E 90°

  10. 10.
    A radioactive isotope has a half-life of 8 days. What fraction of the atoms will remain after 72 days?
    1. A.\(9.766 × 10 ^{-4}\)
    2. B.\(1.736 ×10 ^{-3}\)
    3. C.\(1.953 ×10 ^{-3}\)
    4. D.\(3.472 × 10 ^{-3}\)
    5. E.\(3.906 x 10 ^{-3}\)
    Show answer

    Answer: C \(1.953 ×10 ^{-3}\)

  11. 11.
    A ray of light experiences a minimum deviation when passing through an equilateral triangular glass prism. Calculate the angle of incidence of the ray. [Refractive index of glass = 1.5]
    1. A.300.0°
    2. B.48.6°
    3. C.60.0°
    4. D.75.5°
    5. E.105.0 °
    Show answer

    Answer: B 48.6°

  12. 12.
    A resistor connected in parallel with a galvanometer so that a large amount of current can be measured is called a/an
    1. A.ammeter
    2. B.avometer
    3. C.coil resistor
    4. D.multiplier
    5. E.shunt
    Show answer

    Answer: E shunt

  13. 13.
    A stone is dropped from the top of a tower of height 11 .25m. Calculate the time it will take to reach the ground. [g = 10ms-2]
    1. A.1.00s
    2. B.1.50s
    3. C.2.25s
    4. D.2.50s
    5. E.3.00s
    Show answer

    Answer: B 1.50s

  14. 14.
    A surface in the path of an advancing wave on which all the particles are in the same state of disturbance is called a
    1. A.crest
    2. B.cycle
    3. C.pulse
    4. D.trough
    5. E.wave front
    Show answer

    Answer: E wave front

  15. 15.
    A voltage supply of 12V r.m.s. and frequency 90Hz is connected to a 4 ω resistor. Calculate the peak value of the current
    1. A.48.8 A
    2. B.30.0 A
    3. C.27.5 A
    4. D.4.2 A
    5. E.3.0A
    Show answer

    Answer: D 4.2 A

  16. 16.
    An electron makes a transition from - 1.60 eV energy level to - 10.4eV energy level Calculate the energy loss due to the transition.
    1. A.16.64eV
    2. B.12.00eV
    3. C.10.40eV
    4. D.8.80eV
    5. E.6.50eV
    Show answer

    Answer: D 8.80eV

  17. 17.
    Calculate the energy stored in an inductor of inductance 0.5H when a current of 3A flows through it.
    1. A.15.00 J
    2. B.9.45 J
    3. C.6.00 J
    4. D.4.50J
    5. E.2.25 J
    Show answer

    Answer: E 2.25 J

  18. 18.
    Calculate the magnitude of the electric field intensity in a vacuum at a distance of 25cm from a charge of 5 × 10-3C. Take ( \(\frac{1}{4πε0} = 9\times10^9Nm^2C^{-2}\) )
    1. A.7.2 × 108N\(C ^{-1}\)
    2. B.1.8 × 108N\(C ^{-1}\)
    3. C.5.6 × 108N\(C ^{-1}\)
    4. D.3.6 × 108N\(C ^{-1}\)
    5. E.1.5 × 106N\(C ^{-1}\)
    Show answer

    Answer: A 7.2 × 108N\(C ^{-1}\)

  19. 19.
    Calculate the wavelength of light travelling with a speed of 3 × 108m\(s^{-1}\) and a frequency of \(6.2 × 10^{14}\)Hz.
    1. A.\(4.8 × 10 ^{-8} m\)
    2. B.\(4.8 × 10 ^{-7} m\)
    3. C.\(4.8 × 10 ^{-6} m\)
    4. D.\(4.8 × 10 ^{-5} m\)
    5. E.\(4.8 × 10 ^{-4} m\)
    Show answer

    Answer: B \(4.8 × 10 ^{-7} m\)

  20. 20.
    Emission spectra are caused by
    1. A.kinetic energy of moving atoms
    2. B.potential energy of an electron in an atom
    3. C.transition of an electron from a higher energy level to a lower energy level
    4. D.transition of an electron from a lower energy level to higher energy level
    5. E.transition of excited protons in the nucleus
    Show answer

    Answer: C transition of an electron from a higher energy level to a lower energy level

  21. 21.
    For total internal reflection to occur, I. light must be travelling from an optically more dense to an optically less dense medium. II. the angle of incidence in the denser medium must be greater than its critical angle. III. the angle of refraction in the less dense medium must be equal to 90 °. Which of the statements above is/are correct?
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.I and II only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: D I and II only

  22. 22.
    Heat I. is a form of energy II. is measured with a thermometer III. cannot be created or destroyed IV. from a hot object is transferred through conduction only. Which of the statements above are correct?
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.I, II and III only
    4. D.II, III and IV only
    5. E.I, II, III and IV
    Show answer

    Answer: B I and III only

  23. 23.
    How far from a hill should a boy stand to hear the echo of his clap 1 .6s later? [Speed of sound in air is 340m\(s^{-1}]\)
    1. A.186m
    2. B.272m
    3. C.544m
    4. D.1088m
    5. E.2000m
    Show answer

    Answer: B 272m

  24. 24.
    If the distance between the plates of a parallel plate capacitor is decreased, its capacitance
    1. A.becomes zero
    2. B.decreases
    3. C.increases
    4. D.is halved
    5. E.remains the same
    Show answer

    Answer: C increases

  25. 25.
    In which of the following are crystalline structures observable? I. Gas II. Liquid III. Solid
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.I and III only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: C III only

  26. 26.
    In which of these fields are repulsive forces NOT experienced? I. Magnetic field II. Gravitational field III. Electric field
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.I and III only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: B II only

  27. 27.
    The component of a vector in a given direction is
    1. A.equal to the magnitude of the resultant vector in that direction
    2. B.equal to the magnitude of the resultant vector in the opposite direction
    3. C.its effective magnitude
    4. D.its effective value in that direction
    5. E.its effective value in the opposite direction
    Show answer

    Answer: D its effective value in that direction

  28. 28.
    The frequency of a body executing simple harmonic motion when left undisturbed is known as__________ frequency.
    1. A.damped
    2. B.forced
    3. C.free
    4. D.natural
    5. E.sinusoidal
    Show answer

    Answer: D natural

  29. 29.
    The general equation of a wave CANNOT be written as
    1. A.y = A Sin [2 π ( \(\frac{t}{T}\) ± Xλ)]
    2. B.y = A Sin [wt ± kx]
    3. C.y = A Sin [2 \(\frac{\pi}{\lambda}\) (vt ± x)]
    4. D.y = A Sin [2π (ft ± \(\frac{X}{\lambda}\) )]
    5. E.y = A Sin 2 π f(T ± \(\frac{X}{\lambda}\) )]
    Show answer

    Answer: E y = A Sin 2 π f(T ± \(\frac{X}{\lambda}\) )]

  30. 30.
    The rate of diffusion of gases increases with increase(s) in I. density II. temperature III, mass. Which is/are correct?
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.I and II only
    4. D.II and III only
    5. E.I, II and III
    Show answer

    Answer: B II only

  31. 31.
    The relative density of dilute tetraoxosulphate (vi) acid in a battery is measured with a
    1. A.barometer
    2. B.hydrometer
    3. C.manometer
    4. D.hypsometer
    Show answer

    Answer: B hydrometer

  32. 32.
    The resultant of two forces P and Q is least when the angle between them is
    1. A.0°
    2. B.45°
    3. C.60°
    4. D.90°
    5. E.180°
    Show answer

    Answer: E 180°

  33. 33.
    The temperature at which the water vapour present in the air is just enough to saturate the air is the _______ point.
    1. A.boiling
    2. B.critical
    3. C.dew
    4. D.ice
    5. E.steam
    Show answer

    Answer: C dew

  34. 34.
    The time \(t_{1}, t_{2}\) and \(t_{3}\) for 20 complete oscillations of a simple pendulum experiment are 32.0s, 34.6s and 35.5s respectively. Calculate the mean period of the pendulum.
    1. A.1.60s
    2. B.1.70s
    3. C.1.73s
    4. D.1.78s
    5. E.5.11s
    Show answer

    Answer: B 1.70s

  35. 35.
    What is the uncertainty in the measurement of time, if the uncertainty in measuring the energy of an electron of mass \(10^{-30}\) kg is \(2.45 × 10^{-19}J\)? \(h = 6.6 × 10^{-34}\)
    1. A.\(1.35 ×10 ^{-15} s\)
    2. B.\(2.69 × 10 ^{-15} s\)
    3. C.\(4.15 × 10 ^{-15} s\)
    4. D.\(9.05 × 10 ^{-15} s\)
    5. E.\(1.62 × 10 ^{-14} s\)
    Show answer

    Answer: B \(2.69 × 10 ^{-15} s\)

  36. 36.
    When the same amount of current, I is passed through different wires under the same conditions, the rates of production of heat are
    1. A.directly proportional to I
    2. B.directly proportional to the resistances of the wires
    3. C.directly proportional to the square of the resistances of the wires
    4. D.inversely proportional to I
    5. E.inversely proportional to the resistance of the wires
    Show answer

    Answer: B directly proportional to the resistances of the wires

  37. 37.
    When very hot water is poured into a thin-walled glass container, it is less likely to break because
    1. A.all parts of the container got heated-uniformly
    2. B.glass can withstand a very high temperature
    3. C.the molecules of glass are too far apart to cause breakages of the container
    4. D.the outer part of the container is cooler than the inner part
    5. E.thin glass does not expand fast
    Show answer

    Answer: A all parts of the container got heated-uniformly

  38. 38.
    Which of the following conclusion(s) can be drawn from Newton's second law of motion? Force is proportional to I. the product of mass and acceleration II. the product of mass and velocity III. Impulse
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.II and III only
    5. E.I, II and III
    Show answer

    Answer: E I, II and III

  39. 39.
    Which of the following is NOT an example of a percussion instrument?
    1. A.Bell
    2. B.Drum
    3. C.Flute
    4. D.Gong
    5. E.Xylophone
    Show answer

    Answer: C Flute

  40. 40.
    Which of the following is used as a depolarizer in a Denial cell?
    1. A.Ammonium chloride
    2. B.Copper (II) tetra Oxo sulphate (VI) solution
    3. C.Manganese (IV) oxide
    4. D.Tetraoxo sulphate (VI) acid
    5. E.Water
    Show answer

    Answer: B Copper (II) tetra Oxo sulphate (VI) solution

  41. 41.
    Which of the following statements is true of nuclear fission?
    1. A.Heavy nuclei combine to form new element
    2. B.Protons are used in bombarding heavy nucleus
    3. C.The sum of the masses of the products is greater than the mass of the original substance
    4. D.Two light nuclei are made to combine to form a heavy nucleus
    5. E.Very large amount of energy is released
    Show answer

    Answer: E Very large amount of energy is released

  42. 42.
    Which of the statements about prism binoculars is/are correct? They I. are a pair of two telescopes mounted side by side II. reduce the optical path of the light ray from the objective to the eye piece III, present inverted and diminished image to the viewer IV. present erect and magnified image to the viewer.
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.I and II only
    4. D.I, II and IV only
    5. E.II, III and IV only
    Show answer

    Answer: D I, II and IV only

  43. 43.
    Which of these expresses the relationship between the earth's magnetic field FE, and the field' FB due to a magnet at neutral points? FE is
    1. A.equal and opposite to \(F ^{B}\)
    2. B.equal to and in the same direction with \(F ^{B}\)
    3. C.greater than and in the same direction with \(F _{B}\)
    4. D.greater than and opposite to \(F _{B}\)
    5. E.less than and opposite to \(F _{B}\)
    Show answer

    Answer: A equal and opposite to \(F ^{B}\)

  44. 44.
    Which property of a fluid determines its suitability as a lubricant?
    1. A.Capillarity
    2. B.Diffusion
    3. C.Solubility
    4. D.Surface tension
    5. E.Viscosity
    Show answer

    Answer: E Viscosity

  45. 45.
    Which to the following is NOT a fundamental unit?
    1. A.Ampere
    2. B.Kelvin
    3. C.Kilogramme
    4. D.Newton
    5. E.Second
    Show answer

    Answer: D Newton

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

NECO Physics 2000–2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux