Skip to content

Physics past questions: NECO SSCE 2009

44 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

44 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A ball of mass 100g falls from a height of 5m onto a concrete floor and rebounds to a height of 3m. Calculate the energy lost. (g = 10ms-2)
    1. A.2J
    2. B.20J
    3. C.100J
    4. D.1000J
    5. E.2000J
    Show answer

    Answer: A 2J

  2. 2.
    A body accelerating will have a constant speed if it is
    1. A.falling from a height
    2. B.in equilibrium
    3. C.moving in a circular path
    4. D.moving in a straight line
    5. E.oscillating
    Show answer

    Answer: C moving in a circular path

  3. 3.
    A body executing simple harmonic motion has an angular speed of 2π radians. Its period of oscillation is (π 3.14).
    1. A.0.05s
    2. B.1.00s
    3. C.2.00s
    4. D.3.14s
    5. E.6.28s
    Show answer

    Answer: B 1.00s

  4. 4.
    A plane progressive wave is represented by the equation y = 0.2sin (200πt - 0.5.x) where x and y are measured in cm and t in s. What is the frequency of the wave?
    1. A.0.5Hz
    2. B.4.0Hz
    3. C.10.0Hz
    4. D.100.0Hz
    5. E.200.0Hz
    Show answer

    Answer: D 100.0Hz

  5. 5.
    A projectile attains its maximum height when the angle of projection is?
    1. A.30°
    2. B.45°
    3. C.60°
    4. D.75°
    5. E.90°
    Show answer

    Answer: E 90°

  6. 6.
    A series RLC circuit is said to resonate, when
    1. A.capacitive reactance is zero
    2. B.conductance is maximum
    3. C.current is minimum
    4. D.impedance is minimum
    5. E.inductive reactance is zero
    Show answer

    Answer: D impedance is minimum

  7. 7.
    A sound wave from a ship is received 8.4s later. What is the depth of the sea? [Speed of sound in water 1500m\(s^{-1}]\)
    1. A.0.179km
    2. B.0.357km
    3. C.3.150km
    4. D.6.300km
    5. E.12.600km
    Show answer

    Answer: D 6.300km

  8. 8.
    A stone is thrown with a speed of 10ms at an angle of 30° to the horizontal, Calculate its time of flight, (g = 10m\(s^{2})\)
    1. A.0.5s
    2. B.1.0s
    3. C.1.7s
    4. D.2.0s
    5. E.3.4s
    Show answer

    Answer: B 1.0s

  9. 9.
    A transformer has an efficiency of 92.5%. the ratio number of turns in the primary coil to that in the secondary coil is 128 : 45. If the current passing through the secondary coil is 9.0A, calculate the current passing through the primary-coil.
    1. A.2.93A
    2. B.3.16A
    3. C.3.42A
    4. D.25.60A
    5. E.27.68A
    Show answer

    Answer: C 3.42A

  10. 10.
    An effort P applied at one end of a crowbar just overcomes the resistance W at the lid of a tin. The mechanical advantage of the crowbar is expressed as
    1. A.W + P
    2. B.P - W
    3. C.\(\frac{w}{p}\)
    4. D.\(\frac{p}{w}\)
    5. E.wp
    Show answer

    Answer: C \(\frac{w}{p}\)

  11. 11.
    An immersion heater is rated 1500W. How long does it take the heater to raise the temperature of 1 kg of water by 30°C? (Assume heat lost to the surrounding is negligible, Specific heat capacity of water 4200Jk\(g^{-1}K^{-1})\)
    1. A.84s
    2. B.112s
    3. C.130s
    4. D.168s
    5. E.280s
    Show answer

    Answer: A 84s

  12. 12.
    An object of mass 2kg moves for 5s with a uniform velocity of 10ms. What is the magnitude of its acceleration in m\(s^{-2}\)?
    1. A.zero
    2. B.2.5
    3. C.10
    4. D.12.5
    5. E.100
    Show answer

    Answer: A zero

  13. 13.
    An observer heard the sound of thunder 5.8s after the lightning flash was seen. How far was he from the source? [Speed of sound in air = 330ms-1]
    1. A.957m
    2. B.1914m
    3. C.3828m
    4. D.8700m
    5. E.17400m
    Show answer

    Answer: B 1914m

  14. 14.
    Arrange the following in the order of their increasing frequency. I. Visible light II. Gamma rays III. Radio waves IV. Infra-red radiation V. Ultra-violet radiation
    1. A.I, II, III, IV, V
    2. B.II, III, IV, V, I
    3. C.III, IV, V, I, II
    4. D.IV, III, I. V, II
    5. E.III, IV, I,V, II
    Show answer

    Answer: E III, IV, I,V, II

  15. 15.
    Calculate the heat energy lost when 10g of boiling water changes to ice at 0°C. [Specific latent heat of ice 336J\(g^{-1}\) . Specific heat capacity of water 4.2J\(g^{-1} K^{-1}]\)
    1. A.840J
    2. B.3360J
    3. C.3420J
    4. D.4200J
    5. E.7560J
    Show answer

    Answer: E 7560J

  16. 16.
    Calculate the work done in charging a capacitor of capacitance 20µF through a potential difference of 1000V.
    1. A.0.02 J
    2. B.0.10 J
    3. C.0.20 J
    4. D.1.00 J
    5. E.10.00 J
    Show answer

    Answer: E 10.00 J

  17. 17.
    Determine the value of x from the nuclear reaction below, \(^{222}_{86}Rn\) → \(^{x}_{88}Ra\) + 2β + energy
    1. A.220
    2. B.222
    3. C.224
    4. D.226
    5. E.228
    Show answer

    Answer: B 222

  18. 18.
    Electric charges on the surface of a conductor would be most evenly distributed if the shape of the conductor is
    1. A.conical
    2. B.cubical
    3. C.cylindrical
    4. D.parabolic
    5. E.spherical
    Show answer

    Answer: E spherical

  19. 19.
    In the electrical method of making a magnet, the polar the magnet formed depends on the
    1. A.amount of current passed
    2. B.direction of the current
    3. C.nature of the material used
    4. D.orientation of the magnetic material in space
    5. E.size of the magnetic material
    Show answer

    Answer: B direction of the current

  20. 20.
    In which of the following fields is repulsion NOT experienced?
    1. A.Electrical only
    2. B.Gravitational only
    3. C.Magnetic only
    4. D.Magnetic and electrical
    5. E.Magnetic and gravitational
    Show answer

    Answer: B Gravitational only

  21. 21.
    Inertia is the property of a body which makes the body to
    1. A.accelerate
    2. B.be reluctant to move when at rest
    3. C.experience friction when moving
    4. D.move randomly
    5. E.retard
    Show answer

    Answer: B be reluctant to move when at rest

  22. 22.
    The defect of the eye lens which occurs as a result of weak ciliary muscles is called
    1. A.astigmatism
    2. B.hypermetropia
    3. C.myopia
    4. D.presbyopia
    5. E.spherical aberration
    Show answer

    Answer: D presbyopia

  23. 23.
    The electric potential at a distance d from a point charge q in air of permittivity eo is expressed as?
    1. A.\(q ^{2} ÷ 4\)π\(e _{o} d\)
    2. B.\(q ^{2} ÷ 4\)π\(e _{o}\)
    3. C.q ÷ 4π\(e _{o} d ^{2}\)
    4. D.q ÷ 4π\(e _{o} d\)
    5. E.q ÷ 4π\(e _{o}\) ^{2} d
    Show answer

    Answer: D q ÷ 4π\(e _{o} d\)

  24. 24.
    The equation \(P^{x}V^{y}T^{z} =\) Constant is Charles' law if
    1. A.x = 0, y = 1 and z = -1
    2. B.x = 0, y = -1 and z = 1
    3. C.x = 1, y = 1 and z = 0
    4. D.x = 1, y = 1 and z = -1
    5. E.x = 1, y = 1 and z = 1
    Show answer

    Answer: A x = 0, y = 1 and z = -1

  25. 25.
    The gravitational field intensity at a location X, in space, is two-fifths of its value on the earth's surface. If the weight of an object at X is 4.80N. what is its weight on the earth?
    1. A.1.92N
    2. B.2.88N
    3. C.6.72N
    4. D.8.00N
    5. E.12.00N
    Show answer

    Answer: E 12.00N

  26. 26.
    The phenomenon of photoelectric effect is used in the following EXCEPT
    1. A.automatic doors
    2. B.bugler alarm
    3. C.electric fire alarm
    4. D.sound production from film tracks
    5. E.television cameras
    Show answer

    Answer: D sound production from film tracks

  27. 27.
    The space between the two walls of a vacuum flask is completely evacuated to reduce heat loss by
    1. A.condensation
    2. B.conduction
    3. C.convection
    4. D.evaporation
    5. E.radiation
    Show answer

    Answer: C convection

  28. 28.
    The term torque means
    1. A.the equilibrant of two concurrent forces
    2. B.the moment of a force about an ads
    3. C.the resultant of several forces acting on a body in equilibrium
    4. D.two coplanar forces at right angle to each other
    5. E.two equal and opposite forces whose lines of action do not coincide
    Show answer

    Answer: B the moment of a force about an ads

  29. 29.
    The work done in extending a spring by 40 mm is 1.52J. Calculate the elastic constant of the spring.
    1. A.38.8 N\(m ^{-1}\)
    2. B.60.8 N\(m ^{-1}\)
    3. C.190.0 N\(m ^{-1}\)
    4. D.1900.0 N\(m ^{-1}\)
    5. E.3800.0 N\(m ^{-1}\)
    Show answer

    Answer: D 1900.0 N\(m ^{-1}\)

  30. 30.
    Two forces A and B act at a point. If their resultant is [given by] (B - A) in the direction of B, then
    1. A.A and B are equal
    2. B.A is greater than B
    3. C.the angle between A and B is 0°
    4. D.the angle between A and B is 90°
    5. E.the angle between A and B is 180°
    Show answer

    Answer: E the angle between A and B is 180°

  31. 31.
    Two forces of magnitude 8N and 4N act at right angle to each other. The angle between the resultant and the 8N force is
    1. A.23.9°
    2. B.26.6°
    3. C.29.5°
    4. D.60.0°
    5. E.63.4°
    Show answer

    Answer: B 26.6°

  32. 32.
    Two images Y and X are formed by a plane mirror and a convex mirror respectively. Which of the following is correct about their characteristics?
    1. A.Both are inverted
    2. B.The magnification of Y is greater than one while that of X is one
    3. C.The magnification of Y is one while that of X is less than one
    4. D.Y is inverted while X is erect
    5. E.Y is real while X is virtual
    Show answer

    Answer: C The magnification of Y is one while that of X is less than one

  33. 33.
    When a resistor of resistance R is connected across a.c. the terminal p.d. of the cell is reduced to three-quarter its e.m.f. The cell's internal resistance in terms of R is
    1. A.\(\frac{R}{4}\)
    2. B.\(\frac{R}{3}\)
    3. C.\(\frac{R}{2}\)
    4. D.2 \(\frac{R}{3}\)
    5. E.R
    Show answer

    Answer: B \(\frac{R}{3}\)

  34. 34.
    Which of the following cells does not require a dipolar for effective and efficient delivery of current?
    1. A.Daniel cell
    2. B.Dry Leclanche cell
    3. C.Nickel-iron accumulator
    4. D.Voltaic cell
    5. E.Wet Leclanche cell
    Show answer

    Answer: B Dry Leclanche cell

  35. 35.
    Which of the following pairs of musical instruments produce sound due to the vibration of air column?
    1. A.Bell and piano
    2. B.Guitar and flute
    3. C.Trumpet and drum
    4. D.Trumpet and flute
    5. E.Violin and organ
    Show answer

    Answer: D Trumpet and flute

  36. 36.
    Which of the following pairs of phenomena helps in the resolution of the wave-particle paradox of matter?
    1. A.Compton effect and thermionic emission
    2. B.Electron diffraction and refraction
    3. C.emission and absorption of light
    4. D.Interference and polarization
    5. E.Reflection and photoelectric effect
    Show answer

    Answer: C emission and absorption of light

  37. 37.
    Which of the following phenomena is responsible for the spherical shape of soap bubbles?
    1. A.Adhesion
    2. B.Capillarity
    3. C.Cohesion
    4. D.Osmosis
    5. E.Surface tension
    Show answer

    Answer: E Surface tension

  38. 38.
    Which of the following statements about a gas is NOT correct?
    1. A.It has no definite shape
    2. B.It is compressible
    3. C.Its molecules are closely packed
    4. D.Its molecules gain kinetic energy when heated
    5. E.Its molecules move about randomly
    Show answer

    Answer: C Its molecules are closely packed

  39. 39.
    Which of the following statements about the pressure in a liquid is NOT correct? It
    1. A.acts in all direction
    2. B.changes with the material of the container
    3. C.is the same at all points in the same horizontal plane
    4. D.varies with the density of the liquid
    5. E.varies with the depth of the liquid
    Show answer

    Answer: B changes with the material of the container

  40. 40.
    Which of the following statements about water is NOT correct?
    1. A.Pure water freezes at 0°C under normal pressure
    2. B.The volume of a given mass of water at 0° is less than its volume at 4°C
    3. C.Water boils at a definite temperature
    4. D.Water evaporates at all temperatures
    5. E.Water has its maximum density at 4°C
    Show answer

    Answer: B The volume of a given mass of water at 0° is less than its volume at 4°C

  41. 41.
    Which of the following statements is correct about light and sound waves? Both
    1. A.are longitudinal waves
    2. B.are transverse waves
    3. C.have the same velocity in air
    4. D.need a medium for propagation
    5. E.transmit energy
    Show answer

    Answer: E transmit energy

  42. 42.
    Which of the following statements is correct about volatile liquids? They have
    1. A.low boiling point
    2. B.Low evaporating rate
    3. C.high conductivity
    4. D.high density
    5. E.high viscosity
    Show answer

    Answer: A low boiling point

  43. 43.
    Which of the following substances undergoes sublimation?
    1. A.Ether
    2. B.Ice
    3. C.Iodine
    4. D.Naphthalene
    5. E.Turpentine
    Show answer

    Answer: C Iodine

  44. 44.
    Which of the following types of motion is/are exhibited by a cylindrical drum rolling down an incline plane?
    1. A.Random and rotational
    2. B.Rotational and oscillatory
    3. C.Rotational only
    4. D.Translations only
    5. E.Translational and rotational
    Show answer

    Answer: E Translational and rotational

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

NECO Physics 2000–2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux