Skip to content

Physics past questions: JAMB UTME 2022

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A bar magnet is divided into two pieces, which of the following statement is correct?
    1. A.two new magnets are created
    2. B.the magnetic field of each separate piece becomes stronger
    3. C.the electric field is created
    4. D.the bar magnet is demagnetized
    Show answer

    Answer: A two new magnets are created

  2. 2.
    A bar magnet is placed near and lying along the axis of a solenoid connected to a galvanometer. The pointer of the galvanometer shows no deflection when?
    1. A.the magnet is moved towards the stationary solenoid
    2. B.there is no relative motion
    3. C.the magnet is moved away from the stationary solenoid
    4. D.the solenoid is moved away from the stationary magnet
    Show answer

    Answer: B there is no relative motion

  3. 3.
    A car starts from rest and covers a distance of 40 m in 10 s. Calculate the magnitude of its acceleration
    1. A.3.20 ms \(^{-2}\)
    2. B.0.25 ms \(^{-2}\)
    3. C.0.80 ms \(^{-2}\)
    4. D.4.00 ms \(^{-2}\)
    Show answer

    Answer: B 0.25 ms \(^{-2}\)

  4. 4.
    A cell whose internal resistance is 0.55 \(\Omega\) delivers a current of 4 A to an external resistor. The lost voltage of the cell is?
    1. A.4.00 V
    2. B.2.20 V
    3. C.0.15 V
    4. D.8.00 V
    Show answer

    Answer: B 2.20 V

  5. 5.
    A current of 0.5 A flows through a resistor when connected to a 40 V battery. How much energy is dispatched in 2 minutes?
    1. A.2400 J
    2. B.9600 J
    3. C.1500 J
    4. D.1200 J
    Show answer

    Answer: A 2400 J

  6. 6.
    A magnet relay is a device used for?
    1. A.reading the magnitude of magnetic flux
    2. B.controlling another circuit carrying larger current
    3. C.turning in sports
    4. D.storing magnetic field
    Show answer

    Answer: B controlling another circuit carrying larger current

  7. 7.
    A person standing waist-deep in a swimming pool appears to have short legs because of light?
    1. A.diffraction
    2. B.refraction
    3. C.reflection
    4. D.interference
    Show answer

    Answer: B refraction

  8. 8.
    A reservoir is filled with liquid of density 2000 kgm \(^{-1}\) . Calculate the depth at which the pressure in the liquid will be equal to 9100 Nm \(^{-2}\) (g = 10 ms \(^{-2}\) )
    1. A.0.262 m
    2. B.0.664 m
    3. C.0.819 m
    4. D.0.455 m
    Show answer

    Answer: D 0.455 m

  9. 9.
    A semiconductor is formed by?
    1. A.co-ordinate bonds
    2. B.electrovalent bonds
    3. C.a substance free of bonds
    4. D.covalent bonds
    Show answer

    Answer: D covalent bonds

  10. 10.
    A train of mass 1600 kg attains a speed of 25 ms \(^{-1}\) in 20 seconds. The power developed in the engine is?
    1. A.2.5 KW
    2. B.80 KW
    3. C.25 KW
    4. D.50 KW
    Show answer

    Answer: C 25 KW

  11. 11.
    A tuning fork having a frequency of 312 Hz emits a wave which has a wavelength of 1.10 m. Calculate the velocity of sound
    1. A.312.0 ms \(^{-1}\)
    2. B.110.0 ms \(^{-1}\)
    3. C.343.2 ms \(^{-1}\)
    4. D.686.4 ms \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: C 343.2 ms \(^{-1}\)

  12. 12.
    According to kinetic molecular model in gases,
    1. A.the particles are closely packed together; they occupy minimum space are usually arranged in a regular pattern
    2. B.the particles vibrate about fixed positions and are held together by the strong intermolecular bonds between them
    3. C.the molecules are very far apart and occupy all the spaces made available to them
    4. D.the particles occur in clusters with molecules slightly further apart
    Show answer

    Answer: C the molecules are very far apart and occupy all the spaces made available to them

  13. 13.
    An isotope has an initial activity of 120 Bq. 6 days later its activity is 15 Bq. The half-life is?
    1. A.3 days
    2. B.2 days
    3. C.1 day
    4. D.4 days
    Show answer

    Answer: C 1 day

  14. 14.
    An object 40 cm high is 30cm from the pin hole camera. If the height of the image formed is 20 cm. What is the distance of the image from the pin height?
    1. A.15 cm
    2. B.70 cm
    3. C.40 cm
    4. D.40 cm
    Show answer

    Answer: A 15 cm

  15. 15.
    Consider the wave equation y = 5mm sin [1cm \(^{-1}\) x - 60s \(^{-1}\) t]. The wave number is?
    1. A.0.1 cm \(^{-1}\)
    2. B.10cm \(^{-1}\)
    3. C.1.0cm \(^{-1}\)
    4. D.2cm \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: C 1.0cm \(^{-1}\)

  16. 16.
    For a pear-shaped conductor shown above, the concentration of charge on the outside is highest at?
    Diagram for this question
    1. A.X
    2. B.Z
    3. C.Y
    4. D.K
    Show answer

    Answer: A X

  17. 17.
    If an object just begins to slide on a surface inclined at 30º to the horizontal,the coefficient of friction is?
    Diagram for this question
    1. A.√3
    2. B.\(\frac{√3}{2}\)
    3. C.\(\frac{1}{√2}\)
    4. D.\(\frac{1}{√3}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{1}{√2}\)

  18. 18.
    In order to view the sun, the most suitable instrument to use is?
    1. A.helioscope
    2. B.telescope
    3. C.stroboscope
    4. D.sun meter
    Show answer

    Answer: A helioscope

  19. 19.
    In the formation of sea breeze, wind blows from?
    1. A.sky to land
    2. B.sea to sky
    3. C.land to sea
    4. D.sea to land
    Show answer

    Answer: D sea to land

  20. 20.
    One of the following is a scalar quantity?
    Diagram for this question
    1. A.weight
    2. B.momentum
    3. C.potential energy
    4. D.displacement
    Show answer

    Answer: A weight

  21. 21.
    The amount of energy required to change a kilogram of ice block into water without a change in temperature is?
    1. A.specific latent heat of fusion of ice
    2. B.specific heat capacity of ice
    3. C.heat capacity of ice
    4. D.specific heat of vaporization of ice
    Show answer

    Answer: A specific latent heat of fusion of ice

  22. 22.
    The eclipse of the moon occurs when?
    1. A.the moon reflects the rays from the sun to the earth
    2. B.the moon comes exactly between the earth and the sun
    3. C.the earth comes exactly between the moon and the sun
    4. D.the sun comes exactly between the earth and the moon
    Show answer

    Answer: C the earth comes exactly between the moon and the sun

  23. 23.
    The graph of pressure (P) against the reciprocal of the volume (I/V) in Boyles's law is a?
    1. A.hyperbola
    2. B.parabola
    3. C.curve
    4. D.straight line
    Show answer

    Answer: D straight line

  24. 24.
    The gravitational pull on the moon is \(\frac{1}{6}\) that of the earth. If a body weighs 6.0 N on the moon, what will be the weight on the earth?
    1. A.6.0 N
    2. B.5.0 N
    3. C.12.0 N
    4. D.36.0 N
    Show answer

    Answer: D 36.0 N

  25. 25.
    The main factor which affects the speed of sound wave is the?
    1. A.properties of the medium
    2. B.amplitude of the sound wave
    3. C.intensity of the sound wave
    4. D.loudness of the sound wave
    Show answer

    Answer: A properties of the medium

  26. 26.
    The mercury column in the barometer at notational atmospheric pressure has a height of?
    1. A.0.76 cm at see level
    2. B.760 cm at sea level
    3. C.7.6 cm at sea level
    4. D.76 cm at sea level
    Show answer

    Answer: B 760 cm at sea level

  27. 27.
    The potential energy in an elastic string of force constant k, which has an extension X is?
    1. A.kX
    2. B.KX \(^{2}\)
    3. C.½KX \(^{2}\)
    4. D.½K
    Show answer

    Answer: C ½KX \(^{2}\)

  28. 28.
    The relationship between the coefficient of linear expansion \(\alpha\) and volumetric expansion ( \(\gamma\) ) is-----------------
    1. A.\(\gamma\) = \(\alpha ^{-3}\)
    2. B.\(\gamma\) = \(\alpha\)
    3. C.3 \(\alpha\)
    4. D.\(\gamma\) = \(\alpha ^{3}\)
    Show answer

    Answer: C 3 \(\alpha\)

  29. 29.
    The secondary pigments consist of?
    1. A.blue, green, and violet
    2. B.yellow, green, and magenta
    3. C.magenta, yellow, and cyan
    4. D.red, green, and blue
    Show answer

    Answer: C magenta, yellow, and cyan

  30. 30.
    The vapour pressure?
    1. A.increases non-linearly with measuring temperature
    2. B.increases linearly with increasing temperature
    3. C.decreases linearly with increasing temperature
    4. D.decreases non-linearly ith measuring temperature
    Show answer

    Answer: A increases non-linearly with measuring temperature

  31. 31.
    Tyres are treaded to?
    1. A.increase weight of tyres
    2. B.increase friction
    3. C.increase its longevity
    4. D.look good
    Show answer

    Answer: B increase friction

  32. 32.
    Water is not a good thermometric liquid because it?
    1. A.expands unevenly between 0 ºC and 4 ºC
    2. B.maintains fixed density
    3. C.has low freezing point
    4. D.wets glass
    Show answer

    Answer: A expands unevenly between 0 ºC and 4 ºC

  33. 33.
    What quantity of heat is required to convert 20 g of ice at 0 ºC to water at the same temperature? (Specific latent heat of ice = 336 Jg \(^{-1}\) )
    1. A.7.06 x 10 \(^{3}\) J
    2. B.5.38 x 10 \(^{3}\) J
    3. C.6.72 x 10 \(^{3}\) J
    4. D.1.35 x 10 \(^{3}\) J
    Show answer

    Answer: D 1.35 x 10 \(^{3}\) J

  34. 34.
    When the plate area of a capacitor increases?
    1. A.the voltage can withstand increase
    2. B.the capacitance decreases
    3. C.the capacitance is unaffected
    4. D.the capacitance increases
    Show answer

    Answer: D the capacitance increases

  35. 35.
    Which component of fiber-optic connector has a provision of entry for the fibre along with the fixation to connector housing?
    1. A.coupling device
    2. B.cable
    3. C.ferrule
    4. D.connector housing
    Show answer

    Answer: A coupling device

  36. 36.
    Which expression gives magnetic flux?
    1. A.qVB sin \(\theta\)
    2. B.\(\frac{\mu \phi I}{2 \pi r}\)
    3. C.BA cos \(\theta\)
    4. D.-N \(\frac{d \phi}{dt}\)
    Show answer

    Answer: C BA cos \(\theta\)

  37. 37.
    Which of the following is not a consequence of hydrogen bubbles covering the copper plate of a primary cell?
    1. A.formation of hydrogen bubbles on the electrode
    2. B.increase in the resistance of the cell
    3. C.local action
    4. D.polarization
    Show answer

    Answer: C local action

  38. 38.
    Which of the following liquid is a poor conductor of electricity?
    1. A.Distilled water
    2. B.Tap water
    3. C.Sea water
    4. D.Drinking water
    Show answer

    Answer: B Tap water

  39. 39.
    Which of these is a derived unit?
    1. A.Kilogram
    2. B.Metre
    3. C.Newton
    4. D.Second
    Show answer

    Answer: C Newton

  40. 40.
    Which of these is a second-class lever?
    1. A.sugar tongs
    2. B.claw hammer
    3. C.plier
    4. D.wheelbarrow
    Show answer

    Answer: A sugar tongs

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

JAMB Physics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux