Skip to content

Physics past questions: WAEC SSCE 2024

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A 2 μF capacitor is connected directly across a 150 V \(_{rms}\) , 60 Hz A.C source. Calculate the r m s value of the current.
    1. A.0.113 A
    2. B.0.160 A
    3. C.150 A
    4. D.1324 A
    Show answer

    Answer: A 0.113 A

  2. 2.
    A body moves with uniform velocity when the resultant force on it is
    1. A.greater than the frictional force acting on it
    2. B.less than the frictional force acting on it
    3. C.equal to zero
    4. D.equal to unity
    Show answer

    Answer: C equal to zero

  3. 3.
    A body of mass, m is projected vertically upward with a velocity, y. At what position will the potential energy be maximum?
    1. A.\(\frac{y}{g}\)
    2. B.\(\frac{2y^2}{g}\)
    3. C.\(\frac{y^2}{2g}\)
    4. D.\(\frac{y^2}{4g}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{y^2}{2g}\)

  4. 4.
    A boy of mass 40 kg jumps off a stationary skateboard and moves horizontally with a speed of 1.5 m/s while the skateboard moves in the opposite direction with a speed of 20 m/s. Calculate the mass of the skateboard.
    1. A.60 kg
    2. B.40 kg
    3. C.3 kg
    4. D.2 kg
    Show answer

    Answer: C 3 kg

  5. 5.
    A capacitor described as a mica capacitor has
    1. A.both plates are made of mica
    2. B.a mica dielectric
    3. C.a dielectric made of mica
    4. D.the same capacitance as that of mica
    Show answer

    Answer: C a dielectric made of mica

  6. 6.
    A constant voltage source supplies a sinusoidal alternating e.m.f. The voltage marked against the components are their peak values. Determine the peak value of the applied e.m.f
    Diagram for this question
    1. A.1V
    2. B.4V
    3. C.5V
    4. D.2V
    Show answer

    Answer: C 5V

  7. 7.
    A convex mirror is used as a driving mirror; however, a disadvantage in this regard is that the image
    1. A.it produces is virtual
    2. B.it produces is real
    3. C.is not as bright as we would like
    4. D.appears farther away from the driver
    Show answer

    Answer: D appears farther away from the driver

  8. 8.
    A cube of water with side 10.0 cm floats vertically in water with 4.5 cm its length submerged. Calculate the density of the wood. [Density of water = 1 g/cm \(^3\) ; D = 0.090 g/cm \(^3\) ]
    1. A.0.090 g/cm \(^3\)
    2. B.0.450 g/cm \(^3\)
    3. C.0.230 g/cm \(^3\)
    4. D.0.0450 g/cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: B 0.450 g/cm \(^3\)

  9. 9.
    A galvanometer of full-scale deflection 10 mA has a resistance of 5 \(\Omega\) . Calculate the shunt needed to convert it to measure currents of 2 A.
    1. A.0.025 \(\Omega\)
    2. B.0.050 \(\Omega\)
    3. C.0.250 \(\Omega\)
    4. D.0.500 \(\Omega\)
    Show answer

    Answer: A 0.025 \(\Omega\)

  10. 10.
    A non-conducting vessel contains a liquid of mass 70 g at 25º C. Another 70.0g of the same liquid at 35ºC is quickly poured into the vessel. Determine the final temperature of the mixture
    1. A.15ºC
    2. B.20ºC
    3. C.30ºC
    4. D.40ºC
    Show answer

    Answer: C 30ºC

  11. 11.
    A particle of mass 3.6 x 10 \(^{-6}\) kg revolving around the earth has a radial acceleration of 4.3 x 10 \(^7\) ms \(^{-2}\) . Calculate the centripetal force of the particle.
    1. A.1.55 x 10 \(^2\) N
    2. B.2.00 x 10 \(^{-2}\) N
    3. C.6.25 x 10 \(^{-14}\) N
    4. D.1.00 x 10 \(^2\) N
    Show answer

    Answer: A 1.55 x 10 \(^2\) N

  12. 12.
    A ray of light travels from a less dense medium to a denser medium. How are the speed and frequency of the light affected? The speed
    1. A.Increases and the frequency increases
    2. B.decreases and the frequency decreases
    3. C.increases and the frequency remains the same
    4. D.decreases and the frequency remains the same
    Show answer

    Answer: D decreases and the frequency remains the same

  13. 13.
    A stone of mass 200 g attached to a string is made to revolve in a horizontal circle of radius 1.5 m at a steady speed of 5 m/s. Calculate the tension in the string at the bottom of the circle.
    1. A.5.3 N
    2. B.3.3 N
    3. C.2.0 N
    4. D.1.3 N
    Show answer

    Answer: A 5.3 N

  14. 14.
    A temperature of 60º C is equivalent to
    1. A.25ºF
    2. B.140ºF
    3. C.50ºF
    4. D.108ºF
    Show answer

    Answer: B 140ºF

  15. 15.
    All of the following uses are practical applications of x-ray except
    1. A.the treatment of tumors
    2. B.determining the depth of a mine
    3. C.dental operation
    4. D.detecting fractures in bones
    Show answer

    Answer: B determining the depth of a mine

  16. 16.
    An object 2.0 cm high is placed at the radius of curvature of a concave mirror such that it is perpendicular to the principal axis of the mirror. Determine the height of the image.
    1. A.0.5 cm
    2. B.1.0 cm
    3. C.1.5 cm
    4. D.2.0 cm
    Show answer

    Answer: D 2.0 cm

  17. 17.
    An object is placed 1.5 m from a plane mirror. How far is the image from the object?
    1. A.3.0 m
    2. B.1.3 m
    3. C.1.0 m
    4. D.0.3 m
    Show answer

    Answer: A 3.0 m

  18. 18.
    Atmospheric pressure decreases with an increase in altitude because:
    1. A.Acceleration due to gravity increases with altitude.
    2. B.Temperature increases with altitude.
    3. C.Internal energy increases with altitude.
    4. D.Interaction among air molecules decreases due to less quantity of air.
    Show answer

    Answer: D Interaction among air molecules decreases due to less quantity of air.

  19. 19.
    Chromatic aberration in lenses can be corrected by using a combination of
    1. A.diverging and converging lenses.
    2. B.an opaque material to cover the rims of lenses.
    3. C.wide parallel beams on the lenses' surface.
    4. D.a thin convex lens.
    Show answer

    Answer: A diverging and converging lenses.

  20. 20.
    For a convex lens to form a real image, the distance between the object and the screen will be:
    1. A.equal to the focal length of the lens
    2. B.less than the focal length of the lens
    3. C.twice the focal length of the lens
    4. D.four times the focal length of the lens
    Show answer

    Answer: C twice the focal length of the lens

  21. 21.
    Four pieces of constantan wire, marked E, F, G, and H, each of length 1.0m, are at the temperature. Their respective diameters are 1 mm, 2 mm, 6 mm, and 10 mm. Which wire has the highest resistance?
    1. A.E
    2. B.F
    3. C.G
    4. D.H
    Show answer

    Answer: A E

  22. 22.
    In storing magnets, the keeper is used to
    1. A.cancel the effect of the earth's magnetism
    2. B.reduce self demagnetization
    3. C.protect the magnet from stray electric field
    4. D.increase the strength of the magnet
    Show answer

    Answer: B reduce self demagnetization

  23. 23.
    In the circuit diagram above, which lamp causes the other to go off?
    Diagram for this question
    1. A.P
    2. B.Q
    3. C.R
    4. D.S
    Show answer

    Answer: D S

  24. 24.
    In which of the following devices is the thermal expansion considered a disadvantage?
    1. A.Fire alarm
    2. B.Thermostat
    3. C.Bimetallic thermometer
    4. D.Balance wheel of a watch
    Show answer

    Answer: D Balance wheel of a watch

  25. 25.
    In which of the following states is MAXIMUM pressure exerted on a person
    1. A.Standing on two feet
    2. B.Standing on one foot
    3. C.Lying on the floor
    4. D.Kneeling on the floor
    Show answer

    Answer: B Standing on one foot

  26. 26.
    Light of energy 1.12 x 10 \(^{-18}\) J is incident on a metal of ejected electrons with maximum energy of 8.0 x 10 \(^{-19}\) J. Calculate the threshold frequency of the metal. [h = 6.626 x 10 \(^{-34}\) Js]
    1. A.4.8 x 10 \(^{14}\) Hz
    2. B.1.2 x 10 \(^{15}\) Hz
    3. C.1.7 x 10 \(^{15}\) Hz
    4. D.2.8 x 10 \(^{15}\) Hz
    Show answer

    Answer: A 4.8 x 10 \(^{14}\) Hz

  27. 27.
    The amount of heat energy that will be extracted when 0.02kg of water vapor condenses to water at 97ºC is [specific heat capacity of water = 4200Jkg \(^{-1}\) k \(^{-1}\) , Specific heat of vaporization of water = 2.26 x 10 \(^6\) Jkg \(^{-1}\) ]
    1. A.45,452J
    2. B.45,200J
    3. C.25,200J
    4. D.252J
    Show answer

    Answer: A 45,452J

  28. 28.
    The capacitance of a parallel plate capacitor
    1. A.decreases when the temperature between the plates decreases
    2. B.increases when the potential difference between the plates is increased
    3. C.is greater without a dielectric between the plates than with dielectric
    4. D.is greater with dielectric between the plates than without dielectric
    Show answer

    Answer: D is greater with dielectric between the plates than without dielectric

  29. 29.
    The constant temperature at which a liquid change into gaseous state is known as
    1. A.evaporation point
    2. B.boiling point
    3. C.melting point
    4. D.dew point
    Show answer

    Answer: B boiling point

  30. 30.
    The correct sequence of ionization power of alpha particle, gamma ray, and beta particle respectively is
    1. A.low, medium, high.
    2. B.high, medium, low.
    3. C.medium, low, high.
    4. D.high, low, medium.
    Show answer

    Answer: D high, low, medium.

  31. 31.
    The depolarizing agent in a Leclanché cell is
    1. A.powdered carbon.
    2. B.manganese (IV) oxide.
    3. C.carbon rod.
    4. D.ammonium.
    Show answer

    Answer: B manganese (IV) oxide.

  32. 32.
    The diagram above illustrates the graph for
    Diagram for this question
    1. A.the variation of the volume of a gas with increasing temperature
    2. B.expansion curve of mercury
    3. C.expansion curve of liquid oxygen
    4. D.anomalous expansion of water
    Show answer

    Answer: D anomalous expansion of water

  33. 33.
    The diagram above illustrates the motion of a cyclist from P to R. The distance travelled is determined by the
    Diagram for this question
    1. A.area under QR
    2. B.area under PQR
    3. C.gradient of PQR
    4. D.gradient of QR
    Show answer

    Answer: B area under PQR

  34. 34.
    The diagram above illustrates two boxes P and Q of masses 27.3 kg and 6.2 kg respectively on a smooth horizontal surface. If a force F of 150 N is applied to the combined forces, calculate the acceleration.
    Diagram for this question
    1. A.4.5 ms \(^{-2}\)
    2. B.33.5 ms \(^{-2}\)
    3. C.70 ms \(^{-2}\)
    4. D.150 ms \(^{-2}\)
    Show answer

    Answer: A 4.5 ms \(^{-2}\)

  35. 35.
    The function of a fuse in an electric circuit is to
    1. A.break the circuit when the current exceeds a certain value
    2. B.save energy by reducing voltage
    3. C.ensure that the current in the circuit exceeds a certain value
    4. D.save energy by reducing the current
    Show answer

    Answer: A break the circuit when the current exceeds a certain value

  36. 36.
    The inside portion of a hollow metal sphere of diameter 20 cm is polished. The portion will therefore form a
    1. A.Concave mirror of focal length 5cm
    2. B.Concave mirror of focal length 10 cm
    3. C.Convex mirror of focal length 10 cm
    4. D.Convex mirror of focal length 5cm
    Show answer

    Answer: A Concave mirror of focal length 5cm

  37. 37.
    The law of conservation of momentum is stated for closed and isolated system. What are the two conditions for a system to be closed and isolated?
    1. A.No external force acts on the system and there is no change in mass of the system.
    2. B.No external force acts on the system and there is a gain in mass.
    3. C.No external force acts on the system and there is a loss in mass.
    4. D.An external force acts on the system and there is no change in mass.
    Show answer

    Answer: A No external force acts on the system and there is no change in mass of the system.

  38. 38.
    The magnitude of the acceleration of a moving object is equal to the
    1. A.gradient of a displacement-time graph
    2. B.gradient of a velocity-time graph
    3. C.area below a force-time graph
    4. D.area below a velocity-time graph
    Show answer

    Answer: B gradient of a velocity-time graph

  39. 39.
    The main difference between X-rays and gamma rays is in their
    1. A.ionizing ability.
    2. B.absorbing rate.
    3. C.mode of propagation.
    4. D.mode of production.
    Show answer

    Answer: D mode of production.

  40. 40.
    The maximum displacement of particles from equilibrium position in a wave motion is known as
    1. A.wave length.
    2. B.amplitude.
    3. C.frequency.
    4. D.polarization.
    Show answer

    Answer: B amplitude.

  41. 41.
    The phenomenon used for explaining the formation of a rainbow in the sky is
    1. A.interference.
    2. B.refraction.
    3. C.reflection.
    4. D.dispersion.
    Show answer

    Answer: D dispersion.

  42. 42.
    The vacuum and silvered wall surfaces of a vacuum flask walls are respectively
    1. A.minimize conduction and convection and prevent radiation
    2. B.prevent conduction and convection and minimize radiation
    3. C.prevent conduction and minimize convection and radiation
    4. D.minimize convection and prevent conduction and radiation
    Show answer

    Answer: B prevent conduction and convection and minimize radiation

  43. 43.
    To convert a milli-ammeter to an ammeter, a resistor of low value is necessary to connect a resistor of
    1. A.low value in series with it
    2. B.high value in series with it
    3. C.low value in parallel with it
    4. D.high value in parallel with it
    Show answer

    Answer: C low value in parallel with it

  44. 44.
    Two isolated charged spheres each of magnitude + 1.0 x 10 \(^{-6}\) C are seperated by a distance of 2.0 x 10 \(^{-1}\) m. Calculate the magnitude of the electrostatic force between them [K = \(\frac{1}{4\pi \epsilon_o}\) = 9 x 10 \(^9\) Nm \(^2\) C \(^{-2}\) ]
    1. A.2.25 x 10 \(^{-1}\) N
    2. B.4.50 x 10 \(^{-1}\) N
    3. C.2.25 x 10 \(^1\) N
    4. D.4.50 x 10 \(^1\) N
    Show answer

    Answer: A 2.25 x 10 \(^{-1}\) N

  45. 45.
    Water is readily available but it is not a thermometric liquid mainly because
    1. A.clings to glass
    2. B.does not expand uniformily
    3. C.boils at low temperature
    4. D.is colourless
    Show answer

    Answer: B does not expand uniformily

  46. 46.
    What are cathode rays?
    1. A.Stream of electrons
    2. B.Beam of neutrons
    3. C.Beam of protons
    4. D.Stream of alpha particles
    Show answer

    Answer: A Stream of electrons

  47. 47.
    Which of the following factors does not affect the speed of sound?
    1. A.Loudness
    2. B.Wind direction
    3. C.Temperature
    4. D.Material density
    Show answer

    Answer: A Loudness

  48. 48.
    Which of the following modes is the most economical method of transmitting electrical power over a long distance?
    1. A.Alternating current at high voltage and low current.
    2. B.Alternating current at low voltage and high current.
    3. C.Direct current at high voltage and low current.
    4. D.Direct current at low voltage and high current.
    Show answer

    Answer: A Alternating current at high voltage and low current.

  49. 49.
    Which of the following statements about a projectile is not correct?
    1. A.Projectile motion is a two-dimensional motion
    2. B.A projectile is an object launched into the air and allowed to move freely due to gravity
    3. C.The range of a projectile is independent of the acceleration due to gravity
    4. D.The time of flight dependent of the acceleration due to gravity
    Show answer

    Answer: C The range of a projectile is independent of the acceleration due to gravity

  50. 50.
    Which of the following terms has different dimension from the others?
    1. A.Stress x Strain
    2. B.Pressure
    3. C.\(\frac{\text{stress}}{\text{strain}}\)
    4. D.Torque
    Show answer

    Answer: D Torque

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

WAEC Physics 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux