Skip to content

Physics past questions: NECO SSCE 2005

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    491 K is equivalent to
    1. A.273 °C
    2. B.218 °C
    3. C.373 °C
    4. D.491 °C
    5. E.764 °C
    Show answer

    Answer: B 218 °C

  2. 2.
    A 12V battery supplies a current of 0.4A to a lamp. Calculate the resistance of the lamp.
    1. A.30.00
    2. B.4.80
    3. C.3.00
    4. D.0.30
    5. E.0.03
    Show answer

    Answer: A 30.00

  3. 3.
    A body moves along a circular path with uniform angular speed of 0.6 rad \(s^{-1}\) and at a constant speed of 3.0 m\(s^{-1}\). Calculate the acceleration of the body towards the centre of the circle.
    1. A.0.2.m\(s ^{-2}\)
    2. B.1.8 m\(s ^{-2}\)
    3. C.5.0 m\(s ^{-2}\)
    4. D.5.4 m\(s ^{-2}\)
    5. E.25.0 m\(s ^{-2}\)
    Show answer

    Answer: B 1.8 m\(s ^{-2}\)

  4. 4.
    A box is pulled a distance s along a smooth horizontal floor by a force of magnitude F, inclined at an angle θ to the horizontal. The work done is
    1. A.Fs cos θ
    2. B.Fs cosec θ
    3. C.Fs sec θ
    4. D.Fs sin θ
    5. E.Fs tan θ
    Show answer

    Answer: A Fs cos θ

  5. 5.
    A constant force acts on a body of mass 50kg and changes its speed from 20m\(s^{-1}\) to 90m\(s^{-1}\) in 10 seconds. Calculate the magnitude of the force applied.
    1. A.590N
    2. B.500N
    3. C.450N
    4. D.350N
    5. E.180N
    Show answer

    Answer: D 350N

  6. 6.
    A projectile is projected with an initial velocity u, at an angle θ to the horizontal. The maximum height attained is.
    1. A.U ^{2} sin \(\frac{\theta}{g}\)
    2. B.2U ^{2} sin ^{2} \(\frac{\theta}{g}\)
    3. C.U sin ^{2} \(\frac{\theta}{g}\)
    4. D.U ^{2} sin ^{2} \(\frac{\theta}{2g}\)
    Show answer

    Answer: D U ^{2} sin ^{2} \(\frac{\theta}{2g}\)

  7. 7.
    A radio station broadcasts at a frequency of 400 kHz. If the speed of the wave is 3.0 ×10 \(^{-8}\) ms \(^{-1}\) , calculate the wavelength of the radio wave.
    1. A.\(1.3 × 10 ^{2} m\)
    2. B.\(3.0 × 10 ^{2} m\)
    3. C.\(2.4 × 10 ^{2} m\)
    4. D.\(5.0 × 10 ^{2} m\)
    5. E.\(7.5 × 10 ^{-14} m\)
    Show answer

    Answer: E \(7.5 × 10 ^{-14} m\)

  8. 8.
    A stone of mass 0.7 kg is projected vertically upward with a speed of 5 ms-1. Calculate the maximum height reached. [g =10m\(s^{-2}]\)
    1. A.1.25m
    2. B.1.50m
    3. C.2.50m
    4. D.3.75m
    5. E.5.00Nm
    Show answer

    Answer: A 1.25m

  9. 9.
    A voltage of 240V is connected to the primary coil of a transformer, the rating of the primary turns to the secondary turns if the voltage available at the secondary coil is 15V
    1. A.0.06
    2. B.0.9
    3. C.1.6
    4. D.16
    5. E.36
    Show answer

    Answer: D 16

  10. 10.
    An atom radiates \(1.5 × 10^{-19}J\) when an electron jumps from one level to another. What is the wavelength of the emitted radiation? (Planck's constant 6.6 × l\(0^{-34}\)Js ; Speed of light in vacuum = 3.0 × 108m\(s^{-1})\)
    1. A.\(1.32 × 10 ^{-6} m\)
    2. B.\(2.97 × 10 ^{-6} m\)
    3. C.\(3.30 × 10 ^{-6} m\)
    4. D.\(6.82 × 10 ^{-6} m\)
    5. E.\(8.01 × 10m ^{-6}\)
    Show answer

    Answer: A \(1.32 × 10 ^{-6} m\)

  11. 11.
    An electric motor primary converts
    1. A.electrical energy to chemical energy
    2. B.electrical energy to heat energy
    3. C.electrical energy to mechanical energy
    4. D.mechanical energy to electrical energy
    5. E.mechanical energy to light energy
    Show answer

    Answer: C electrical energy to mechanical energy

  12. 12.
    An object is placed in front of a concave mirror whose radius of curvature is 12cm. If the magnification of the Image produced is 1.5, how far is the object from the mirror?
    1. A.8cm
    2. B.10cm
    3. C.15cm
    4. D.18cm
    5. E.20cm
    Show answer

    Answer: B 10cm

  13. 13.
    An object of mass 5.0 cg moving with a velocity of 12m\(s^{-1}\) due north hits a stationary body of mass 7.0kg. If they stick together after collision and move with velocity V due north, calculate the magnitude of V.
    1. A.12m\(s ^{-1}\)
    2. B.7m\(s ^{-1}\)
    3. C.6m\(s ^{-1}\)
    4. D.5m\(s ^{-1}\)
    5. E.4m\(s ^{-1}\)
    Show answer

    Answer: D 5m\(s ^{-1}\)

  14. 14.
    Calculate the magnitude of the force due to a magnetic field of 0.40T on an electron moving perpendicular to the field with a speed of 4.00 × 106m\(s^{-1} (e 1.60 × 10^{-19}C]\)
    1. A.6.40 × ^{-10}
    2. B.\(6.40× 10 ^{-13} N\)
    3. C.\(2.56 × 10 ^{-13} N\)
    4. D.\(1.60 × 10 ^{-12} N\)
    5. E.\(2.30 × 10 ^{-11} N\)
    Show answer

    Answer: C \(2.56 × 10 ^{-13} N\)

  15. 15.
    Calculate the peak voltage that could be obtained from a 220 V \(_{r.m.s}\) main supply.
    1. A.70.7V
    2. B.110.0V
    3. C.155.6V
    4. D.311.1V
    5. E.440.0V
    Show answer

    Answer: D 311.1V

  16. 16.
    In which of the following is the expansion of solids a disadvantage?
    1. A.Electric iron
    2. B.Fire alarm
    3. C.The balance wheel of a watch
    4. D.The bimetallic thermometer
    5. E.The fitting of wheels in rims
    Show answer

    Answer: C The balance wheel of a watch

  17. 17.
    Mercury does NOT wet glass because
    1. A.glass is an amorphous substance
    2. B.the adhesive force is greater than the cohesive force
    3. C.the cohesive force is greater than the adhesive force
    4. D.mercury has very high thermal conductivity
    5. E.mercury is opaque
    Show answer

    Answer: C the cohesive force is greater than the adhesive force

  18. 18.
    Notes of the same frequency sounded on a guitar and trumpet may differ in I. loudness II. Pitch III. quality Which of the statements above is correct?
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.III only
    4. D.I and II only
    5. E.I, II and III
    Show answer

    Answer: C III only

  19. 19.
    Radio receivers are tuned using
    1. A.electromagnets
    2. B.electric motors
    3. C.Inductors
    4. D.variable capacitors
    5. E.variable resistors
    Show answer

    Answer: D variable capacitors

  20. 20.
    The amplitude of oscillation of a simple pendulum bob diminishes slowly because
    1. A.energy is applied by some external agencies
    2. B.frictional forces dissipate the energy of motion
    3. C.the frequency of oscillation increases with the mass of the bob
    4. D.the frequency of oscillation varies with time
    5. E.the period of oscillation varies with time
    Show answer

    Answer: D the frequency of oscillation varies with time

  21. 21.
    The angle between the geographic and the magnetic meridians at a place on the earth's surface is the
    1. A.angle of declination
    2. B.angle of depression
    3. C.angle of dip
    4. D.latitude of the place
    5. E.longitude of the place
    Show answer

    Answer: A angle of declination

  22. 22.
    The charge of an alpha particle can be neutralized by
    1. A.1 beta particle
    2. B.2 photons of gamma rays
    3. C.2 beta particles
    4. D.4 beta particles
    5. E.4 photons of gamma rays
    Show answer

    Answer: C 2 beta particles

  23. 23.
    The escape velocity of an object from the gravitational field of a planet I. Increases with the mass of the object II. Increases with the mass of the planet III. Is smaller on the moon than on the earth. Which of the above statements is/are correct?
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.I and II only
    4. D.II and III only
    5. E.I, II and III
    Show answer

    Answer: D II and III only

  24. 24.
    The following are derived units EXCEPT
    1. A.kg \(m ^{-3}\)
    2. B.N
    3. C.Ns
    4. D.\(m ^{3}\)
    5. E.kg
    Show answer

    Answer: E kg

  25. 25.
    The length of a simple pendulum is increased by a factor of four. By what factor is its period Increased?
    1. A.0.25
    2. B.0.5
    3. C.1.66
    4. D.2
    5. E.4
    Show answer

    Answer: D 2

  26. 26.
    The mercury column in a simple mercury barometer is of height 5m above the mercury in a reservoir. If the tube is replaced with one whose radius is twice that of the first tube, what will be the height of the mercury column in the new tube?
    1. A.2.5m
    2. B.5.0m
    3. C.7.5m
    4. D.10.0m
    5. E.20.0m
    Show answer

    Answer: A 2.5m

  27. 27.
    The most suitable instrument for measuring the diameter of a thin wire is a
    1. A.meter rule
    2. B.micrometer screw gauge
    3. C.pair of dividers
    4. D.pair of engineer's calipers
    5. E.venire calipers
    Show answer

    Answer: B micrometer screw gauge

  28. 28.
    The motion of the wheel of a bicycle moving on a smooth straight road is
    1. A.oscillatory and random
    2. B.oscillatory and translational
    3. C.rotational and oscillatory
    4. D.rotational and random
    5. E.rotational and translational
    Show answer

    Answer: E rotational and translational

  29. 29.
    The wave theory of light does not explain photoelectricity because
    1. A.light waves carry little energy
    2. B.particles cannot be emitted by waves
    3. C.the frequency of light waves too high
    4. D.there is a threshold wavelength for electron emission
    5. E.the wavelength of Light waves is too short
    Show answer

    Answer: A light waves carry little energy

  30. 30.
    Three non-parallel coplanar forces which can be represented both in magnitude and direction by the three sides of a triangle taken in order will
    1. A.have any one force being the equilibrant of the other two
    2. B.make a body move randomly
    3. C.make a body oscillate
    4. D.move a body along a straight line
    5. E.rotate a body about its axis
    Show answer

    Answer: A have any one force being the equilibrant of the other two

  31. 31.
    Two metals A and B lose the same quantity of heat when their temperatures drop from 20°C to 15°C. If the specific heat Capacity of A Ii thrice that of B, calculate the ratio of the mass of A to that of B.
    1. A.3:01
    2. B.4:03
    3. C.3:04
    4. D.1:02
    5. E.1:03
    Show answer

    Answer: A 3:01

  32. 32.
    When a yellow card is viewed in blue light, It will appear
    1. A.black
    2. B.orange
    3. C.purple
    4. D.red
    5. E.white
    Show answer

    Answer: A black

  33. 33.
    When some ice cubes are added to a glass of warm water, the glass is cooled by a process of
    1. A.conduction only
    2. B.convection only
    3. C.conduction and convection
    4. D.conduction and radiation
    5. E.radiation only
    Show answer

    Answer: C conduction and convection

  34. 34.
    Which of the following is a desirable property of a fuse Wire?
    1. A.High expansively
    2. B.High thermal conductivity
    3. C.Low density
    4. D.Low electrical resistivity
    5. E.Low melting point
    Show answer

    Answer: E Low melting point

  35. 35.
    Which of the following is a non-renewable energy source?
    1. A.Coal
    2. B.Hydro
    3. C.Ocean waves
    4. D.Solar
    5. E.Tides
    Show answer

    Answer: A Coal

  36. 36.
    Which of the following is a percussion Instrument?
    1. A.Flute
    2. B.Guitar
    3. C.Piano
    4. D.Trumpet
    5. E.Xylophone
    Show answer

    Answer: E Xylophone

  37. 37.
    Which of the following is NOT a component of a slide projector?
    1. A.Concave mirror
    2. B.Condenser
    3. C.Convex mirror
    4. D.light source
    5. E.Screen
    Show answer

    Answer: A Concave mirror

  38. 38.
    Which of the following is NOT a component of an a.c. generator?
    1. A.Armature
    2. B.Carbon brushes
    3. C.Magnet
    4. D.Slip ring
    5. E.Split rings
    Show answer

    Answer: E Split rings

  39. 39.
    Which of the following is used for shielding radioactive fallout?
    1. A.Aluminum
    2. B.Lead
    3. C.Iron
    4. D.Plastic
    5. E.Wood
    Show answer

    Answer: B Lead

  40. 40.
    Which of the following is/are longitudinal wave(s)? I. Light waves from the sun II. Sound waves in the air III. Waves on a vibrating string
    1. A.I only
    2. B.II only
    3. C.I and II only
    4. D.I and III only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: B II only

  41. 41.
    Which of the following pairs is an example of translucent bodies?
    1. A.Cardboard and moon
    2. B.Clear water and glass
    3. C.Frosted glass and waxed paper
    4. D.Oiled paper and brick
    5. E.Wood and metal sheet
    Show answer

    Answer: C Frosted glass and waxed paper

  42. 42.
    Which of the following radiations has the shortest wavelength?
    1. A.Infrared rays
    2. B.Light waves
    3. C.Microwaves
    4. D.Ultraviolet rays
    5. E.X-rays
    Show answer

    Answer: E X-rays

  43. 43.
    Which of the following statements is correct?
    1. A.Alpha particles have a large mass and high penetrating power
    2. B.Alpha particles have a small mass and a low penetrating power
    3. C.Beta partials have no mass and a high penetrating power
    4. D.Beta particles have a large mass and a low penetrating power
    5. E.Gamma rays have no mass and a high penetrating power
    Show answer

    Answer: E Gamma rays have no mass and a high penetrating power

  44. 44.
    Which of the following statements is/are correct in any machine? I. The velocity ratio is usually greater than the mechanical advantage. II. Efficiency work inputwork outputIII. The velocity ratio is independent of friction.
    1. A.I only
    2. B.III only
    3. C.I and II only
    4. D.I and III only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: D I and III only

  45. 45.
    Which of the following statements is/are correct? Sound waves travel through I. air II. vacuum III.Water
    1. A.II only
    2. B.I and II only
    3. C.II and III only
    4. D.I and III only
    5. E.I, II, and III
    Show answer

    Answer: D I and III only

  46. 46.
    Which of the following will reduce the frequency of oscillation of a simple pendulum?
    1. A.Decreasing the length of the string
    2. B.Increasing the amplitude of oscillation
    3. C.Increasing the length of the string
    4. D.Increasing the mass of the bob
    5. E.Reducing the mass of the bob
    Show answer

    Answer: C Increasing the length of the string

  47. 47.
    Which of the statements is/are true of two bodies involved in an inelastic collision? After collision. I. the kinetic energy increases II. The momentum decreases III. Their velocities are the same.
    1. A.I only
    2. B.II Only
    3. C.III only
    4. D.I and II only
    5. E.II and III only
    Show answer

    Answer: C III only

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

NECO Physics 2000–2001 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux