Skip to content

Physics past questions: JAMB UTME 2025

104 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

104 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    5400kJ of heat energy was lost when some amount of steam condensed to water for drinking purposes at 15º C. What is the quantity of water collected? [L \(_f\) = 2.26 × 10 \(^6\) Jkg \(^{-1}\) , c \(_w\) = 4200 Jkg \(^{-1}K^{-1}\) ]
    1. A.0.95 kg
    2. B.8.24 kg
    3. C.1.84 kg
    4. D.2.06 kg
    Show answer

    Answer: D 2.06 kg

  2. 2.
    A 25cm long pinhole camera produces a one-fifth of an object's size. Calculate the object distance
    Diagram for this question
    1. A.20.49m
    2. B.2.82m
    3. C.4.23m
    4. D.1.25m
    Show answer

    Answer: D 1.25m

  3. 3.
    A 5 \(\mu\) positively charged particle is moving at 45º to the direction of magnetic field with 3 x 10 \(^4\) m/s speed. If it experiences a force of 6N, what is the value of the flux density of the field?
    1. A.107.23T
    2. B.75.76T
    3. C.98.44T
    4. D.56.57T
    Show answer

    Answer: C 98.44T

  4. 4.
    A 500W electric oven plugged into a 220 V source will consume an electric current of
    1. A.4.88A
    2. B.2.27A
    3. C.6.43A
    4. D.3.23A
    Show answer

    Answer: C 6.43A

  5. 5.
    A block with an initial speed of 10 m/s slides on a horizontal surface and comes to rest after traveling a distance of 25 m. What is the coefficient of kinetic friction between the block and the surface? (Take g = 9.8 m/s \(^2\) ).
    1. A.0.1
    2. B.0.3
    3. C.0.2
    4. D.0.5
    Show answer

    Answer: C 0.2

  6. 6.
    A boat or airplane has a pointed front or head. This is to
    1. A.Reduce the friction of fluid
    2. B.Enables it to stop anytime
    3. C.Increased the friction of fluid
    4. D.Look good
    Show answer

    Answer: A Reduce the friction of fluid

  7. 7.
    A body is moving initially at 4m/s. If it's impulse after accelerating at 5m/s \(^2\) for 2s is 60Kgms \(^{-1}\) . What is its mass?
    1. A.3Kg
    2. B.4Kg
    3. C.6Kg
    4. D.5Kg
    Show answer

    Answer: C 6Kg

  8. 8.
    A bore made in an aluminium block at 34ºC is 3.48cm \(^3\) . What is the new bore when the temperature was raised to 340ºC [α \(_a\) = 24 x 10 \(^{-6}\) K \(^{-1}\) ]
    1. A.4.14cm \(^3\)
    2. B.3.83cm \(^3\)
    3. C.3.56cm \(^3\)
    4. D.3.24cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: C 3.56cm \(^3\)

  9. 9.
    A boy uses a single string pulley system to lift a mass of 20kg moving with a velocity of 5ms \(^{-1}\) . What is the power developed by the boy if g = 10ms \(^{-2}\) ?
    1. A.100W
    2. B.1000W
    3. C.250W
    4. D.40W
    Show answer

    Answer: D 40W

  10. 10.
    A circular parallel plate capacitor with radius 6cm is separated by 0.12cm. Calculate the capacitance of the capacitor [ \(\pi\) = 3.142, ε \(_0\) = 8.85 x 10 \(^{-12}\) Nm \(^2\) C \(^2\) ]
    1. A.4.3 x 10 \(^{-11}\) F
    2. B.5.1 x 10 \(^{11}\) F
    3. C.8.3 x 10 \(^{-11}\) F
    4. D.9.6 x 10 \(^{-11}\) F
    Show answer

    Answer: C 8.3 x 10 \(^{-11}\) F

  11. 11.
    A collection of condensed suspended dust particles in the air constitute
    1. A.Cloud
    2. B.fog
    3. C.Mist
    4. D.Rain
    Show answer

    Answer: B fog

  12. 12.
    A concave mirror of focal length 20cm produces an erect image that is four times the object, the object distance from the mirror is
    1. A.less than 20cm
    2. B.Between 20cm and30cm
    3. C.Between 30cm and 40cm
    4. D.Greater than 40cm
    Show answer

    Answer: A less than 20cm

  13. 13.
    A Force 18 N pulls a 40 kg mass on a horizontal floor at 0.3 ms \(^{-2}\) . Find the coefficient of friction.
    1. A.0.003
    2. B.0.015
    3. C.0.300
    4. D.0.600
    Show answer

    Answer: B 0.015

  14. 14.
    A gas is cooled at a constant pressure from 57ºC was observed to shrink one-fifth (1\5) of its original volume of 2.00cm \(^3\) . Find its new temperature
    Diagram for this question
    1. A.-150 \(^o\) C
    2. B.-207 \(^0\) C
    3. C.-195 \(^0\) C
    4. D.-200 \(^0\) C
    Show answer

    Answer: B -207 \(^0\) C

  15. 15.
    A hydraulic press consists of two cylinders of cross-sectional radius r \(_1\) and r \(_2\) . If a force of 200N applied to the smaller piston (r \(_1\) ), causes a force of 3200N to be transmitted onto the larger piston (r \(_2\) ). The ratio r \(_1\) : r \(_2\) is?
    1. A.1:4
    2. B.1:2
    3. C.1:8
    4. D.1:16
    Show answer

    Answer: A 1:4

  16. 16.
    A machine has an efficiency of 80%. If the input work is 200J, the output work is?
    1. A.250J
    2. B.160J
    3. C.120J
    4. D.100J
    Show answer

    Answer: B 160J

  17. 17.
    A man moves 6.0m East and then 10.0m N30ºE. How far is he from his starting point?
    1. A.15.0m
    2. B.17.0m
    3. C.14.0m
    4. D.12.0m
    Show answer

    Answer: D 12.0m

  18. 18.
    A method of demagnetization is
    1. A.placing the magnetic bar in a solenoid
    2. B.double-stroking the magnet with soft in n-s direction
    3. C.heating a magnetic bar red hot and allowed to cool e-w direction
    4. D.hammering the magnetic bar repeatedly in n-s direction
    Show answer

    Answer: C heating a magnetic bar red hot and allowed to cool e-w direction

  19. 19.
    A refrigerator uses 150W. If it is kept on for 336 hours nonstop. What is the energy consumed in Kwh?
    1. A.60.20Kwh
    2. B.25.01Kwh
    3. C.50.40Kwh
    4. D.30.20Kwh
    Show answer

    Answer: C 50.40Kwh

  20. 20.
    A short-sighted person's far point is 95cm. The defect can be corrected using
    1. A.Diverging mirror of focal length 95cm
    2. B.Plano convex lens of focal length 90cm
    3. C.Diverging lens of focal length 95cm
    4. D.Converging lens of focal length 95cm
    Show answer

    Answer: C Diverging lens of focal length 95cm

  21. 21.
    A well-lagged thin metal rod of length 0.2 m has a temperature gradient of 416 K m \(^{-1}\) . If one end is at 233º C, what is the temperature at the other end?
    1. A.141.20°C
    2. B.257.48°C
    3. C.408.60°C
    4. D.316.28°C
    Show answer

    Answer: C 408.60°C

  22. 22.
    A wire of radius 0.3cm is used to lift a block of 1.5kg. Calculate the stress introduced into the wire [ take g = 10m/s \(^2\) ]
    1. A.53 x 10 \(^{-4}\) Nm \(^{-2}\)
    2. B.5.3 x 10 \(^{-4}\) Nm \(^{-2}\)
    3. C.53 x 10 \(^4\) Nm \(^{-2}\)
    4. D.5.3 x 10 \(^4\) Nm \(^{-2}\)
    Show answer

    Answer: C 53 x 10 \(^4\) Nm \(^{-2}\)

  23. 23.
    A wooden block of relative density 0.4 floats in a liquid of density 1600 kg m \(^{-3}\) . What fraction of its volume is immersed?
    1. A.0.15
    2. B.0.10
    3. C.0.25
    4. D.0.20
    Show answer

    Answer: C 0.25

  24. 24.
    According to the kinetic theory of gases, the pressure exerted by a gas on the walls equals.
    1. A.Momentum imparted to the walls per unit area.
    2. B.Change in momentum per unit volume.
    3. C.Change in momentum imparted to the walls per unit area.
    4. D.Rate of change of momentum imparted to the walls per second per unit area.
    Show answer

    Answer: D Rate of change of momentum imparted to the walls per second per unit area.

  25. 25.
    An annular eclipse is formed when
    1. A.The sun, moon, and earth comes in straight line
    2. B.One of the sun, moon, and earth are not visible
    3. C.Two or more stars gathered together
    4. D.The Earth comes between the moon and the sun
    Show answer

    Answer: A The sun, moon, and earth comes in straight line

  26. 26.
    Assuming E \(_1\) , E \(_2\) , and E \(_3\) , are equal, then the total e.m.f of the arrangement will be given by
    Diagram for this question
    1. A.\(\frac{1}{\text{E}}\) = ( \(\frac{1}{E_1}\) + \(\frac{1}{E_2}\) ) + E \(_3\)
    2. B.E = \(E_1\) + \(E_2\) + \(E_3\)
    3. C.\(\frac{1}{\text{E}}\) = \(\frac{1}{E_1}\) + \(\frac{1}{E_2}\) + \(\frac{1}{E_3}\)
    4. D.E = \(E_1\) = \(E_2\) = \(E_3\)
    Show answer

    Answer: D E = \(E_1\) = \(E_2\) = \(E_3\)

  27. 27.
    At what distance from a 1.2 x 10 \(^{-7}\) C point charge will the electric field intensity be equal to 4.8 x 10 \(^{-4}\) NC \(^{-1}\) [ Take \(\frac{1}{4\pi ε_0}\) = 9.0 x 10 \(^9\) ]
    1. A.1.5Km
    2. B.3.0Km
    3. C.2.0Km
    4. D.4.5Km
    Show answer

    Answer: A 1.5Km

  28. 28.
    Calculate the decay constant of a radioactive isotope of half-life 138.5 s.
    1. A.5.0 × 10 \(^{-3}\) s \(^{-1}\)
    2. B.5.1 × 10 \(^{-3}\) s \(^{-1}\)
    3. C.4.9 × 10 \(^{-3}\) s \(^{-1}\)
    4. D.5.2 × 10 \(^{-3}\) s \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: A 5.0 × 10 \(^{-3}\) s \(^{-1}\)

  29. 29.
    Calculate the depth of a swimming pool if the apparent depth is 10cm(refractive index of water is 1.33)
    1. A.7.5cm
    2. B.10.0cm
    3. C.13.3cm
    4. D.6.87cm
    Show answer

    Answer: C 13.3cm

  30. 30.
    Calculate the heat capacity of a material that absorbs 48KJ of heat at a differential temperature of 53ºC
    1. A.760.8JK \(^{-1}\)
    2. B.2500JK \(^{-1}\)
    3. C.905.7JK \(^{-1}\)
    4. D.260.5JK \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: C 905.7JK \(^{-1}\)

  31. 31.
    Calculate the specific heat capacity of a metal rod of mass 0.025kg whose temperature was raised by 15ºC when 1000J of heat energy was added to the rod(assuming the heat loss to the surrounding is negligible)
    1. A.2440.5JKg \(^{-1}\) K \(^{-1}\)
    2. B.3000.0JKg \(^{-1}\) K \(^{-1}\)
    3. C.2888.4JKg \(^{-1}\) K \(^{-1}\)
    4. D.2666.7JKg \(^{-1}\) K \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: D 2666.7JKg \(^{-1}\) K \(^{-1}\)

  32. 32.
    Charge carriers in doped semiconductors are
    1. A.electrons and protons
    2. B.electrons and neutrons
    3. C.anions and cations
    4. D.electrons and holes
    Show answer

    Answer: C anions and cations

  33. 33.
    Copper of 0.2g and silver of 1.2g are deposited when current is passed through copper and silver voltameter. Calculate the electrochemical equivalent, Z of silver if that of copper is 0.00028gC \(^{-1}\)
    1. A.1.68 x 10 \(^{-3}\) gC \(^{-1}\)
    2. B.2.34 x 10 \(^{-3}\) gC \(^{-1}\)
    3. C.2.80 x 10 \(^{-3}\) gC \(^{-1}\)
    4. D.3.34 x 10 \(^{-3}\) gC \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: A 1.68 x 10 \(^{-3}\) gC \(^{-1}\)

  34. 34.
    For a gas, which pair of variables is inversely proportional to each other (provided other conditions are constant), where P = pressure, T= temperature, V= volume, and n= number of molecules?
    1. A.P, T
    2. B.P, V
    3. C.n, P
    4. D.V, T
    Show answer

    Answer: B P, V

  35. 35.
    From the above circuit, calculate the impedance (( \(\pi\) = \(\frac{22}{7}\) , f = 50Hz)
    Diagram for this question
    1. A.86.7 \(\Omega\)
    2. B.163.5 \(\Omega\)
    3. C.204.8 \(\Omega\)
    4. D.16.3 \(\Omega\)
    Show answer

    Answer: B 163.5 \(\Omega\)

  36. 36.
    From the above figure, a uniform meter rule is suspended by two cords from a height. Calculate T?
    Diagram for this question
    1. A.11.25N
    2. B.14.8N
    3. C.19.24N
    4. D.16.77N
    Show answer

    Answer: A 11.25N

  37. 37.
    From the above graph, what is the distance covered in the last stage of the motion?
    Diagram for this question
    1. A.56m
    2. B.24m
    3. C.140m
    4. D.46m
    Show answer

    Answer: D 46m

  38. 38.
    From the diagram above, the sine of the angle of refraction in glass is
    Diagram for this question
    1. A.0.4
    2. B.0.3
    3. C.0.2
    4. D.0.1
    Show answer

    Answer: B 0.3

  39. 39.
    Given that SQ = 10cm and SR = 6cm, the refractive index of the block of glass shown in the above figure is
    Diagram for this question
    1. A.1.67
    2. B.0.60
    3. C.0.30
    4. D.2.33
    Show answer

    Answer: A 1.67

  40. 40.
    How long will it take to heat 4 kg of water from 30ºC to 65ºC using an electric kettle taking 5 A from a 240 V supply? (Specific heat capacity of water = 4200 J kg \(^{-1}\) K \(^{-1}\) )
    1. A.160 s
    2. B.245 s
    3. C.490 s
    4. D.150 s
    Show answer

    Answer: C 490 s

  41. 41.
    I. The colour of light depends on its frequency II. When white light is dispersed by a triangular prism, yellow is deviated more than green III. Rainbows are formed when rains fall heavily. Which of the above statements is/are correct about dispersion and colours?
    1. A.I and III only
    2. B.I only
    3. C.II and III only
    4. D.I and II only
    Show answer

    Answer: B I only

  42. 42.
    If 10 objects, tinsels are placed between the mirror of a Kaleidoscope with an inclination of 30º, how many images are formed?
    1. A.110
    2. B.181
    3. C.142
    4. D.210
    Show answer

    Answer: A 110

  43. 43.
    If a positively charged rod is brought close to the cap in the diagram above, the divergence
    Diagram for this question
    1. A.is unchanged
    2. B.Increases
    3. C.decreases
    4. D.Collapses
    Show answer

    Answer: B Increases

  44. 44.
    If an object sinks in water, it means that
    1. A.Its density is greater than that of water
    2. B.upthrust equals its weight
    3. C.its density is less than that of water
    4. D.water pressure is greater than its weight
    Show answer

    Answer: A Its density is greater than that of water

  45. 45.
    If the critical angle for a glass–air boundary is 45º, what is the refractive index of the glass?
    1. A.\(\sqrt{2}\)
    2. B.\(\sqrt{5}\)
    3. C.\(\sqrt{3}\)
    4. D.2 \(\sqrt{2}\)
    Show answer

    Answer: A \(\sqrt{2}\)

  46. 46.
    If the length of a simple pendulum is 120cm, calculate its frequency [ \(\pi\) = \(\frac{22}{7}\) g = 10ms \(^{-2}\) ]
    1. A.2.8Hz
    2. B.1.2Hz
    3. C.12Hz
    4. D.0.5Hz
    Show answer

    Answer: D 0.5Hz

  47. 47.
    If the specific gravity of a liquid is 0.76, calculate its density(( \(\rho_w\) = 1000Kgm \(^{-3}\) )
    1. A.760Kgm \(^{-3}\)
    2. B.76Kgm \(^{-3}\)
    3. C.7.6Kgm \(^{-3}\)
    4. D.7600Kgm \(^{-3}\)
    Show answer

    Answer: B 76Kgm \(^{-3}\)

  48. 48.
    If the weight of an object on the Earth's surface is 2.5 x 10 \(^3\) N, what is its weight on the moon's surface if the gravitational force of the moon is one-sixth of the Earth's(g = 10m/s \(^{-2}\) )
    1. A.360.87N
    2. B.416.67N
    3. C.214.49N
    4. D.510.79N
    Show answer

    Answer: B 416.67N

  49. 49.
    In an A.C circuit, the instantaneous current is 7A. What is the root mean square(r.m.s) value of the current I \(_{r.m.s}\)
    1. A.5A
    2. B.6A
    3. C.3A
    4. D.4A
    Show answer

    Answer: A 5A

  50. 50.
    In electromagnetic induction, the generated electricity is actually a voltage called
    1. A.Induced emf
    2. B.Eddy current
    3. C.Inductor voltage
    4. D.Watts
    Show answer

    Answer: A Induced emf

  51. 51.
    Lining the walls of an auditorium with perforated materials reduces
    1. A.reverberation
    2. B.diffraction
    3. C.refraction
    4. D.auditorium pulse
    Show answer

    Answer: C refraction

  52. 52.
    One of the following is not a radiation detector
    1. A.Electrophorus
    2. B.Scintillation chamber
    3. C.Geiger muller counter
    4. D.Film badge
    Show answer

    Answer: D Film badge

  53. 53.
    Some of the features of the human eye that greatly help to refract light entering the eyes are
    1. A.cornea and lens
    2. B.cornea and aqueous humor
    3. C.lens and vitreous humor
    4. D.aqueous humor and lens
    Show answer

    Answer: A cornea and lens

  54. 54.
    Standing waves are produced by
    1. A.Waves that vibrate in a vertical plane(standing upright)
    2. B.The motion of the source toward the observer
    3. C.The motion of the source away from the observer
    4. D.waves that reflect off a boundary and interfere with themselves
    Show answer

    Answer: D waves that reflect off a boundary and interfere with themselves

  55. 55.
    The acceleration of the body given above ( upthrust = 10N)
    Diagram for this question
    1. A.10.0m/s \(^2\)
    2. B.20.0m/s \(^2\)
    3. C.7.5m/s \(^2\)
    4. D.6.8m/s \(^2\)
    Show answer

    Answer: C 7.5m/s \(^2\)

  56. 56.
    The commonly used materials for shielding or screening magnetism is
    1. A.Alumumium
    2. B.Brass
    3. C.Soft iron
    4. D.Copper
    Show answer

    Answer: C Soft iron

  57. 57.
    The density of water is 1g/cm \(^3\) while that of ice is 0.9g/cm \(^3\) . Calculate the change in volume when 90g of ice is completely melted.
    1. A.9cm \(^3\)
    2. B.90cm \(^3\)
    3. C.0cm \(^3\)
    4. D.10cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: D 10cm \(^3\)

  58. 58.
    The device that operates using the magnetic effect of electric current is
    1. A.Rheostat
    2. B.Thermostat
    3. C.Electric bell
    4. D.Carbon microphone
    Show answer

    Answer: C Electric bell

  59. 59.
    The diagram above shows a magnetic field due to a
    Diagram for this question
    1. A.solenoid
    2. B.circular coil
    3. C.current-carrying straight conductor
    4. D.the earth's meridian
    Show answer

    Answer: C current-carrying straight conductor

  60. 60.
    The dimensional symbol of tension in a string is expressed as
    1. A.L T \(^{-2}\)
    2. B.M \(^2\) L \(^{-1}\) T \(^{-2}\)
    3. C.M L T \(^2\)
    4. D.M L T \(^{-2}\)
    Show answer

    Answer: D M L T \(^{-2}\)

  61. 61.
    The distance between two successive trough points of a wave is
    1. A.two wavelength
    2. B.a wavelength
    3. C.one third wavelength
    4. D.half wavelength
    Show answer

    Answer: B a wavelength

  62. 62.
    The electrical power developed in the resistor above is
    Diagram for this question
    1. A.8W
    2. B.64W
    3. C.128W
    4. D.256W
    Show answer

    Answer: C 128W

  63. 63.
    The emf of a cell is the potential difference across its terminals when it is in
    1. A.series connection
    2. B.closed circuit
    3. C.open circuit
    4. D.parallel connection
    Show answer

    Answer: C open circuit

  64. 64.
    The figure shows a uniform metre rule of weight 100 N balanced by a knife edge at the 10 cm mark and a cord attached at the 85 cm mark. What is the tension in the string?
    Diagram for this question
    1. A.23.62 N
    2. B.53.33 N
    3. C.35.74 N
    4. D.78.68 N
    Show answer

    Answer: B 53.33 N

  65. 65.
    The focal length of the natural eye lens is variable due to the action of the
    1. A.Optical fluid
    2. B.Ciliary muscle
    3. C.Vitreous humor
    4. D.retina nerves
    Show answer

    Answer: B Ciliary muscle

  66. 66.
    The graphical representation of the pressure law is always a straight line passing through the origin, only if the temperature scale is
    1. A.Rankine
    2. B.Celsius
    3. C.Fahrenheit
    4. D.thermodynamic
    Show answer

    Answer: C Fahrenheit

  67. 67.
    The gravitational force between two masses, P and Q, is 10N, find the new value of the force if both masses are doubled
    1. A.40.0N
    2. B.20.0N
    3. C.10.0N
    4. D.2.5N
    Show answer

    Answer: A 40.0N

  68. 68.
    The gravitational pull between two bodies is 20N. Find the gravitational pull when their distance of separation is doubled.
    1. A.10N
    2. B.5N
    3. C.13N
    4. D.20N
    Show answer

    Answer: B 5N

  69. 69.
    The movement of particles in liquids and gases is referred to as
    1. A.Translational motion
    2. B.Isobaric process
    3. C.Brownian motion
    4. D.Vibrational motion
    Show answer

    Answer: C Brownian motion

  70. 70.
    The operation of a photovoltaic cell is possible by the action of
    1. A.Semi-conductor
    2. B.Conductors
    3. C.Chemical
    4. D.Insulators
    Show answer

    Answer: A Semi-conductor

  71. 71.
    The point where no magnetic effect is felt around a magnet is
    1. A.near point
    2. B.far point
    3. C.Infinite point
    4. D.Neutral point
    Show answer

    Answer: D Neutral point

  72. 72.
    The power of a lens in diopters is
    1. A.3f
    2. B.\(\frac{1}{\text{f}}\)
    3. C.2f
    4. D.f
    Show answer

    Answer: B \(\frac{1}{\text{f}}\)

  73. 73.
    The quantity of heat required to convert 5kg of ice at its melting point to water without a change of temperature is
    1. A.Heat capacity
    2. B.specific latent heat of fusion
    3. C.Specific heat capacity
    4. D.Latent heat of fusion
    Show answer

    Answer: D Latent heat of fusion

  74. 74.
    The resultant of the force shown above is
    Diagram for this question
    1. A.18.00N
    2. B.5.00N
    3. C.10.20N
    4. D.3.15N
    Show answer

    Answer: B 5.00N

  75. 75.
    The speed of sound in air is 60 m/s. How far from the centre of a storm is an observer who hears a thunder clap 4s after the flash of the lightning?
    1. A.140m
    2. B.100m
    3. C.340m
    4. D.240m
    Show answer

    Answer: B 100m

  76. 76.
    The tangential force acting on an object that opposes it from sliding freely on the adjacent surface is called
    1. A.Weight
    2. B.Upthrust
    3. C.Frictional force
    4. D.Normal force
    Show answer

    Answer: C Frictional force

  77. 77.
    The thermal capacity of a body depends on one of the following
    1. A.Quantity of heat
    2. B.Temperature and mass
    3. C.Nature and mass
    4. D.Mass, volume, and temperature
    Show answer

    Answer: C Nature and mass

  78. 78.
    The thermometric property of mercury is best on the change in
    1. A.density with temperature
    2. B.volume with temperature
    3. C.pressure with temperature
    4. D.resistance with temperature
    Show answer

    Answer: B volume with temperature

  79. 79.
    The volume of a 1 cm \(^3\) metal ball increases by 0.0018 cm \(^3\) when heated through temperature θ. If the linear expansivity of the ball is 2.0 x 10 \(^{-5} K^{-1}\) , find θ.
    1. A.20°C
    2. B.50°C
    3. C.30°C
    4. D.25°C
    Show answer

    Answer: C 30°C

  80. 80.
    The volume of a fixed mass of gas at 0º C is 200 m \(^3\) . What is its volume at 273º C at constant pressure?
    1. A.100 m \(^3\)
    2. B.400 m \(^3\)
    3. C.800 m \(^3\)
    4. D.200 m \(^3\)
    Show answer

    Answer: B 400 m \(^3\)

  81. 81.
    Two identical cells, each of emf 1.5V and internal resistance 1 \(\Omega\) , are connected in parallel to supply current to a 2 \(\Omega\) resistor. What is the total current
    Diagram for this question
    1. A.O.8A
    2. B.1.0A
    3. C.0.4A
    4. D.0.6A
    Show answer

    Answer: D 0.6A

  82. 82.
    Using the oscillating simple pendulum above, the maximum kinetic energy is obtained at
    Diagram for this question
    1. A.Q
    2. B.S
    3. C.R
    4. D.P
    Show answer

    Answer: A Q

  83. 83.
    Water waves and light waves differ generally in their
    1. A.ability to be diffracted
    2. B.ability to be reflected
    3. C.direction of vibration
    4. D.medium of propagation
    Show answer

    Answer: D medium of propagation

  84. 84.
    What colour has the lowest frequency in the spectrum of white light?
    1. A.Red
    2. B.Yellow
    3. C.Indigo
    4. D.Blue
    Show answer

    Answer: A Red

  85. 85.
    What form of energy is present in the food we eat?
    1. A.Kinetic
    2. B.Mechanical
    3. C.Potential
    4. D.Chemical
    Show answer

    Answer: D Chemical

  86. 86.
    What happens to the speed of sound in air when the pressure increases at a constant temperature
    Diagram for this question
    1. A.Unchanged
    2. B.Increase
    3. C.Reduce
    4. D.Varies
    Show answer

    Answer: B Increase

  87. 87.
    What is the electrolyte used in wet Leclanche cell
    Diagram for this question
    1. A.Nickle hydroxide
    2. B.Lead dioxide
    3. C.Ammonium chloride
    4. D.Carbon
    Show answer

    Answer: C Ammonium chloride

  88. 88.
    What is the mass of a particle with speed 2.7 x 10 \(^8\) m/s and wavelength 4.0 x 10 \(^{-7}\) mm? (h = 6.63 x 10 \(^{-34}\) Js)
    1. A.2.6 x 10 \(^{-27}\) Kg
    2. B.6.1 x 10 \(^{-31}\) Kg
    3. C.3 x 10 \(^{-22}\) Kg
    4. D.7 x 10 \(^{-20}\) Kg
    Show answer

    Answer: B 6.1 x 10 \(^{-31}\) Kg

  89. 89.
    What is the pressure exerted by 4.5m \(^3\) of gas at 17ºC in a cylinder if the number of moles is 8.3 moles? (R = 8.31 JK \(^{-1}\) mol \(^{-1}\) )
    1. A.3170Pa
    2. B.6740Pa
    3. C.2850Pa
    4. D.4445Pa
    Show answer

    Answer: D 4445Pa

  90. 90.
    What magnitude of electric current can store 2.5 J of energy in a 3 H induction coil?
    1. A.1.29 A
    2. B.2.48 A
    3. C.5.00 A
    4. D.3.66 A
    Show answer

    Answer: A 1.29 A

  91. 91.
    What mass of silver is deposited during electrolysis when a current of 0.8 A flows for 25 minutes?
    1. A.0.22 g
    2. B.1.86 g
    3. C.0.14 g
    4. D.1.34g
    Show answer

    Answer: C 0.14 g

  92. 92.
    What pressure would a 5000N weight of water exert at the bottom of a reservoir containing it if its length and breadth are 10m and 5m, respectively
    1. A.200Pa
    2. B.182Pa
    3. C.100Pa
    4. D.120Pa
    Show answer

    Answer: C 100Pa

  93. 93.
    When a spiral spring is compressed by an external force of 200 N, it stores 0.16 J of energy. What amount of energy will it store when compressed by an external force of 700 N?
    1. A.1.12J
    2. B.0.48J
    3. C.1.96J
    4. D.O.84J
    Show answer

    Answer: C 1.96J

  94. 94.
    When both the object and its image move together in the same direction relative to the observer, then there is
    1. A.no parallax error
    2. B.blurred image
    3. C.mechanical error
    4. D.parallax error
    Show answer

    Answer: A no parallax error

  95. 95.
    When capacitors are connected in series across a potential difference, there is a loss in their stored energy because:
    1. A.Increase in the internal resistance of the voltage
    2. B.Unequal charges being deposited on the capacitors
    3. C.a charge flows between the capacitors
    4. D.decrease in the overall capacitance of the capacitors
    Show answer

    Answer: D decrease in the overall capacitance of the capacitors

  96. 96.
    Which light source operates primarily based on stimulated emission of radiation?
    1. A.laser
    2. B.fluorescent lamp
    3. C.led
    4. D.incandescent bulb
    Show answer

    Answer: A laser

  97. 97.
    Which of the following electromagnetic spectra has the shortest wavelength?
    1. A.Ultra violet radiation
    2. B.X - rays
    3. C.Visible light
    4. D.Infrared
    Show answer

    Answer: B X - rays

  98. 98.
    Which of the following has the least thermal conductivity?
    1. A.air
    2. B.ash
    3. C.glass
    4. D.water
    Show answer

    Answer: A air

  99. 99.
    Which of the following is a basic Unit?
    1. A.Joule
    2. B.Volt
    3. C.Ohm
    4. D.Ampere
    Show answer

    Answer: A Joule

  100. 100.
    Which of the following is better for measuring a very small resistance?
    1. A.Voltmeter
    2. B.Wheatstone bridge
    3. C.rheostat
    4. D.Potentiometer
    Show answer

    Answer: B Wheatstone bridge

  101. 101.
    Which of the following is not true about a wave in a plucked string?
    1. A.It is mechanical
    2. B.It has a crest
    3. C.It is transverse
    4. D.It is longitudinal
    Show answer

    Answer: A It is mechanical

  102. 102.
    Which of the following thermometer types best responds to a change in temperature
    1. A.Mercury thermometer
    2. B.Resistance thermometer
    3. C.Gas thermometer
    4. D.Alcohol thermometer
    Show answer

    Answer: B Resistance thermometer

  103. 103.
    Which of these colours in the visible spectrum has the longest wavelength?
    1. A.Red
    2. B.Blue
    3. C.Yellow
    4. D.Violet
    Show answer

    Answer: A Red

  104. 104.
    Without considering the containing vessel, what mass of boiled water can raise the temperature of 8 kg of water from 25°C to 60°C when mixed in a heat-proof container?
    1. A.10kg
    2. B.7kg
    3. C.5kg
    4. D.6kg
    Show answer

    Answer: B 7kg

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physics papers

JAMB Physics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux