Skip to content

Commerce past questions: NECO SSCE 2003

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ......is a letter sent to the suppliers requesting details of goods offered for sale
    1. A.An Invoice
    2. B.Letter of enquiry
    3. C.Purchase order
    4. D.Requisition
    5. E.Quotation
    Show answer

    Answer: B Letter of enquiry

  2. 2.
    A cheque is not a legal tender because it is
    1. A.not mandatory to a creditor to accept it
    2. B.not negotiable
    3. C.transferable
    4. D.only a representation of money
    5. E.should be paid into a bank account
    Show answer

    Answer: A not mandatory to a creditor to accept it

  3. 3.
    A discount that is given to middlemen in order to make good profit is called .......... discount.
    1. A.cash
    2. B.fixed
    3. C.quant
    4. D.seasonal
    5. E.trade
    Show answer

    Answer: E trade

  4. 4.
    A document which can be used for both internal and external trade is
    1. A.bill of exchange
    2. B.GIRO
    3. C.I.O.U
    4. D.portal orders
    5. E.promising note
    Show answer

    Answer: A bill of exchange

  5. 5.
    A form of business unit in which members are given patronage allowance is
    1. A.co-operative society
    2. B.joint stock company
    3. C.public corporation
    4. D.partnership
    5. E.sole proprietorship
    Show answer

    Answer: A co-operative society

  6. 6.
    A large rental organization with a number of sections selling different goods in the same building is called a ....
    1. A.chain store
    2. B.departmental store
    3. C.multiple shop
    4. D.self service shop
    5. E.Supermarket
    Show answer

    Answer: B departmental store

  7. 7.
    A public limited company can borrow from the public to increase its capital by
    1. A.debentures
    2. B.mortgage
    3. C.share
    4. D.stocks
    5. E.treasury bills
    Show answer

    Answer: A debentures

  8. 8.
    A share ducted "Cum div", means that the dividend for the current year will be paid to the
    1. A.buyer of the shares
    2. B.broker of the shares
    3. C.jobber of the shares
    4. D.seller of the shares
    5. E.stock exchange authority
    Show answer

    Answer: A buyer of the shares

  9. 9.
    Advertising could be used to achieve all the following EXCEPT
    1. A.building primary demand
    2. B.creating brand loyalty
    3. C.creating employee loyalty
    4. D.enhancing turn-over
    5. E.increasing market share
    Show answer

    Answer: C creating employee loyalty

  10. 10.
    All the following are members of small-scale retailing EXCEPT
    1. A.chain stores
    2. B.itinerant trade
    3. C.kiosks
    4. D.mobile shops
    5. E.stall holders
    Show answer

    Answer: A chain stores

  11. 11.
    Any member of the public who wants to buy shares in the stock market will first of all meet a/an
    1. A.agent
    2. B.broker
    3. C.jobber
    4. D.seller
    5. E.share holder
    Show answer

    Answer: B broker

  12. 12.
    Combination of methods used by a firm for marketing its product is known as .......
    1. A.marketing concept
    2. B.marketing mix
    3. C.market research
    4. D.market segmentation
    5. E.market share
    Show answer

    Answer: B marketing mix

  13. 13.
    Commerce refers to
    1. A.buying and selling of goods at home
    2. B.buying and selling of goods and services at home
    3. C.importation and exportation of goods
    4. D.importation and exportation of goods and services
    5. E.trade and all of services which assist trade
    Show answer

    Answer: E trade and all of services which assist trade

  14. 14.
    For a contract to be valid, there must be
    1. A.drawee and drawer
    2. B.insured and insurer
    3. C.lessor and lessee
    4. D.offer and acceptance
    5. E.principal and agent
    Show answer

    Answer: D offer and acceptance

  15. 15.
    One of the barriers to foreign trade is the presence of
    1. A.difference in goods and services
    2. B.different means of transportation
    3. C.many society personnel
    4. D.tariffs on goods and services
    5. E.various means of production
    Show answer

    Answer: D tariffs on goods and services

  16. 16.
    Organization of a wholesale warehouse in a typical company consist of the following EXCEPT ....... department.
    1. A.finance
    2. B.management and administration
    3. C.publicity
    4. D.production
    5. E.packing and dispatch
    Show answer

    Answer: D production

  17. 17.
    Organizational chart is a diagram showing the
    1. A.flow of authority and responsibilities in a organization
    2. B.offices of both subordinates and officials
    3. C.organization of staff in an organization
    4. D.positions of workers in an organization
    5. E.span of management control
    Show answer

    Answer: A flow of authority and responsibilities in a organization

  18. 18.
    Re-exporting imported goods to another country is known as ........ trade.
    1. A.barter
    2. B.counter
    3. C.entreport
    4. D.invisible
    5. E.visible
    Show answer

    Answer: C entreport

  19. 19.
    Sea transport is unsuitable for the movement of
    1. A.antiquities
    2. B.coal
    3. C.fertilizer
    4. D.planks
    5. E.vegetables
    Show answer

    Answer: E vegetables

  20. 20.
    Shareholder receive......
    1. A.interest
    2. B.dividends
    3. C.commission
    4. D.allowances
    5. E.none of the above
    Show answer

    Answer: B dividends

  21. 21.
    Shares issued to existing shareholders, without paying for them are referred to as ....... issue.
    1. A.allowance
    2. B.bonus
    3. C.extra
    4. D.right
    5. E.special
    Show answer

    Answer: B bonus

  22. 22.
    The 4C's of credit are
    1. A.consumer, collateral, company and cost
    2. B.collateral, capital, company and cost
    3. C.collate capital, character and capacity
    4. D.character, cost, capital and capacity
    5. E.capital, capacity, consumer and character
    Show answer

    Answer: C collate capital, character and capacity

  23. 23.
    The act of bringing a privately owned business under exclusive state ownership and control is referred to as
    1. A.commercialization
    2. B.indigenization
    3. C.nationalization
    4. D.privatization
    5. E.rationalization
    Show answer

    Answer: C nationalization

  24. 24.
    The agreement between an exporter and a ship owner to convey goods is known as
    1. A.charter party
    2. B.dock warrant
    3. C.marine policy
    4. D.shipping conference
    5. E.ships manifest
    Show answer

    Answer: A charter party

  25. 25.
    The amount which a company is empowered to raise for a business is its
    1. A.called-up-capital
    2. B.nominal capital
    3. C.paid-up capital
    4. D.issued capital
    5. E.working capital
    Show answer

    Answer: B nominal capital

  26. 26.
    The branches of Commerce include all the following EXCEPT
    1. A.advertising
    2. B.barbing
    3. C.trade
    4. D.transport
    5. E.warehousing
    Show answer

    Answer: B barbing

  27. 27.
    The changing of the original form of an object to a form that can give satisfaction to a want is known as
    1. A.commerce
    2. B.construction
    3. C.consumption
    4. D.occupation
    5. E.production
    Show answer

    Answer: E production

  28. 28.
    The coming together of two or more companies to form one big viable company is known as
    1. A.association
    2. B.cartel
    3. C.joining
    4. D.merging
    5. E.trust
    Show answer

    Answer: D merging

  29. 29.
    The factor of production that combines others factors and bears the risks in production process is
    1. A.capital
    2. B.entrepreneur
    3. C.land
    4. D.labour
    5. E.wages
    Show answer

    Answer: C land

  30. 30.
    The government regulates business activities through the following measures EXCEPT
    1. A.copy right
    2. B.patents
    3. C.registration
    4. D.trade marks
    5. E.inspection
    Show answer

    Answer: D trade marks

  31. 31.
    The national headquarters of Niger Basin Commission is at
    1. A.Lagos
    2. B.Niamey
    3. C.N'djamena
    4. D.Yamasucro
    5. E.Yaounde
    Show answer

    Answer: B Niamey

  32. 32.
    The reward for Labour as a factor of production is
    1. A.interest
    2. B.premium
    3. C.profit
    4. D.rent
    5. E.wage
    Show answer

    Answer: E wage

  33. 33.
    The reward of an agent working for a principal is a
    1. A.bonus
    2. B.commission
    3. C.dividend
    4. D.interest
    5. E.profit
    Show answer

    Answer: B commission

  34. 34.
    The second tier security market is an example of
    1. A.capital market
    2. B.commodity market
    3. C.factor market
    4. D.labour market
    5. E.money market
    Show answer

    Answer: A capital market

  35. 35.
    The service of a teacher is in the classification of
    1. A.commerce
    2. B.direct service
    3. C.extractive occupation
    4. D.indirect services
    5. E.industrial occupation
    Show answer

    Answer: D indirect services

  36. 36.
    The special right of privileges granted to an inventor to make use of what he has invented is known as fundamental right.
    1. A.copyright
    2. B.fundamental right
    3. C.patent
    4. D.right to machine
    5. E.trade mark
    Show answer

    Answer: C patent

  37. 37.
    The word "close-up" as used in toothpaste is a
    1. A.brand name
    2. B.Company's name
    3. C.Company's logo
    4. D.Patent right
    5. E.Symbol
    Show answer

    Answer: A brand name

  38. 38.
    When a business organization constructs schools and roads for the use of a community. such responsibility is
    1. A.commercial
    2. B.economical
    3. C.industrial
    4. D.political
    5. E.social
    Show answer

    Answer: E social

  39. 39.
    Which means of transport is most suitable for moving crude oil, gas and water from Port Harcourt to Kaduna?
    1. A.Bus
    2. B.Pipeline
    3. C.Ship
    4. D.Tanker
    5. E.Trailer
    Show answer

    Answer: B Pipeline

  40. 40.
    Which of the following does not relate to foreign trade?
    1. A.Certificate of origin
    2. B.Chartered party
    3. C.Dumping
    4. D.Export duties
    5. E.Export license
    Show answer

    Answer: D Export duties

  41. 41.
    Which of the following does NOT relate to marine insurance?... policy
    1. A.Endowment
    2. B.Floating
    3. C.Time
    4. D.Valued
    5. E.Voyage
    Show answer

    Answer: A Endowment

  42. 42.
    Which of the following forms of business unit requires a certificate of trading before commencing business?
    1. A.Partnership
    2. B.Public liability company
    3. C.Private liability company
    4. D.Public corporation
    5. E.Sole proprietorship
    Show answer

    Answer: B Public liability company

  43. 43.
    Which of the following gives Nigerian's the opportunity to take active part in industry and commerce?
    1. A.Commercialization
    2. B.Consumerism
    3. C.Indigenization
    4. D.Nationalization
    5. E.Privatization
    Show answer

    Answer: E Privatization

  44. 44.
    Which of the following invites the general public to subscribe for its shares?
    1. A.Co-operative
    2. B.Private liability company
    3. C.Public corporation
    4. D.Public liability company
    5. E.Sole proprietorship
    Show answer

    Answer: D Public liability company

  45. 45.
    Which of the following organizations look after harbours, docks and waterways in Nigeria?
    1. A.Nigeria Ports Authority
    2. B.Nigeria Navy
    3. C.Nigeria Export Promotion Council
    4. D.Nigeria Shippers Council
    5. E.Nigeria Customs Service
    Show answer

    Answer: A Nigeria Ports Authority

  46. 46.
    Which of the following risks would an insurance company not prepared to cover?
    1. A.Change in fashion
    2. B.Death resulting from HIV
    3. C.Loss of cash in transit
    4. D.Numerous employees
    5. E.Theft of property
    Show answer

    Answer: A Change in fashion

  47. 47.
    Which of the laws of consumers protection fixes the rate of interest that may be charged on loans?
    1. A.Food and Drug Act
    2. B.Hire Purchase Laws
    3. C.Price Control Decree
    4. D.Sale of Goods Act
    5. E.Usury Laws
    Show answer

    Answer: E Usury Laws

  48. 48.
    Who among the following engages in manufacturing occupation?
    1. A.Bricklayer
    2. B.Carpenter
    3. C.Miner
    4. D.Musician
    5. E.Spinner
    Show answer

    Answer: B Carpenter

  49. 49.
    Who among the following is the last link in the chain of distribution?
    1. A.Consignor
    2. B.Consumer
    3. C.Producer
    4. D.Retailer
    5. E.Wholesaler
    Show answer

    Answer: B Consumer

  50. 50.
    Who takes the initial step to form a company prior to its incorporation?
    1. A.Company secretary
    2. B.Managing director
    3. C.Promoter
    4. D.Registrar of company
    5. E.shareholder
    Show answer

    Answer: C Promoter

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

NECO Commerce 2000–2002 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux