Skip to content

Commerce past questions: WAEC SSCE 2024

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A cheque that bears a date later than the current date is a
    1. A.stale cheque
    2. B.post-dated cheque
    3. C.dishonoured cheque
    4. D.certified cheque
    Show answer

    Answer: A stale cheque

  2. 2.
    A computer's main storage device is the
    1. A.compact disk
    2. B.flash drive
    3. C.hard disk
    4. D.memory chip
    Show answer

    Answer: C hard disk

  3. 3.
    A disadvantage of a sole trader is that they pay
    1. A.pay tax to the government
    2. B.has limited liability
    3. C.has unlimited liability
    4. D.does not share profit with others
    Show answer

    Answer: C has unlimited liability

  4. 4.
    A document issued by the captain of a ship to acknowledge receipt of goods is a
    1. A.dock receipt
    2. B.bill of lading
    3. C.mate receipt
    4. D.ships manifest
    Show answer

    Answer: A dock receipt

  5. 5.
    A factor that determines the occupation of people living along coastal areas is
    1. A.availability of housing
    2. B.Good road network
    3. C.natural resources available
    4. D.size of the population
    Show answer

    Answer: C natural resources available

  6. 6.
    A financial institution established to raise funds for people who wish to build homes is a
    1. A.central bank
    2. B.commercial bank
    3. C.development bank
    4. D.mortgage bank
    Show answer

    Answer: D mortgage bank

  7. 7.
    A market for long-term loans is the
    1. A.capital market
    2. B.foreign exchange market
    3. C.money market
    4. D.new issues market
    Show answer

    Answer: A capital market

  8. 8.
    A medium of advertising that a hawker could use to promote sales is
    1. A.window display
    2. B.hoarding
    3. C.free samples
    4. D.cinema
    Show answer

    Answer: C free samples

  9. 9.
    A partner who loses his capital only, in case of bankruptcy, is a
    1. A.a normal partner
    2. B.a limited partner
    3. C.general partner
    4. D.an active partner
    Show answer

    Answer: B a limited partner

  10. 10.
    A price quotation that includes the cost of delivering the goods up to the ship but excludes the cost of loading is
    1. A.FAS
    2. B.FOB
    3. C.Franco
    4. D.CIF
    Show answer

    Answer: B FOB

  11. 11.
    A protection of an author's published work
    1. A.copyright
    2. B.patent
    3. C.trademark
    4. D.warranty
    Show answer

    Answer: A copyright

  12. 12.
    A reason for the privatization of the petroleum industry is to
    1. A.reduce the production of petroleum products
    2. B.reduce private businesses
    3. C.Encourage private businesses in the sector
    4. D.Control production in the sector
    Show answer

    Answer: B reduce private businesses

  13. 13.
    A source of finance peculiar to public companies is
    1. A.sales of shares
    2. B.personal savings
    3. C.membership contribution
    4. D.borrowing from friends
    Show answer

    Answer: A sales of shares

  14. 14.
    An advanced balance payment could be corrected through
    1. A.increase in the put
    2. B.increase in export
    3. C.reduction of export
    4. D.removal of tariffs
    Show answer

    Answer: B increase in export

  15. 15.
    An advantage of commercialization to consumers is that
    1. A.it promotes inefficiency
    2. B.it reduces loyalty of workers
    3. C.Customers do not have a value for their money
    4. D.prices of the product increase
    Show answer

    Answer: D prices of the product increase

  16. 16.
    An advantage of personal selling is that is
    1. A.appeals to many people at a time
    2. B.ensures a wider market coverage
    3. C.involves little expenditure
    4. D.generate immediate feedback
    Show answer

    Answer: D generate immediate feedback

  17. 17.
    An advantage of self-service to customers is that it
    1. A.encourages impulse buying
    2. B.enables customers to inspect goods
    3. C.enables customers to buy on credit
    4. D.leads to a reduction in price
    Show answer

    Answer: A encourages impulse buying

  18. 18.
    An example of an entrepreneur is a
    1. A.board member
    2. B.debenture holder
    3. C.bank manager
    4. D.sole proprietor
    Show answer

    Answer: D sole proprietor

  19. 19.
    An objective of the Niger Basin Commission is to
    1. A.enhance the development of irrigation systems
    2. B.Encourage the use of a common language
    3. C.Encourage free trade in the area
    4. D.facilitate the settlement of indebtedness
    Show answer

    Answer: A enhance the development of irrigation systems

  20. 20.
    Conversion of raw materials into finished goods is?
    1. A.tertiary production
    2. B.secondary production
    3. C.primary production
    4. D.batch production
    Show answer

    Answer: B secondary production

  21. 21.
    Internal and external factors that affect how business functions is
    1. A.business environment
    2. B.business structures
    3. C.span control
    4. D.scalar chain
    Show answer

    Answer: A business environment

  22. 22.
    One of the aims of customers' association is to advocate for
    1. A.low-income tax
    2. B.high wages
    3. C.high prices of product
    4. D.Good quality product
    Show answer

    Answer: C high prices of product

  23. 23.
    One of the legislation that protects consumers is the
    1. A.copyright act
    2. B.company act
    3. C.partnership act
    4. D.sales of good act
    Show answer

    Answer: D sales of good act

  24. 24.
    One of the social responsibilities of a business to the community is
    1. A.provision of after sale service
    2. B.payment of salary
    3. C.ensuring profitability
    4. D.controlling pollution
    Show answer

    Answer: D controlling pollution

  25. 25.
    Pre-financing production is a wholesaler's function to
    1. A.manufactures
    2. B.retailers
    3. C.distributors
    4. D.consumers
    Show answer

    Answer: A manufactures

  26. 26.
    Raw materials are classified as
    1. A.capital employed
    2. B.capital owned
    3. C.circulating capital
    4. D.fixed capital
    Show answer

    Answer: C circulating capital

  27. 27.
    Ship building is an activity under
    1. A.commercial occupation
    2. B.indirect service
    3. C.industrial occupation
    4. D.direct service
    Show answer

    Answer: C industrial occupation

  28. 28.
    The act of reducing government intervention in business is
    1. A.commercialization
    2. B.deregulation
    3. C.merger
    4. D.privatization
    Show answer

    Answer: B deregulation

  29. 29.
    The amount an assured receives if he discontinues a life policy is
    1. A.surrender value
    2. B.sum assured
    3. C.net value
    4. D.indemnity
    Show answer

    Answer: A surrender value

  30. 30.
    The development of commerce was promoted by
    1. A.warehousing
    2. B.transportation
    3. C.specialization
    4. D.manufacturing
    Show answer

    Answer: D manufacturing

  31. 31.
    The holder of a bill who wishes to pose it before maturity would be paid
    1. A.dividend
    2. B.interest
    3. C.the discounted value
    4. D.the face value
    Show answer

    Answer: C the discounted value

  32. 32.
    The insurance policy that covers a company against cashiers' dishonesty is
    1. A.consequential loss
    2. B.employers' liability
    3. C.fidelity guarantee
    4. D.third party
    Show answer

    Answer: C fidelity guarantee

  33. 33.
    The major setback of e-commerce in West Africa is?
    1. A.unbalance economic growth
    2. B.poor communication infrastructure
    3. C.political interference
    4. D.lack of industries
    Show answer

    Answer: B poor communication infrastructure

  34. 34.
    The management function that provides guidance and supervision to subordinates is
    1. A.organizing
    2. B.planning
    3. C.directing
    4. D.controlling
    Show answer

    Answer: C directing

  35. 35.
    The most suitable means of transporting liquid and gas over long distances within a country is by
    1. A.tasker
    2. B.tanker
    3. C.pipeline
    4. D.aircraft
    Show answer

    Answer: C pipeline

  36. 36.
    The process of making goods and proving services for consumption is
    1. A.exchange
    2. B.occupation
    3. C.production
    4. D.specialization
    Show answer

    Answer: C production

  37. 37.
    The process of providing cover for goods is
    1. A.blending
    2. B.branding
    3. C.grading
    4. D.packaging
    Show answer

    Answer: D packaging

  38. 38.
    The right of an unpaid seller includes the right to
    1. A.Sue a debtor for the amount owed
    2. B.Stop a debtor from purchasing goods elsewhere
    3. C.publish the act of debtor
    4. D.seize a debtor's property
    Show answer

    Answer: A Sue a debtor for the amount owed

  39. 39.
    To correct an overcharge for goods on an invoice, the seller sends the buyer
    1. A.an advice note
    2. B.a credit note
    3. C.a consignment note
    4. D.a delivery note
    Show answer

    Answer: B a credit note

  40. 40.
    To inform the buyer that the goods are in transit, the seller sends
    1. A.a quotation
    2. B.an invoice
    3. C.a debit note
    4. D.an advice note
    Show answer

    Answer: D an advice note

  41. 41.
    Under which act could a buyer of a faulty television set claim for replacement?
    1. A.food and drugs act
    2. B.price control act
    3. C.Rent Control Act
    4. D.standard organization act
    Show answer

    Answer: D standard organization act

  42. 42.
    use the information below to answer this question opening stock 22,000.00 purchases 20,000.00 Debtor 12,000.00 Creditors 8,000.00 Closing stock 8,000.00 overdraft 5,000.00 calculate the average stock
    1. A.D15,000.00
    2. B.D14,000.00
    3. C.D13,000.00
    4. D.D10,000.00
    Show answer

    Answer: A D15,000.00

  43. 43.
    use the information below to answer this question opening stock 22,000.00 purchases 20,000.00 Debtor 12,000.00 Creditors 8,000.00 Closing stock 8,000.00 overdraft 5,000.00 The value of current liabilities is
    1. A.D10,000.00
    2. B.D13,000.00
    3. C.D13,000.00
    4. D.D15,000.00
    Show answer

    Answer: C D13,000.00

  44. 44.
    Which of the following activities would make continuous production possible
    1. A.Grading
    2. B.Packaging
    3. C.Transportation
    4. D.Warehousing
    Show answer

    Answer: D Warehousing

  45. 45.
    Which of the following instruments is not a means of payment?
    1. A.debit note
    2. B.debit card
    3. C.credit cards
    4. D.bank notes
    Show answer

    Answer: A debit note

  46. 46.
    Which of the following is not problem of ECOWAS ?
    1. A.pursuit of different political ideologies
    2. B.existence of meagre resources in the member countries
    3. C.The difference in colonial history
    4. D.disagreement of leadership
    Show answer

    Answer: B existence of meagre resources in the member countries

  47. 47.
    Which of the following means of advertising generates a wider coverage?
    1. A.radio
    2. B.neon signs
    3. C.cinema
    4. D.billboards
    Show answer

    Answer: A radio

  48. 48.
    Which of the following retail businesses sell without a shop
    1. A.department store
    2. B.mail order
    3. C.multiple store
    4. D.tied shop
    Show answer

    Answer: B mail order

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

WAEC Commerce 1989–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux