Skip to content

Commerce past questions: JAMB UTME 2024

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A bill of exchange sold for less than its face value before maturity is said to be
    1. A.protested
    2. B.cleared
    3. C.dishonored
    4. D.discounted
    Show answer

    Answer: D discounted

  2. 2.
    A contract in which all parties to the contract have carried out their obligation is said to be terminated by
    1. A.performance
    2. B.breach of contract
    3. C.operation of the law
    4. D.frustration
    Show answer

    Answer: A performance

  3. 3.
    A dealer who buys securities at low prices in anticipation of reselling them at higher prices is called a
    1. A.jobber
    2. B.bull
    3. C.broker
    4. D.bear
    Show answer

    Answer: B bull

  4. 4.
    A holding company is one which holds shares in another company up to
    1. A.51%
    2. B.41%
    3. C.33%
    4. D.25%
    Show answer

    Answer: A 51%

  5. 5.
    A multiple shop has many stores which sell
    1. A.manufactured goods
    2. B.locally produced goods
    3. C.perishable goods
    4. D.similar goods
    Show answer

    Answer: D similar goods

  6. 6.
    A person who runs a business on his own account is called a
    1. A.customer
    2. B.sole trader
    3. C.director
    4. D.partner
    Show answer

    Answer: B sole trader

  7. 7.
    A public limited liability company is owned by
    1. A.government
    2. B.shareholders
    3. C.general public
    4. D.debenture holders
    Show answer

    Answer: B shareholders

  8. 8.
    A ship which has no fixed schedule and travels wherever it can find cargoes to carry is a
    1. A.liner
    2. B.tanker
    3. C.tramp
    4. D.ferry
    Show answer

    Answer: C tramp

  9. 9.
    A tax paid on goods manufactured and consumed in your country is called
    1. A.excise duty
    2. B.goods tax
    3. C.income tax
    4. D.custom duty
    Show answer

    Answer: A excise duty

  10. 10.
    A type of partnership in which all partners have unlimited liability and jointly manage the business is known as partnership.
    1. A.ordinary
    2. B.nominal
    3. C.unlimited
    4. D.Limited
    Show answer

    Answer: C unlimited

  11. 11.
    A typical example of an event covered by an Assurance Policy is
    1. A.accident
    2. B.death
    3. C.burglary
    4. D.fire
    Show answer

    Answer: B death

  12. 12.
    A wholesaler who acts as an agent on behalf of the owner of the goods in buying or selling for a commission proportionate to the value of the transaction is called a
    1. A.commissioned agent
    2. B.del-credere agent
    3. C.factor
    4. D.speculator
    Show answer

    Answer: C factor

  13. 13.
    All the following are principles of insurance EXCEPT
    1. A.insurable interest
    2. B.particular average
    3. C.utmost good faith
    4. D.subrogation
    Show answer

    Answer: B particular average

  14. 14.
    An agent held responsible for non-payment of goods bought by the customer he introduced to his principal is called agent
    1. A.general
    2. B.special
    3. C.sales
    4. D.del-credere
    Show answer

    Answer: D del-credere

  15. 15.
    An agreement that is enforceable in law is called
    1. A.an offer
    2. B.a decree
    3. C.a contract
    4. D.a declaration
    Show answer

    Answer: C a contract

  16. 16.
    An allowance made to a customer for prompt payment is known as
    1. A.bulk discount
    2. B.commission
    3. C.cash discount
    4. D.allowance
    Show answer

    Answer: C cash discount

  17. 17.
    An instruction to an agent abroad restricting him to buy from a named manufacturer is known as
    1. A.pro forma invoice
    2. B.an open indent
    3. C.a closed indent
    4. D.an order
    Show answer

    Answer: C a closed indent

  18. 18.
    Banks issue cheque books to customers holding ___________ accounts.
    1. A.foreign
    2. B.current
    3. C.deposit
    4. D.fixed deposit
    Show answer

    Answer: B current

  19. 19.
    Bonded warehouse is controlled and supervised by
    1. A.customs
    2. B.navy
    3. C.immigration
    4. D.police
    Show answer

    Answer: A customs

  20. 20.
    Branding is the assigning of trade marks to goods for the purpose of......... by the public.
    1. A.demand
    2. B.replacement
    3. C.stabilization
    4. D.identification
    Show answer

    Answer: D identification

  21. 21.
    Closing stock is also known as
    1. A.stock at close
    2. B.balance brought forward
    3. C.opening inventory
    4. D.stock at beginning
    Show answer

    Answer: A stock at close

  22. 22.
    Departmental store, supermarket and chain store are examples of
    1. A.small scale retailers
    2. B.medium scale producers
    3. C.large scale retailers
    4. D.large scale whole-salers
    Show answer

    Answer: C large scale retailers

  23. 23.
    Fishing is an example of
    1. A.direct services
    2. B.manufacturing industry
    3. C.extractive industry
    4. D.construction industry
    Show answer

    Answer: C extractive industry

  24. 24.
    Gross profit can be calculated as
    1. A.Sales minus purchases
    2. B.Sales minus cost of good sold
    3. C.cost of goods available for sales minus sale
    4. D.Cost of good sold minus cost of goods available for sale
    Show answer

    Answer: B Sales minus cost of good sold

  25. 25.
    In the event of winding up of a company, who among the following is paid last?
    1. A.Preference Shareholders
    2. B.Ordinary shareholders
    3. C.Cumulative preference shareholders
    4. D.Debenture holders
    Show answer

    Answer: B Ordinary shareholders

  26. 26.
    Obi received a cheque for #1000 from Mr. Ade and this cheque was stolen. He must
    1. A.inform Mr. Ade to tell his bank to stop payment
    2. B.inform his bank to stop payment
    3. C.simply ask Mr. Ade for another cheque
    4. D.tell his bank to add the amount to his bank balance
    Show answer

    Answer: B inform his bank to stop payment

  27. 27.
    One of the easiest means of transporting petroleum product is by
    1. A.pipeline
    2. B.air
    3. C.road
    4. D.rail
    Show answer

    Answer: A pipeline

  28. 28.
    One of the following does NOT fit into the group.
    1. A.agriculture
    2. B.carpentry
    3. C.fishing
    4. D.mining
    Show answer

    Answer: B carpentry

  29. 29.
    Prospectus in relation to a public limited inability company means
    1. A.a document stating the types or shares
    2. B.an invitation to the public to collect dividends
    3. C.an invitation to the public to buy shares
    4. D.a document where the names of shareholders are written
    Show answer

    Answer: C an invitation to the public to buy shares

  30. 30.
    Shares are said to be sold at a discount when they are sold
    1. A.below par
    2. B.to the public
    3. C.at par
    4. D.above par
    Show answer

    Answer: A below par

  31. 31.
    Ships that pick up cargo from any port and travels anytime are called
    1. A.ferries
    2. B.tankers
    3. C.tramps
    4. D.steamers
    Show answer

    Answer: C tramps

  32. 32.
    Stock exchange quoted the shares of ABC Plc at #0.75K for #1.25K per share. This means the shares were sold at a
    1. A.par value
    2. B.premium
    3. C.gain
    4. D.loss
    Show answer

    Answer: B premium

  33. 33.
    Tariff can be defined as a compulsory levy on
    1. A.import and export
    2. B.foreign exchange earnings
    3. C.imported goods only
    4. D.foreigners working in Nigeria
    Show answer

    Answer: C imported goods only

  34. 34.
    The act of being on one job for expertise is called
    1. A.separation of power
    2. B.immobility
    3. C.independence
    4. D.specialization
    Show answer

    Answer: D specialization

  35. 35.
    The activities concerned with changing of raw materials into finished products belong to __occupation.
    1. A.commercial
    2. B.extractive
    3. C.constructive
    4. D.manufacturing
    Show answer

    Answer: D manufacturing

  36. 36.
    The advertising medium which uses electric current in bulbs is referred to as
    1. A.posters
    2. B.television
    3. C.neon signs
    4. D.bill boards
    Show answer

    Answer: C neon signs

  37. 37.
    The aid to trade which enables producer and consumer to transact business without physical contact is known as
    1. A.tourism
    2. B.communication
    3. C.advertising
    4. D.insurance
    Show answer

    Answer: B communication

  38. 38.
    The association that encourages savings for the benefit of its members is known as
    1. A.Consumer association
    2. B.Credit and thrift co-operative society
    3. C.Consumer co-operative society
    4. D.Producer co-operative society
    Show answer

    Answer: B Credit and thrift co-operative society

  39. 39.
    The body charged with the responsibility monitoring the quality of goods supplied is the
    1. A.manufacturers' association
    2. B.chamber of commerce
    3. C.Nigerian standards organization
    4. D.consumers' association
    Show answer

    Answer: C Nigerian standards organization

  40. 40.
    The breaking down of work into different processes is known as
    1. A.production
    2. B.division of labour
    3. C.specialization
    4. D.exchange
    Show answer

    Answer: B division of labour

  41. 41.
    The coming together of two or more firms with each of them losing its identity is known as
    1. A.holding
    2. B.consortium
    3. C.cartel
    4. D.amalgamation
    Show answer

    Answer: D amalgamation

  42. 42.
    The components of a balance of payments account are
    1. A.capital, current and fixed deposit
    2. B.current, capital and monetary movement
    3. C.capital, savings and fixed deposit
    4. D.current, savings and monetary movement
    Show answer

    Answer: B current, capital and monetary movement

  43. 43.
    The deliberate throwing of some goods into the sea to prevent the ship from sinking is an example of
    1. A.constructive total loss
    2. B.an actual total loss
    3. C.a general average loss
    4. D.a partial loss
    Show answer

    Answer: C a general average loss

  44. 44.
    The difference between the higher prices and the lower prices quoted for shares and stocks at the stock exchange is known as
    1. A.commission
    2. B.brokerage
    3. C.interest
    4. D.jobbers turn
    Show answer

    Answer: D jobbers turn

  45. 45.
    The document which gives complete information about the goods sold is the
    1. A.invoice
    2. B.order form
    3. C.delivery note
    4. D.bill of exchange
    Show answer

    Answer: A invoice

  46. 46.
    The documents sent by the suppliers of good to a prospective buyer, informing him of what to pay if he buys the good is
    1. A.credit note
    2. B.advice note
    3. C.invoice
    4. D.debt note
    Show answer

    Answer: C invoice

  47. 47.
    The first Nigerian enterprises promotion decree was promulgated in
    1. A.1972
    2. B.1973
    3. C.1974
    4. D.1977
    Show answer

    Answer: B 1973

  48. 48.
    The following are functions of marketing EXCEPT
    1. A.packaging
    2. B.distribution
    3. C.insurance
    4. D.advertising
    Show answer

    Answer: C insurance

  49. 49.
    The functions of public corporations include the following EXCEPT
    1. A.providing essential services to the public
    2. B.maximizing profits for the board members
    3. C.providing even development
    4. D.providing employment opportunities
    Show answer

    Answer: B maximizing profits for the board members

  50. 50.
    The main objective of nationalization of industries is to
    1. A.prevent existing firms from liquidation
    2. B.Make more profit for the government
    3. C.prevent all aliens from taking part in the business activities of a country
    4. D.bring an Industry under state ownership and control
    Show answer

    Answer: D bring an Industry under state ownership and control

  51. 51.
    The Nigeria Enterprises promotion Decree brought about policy
    1. A.nationalization
    2. B.industrialization
    3. C.indigenization
    4. D.privatization
    Show answer

    Answer: C indigenization

  52. 52.
    The policy designed to accelerate the greater participation of Nigerians in the ownership and management of business enterprises in Nigeria is called
    1. A.nationalisation
    2. B.indigenity
    3. C.commercialization
    4. D.industrialization
    Show answer

    Answer: B indigenity

  53. 53.
    The principle of insurance which ensures that an individual is restored to his former position after suffering a loss is
    1. A.utmost good faith
    2. B.insurable interest
    3. C.indemnity
    4. D.subrogation
    Show answer

    Answer: C indemnity

  54. 54.
    The relationship between a country's visible imports and exports in a trading year is known as
    1. A.balance of trade
    2. B.counter trade
    3. C.international trade
    4. D.balance of payment
    Show answer

    Answer: A balance of trade

  55. 55.
    The rights of the consumers does NOT include
    1. A.the right to a healthy environment
    2. B.the right to be informed
    3. C.the right to fix prices
    4. D.the right to choose
    Show answer

    Answer: C the right to fix prices

  56. 56.
    The rules and regulations guiding the conduct of business transactions are known as law
    1. A.criminal
    2. B.common
    3. C.contract
    4. D.commercial
    Show answer

    Answer: D commercial

  57. 57.
    The service rendered by NIPOST in which letters are addressed to any post office to await collection by the addressee is known as
    1. A.business reply service
    2. B.cash on delivery service
    3. C.free post service
    4. D.express mail service
    Show answer

    Answer: C free post service

  58. 58.
    The sum which the insured pays periodically to his insurance company is called
    1. A.a commission
    2. B.an indemnity
    3. C.a policy
    4. D.a premium
    Show answer

    Answer: D a premium

  59. 59.
    The term "caveat emptor" implies that
    1. A.goods have been transferred to the buyer
    2. B.let the buyer beware
    3. C.let the seller beware
    4. D.goods are still with the seller
    Show answer

    Answer: B let the buyer beware

  60. 60.
    The term "consumer sovereignty" means that the consumer is a
    1. A.promoter
    2. B.king
    3. C.manager
    4. D.director
    Show answer

    Answer: B king

  61. 61.
    Transfer of ownership of goods sold under Hire Purchase System takes place when
    1. A.two instalment have been
    2. B.a quarter of the total price is
    3. C.half of the total price is paid
    4. D.the final instalment is paid
    Show answer

    Answer: D the final instalment is paid

  62. 62.
    Use the information below to answer this question. Aisha sold her wristwatch to Halima for #2,000.00 and she paid. The sum of #2,000.00 is the
    1. A.entitlement
    2. B.consideration
    3. C.money
    4. D.fees
    Show answer

    Answer: B consideration

  63. 63.
    When the price quoted includes all the cost to the actual destination, that is, from the seller's warehouse to the buyer's warehouse. it is called
    1. A.loco price
    2. B.franco
    3. C.carriage paid
    4. D.cash on delivery
    Show answer

    Answer: B franco

  64. 64.
    Which area of law is NOT related to business?
    1. A.agency
    2. B.hire purchase
    3. C.possession
    4. D.contract
    Show answer

    Answer: C possession

  65. 65.
    Which of the following advertising media preselects its readership through the nature of its content?
    1. A.Magazine
    2. B.Billboard
    3. C.Hand bill
    4. D.Newspaper
    Show answer

    Answer: A Magazine

  66. 66.
    Which of the following can be used to establish an importer's title to goods?
    1. A.cargo receipt
    2. B.way bill
    3. C.bill of lading
    4. D.import license
    Show answer

    Answer: C bill of lading

  67. 67.
    Which of the following CANNOT be sold through a vending machine?
    1. A.shoes
    2. B.tickets
    3. C.snacks
    4. D.tea
    Show answer

    Answer: A shoes

  68. 68.
    Which of the following does a seller send in reply to a letter of inquiry?
    1. A.quotation
    2. B.credit note
    3. C.debit note
    4. D.delivery note
    Show answer

    Answer: A quotation

  69. 69.
    Which of the following forms part of a company's Article of Association?
    1. A.Nature and object of the business
    2. B.Registered office
    3. C.Goodwill and status of shareholders
    4. D.Name of the company
    Show answer

    Answer: D Name of the company

  70. 70.
    Which of the following is NOT a credit instrument?
    1. A.Bill of Exchange
    2. B.Bank Notes
    3. C.Cheques
    4. D.Bill of Lading
    Show answer

    Answer: D Bill of Lading

  71. 71.
    Which of the following is NOT an aim of advertising?
    1. A.inspiring public confidence in the goods
    2. B.arousing the interest of the public
    3. C.reducing the cost of the goods produced
    4. D.attracting the attention of the public
    Show answer

    Answer: C reducing the cost of the goods produced

  72. 72.
    Which of the following is NOT part of Pre-Sales Service/ice?
    1. A.granting of credit or hire purchase sales facilities
    2. B.assisting the prospective buyer to set up facilities for storage
    3. C.dispatching of quotation and price list
    4. D.providing detailed information about goods to be purchased
    Show answer

    Answer: A granting of credit or hire purchase sales facilities

  73. 73.
    Which of the following is NOT part of the marketing mix?
    1. A.place
    2. B.promotion
    3. C.price
    4. D.personnel
    Show answer

    Answer: D personnel

  74. 74.
    Which of the following is NOT regarded as a welfare service in an organization?
    1. A.training
    2. B.medical facilities
    3. C.transportation
    4. D.recreational facilities
    Show answer

    Answer: A training

  75. 75.
    Which of the following services is NOT rendered by NITEL?
    1. A.Data Transmission
    2. B.Recorded Delivery
    3. C.Satellite
    4. D.Telex
    Show answer

    Answer: B Recorded Delivery

  76. 76.
    Which of the following types of insurance is usually excluded from the principle of indemnity?
    1. A.Fire
    2. B.Fidelity Guarantee
    3. C.Marine
    4. D.Life
    Show answer

    Answer: D Life

  77. 77.
    Which of the following warehouse is generally found near a port?
    1. A.producer's warehouse
    2. B.bonded warehouse
    3. C.distributor's warehouse
    4. D.manufacturer's warehouse
    Show answer

    Answer: B bonded warehouse

  78. 78.
    Which of these is NOT a governments legislation to protect the consumer?
    1. A.Foods and drugs
    2. B.Weight and measure
    3. C.Privatization and commercialization
    4. D.Trade description
    Show answer

    Answer: C Privatization and commercialization

  79. 79.
    Which of these is used in calculating working capital?
    1. A.furniture and fittings
    2. B.stock of raw material
    3. C.machinery
    4. D.office equipment
    Show answer

    Answer: B stock of raw material

  80. 80.
    Which type of advertisement induces consumer to purchase the goods he does not need?
    1. A.Specific
    2. B.Informative
    3. C.Persuasive
    4. D.Descriptive
    Show answer

    Answer: C Persuasive

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

JAMB Commerce 1994–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux