Skip to content

Commerce past questions: JAMB UTME 2025

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A company which acquires more than 50% voting shares of another company is called?
    1. A.a consortium
    2. B.a cartel
    3. C.a holding company
    4. D.a trust
    Show answer

    Answer: C a holding company

  2. 2.
    A contract to take possession of goods on installment
    1. A.trade-in-sale
    2. B.hire purchase
    3. C.conditional sale
    4. D.credit sale
    Show answer

    Answer: B hire purchase

  3. 3.
    A diagram showing the positions of the structure of a company is
    1. A.organizational chart
    2. B.flow chart
    3. C.span of control
    4. D.vertical integration
    Show answer

    Answer: A organizational chart

  4. 4.
    A disadvantage of commercialization to consumers is that
    1. A.customers do not have value for their money
    2. B.it reduces loyalty of workers
    3. C.it promotes inefficiency
    4. D.prices of products increase
    Show answer

    Answer: D prices of products increase

  5. 5.
    A false statement made by one party with an intention of inducing the other party to enter into a contract with him is known as
    1. A.consensus ad idem
    2. B.legal capacity
    3. C.consideration
    4. D.misrepresentation
    Show answer

    Answer: D misrepresentation

  6. 6.
    A limited company has an authorized capital of 20,000,000 shares. If each share capital cost 50k and the company sold 12,000,000 shares. Its issued capital is
    1. A.N16,000,000
    2. B.N4,000,000
    3. C.N10,000,000
    4. D.N6,000,000
    Show answer

    Answer: D N6,000,000

  7. 7.
    A new offer of contract that terminates the original offer is
    1. A.an invalid offer
    2. B.a void contract
    3. C.a counter offer
    4. D.quasi contract
    Show answer

    Answer: C a counter offer

  8. 8.
    A put option in the stock exchange is an option
    1. A.to buy
    2. B.not to sell
    3. C.not to buy
    4. D.to sell
    Show answer

    Answer: D to sell

  9. 9.
    A source of capital to a public company which attracts a fixed rate of interest is
    1. A.an ordinary share
    2. B.a debenture
    3. C.a subvention
    4. D.an overdraft
    Show answer

    Answer: B a debenture

  10. 10.
    A trader's turnover was D36,000. Purchases was D28,000. The opening stock was D2,000 and the closing stock D3,000. The average stock is
    1. A.D3,000
    2. B.D2,500
    3. C.D5,000
    4. D.D2,000
    Show answer

    Answer: B D2,500

  11. 11.
    A worker who processes garri is engaged in
    1. A.exchange
    2. B.extracting
    3. C.constructing
    4. D.manufacturing
    Show answer

    Answer: D manufacturing

  12. 12.
    All activities geared towards the distribution and exchange of goods and services is
    1. A.commerce
    2. B.market survey
    3. C.personal selling
    4. D.trade
    Show answer

    Answer: A commerce

  13. 13.
    All activities involved in the distribution and exchange of goods and services are referred to as
    1. A.market survey
    2. B.advertising
    3. C.trade
    4. D.commerce
    Show answer

    Answer: D commerce

  14. 14.
    An agreement that is enforceable in law is
    1. A.an offer
    2. B.a consideration
    3. C.an acceptance
    4. D.a contract
    Show answer

    Answer: D a contract

  15. 15.
    An example of in invisible item of trade is
    1. A.textile
    2. B.machinery
    3. C.oil
    4. D.shipping
    Show answer

    Answer: D shipping

  16. 16.
    An insurance policy that covers the body of the ship only is called
    1. A.Voyage insurance
    2. B.Haulage insurance
    3. C.Hull insurance
    4. D.Cargo insurance
    Show answer

    Answer: C Hull insurance

  17. 17.
    An insurance principle that prevents a person from insuring what he does not stand to lose financially if the insured risk occurs is
    1. A.proximate cause
    2. B.indemnity
    3. C.insurable interest
    4. D.subrogation
    Show answer

    Answer: C insurable interest

  18. 18.
    An open cheque is one
    1. A.Which can be cashed over the counter
    2. B.Which has no name
    3. C.Which has no specific amount written on it
    4. D.on which the amount is written only in figures
    Show answer

    Answer: A Which can be cashed over the counter

  19. 19.
    An organization of producers of similar products, which controls output with the intention to fix price is a
    1. A.cartel
    2. B.trust
    3. C.syndicate
    4. D.consortium
    Show answer

    Answer: A cartel

  20. 20.
    Commercial activities among West African countries are greatly hindered by
    1. A.nationalization decree
    2. B.good road network
    3. C.lack of an acceptable medium of exchange
    4. D.too many commercial banks
    Show answer

    Answer: C lack of an acceptable medium of exchange

  21. 21.
    Encouraging a high quality of member's products through the circulation of research information is a function of
    1. A.Consumers' Association
    2. B.Manufacturers Association
    3. C.Employers' Association
    4. D.Trade Union
    Show answer

    Answer: B Manufacturers Association

  22. 22.
    Examples of current assets are
    1. A.trade debtors, trade creditors and cash
    2. B.cash and trade creditors
    3. C.trade creditors and trade debtors
    4. D.cash and trade debtors
    Show answer

    Answer: D cash and trade debtors

  23. 23.
    Goods are usually classified into
    1. A.saleable and non saleable goods
    2. B.inferior and superior goods
    3. C.luxurious and essential goods
    4. D.producer and consumer goods
    Show answer

    Answer: D producer and consumer goods

  24. 24.
    In which of the following organizations are members entitled to one vote, irrespective of the number of shares held?
    1. A.Partnership
    2. B.Co-operative society
    3. C.Limited company
    4. D.Public corporation
    Show answer

    Answer: B Co-operative society

  25. 25.
    Labour and entrepreneur are examples of
    1. A.primary production
    2. B.direct services
    3. C.factors of production
    4. D.division of labour
    Show answer

    Answer: C factors of production

  26. 26.
    Mr ojo borrowed N54,000 from a commercial bank and deposited his life insurance certificate with the bank. The certificate deposited serves as
    1. A.a current asset
    2. B.a collateral security
    3. C.an interest charged
    4. D.a loan repayment
    Show answer

    Answer: B a collateral security

  27. 27.
    Musa entered into a contract to supply two cows to Aro. Before the agreed date of supply and without the knowledge of the two parties, thieves stole the cows. This is an example of termination of contract by
    1. A.default
    2. B.performance
    3. C.breach
    4. D.frustration
    Show answer

    Answer: D frustration

  28. 28.
    One of the functions of the ports authority is
    1. A.enforcing law and order in harbors
    2. B.checking the activities of smugglers
    3. C.collecting import duties
    4. D.providing warehousing services
    Show answer

    Answer: D providing warehousing services

  29. 29.
    Public enterprises are financed mainly by
    1. A.commercial banks
    2. B.the shareholders
    3. C.the world bank
    4. D.government grants
    Show answer

    Answer: D government grants

  30. 30.
    Small scale retailer continue to survive inspite of serious competition from large scale retailers because they
    1. A.do not separate business money from personal money
    2. B.buy from many manufacturers
    3. C.Maintain personal relationship with customers
    4. D.Stock only one line of goods in their stalls
    Show answer

    Answer: C Maintain personal relationship with customers

  31. 31.
    Span of control is defined as the
    1. A.authority of the supervisor
    2. B.number of subordinates reporting directly to a supervisor
    3. C.qualification possessed by the supervisor
    4. D.number of staff in the organization
    Show answer

    Answer: B number of subordinates reporting directly to a supervisor

  32. 32.
    Taxes imposed on locally made goods are known as
    1. A.ad valorem duties
    2. B.excise duties
    3. C.import duties
    4. D.export drawback
    Show answer

    Answer: B excise duties

  33. 33.
    The charge paid by a speculator for non-settlement of his account within the specified period is [ ]
    1. A.backwardation
    2. B.brokerage
    3. C.commission
    4. D.contango
    Show answer

    Answer: D contango

  34. 34.
    The charge paid to a ship owner for the unused part of a ship is known as
    1. A.penalty
    2. B.dead freight
    3. C.dock dues
    4. D.demurrage
    Show answer

    Answer: B dead freight

  35. 35.
    The difference between a country's imports and exports of goods in a particular year is
    1. A.balance of trade
    2. B.balance of payment
    3. C.terms of trade
    4. D.terms of payment
    Show answer

    Answer: A balance of trade

  36. 36.
    The difference between the cost price and selling price of an article is
    1. A.rebate
    2. B.mark-up
    3. C.discount
    4. D.commission
    Show answer

    Answer: B mark-up

  37. 37.
    The document issued by the registrar of companies to permit a public limited company to commence business is
    1. A.Memorandum of Association
    2. B.Article of Association
    3. C.Trading certificate
    4. D.Certificate of Incorporation
    Show answer

    Answer: C Trading certificate

  38. 38.
    The duty of an agent of necessity to a principal is based on?
    1. A.Negotiation
    2. B.Trust
    3. C.Ability
    4. D.Mutual agreement
    Show answer

    Answer: B Trust

  39. 39.
    The exchange of goods for goods in foreign trade is known as?
    1. A.Smuggling
    2. B.Visible trade
    3. C.Entreport trade
    4. D.Counter trade
    Show answer

    Answer: D Counter trade

  40. 40.
    The expert who calculates premium for an insurance company is?
    1. A.A broker
    2. B.An assessor
    3. C.An actuary
    4. D.An underwriter
    Show answer

    Answer: C An actuary

  41. 41.
    The fees charged on postal order by the post office is
    1. A.premium
    2. B.poundage
    3. C.interest
    4. D.brokerage
    Show answer

    Answer: B poundage

  42. 42.
    The grading of products to satisfy different buyers is referred to as?
    1. A.Product differentiation
    2. B.Product line
    3. C.Product concept
    4. D.Product mix
    Show answer

    Answer: A Product differentiation

  43. 43.
    The job of the police in keeping law and order in the society is
    1. A.a direct service
    2. B.a self service
    3. C.a commercial services
    4. D.an indirect service
    Show answer

    Answer: D an indirect service

  44. 44.
    The mode of transport that conveys goods at low cost per unit is
    1. A.rail
    2. B.air
    3. C.road
    4. D.pipeline
    Show answer

    Answer: A rail

  45. 45.
    The net profit is calculated as [ ]
    1. A.sales less purchases
    2. B.gross profit less expenses
    3. C.gross profit less purchases
    4. D.sales less expenses
    Show answer

    Answer: B gross profit less expenses

  46. 46.
    The part of issued share capital that the company has asked the subscribers to pay for
    1. A.nominal capital
    2. B.paid-up capital
    3. C.authorized capital
    4. D.called-up capital
    Show answer

    Answer: D called-up capital

  47. 47.
    The principle that applies when Greene and Sunwar Insurance Companies jointly indemnified Fatou for the destruction of her storey building by fire is
    1. A.contribution
    2. B.subrogation
    3. C.proximate cause
    4. D.insurable interest
    Show answer

    Answer: A contribution

  48. 48.
    The process of making goods attractive and easy to handle is
    1. A.labelling
    2. B.branding
    3. C.packaging
    4. D.merchandising
    Show answer

    Answer: C packaging

  49. 49.
    The process of placing the right people in the right position is an organization is
    1. A.directing
    2. B.motivating
    3. C.planning
    4. D.staffing
    Show answer

    Answer: D staffing

  50. 50.
    The production of goods in anticipation of demand is possible because of the existence of?
    1. A.Advertising
    2. B.Branding
    3. C.Packaging
    4. D.Warehousing
    Show answer

    Answer: D Warehousing

  51. 51.
    The purpose for which the Central Bank sells securities is to
    1. A.reduce the interest rate
    2. B.increase the interest rate
    3. C.increase cash in the economy
    4. D.reduce cash in the economy
    Show answer

    Answer: D reduce cash in the economy

  52. 52.
    The reduction of the value of a country's currency in relation to other country's currencies in
    1. A.fluctuation
    2. B.inflation
    3. C.devaluation
    4. D.deregulation
    Show answer

    Answer: C devaluation

  53. 53.
    The saying that the 'consumer is always right' describes the doctrine of
    1. A.consumer protection
    2. B.proximate cause
    3. C.consumer sovereignty
    4. D.caveat emptor
    Show answer

    Answer: C consumer sovereignty

  54. 54.
    The selling of articles from place to place on foot is
    1. A.barter
    2. B.itinerant trading
    3. C.mail order
    4. D.self service
    Show answer

    Answer: B itinerant trading

  55. 55.
    The transfer of ownership of government business to individuals is
    1. A.privatization
    2. B.commercialisation
    3. C.deregulation
    4. D.nationalization
    Show answer

    Answer: A privatization

  56. 56.
    The transfer of risks already undertaken from one insurance company to another is?
    1. A.Re-insurance
    2. B.Under insurance
    3. C.Over-insurance
    4. D.Group insurance
    Show answer

    Answer: A Re-insurance

  57. 57.
    Trade can be described as
    1. A.distribution of goods
    2. B.purchase of goods and services
    3. C.buying and selling
    4. D.production of goods
    Show answer

    Answer: C buying and selling

  58. 58.
    Turnover of a business is the same as the
    1. A.purchases of the business
    2. B.assets of the business
    3. C.sales of the business
    4. D.profit of the business
    Show answer

    Answer: C sales of the business

  59. 59.
    Unlimited liability in business implies that the [ ]
    1. A.risk of the owner is limited only to the amount invested
    2. B.property of the owners should not be used to secure loans
    3. C.owners private property can be used to settle the business debts
    4. D.debts are paid with subventions
    Show answer

    Answer: C owners private property can be used to settle the business debts

  60. 60.
    Use the following information below to answer the question Ojo bought a bicycle for #20,000, and repaired it at a cost of #5,000. He then sold the bicycle for ₦30,000 What is the cost of goods sold?
    1. A.₦20,000
    2. B.₦30,000
    3. C.₦15,000
    4. D.₦25,000
    Show answer

    Answer: D ₦25,000

  61. 61.
    Use the following information below to answer the question Ojo bought a bicycle for ₦20,000, and repaired it at a cost of ₦5,000. He then sold the bicycle for ₦30,000 What is the percentage of expenses over cost?
    1. A.25%
    2. B.17%
    3. C.33%
    4. D.50%
    Show answer

    Answer: A 25%

  62. 62.
    Use the following information below to answer the question Ojo bought a bicycle for ₦20,000, and repaired it at a cost of ₦5,000. He then sold the bicycle for ₦30,000 What was his net profit?
    1. A.₦5,000
    2. B.₦15,000
    3. C.₦35,000
    4. D.₦25,000
    Show answer

    Answer: A ₦5,000

  63. 63.
    Use the information below to answer questions below
    #
    Sales50,000.00
    Debtors10,000.00
    Cash in hand5,000.00
    Opening stock30,000.00
    Creditors8,000.00
    Purchases16,000.00
    Overdraft12,000.00
    Closing stock10,000.00
    Calculate the working capital
    1. A.#35,000.00
    2. B.#14,000.00
    3. C.#5,000.00
    4. D.#20,000.00
    Show answer

    Answer: C #5,000.00

  64. 64.
    When a public company receives the certificate of incorporation, this implies that
    1. A.the company's assets exist separately from those of its members
    2. B.it can no longer sue or be sued
    3. C.the company's finds it difficult to raise capital
    4. D.it can go ahead and start business
    Show answer

    Answer: D it can go ahead and start business

  65. 65.
    When the buyer of an existing share is to receive the pending dividend, the price is
    1. A.at par
    2. B.cum div
    3. C.at a discount
    4. D.ex-div
    Show answer

    Answer: B cum div

  66. 66.
    Which of the following carries specialized goods?
    1. A.Ferry
    2. B.Liner
    3. C.Tanker
    4. D.Tramp
    Show answer

    Answer: C Tanker

  67. 67.
    Which of the following describes the reason for international trade?
    1. A.Balance of payment
    2. B.Absolute cost advantage
    3. C.Balance of trade
    4. D.Comparative cost advantage
    Show answer

    Answer: D Comparative cost advantage

  68. 68.
    Which of the following does not belong to the group?
    1. A.Posters
    2. B.Free samples
    3. C.Hoarding of goods
    4. D.Window display
    Show answer

    Answer: C Hoarding of goods

  69. 69.
    Which of the following functions of the wholesaler helps to stabilize prices
    1. A.Provision of credit
    2. B.Advice to retailers
    3. C.Warehousing
    4. D.Financing
    Show answer

    Answer: C Warehousing

  70. 70.
    Which of the following is a means of payment?
    1. A.C.I.F
    2. B.I.O.U
    3. C.Postal order
    4. D.Promissory note
    Show answer

    Answer: C Postal order

  71. 71.
    Which of the following is a source of capital to a sole proprietorship?
    1. A.Issue of debenture
    2. B.Issue of shares
    3. C.Loans from friends
    4. D.Admission of new member
    Show answer

    Answer: C Loans from friends

  72. 72.
    Which of the following is most appropriate for a "Cash with Order" terms of sale? [ ]
    1. A.Debit note
    2. B.Consignment note
    3. C.Credit note
    4. D.Proforma invoice
    Show answer

    Answer: D Proforma invoice

  73. 73.
    Which of the following is not a financial institution?
    1. A.Insurance company
    2. B.Stock exchange
    3. C.Commodity board
    4. D.Clearing house
    Show answer

    Answer: C Commodity board

  74. 74.
    Which of the following is not a principle of insurance?
    1. A.Insurable risk
    2. B.Insurable interest
    3. C.Indemnity
    4. D.Subrogation
    Show answer

    Answer: A Insurable risk

  75. 75.
    Which of the following is not an aid to trade ?
    1. A.Insurance
    2. B.Banking
    3. C.Production
    4. D.Transport
    Show answer

    Answer: C Production

  76. 76.
    Which of the following is not pre-sale service?
    1. A.Repair and maintenance work
    2. B.Setting up facilities for storing the product to be bought
    3. C.Demonstrating the use and performance of the product to be sold
    4. D.Providing detailed information about the goods to be purchased
    Show answer

    Answer: A Repair and maintenance work

  77. 77.
    Which of the following is sent by a supplier who does not want to sell on credit?
    1. A.Consular invoice
    2. B.Quotation
    3. C.Advice note
    4. D.Proforma invoice
    Show answer

    Answer: D Proforma invoice

  78. 78.
    Which of the following is the clearing house for all the banks in the country?
    1. A.The Nigerian Industrial Development Bank
    2. B.The Central Bank of Nigeria
    3. C.The Nigerian Bank for Commerce and Industry
    4. D.The Federal Mortgage Bank of Nigeria
    Show answer

    Answer: B The Central Bank of Nigeria

  79. 79.
    Which of the following legislation aims primarily at protection of consumers?
    1. A.Trade Description Act
    2. B.Partnership Act
    3. C.Law of Contract
    4. D.Company's Act
    Show answer

    Answer: A Trade Description Act

  80. 80.
    Which of the following types of insurance is taken against claims made by staff who get injured while at work?
    1. A.Employers' liability insurance
    2. B.Fidelity guarantee insurance
    3. C.Consequential loss insurance
    4. D.Products liability insurance
    Show answer

    Answer: A Employers' liability insurance

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

JAMB Commerce 1994–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux