Skip to content

Commerce past questions: WAEC SSCE 2023

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A bill of lading that is tagged clean means that the goods being delivered are
    1. A.on credit
    2. B.not damaged
    3. C.paid for
    4. D.duty free
    Show answer

    Answer: B not damaged

  2. 2.
    A business that can obtain capital through of sale of shares is a
    1. A.demurrage
    2. B.freight
    3. C.charge
    4. D.dock due
    Show answer

    Answer: A demurrage

  3. 3.
    A disadvantage of privatization is that
    1. A.there is decline in the supply of goods
    2. B.public interest outweighs the profit motive
    3. C.income is unevenly distributed
    4. D.there is less efficiency in the production of goods
    Show answer

    Answer: C income is unevenly distributed

  4. 4.
    A document in which the internal regulations of a company are stated is
    1. A.Certificate of Incoporation
    2. B.Articles of Association
    3. C.Memorandum of Association
    4. D.Partnership Deed
    Show answer

    Answer: B Articles of Association

  5. 5.
    A duty of the principal to his agent is to
    1. A.stop the sale of good in transit
    2. B.pay the agent for services rendered
    3. C.disclose confidential information
    4. D.renegotiate agreements made by the agent
    Show answer

    Answer: B pay the agent for services rendered

  6. 6.
    A factor to be considered in selecting a means of transporting fish is the
    1. A.demand for fish
    2. B.supply of fish
    3. C.cost of fish
    4. D.nature of the fish
    Show answer

    Answer: D nature of the fish

  7. 7.
    A problem associated with barter is
    1. A.poor road network delaying transportation of goods
    2. B.inability to measure what is to be exchanged
    3. C.difficulty in collecting debt
    4. D.inability to produce enough goods
    Show answer

    Answer: B inability to measure what is to be exchanged

  8. 8.
    A reduction in the value of a country's currency in relation to that of other countries is
    1. A.revaluation
    2. B.inflation
    3. C.devaluation
    4. D.deflation
    Show answer

    Answer: C devaluation

  9. 9.
    A similarity of private and public company is that they
    1. A.sell shares on the stock exchange
    2. B.have equal number of members
    3. C.receive certificate of incorporation
    4. D.are required to publish their final accounts
    Show answer

    Answer: C receive certificate of incorporation

  10. 10.
    A source of capital to a cooperative society is
    1. A.contribution
    2. B.debenture
    3. C.retained profit
    4. D.ordinary share
    Show answer

    Answer: A contribution

  11. 11.
    A voluntary association of businessmen who are not in the same line of business is a
    1. A.bureau de change
    2. B.trade association
    3. C.chamber of commerce
    4. D.trade union
    Show answer

    Answer: C chamber of commerce

  12. 12.
    Advertising designed to sell more of a company's products than other brands is
    1. A.persuasive
    2. B.indirect
    3. C.competitive
    4. D.informative
    Show answer

    Answer: C competitive

  13. 13.
    An advantage of advertising is that
    1. A.prices of products are reduced
    2. B.awareness is created on the existence of products
    3. C.quality of products is improved
    4. D.distribution channels for products are improved
    Show answer

    Answer: B awareness is created on the existence of products

  14. 14.
    An advantage of road transport over other means of transport is that
    1. A.packing and loading is easy as activities are handled by experts
    2. B.canteen services are provided during the course of transportation
    3. C.specific vehicles could be used to carry certain loads
    4. D.terminal handling is eliminated by door-to-door delivery
    Show answer

    Answer: D terminal handling is eliminated by door-to-door delivery

  15. 15.
    An element of a valid contract is
    1. A.operation of law
    2. B.performance
    3. C.breach
    4. D.capacity to contract
    Show answer

    Answer: D capacity to contract

  16. 16.
    An example of after-sales services is
    1. A.sorting and grading of goods
    2. B.granting of discount
    3. C.provision of price list and terms
    4. D.free replacement of parts
    Show answer

    Answer: D free replacement of parts

  17. 17.
    An organization that could strive for improvement in electricity and telephone services to users is
    1. A.a trade association
    2. B.a manufacturers' association
    3. C.a manufacturers' association
    4. D.a consumers'association
    Show answer

    Answer: D a consumers'association

  18. 18.
    Buying and selling products through a network of digital devices is
    1. A.e-commerce
    2. B.e-payment
    3. C.e-transfer
    4. D.e-mail
    Show answer

    Answer: A e-commerce

  19. 19.
    Dissolution of a partnership could arise from
    1. A.fall in output
    2. B.death of a member
    3. C.non access to capital
    4. D.increase in market share
    Show answer

    Answer: B death of a member

  20. 20.
    Divesting government interest in a business to the public is
    1. A.commercialization
    2. B.deregulation
    3. C.privatization
    4. D.nationalization
    Show answer

    Answer: C privatization

  21. 21.
    In a contract of sale, the amount deposited with the seller for a particular product by a buyer is
    1. A.consideration
    2. B.warranty
    3. C.counter offer
    4. D.acceptance
    Show answer

    Answer: A consideration

  22. 22.
    Industrial, commercial and service are types of
    1. A.specialization
    2. B.occupation
    3. C.manufacturing
    4. D.extraction
    Show answer

    Answer: B occupation

  23. 23.
    One of the aim of ECOWAS is to
    1. A.ensure production of quality goods
    2. B.encourage foreign investments
    3. C.improve transportation and communication
    4. D.promote privatization policies
    Show answer

    Answer: B encourage foreign investments

  24. 24.
    One of the barriers to foreign trade is
    1. A.imposition of embargo
    2. B.removal of tarrif
    3. C.trade liberalization
    4. D.memorandum of understanding
    Show answer

    Answer: A imposition of embargo

  25. 25.
    Operating a state owned enterprise with the intention of making more profit is
    1. A.nationalization
    2. B.deregulation
    3. C.privatization
    4. D.commercialization
    Show answer

    Answer: D commercialization

  26. 26.
    The arrangement for the conveyance of goods abroad is performed by the
    1. A.customs and excise authority
    2. B.ports authority
    3. C.clearing and forwarding agents
    4. D.chamber of commerce
    Show answer

    Answer: C clearing and forwarding agents

  27. 27.
    The bank that conducts research on an economy, thereby identifying obstacles to growth is the
    1. A.commercial bank
    2. B.mortgage bank
    3. C.development bank
    4. D.central bank
    Show answer

    Answer: C development bank

  28. 28.
    The business in which sale of goods involves use of vehicles is a
    1. A.mobile shop
    2. B.chain store
    3. C.shopping mail
    4. D.tied shop
    Show answer

    Answer: A mobile shop

  29. 29.
    The department that ensures that products are made available to consumers is
    1. A.purchases
    2. B.finance
    3. C.marketing
    4. D.production
    Show answer

    Answer: C marketing

  30. 30.
    The excess value of total assets over total liabilites is
    1. A.capital owned
    2. B.borrowed capital
    3. C.paid-up capital
    4. D.paid-up capital
    Show answer

    Answer: A capital owned

  31. 31.
    The function of money that makes it generally acceptable is
    1. A.unit of account
    2. B.store of value
    3. C.medium of exchange
    4. D.standard of deferred payment
    Show answer

    Answer: C medium of exchange

  32. 32.
    The management function that is concerned with coordinating business resources efficiently is
    1. A.organizing
    2. B.controlling
    3. C.planning
    4. D.motivation
    Show answer

    Answer: A organizing

  33. 33.
    The means by which a firm obtains information before introducing new products is
    1. A.market segmentation
    2. B.advertising
    3. C.promotion
    4. D.market research
    Show answer

    Answer: D market research

  34. 34.
    The rate at which a country's export exchange for its imports is
    1. A.terms of payment
    2. B.terms of trade
    3. C.balance of payment
    4. D.balance of trade
    Show answer

    Answer: B terms of trade

  35. 35.
    The reward for capital is
    1. A.rent
    2. B.interest
    3. C.profit
    4. D.dividend
    Show answer

    Answer: B interest

  36. 36.
    The term 2%/15 net 30 represents a
    1. A.seasonal discount
    2. B.quantity discount
    3. C.cash discount
    4. D.trade discount
    Show answer

    Answer: C cash discount

  37. 37.
    The use of brand names and trademarks is to
    1. A.control the supply of goods
    2. B.prevent imitation by competitors
    3. C.stabilize the prices of goods
    4. D.make after-sale service possible
    Show answer

    Answer: B prevent imitation by competitors

  38. 38.
    Use the diagram to answer the question The instrument in the diagram is a
    Diagram for this question
    1. A.cheque
    2. B.money order
    3. C.deposit slip
    4. D.warrant
    Show answer

    Answer: A cheque

  39. 39.
    Use the diagram to answer the question The instrument will not be valid on
    Diagram for this question
    1. A.September 25, 2023
    2. B.July 25, 2023
    3. C.October 25, 2023
    4. D.June 25, 2023
    Show answer

    Answer: D June 25, 2023

  40. 40.
    Use the diagram to answer the question The two lines on the instrument shows that it is
    Diagram for this question
    1. A.altered
    2. B.crossed
    3. C.cancelled
    4. D.paid
    Show answer

    Answer: B crossed

  41. 41.
    When a seller wishes to be paid before supplying goods, he would send the buyer a
    1. A.consular invoice
    2. B.consignment note
    3. C.proforma invoice
    4. D.credit note
    Show answer

    Answer: C proforma invoice

  42. 42.
    Which of the following activities does not belong to the extractive industry?
    1. A.Drilling
    2. B.Mining
    3. C.Barbing
    4. D.Farming
    Show answer

    Answer: C Barbing

  43. 43.
    Which of the following countries is not a member of the European Union?
    1. A.Greece
    2. B.France
    3. C.Denmark
    4. D.Bolivia
    Show answer

    Answer: D Bolivia

  44. 44.
    Which of the following is not a factor of production?
    1. A.Capital
    2. B.Staffing
    3. C.Labour
    4. D.Land
    Show answer

    Answer: B Staffing

  45. 45.
    Which of the following is not a form of sales promotion?
    1. A.Cash on delivery
    2. B.Cash on delivery
    3. C.Free samples
    4. D.Buy one get one free
    Show answer

    Answer: B Cash on delivery

  46. 46.
    Which of the following is not a type of security?
    1. A.Stock
    2. B.Overdraft
    3. C.Share
    4. D.Debenture
    Show answer

    Answer: B Overdraft

  47. 47.
    Which of the following modes of transport could be used to convey both liquid and gas?
    1. A.Aeroplane
    2. B.Tanker
    3. C.Tramp
    4. D.Ferry
    Show answer

    Answer: B Tanker

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

WAEC Commerce 1989–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux