Skip to content

Commerce past questions: WAEC SSCE 2022

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A country's visible balance of payment is made up of
    1. A.interest on loans to foreign countries
    2. B.profit from investment abroad
    3. C.earnings from goods exported
    4. D.dividend earned from companies
    Show answer

    Answer: C earnings from goods exported

  2. 2.
    A disadvantage of privatization is
    1. A.high motive for profit than public interest
    2. B.decline in the supply of goods
    3. C.less efficiency in production of goods
    4. D.increase in government expenditure
    Show answer

    Answer: A high motive for profit than public interest

  3. 3.
    A document that instructs an agent to buy goods from a named firm is
    1. A.proforma invoice
    2. B.open indent
    3. C.consular invoice
    4. D.closed indent
    Show answer

    Answer: D closed indent

  4. 4.
    A document used to ensure correct payment of duty at the importing country is
    1. A.documentary credit
    2. B.consular invoice
    3. C.certificate of origin
    4. D.bill of lading
    Show answer

    Answer: D bill of lading

  5. 5.
    A group of sellers who pool their resources to buy goods in large quantities and sell to its members is a
    1. A.wholesale cooperative society
    2. B.thrift and credit society
    3. C.consumer cooperative society
    4. D.chamber of commerce
    Show answer

    Answer: A wholesale cooperative society

  6. 6.
    A partner who contributes only his name to the formation of a partnership is
    1. A.a nominal partner
    2. B.a limited partner
    3. C.a general partner
    4. D.an active partner
    Show answer

    Answer: A a nominal partner

  7. 7.
    A requirement for an offer to be valid is that it should be
    1. A.witnessed by a third party
    2. B.something of value
    3. C.made to one person only
    4. D.communicated to the offeree
    Show answer

    Answer: D communicated to the offeree

  8. 8.
    A retail business that sells goods by post, using catalogues is a
    1. A.chain store
    2. B.department store
    3. C.mail order firm
    4. D.shopping mall
    Show answer

    Answer: C mail order firm

  9. 9.
    A retail store that sells a single product from a particular manufacturer is a
    1. A.tied shop
    2. B.shopping mall
    3. C.hypermarket
    4. D.chain store
    Show answer

    Answer: D chain store

  10. 10.
    Advertisement which is geared towards a particular audience is
    1. A.direct advertising
    2. B.indirect advertising
    3. C.mass advertising
    4. D.persuasive advertising
    Show answer

    Answer: A direct advertising

  11. 11.
    An advantage of rail transport is that it
    1. A.is less expensive to maintain
    2. B.is not prone to delays
    3. C.bulky and heavy goods
    4. D.enhances door-to-door delivery
    Show answer

    Answer: C bulky and heavy goods

  12. 12.
    An agency agreement in which the principal approves the action of his authorized representative is agency by
    1. A.ratification
    2. B.necessity
    3. C.implication
    4. D.estoppel
    Show answer

    Answer: A ratification

  13. 13.
    An article used as a means of exchange in the early days of trade in West Africa was
    1. A.Cedi
    2. B.Cowrie
    3. C.Dalasi
    4. D.Naira
    Show answer

    Answer: B Cowrie

  14. 14.
    An internal source of finance to an entrepreneur is
    1. A.trade credit
    2. B.retained earning
    3. C.overdraft
    4. D.debenture
    Show answer

    Answer: B retained earning

  15. 15.
    An organizational chart of a company shows the
    1. A.arrangement of equipment in the company
    2. B.financial status of employees in the company
    3. C.geographical location of the company
    4. D.hierarchy of staff in the company
    Show answer

    Answer: D hierarchy of staff in the company

  16. 16.
    An undertaking to repair a customer's vehicle for a certain period after it has been sold is
    1. A.After-sales service
    2. B.marketing mix
    3. C.market segmentation
    4. D.sales promotion
    Show answer

    Answer: A After-sales service

  17. 17.
    Average stock is derived by adding
    1. A.closing stock to purchases divided by 2
    2. B.closing stock to opening stock
    3. C.opening stock to closing stock divided by 2
    4. D.opening stock to purchases
    Show answer

    Answer: C opening stock to closing stock divided by 2

  18. 18.
    Central banks sell treasury bills to the public to
    1. A.increase cash in the banking system
    2. B.raise revenue for commercial banks
    3. C.raise revenue for private investors
    4. D.reduce cash in circulation
    Show answer

    Answer: D reduce cash in circulation

  19. 19.
    Consumers could be encouraged to purchase a company's products through
    1. A.research
    2. B.planning
    3. C.distribution
    4. D.advertisement
    Show answer

    Answer: D advertisement

  20. 20.
    Dealers in the stock exchange such as bulls, bears and stags are categorized as
    1. A.actuaries
    2. B.promoters
    3. C.speculators
    4. D.underwriters
    Show answer

    Answer: C speculators

  21. 21.
    One of the aims of ECOWAS is to
    1. A.promote commereialization policies
    2. B.promote commereializati10n policies
    3. C.discourage foreign investors
    4. D.ensure production of quality goods
    Show answer

    Answer: B promote commereializati10n policies

  22. 22.
    One of the functions of a trade association is to
    1. A.pay members salaries
    2. B.promote members' welfare
    3. C.provide loans to members
    4. D.provide employment for members
    Show answer

    Answer: B promote members' welfare

  23. 23.
    One of the functions of commercial banks that cannot be performed by central banks is
    1. A.collection of old notes
    2. B.collection of deposits from the public
    3. C.issurance of treasury bills
    4. D.printing of bank notes
    Show answer

    Answer: B collection of deposits from the public

  24. 24.
    Payment made to a carrier for transportation of goods is
    1. A.frights
    2. B.fee
    3. C.fare
    4. D.duty
    Show answer

    Answer: A frights

  25. 25.
    Sales ----------------------------------- #50,000 Debtors -------------------------------- #10,000 Cash-in-hand --------------------------#5,000 Opening stock -------------------------#30,000 Creditors ------------------------------- #8,000 Purchases ----------------------------- #16,000 Overdraft ------------------------------- #12,000 Closing stock -------------------------- #10,000 Calculate the gross profit.
    1. A.#35,000.00
    2. B.#20,000.00
    3. C.#15,000.00
    4. D.#14,000.00
    Show answer

    Answer: D #14,000.00

  26. 26.
    Sea vessels that do not operate on regular times and routes are
    1. A.tramps
    2. B.ocean liners
    3. C.container ships
    4. D.ferries
    Show answer

    Answer: B ocean liners

  27. 27.
    The act of removing government laws and allowing market forces to determine prices is
    1. A.commercialization
    2. B.deregulation
    3. C.divestiture
    4. D.privatization
    Show answer

    Answer: B deregulation

  28. 28.
    The agreement which led to the formation of the West African Clearing House was signed in
    1. A.Gambia
    2. B.Sierra Leone
    3. C.Nigeria
    4. D.Ghana
    Show answer

    Answer: B Sierra Leone

  29. 29.
    The commission on a postal order is
    1. A.tariff
    2. B.poundage
    3. C.brokerage
    4. D.fee
    Show answer

    Answer: B poundage

  30. 30.
    The growth of Pro commerce is not enhanced by
    1. A.development of modern forms of production
    2. B.government participation in business
    3. C.high population growth
    4. D.low per capita income
    Show answer

    Answer: C high population growth

  31. 31.
    The incentive given to a buyer to encourage prompt payment is
    1. A.cash discount
    2. B.seasonal discount
    3. C.quantity discount
    4. D.trade discount
    Show answer

    Answer: A cash discount

  32. 32.
    The law by which a seller transfers the property in goods to a buyer at an agreed price is the
    1. A.Weights and Measures Act
    2. B.Trade Description Act
    3. C.Sale of Goods Act
    4. D.Foods and Drugs Act
    Show answer

    Answer: C Sale of Goods Act

  33. 33.
    The marketing concept emphasizes
    1. A.sale of goods directly to customers
    2. B.use of promotional tools to stimulate sales
    3. C.mass production of goods
    4. D.consumer's satisfaction at a profit
    Show answer

    Answer: D consumer's satisfaction at a profit

  34. 34.
    The number of subordinates a head of department supervises is
    1. A.unity of command
    2. B.chain of command
    3. C.span of control
    4. D.unity of direction
    Show answer

    Answer: B chain of command

  35. 35.
    The of the products of the construction industry is a
    1. A.piece of cloth
    2. B.bag of cement
    3. C.television
    4. D.chair
    Show answer

    Answer: B bag of cement

  36. 36.
    The principle which prevents an insured from receiving a claim that is more than the value of the loss, if the property is insured by more than one company is.
    1. A.indemnity
    2. B.contribution
    3. C.proximate cause
    4. D.uberrimae fidei
    Show answer

    Answer: B contribution

  37. 37.
    The provision of services is classified under
    1. A.batch production
    2. B.flow production
    3. C.secondary production
    4. D.tertiary production
    Show answer

    Answer: D tertiary production

  38. 38.
    The purpose of commercialization is to
    1. A.make state-owned firms more efficient
    2. B.enable state-owned firms pay tax
    3. C.encourage the flow of foreign capital
    4. D.encourage greater participation of the private sector
    Show answer

    Answer: A make state-owned firms more efficient

  39. 39.
    The quality of money which makes it possible to buy goods in small quantities is
    1. A.portability
    2. B.homogeneity
    3. C.divisibility
    4. D.durability
    Show answer

    Answer: C divisibility

  40. 40.
    The resources put together to create goods and services are
    1. A.working capital
    2. B.producer goods
    3. C.factors of production
    4. D.consumer goods
    Show answer

    Answer: C factors of production

  41. 41.
    The service of a retailer is part of production because it
    1. A.creates a link between consumers and producers
    2. B.enables finished goods to reach consumers
    3. C.increases consumers' standard of living
    4. D.is a commercial occupation
    Show answer

    Answer: B enables finished goods to reach consumers

  42. 42.
    Use the information below to answer question 13 and 14
    #
    Sales50,000.00
    Debtors10,000.00
    Cash-in-hand5,000.00
    Opening stock30,000.00
    Creditors8,000.00
    Purchases16,000.00
    Overdraft12,000.00
    Closing stock10,000.00
    calculate the working capital.
    1. A.#35,000.00
    2. B.#20,000.00
    3. C.#15,000.00
    4. D.#14,000.00
    Show answer

    Answer: D #14,000.00

  43. 43.
    When a share with a nominal value of N50 is quoted at N70, it is being sold
    1. A.cum div
    2. B.ex-div
    3. C.at a discount
    4. D.at a premium
    Show answer

    Answer: D at a premium

  44. 44.
    Which of the following documents would a shareholder inspect to know his voting rights?
    1. A.Articles of Association
    2. B.Certificate of Incorporation
    3. C.Certificate of Trading
    4. D.Memorandum of Association
    Show answer

    Answer: A Articles of Association

  45. 45.
    Which of the following groups would advocate for the supply of constant electricity to households?
    1. A.consumers' association
    2. B.credit union
    3. C.Employers' association
    4. D.Labour union
    Show answer

    Answer: A consumers' association

  46. 46.
    Which of the following is not a characteristic of a commercial bank?
    1. A.established as a limited liability company
    2. B.Established by individuals or organizations
    3. C.Established to issue bank notes
    4. D.Established with the view of making profit
    Show answer

    Answer: C Established to issue bank notes

  47. 47.
    Which of the following is not a function ol management?
    1. A.Controlling
    2. B.Delegating
    3. C.Directing
    4. D.Organizing
    Show answer

    Answer: B Delegating

  48. 48.
    Which of the following is not a right of a consumer?
    1. A.Right to a fair hearing
    2. B.Right to buy on credit
    3. C.Right to obtain replacement
    4. D.Right to a safe product
    Show answer

    Answer: B Right to buy on credit

  49. 49.
    Which of the following organizations provide essential goods and services at low cost to citizens?
    1. A.Thrift societies
    2. B.public enterprises
    3. C.private companies
    4. D.cooperative societies
    Show answer

    Answer: B public enterprises

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Commerce papers

WAEC Commerce 1989–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux